Yalnızca Akıllı tahta ve Internet ile nasıl kodlama öğretebilirim

Kodla Büyü

sinanurun

Aktif Üye
Mesajlar
185
Merhaba arkadaşlar bu yazımda yazının başlığında da olduğu gibi öğrencilerimize kodlama öğretmek için akıllı tahtayı ve interneti nasıl kullanabiliriz sorusuna örnekli bir cevap vermek adına bu yazıyı klavyeye almış bulunmaktayım.

Genel olarak kendi dersimden bu örneklemeyi yapacağım. Yaklaşık 5 yıldır http://Code.Org ile akıllı tahta ve İnternet kullanarak oldukça keyifli ve öğretici olduğuna inandığım bir ders akışı işliyorum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum KEYİFLİ ders işleyişi ile öğrenciler daha çok deneyerek daha çok öğrenmeye hevesli oluyor. Sınıflarımın genel olarak 20-25 arasında mevcutları oldu. Daha kalabalık sınıfları olan arkadaşları duyar gibiyim onlara da Allah kolaylık versin J

Şimdi derse geçelim.

Sınıf mevcudunu 20 kişi olarak değerlendiriyorum ve derse başlıyorum.

Yukarıda linkini vermiş olduğum site de klasik labirent adında bir labirent oyunu var. Bu oyun ile temel kodlama becerileri öğrencilere kazandırılmaya çalışıyor. Toplam 20 labirentten oluşuyor basitten, karışığa ve zora doğru ilerliyor. 20 kişilik bir sınıfta motivasyonu yüksek tutarsanız her öğrenciye iki örnek yaptırmanızı tavsiye ederim. Bunu da şu şekilde yapabilirsiniz, ilk 10 labirent için her labirente iki öğrenciden toplam 20 öğrenci, daha sonraki 10 labirent içinde tekrar 20 öğrenci olduğu zaman her öğrenci bu öğrenme sürecinde toplam 2 kere tahtaya kalkmış ve derse küsmemiş oluyor. Ufak bir tavsiye daha ilk örneklerde kaynaştırma öğrencilerine destek olarak onların tahtaya kalkıp soru çözmesini sağlarsanız onlarda derste varlıklarını daha güzel sürdürebilir. Peki, 20 örneği hemen mi bitireceğiz, tabi ki hayır zaten dediğim yöntemle yaparsanız ortalama bir, bir buçuk ay sürmekte. Burada en çok dikkat etmeniz gereken şey dönüt arkadaşlar. Çocuklara sürekli dönüt vermeyi ihmal etmeyin ve hatta olabilirse akran öğrenmelerini destekleyecek şekilde de öğrenmeleri destekleyebilirsiniz. Şimdi peki içeriği nasıl işleyeceğiz sorusuna gelelim. Öncelikle labirenti çözmek için gerekli temel Türkçe ve İngilizce kelimeleri öğrencilerimize anlatıyoruz. Yani;

İlerle => moveForward,

Sağadön => turnRight

Soladön=>turnLeft şeklinde

Sonra ki aşama da ilk örnekten itibaren öğrencilerden her örnek için 3 şey yapmalarını beklediğimizi söyleyeceğiz:

· Labirent Çizimi

· Türkçe Kodlar

· İngilizce Kodlar

Aşağıdaki resmi incelerseniz ne anlatmak istediğim daha anlaşılır olacaktır. Resmi incelemeni tavsiye ederim.



ekrannnn-1024x618.jpg


Şimdi belki bazı arkadaşlar diyecekler ki ya Türkçesi varken hocam neden İngilizcesi. Bu soruyu bilhare daha detaylı açıklayacağım ama sadece şunu paylaşmak istiyorum, şimdiye kadar Türkçe bir yazılım dili ile karşılaşmadım.

