Yakıtlar/ Kül Miktarları& Fikirleriniz

Kodla Büyü

empati52

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
343
İhtiyacı karşılayacak düzeyde ve şartların eşit olduğunu varsayarak, örneğin 1 haftada yakılan odunun mu? yoksa kömürün mü? külü daha fazla olur. (İyi marka bir kömür, ihtiyacı karşılayan istediğiniz bir odun)
Kullanımınız ve bilimsel bilginiz açınızdan fikirlerinizi alayım.
 
babamın yaptığı çok farklı karışımları farklı sobalarda yakmış biri olarak kişisel fikirlerim :)
öncelikle bulunduğunuz yerdeki soğuk durumu, evin yalıtımı çok önemli. soğuk bir memlekette bu durumlar sağlanmadığında odun ile ısınmak neredeyse imkansız. ahşap eski tarz ev olacak ki odun işe yarasın. soğuk yerlerde odun sadece tutuşturma aracı olarak kullanılıyor.
kömür ve odun cinsleri de önemli. isimlerini hatırlamıyorum ama bir rus kömürü vardı neredeyse tamamı kül hatta yanmış kömür olarak çıkıyordu, birde kok cinsi bir kömür vardı, neredeyse hiç kül bırakmadan yanıyordu. sonradan yasaklanmıştı bu cins. ortalama kömürler hemen hemen aynıdır. kullanacağınız soba çok önemli. tuğlalı kömür sobası, uyuyan normal soba, birde normal kovalı soba gibi 3 alternatif var. köyde iseniz kuzine olur büyük ihtimalle. sobaya göre yakıt veya yakıta göre soba seçilmeli. odunlardan ise en uzun yananları (benim bildiklerim, yeni öğrendim sayılır) pelit(meşe) ve zeytin.

en önemli değişken hava durumu. hava durumuna ve evdeki ısınma ihtiyacına göre yakmak en karlısı. kömürün sağlıklı yanabilmesi için de tutuşturma sırası da önemli. bilimsel veri sağlayamadım size ama tecrübelerimi yazdım.
 
kaliteli kalorisi yüksek çuval kömürler var onlardan alın
tutuşturmak içinde odun alın
mesela ben 500 kilo odun
500 kilo kömürle bir kış çıkarmıştım 2 sene önce.
evde hiç bir zaman soğumamıştı üstelik çatı katıydı. tabi yeni binaydı orasıda ayrı mesele.
 
Rus kömürünün hem kalorisi yüksektir hem de külü azdır. Ama yanması zordur, tutuşturmak zordur, uyumaz, altını çok çok uzun süre kapatırsanız sönebilir, yanmamış kömürler kalır

Afrika kömürünün kalorisi Rus'a göre düşük ancak Türkiye'de çıkan taş kömürlerinden oldukça yüksektir, külü çoktur. Tutuşması kolaydır. Altını kapatınca uyur, açınca tekrar yanmaya devam eder. Tamamı yanar.

Petro kok denen kömür külü kalmaz. Ama havayı çok kirlettiği için yasaklanmış. Satılmıyordur sanırım artık.

Taş kömürünü hiç tercih etmeyin. Kalorisi düşüktür, tutuşturması zordur, çoğu yanmadan geri çıkar.

Bir de sıkıştırma kömürler var, kalörileri Afrika kömürüne yakındır, külü ortalama sayılır, tutuşturması kolaydır.

Rus kömürü en idealidir sürekli yanacak bir soba için. Büyük bir oda ise, çok altını kapatmayacaksanız Rus en iyisi. Kolay tutuşturulur diye kanıp Afrika almayın külü çok fazla oluyor. Afrika yerine sıkıştırma kömür bence daha uygun. Fiyatı da biraz daha uygundur. Ama çabuk yanar, Rus gibi uzun süre dayanmaz bu sıkıştırma kömür.

Isınmak için odun kullanılmasını da hiç doğru bulmuyorum. Yazık o ağaçlara.

Odun tutuşturma aracıdır ve bir kışta tutuşturmak için 100 kilo odun bile yeter. Haydi 250 kilo kullanın. 250-500 kilo da yakmak için yani 500-750 kg odun yeter de artar bile.