Genel olarak toplamak gerekirse öğrencinize keyifli öğrenme gerçekleştirmesi ve birbirlerine öğretmenleri için şans verin. Böylece en temel problem çözme becerisi öğrenmiş olacak ve bilgisayar olmasa bile algoritma kurmayı öğrenmiş olacak.

Uygulama sonucunda yaşadığınız deneyimin hikayesini benimle de paylaşırsanız sevinirim.

Herkese İyi Dersler.

http://sinanurun.com
 
Hocam geçtiğimiz sene sonları code.org da 5 ve 6 larda kaçıncı derse kadar gelebildiniz. ders1, ders2, ders3, ders4
Ayrıca sadece code.org mu gösterdiniz
 
geçtiğimiz yıllara kadar code org ve python beraber bu şekilde gösteriyordum bu yıl labirent oyunundan sonra flappy bird olan kısmı da gösterdim sonrasında ise şimdi 6 larda frozen olan yani çizimle ilgili olan kısmı gösteriyorum sonrasında python ile devam edeceğim
ama dyk da 6 lar ile python başlayacağım bu hafta :)
 
code org da ders 1,2,3,4 üzerinde çalışma yapıyorum.

öğrenci hesabı oluşturdum evde kendileri yapıyorlar. ayrıca her sınıfa fazladan bir öğrenci hesabı daha açtım. derste anlatırken o hesabı kullanıyorum.

ders 1 den sırasıyla yapmaya başladık. öğrencileri kaldırıp onlara yaptırdım.

Ders1/13: DÖNGÜLER bölümüne gelince döngü kavramını anlattım.

Ders2/13:Koşullandırıcılar
Ders2/19:İç içe döngüler
Ders3/5:Fonksiyonlar kavramlarını anlatıp örnekleri yaptım. bazı örnekleri defterlerine yazdırıyorum.

anlatacağım konular:
koşul Eğer /Değilse
değişkenler
..
 
dersi sadece code.org lamı geçiriyorsunuz. sınavı nasıl yapıyorsunuz bende iki haftadır bu şekilde ilerliyorum ama sınavı nasıl yapacağımı bilemiyorum
 
dersi sadece code.org lamı geçiriyorsunuz. sınavı nasıl yapıyorsunuz bende iki haftadır bu şekilde ilerliyorum ama sınavı nasıl yapacağımı bilemiyorum
code.org daki bölümleri soru olarak sormayı düşünüyorum. alışsınlar diye 10-15 bölümün çözümlerini defterlerine yazdırdım.
 
ben de bu şekilde gidiyorum faydalı oluyor diye düşünüyorum. örnek bir sorumu ekliyorum fikir vermesi açısından.. kodları yorumlayıp 2.resimde verilen ızgaraya çizmelerini istiyorum ya da tam tersi şekli verip kodlarını yazmalarını istiyorum. gayet de başarılı olabiliyorlar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.PNG
    1.PNG
    9.8 KB · Görüntüleme: 160
  • 2.PNG
    2.PNG
    7.5 KB · Görüntüleme: 140
okulumuzda lab yok code.org dan uygulama yapıyoruz fakat kayıtlı olmadığımız için her sınıfta baştan başlıyor kaldığımız yerden başlamak için her sınıfta nasıl kayıt yapmalıyız? öğrenci isimleriistiyor kayıt için ama ben 5/A sınıfı diye açmak istiyorum?:rolleyes:
 
okulumuzda lab yok code.org dan uygulama yapıyoruz fakat kayıtlı olmadığımız için her sınıfta baştan başlıyor kaldığımız yerden başlamak için her sınıfta nasıl kayıt yapmalıyız? öğrenci isimleriistiyor kayıt için ama ben 5/A sınıfı diye açmak istiyorum?:rolleyes:
5a diye öğrenci olusturabilirsiniz.

sınıfları tanımlayıp öğrencilerin hepsine hesap açtım. evde kendileri yapıyor. bir de her sınıfa fazladan bi tane daha öğrenci hesabı açtım. derste oradan işliyorum.
 
Geri
Üst