Meşe odunu olursa, belki sıcaklığı hızlı bir şekilde artırmak için günde 2-3 kütük atılabilir. Ama onun dışında fazla kullanılması ağaç katliamı olur.

Büyük kırılamayan kütükleri de kovanın ortasına koyarsınız, gerisini kömür ile doldurursunuz. Her gün 2-3 kütük çıkarırsınız, hızla sıcaklığı yükseltme ihtiyacı olduğunda bunları atarsınız. Ama dediğim gibi çok odun yakmak iyi değil. Odunu daha çok tutuşturmak için kullanın.

Sobanın üzerinde güğüm veya büyük bir helke veya kazanda su ısıtın sürekli. Hem odanın nemini ayarlar, kapağı kapalı olsun sürekli açık olmasın, hem de sıcak su ihtiyacını karşılarsınız. En büyük avantajı da suyun termodinamik özelliğinden dolayı ısıyı muhafaza etmesi. Sabaha soba geçtiğinde dahi bu kazandaki su sıcaklığını koruyacağından evin ısısını muhafaza etmede işe yarar.

Sobanızın baca kısmını açıp kapatmaya yarayan kolu ve kapatmaya yarayan bölümünü içten sökün ve sobanızın baca çıkışını asla kapatmayın. Soba zehirlenmelerinin en büyük nedeni aslında sobanın gece yanması değil, sobanın baca çıkışının kapatılması.

Sobayı öğleye doğru yakarsınız, o soba geceye kadar geçmelik olur. Ertesi gün yeni kova koyarsınız. Gece çok harlı kalmasın soba. Belki odun olabilir. Zaten gece sıkı giyinip serinde uyumak daha iyi. Çok soğuk günler hariç sobanın yandığı odada hiç uyumamışızdır.

Çocuklar için uyku tulumu şart. Üstlerini çok açıyorlar.

Soba ile evi çok ısıtmak iyi değil. Sıcaklık farkından dolayı daha fazla hasta olursunuz. Sobalı evde 20-24 derece normal. Bu yüzden de çok odun yakıp evi hamama çevirmek iyi değil.

Bir de soba gazlarını algılayan bir gaz alarm sistemi varsa bunu mutlaka alın.

Sobayı tutuştururken altını açmayı unutmayın. Altından hava almazsa kömür tutuşmaz.

Yumurta kolileri tutuşturmak için iyi bir araç olabilir.

Kokusundan rahatsız olmazsanız atık kızartmalık yağları bir kapta biriktirip, -yanan sobaya asla değil- ama yanmayan, tutuşturmak istediğiniz sobaya atacağınız gazete kağıdına dökerek kolayca tutuşturabilirsiniz. Odunu kömürün üzerine koyun, üzerine gazete kağıtlarını top yapıp koyun ve kağıtların ve odunun üzerine atık kızartmalık yağı dökün ve tutuşturun. Çıra vazifesi görecektir. Ancak oda kızartma kokuyor derseniz bu yöntemi kullanmayın.

kolay gelsin. Özledim sobayı. :)
 
arkadaşlar, sobalı evde oturmuyorum. bunun için sormadım.
öğretmenler osasında bir tartışma oldu. kömür/odun ve bunların kül miktarı ile ilgili.
benim görüşüm özetle ''Yakıtların karbon oranı arttıkça, ısı değerleri artar ve külü, nemi çok olan yakıtların ısı değerleri azdır'' iyi bir kömürün kül miktarını oduna kıyasla daha az olacağı idi. Ve bu görüşü savunan tek kişi bendim. Diğer arkadaşlar da yaşantılarından örnek vererek aksini iddia ettiler.
Size göre bilimsel yönden ya da yaşantılarınıza göre hangisinin kül miktarı azdır.
Not: 1 kg oduna karşılık 1kg iyi marka kömürün kül miktarı değildi tartışma. Örneğin 1 hafta sobada sadece kömür mü yakarsanız/ odun mu yakarsanız külü fazla olur?
 
Meşe odunu en iyi dayanan odunlardan birisi. Tutuşturmak için çam odunu da olur ama yakmak için meşe odunu iyi.

Çok soğuk bir yerse 1 ton da alınabilir odun.

Tutuşturmak için 100 kilo kadarı küçük kıyılabilir, geri kalanını orta boy kütükler olarak bırakın. Kıramadıklarınıza çok uğraşmayın, kovanın ortasına kömürün altına koyarsınız. Her gün birkaç kütük ve küçük bir yoğurt helkesinde az miktarda kömür çıkarsanız akşam kovanın üzerine eğer söndürmeyecek kadar canlı ise soba atabilirsiniz bunları üzerine.

Ben boruları çırpma işini çok abartmıyordum. Kışa girerken bütün boruları çıkarıp havada iki elimin arasında tutup bırakıp bırakıp alttan, ortadan, üstten birkaç defa ellerini hızlıca kapatıp vurarak dışından kurumlarını döküyordum, belki kış ortasında bir kez daha tekrar edilebilir. Yetiyordu. Ne bileyim, öyle çok uğraşmadım hiç boru temizlemek için. Yok sopaya bez sar, tek tek boruların içinde gezdir gerek yok bence. Pat pat vurarak temizlemek yetiyor. Bir de marketlerde küçük kutularda kimyasallar satılıyor, yanan sobaya atıyorsunuz, kurumları temizliyormuş. Onları da kullandık birkaç kere.
 
Hocam eğer Afrika kömürü yakarsan külü görürsün, Afrika kömürünün kalorisi Rus kömürüne göre azdır ama öyle çok da az kalorili bir kömür değildir. Hemen hemen Rus'a yakındır.

Ama 1 hafta değil, 2 gün Afrika kömürü yaksan, kovan dolar. 3 gün yakamazsın.

Rus yakarsan sürekli üzerine ekleyerek, altını çok uzun süre kapatmamak şartı ile 1 hafta hiç kova değiştirmeden üzerine ekleyerek yakabilirsin. Külü çok azdır. Ama sürekli yakacaksın ki sönmesin.

Ama odunun çok külü kalmaz diye tahmin ediyorum tek odun hiç yakmadım ama külü dumanla uçar gider diye tahmin ediyorum.
 
obsearchverim' Alıntı:
Hocam eğer Afrika kömürü yakarsan külü görürsün, Afrika kömürünün kalorisi Rus kömürüne göre azdır ama öyle çok da az kalorili bir kömür değildir. Hemen hemen Rus'a yakındır.

Ama 1 hafta değil, 2 gün Afrika kömürü yaksan, kovan dolar. 3 gün yakamazsın.

Rus yakarsan sürekli üzerine ekleyerek, altını çok uzun süre kapatmamak şartı ile 1 hafta hiç kova değiştirmeden üzerine ekleyerek yakabilirsin. Külü çok azdır. Ama sürekli yakacaksın ki sönmesin.

Ama odunun çok külü kalmaz diye tahmin ediyorum tek odun hiç yakmadım ama külü dumanla uçar gider diye tahmin ediyorum.
yaşantılara göre benim iddia çürüyor yani :D
 
ben de bir karadenizli olarak, ormanların bol olduğu yerde olmama rağmen pek odun yakmadım vaktiyle. Zahmetli iş diye. İyi marka kömür alırdım (mesela simge). ne zırt pırt sobaya yakacak at ile uğraşırdım ne de yoracak şekilde külüyle. Velhasıl odun pek yakmadım onun için kül durumunu bilmiyorum (çocukluğumda büyüklerim yakardı ama öyle külüne bakmadım.) ; bilimsel olarak iyi marka kömüre göre fazla kül bırakır düşüncesindeyim. Şu an yaşadım yerde ise kömür kullanılsa da azımsanmayacak şekilde odun kullanılıyor. Öyle tutuşturma için değil sadece.
Ve arkadaşlar; atıyorum, odun kullanırlarsa 5 günde, kömür kullanırlarsa 2 günde kül boşattıklarını söylüyorlar. Bu durumda ya kömürle ilgili sorun var, ya bilimle ilgili, ya da benim bilim konusunda yanılmamla.
 
Ölçmedim ama tahminime göre Rus kömürünün külü odundan daha azdır. Ama Afrika kömürünün külü odundan fazladır.

Odun yakanların daha az kül boşaltmalarının nedeni odunun harlı yanması ve bu hızlı yanma sırasında külün dumanla birlikte uçup gitmesi de olabilir. Zaten bu petro kok denilen havayı çok kirleten ama hiç mi hiç külü olmayan kömürün yasaklanmasının nedeni de o. Yanma sonucu oluşan külün tamamı bacadan dışarı çıkıyor ve havayı çok kirletiyor.

Odunun külünün az olması da külünün hafif olması ve hızlı yandığı için bacadan bu külü dışarı atmasının kolay olması olabilir.

...

Sizin iddianız şöyle doğru olabilir,

Aynı kaloride ısı verecek kömür ile odunun külleri kıyaslandığında bence de kömürün külü az olur. Rus kömürü olmak şartı ile. Bir koç avuç kömürün verdiği kaloriyi, belki 1 kova odun ancak verir.

Ama aynı hacimde odun ve kömürü kıyasa tabi tutarsanız elbette kömürün külü çok olur.
 
Hmm bir de hocam, mangal kömürünü düşün, neredeyse hiç külü kalmıyor. Ne bileyim benim de kafam karıştı şimdi.

Ama şu çok odun yakanlara çok kızdım. Kova boşaltmamak için o kadar odun yakılır mı? Yazık gühan ya.
 
obsearchverim' Alıntı:
Ölçmedim ama tahminime göre Rus kömürünün külü odundan daha azdır. Ama Afrika kömürünün külü odundan fazladır.

Odun yakanların daha az kül boşaltmalarının nedeni odunun harlı yanması ve bu hızlı yanma sırasında külün dumanla birlikte uçup gitmesi de olabilir. Zaten bu petro kok denilen havayı çok kirleten ama hiç mi hiç külü olmayan kömürün yasaklanmasının nedeni de o. Yanma sonucu oluşan külün tamamı bacadan dışarı çıkıyor ve havayı çok kirletiyor.

Odunun külünün az olması da külünün hafif olması ve hızlı yandığı için bacadan bu külü dışarı atmasının kolay olması olabilir.

...

Sizin iddianız şöyle doğru olabilir,

Aynı kaloride ısı verecek kömür ile odunun külleri kıyaslandığında bence de kömürün külü az olur. Rus kömürü olmak şartı ile. Bir koç avuç kömürün verdiği kaloriyi, belki 1 kova odun ancak verir.
Ama aynı hacimde odun ve kömürü kıyasa tabi tutarsanız elbette kömürün külü çok olur.

özetle iddiam budur hocam benim de. 1 hafta boyunda evi örneğin 26 derecede tutmak için 30 kg kömür yakılmışsa, 50-60 kg odun yakılması lazım. Ve odunun külünün fazla olması lazım.
 
Ama hocam Rus kömürünü vurgulamalıyım. Rus kömürünün külü toz gibi kalır. Ama Afrika kömürü kovaya nasıl koydu isen öyle çıkıyor. 1 kova Afrika kömürü yandıktan sonra yine neredeyse yarım kova kalıyor. Hatta üzerine birşey atmadı isen aynı şekilde çıkıyor kömür, tek fark yanmış, rengi değişmiş ve yumuşamış olarak.

Yani eğer üzerine birşey atmadı isen, aynı şekilde çıkıyor. Ama Rus kömürünün külü toz gibi eğer altını kapatmadan iyice yaktı isen.

Bence de söylediğiniz Rus kömürü için doğru, ama Afrika kömürü için değil.

Yarın tartışmaya farklı bir boyut katın ve Afrika Rus savaşını başlatın. :mrgreen:
 
obsearchverim' Alıntı:
Ama hocam Rus kömürünü vurgulamalıyım. Rus kömürünün külü toz gibi kalır. Ama Afrika kömürü kovaya nasıl koydu isen öyle çıkıyor. 1 kova Afrika kömürü yandıktan sonra yine neredeyse yarım kova kalıyor. Hatta üzerine birşey atmadı isen aynı şekilde çıkıyor kömür, tek fark yanmış, rengi değişmiş ve yumuşamış olarak.

Yani eğer üzerine birşey atmadı isen, aynı şekilde çıkıyor. Ama Rus kömürünün külü toz gibi eğer altını kapatmadan iyice yaktı isen.

Bence de söylediğiniz Rus kömürü için doğru, ama Afrika kömürü için değil.

Yarın tartışmaya farklı bir boyut katın ve Afrika Rus savaşını başlatın. :mrgreen:
hımm, barış hocam barış. kalın sağlıcakla.
 
Geri
Üst