Windows İşletim Sistemi Neden Çöker ?

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
eNoDE5.png

e5vyVj.png

emDoE1.gif


Windows'unuz sıkça kilitleniyor, mavi ekran hataları veriyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

Takılmalar, kilitlenmeler, aşırı derecede yavaşlamalar, Windows'un bir parçası olmak zorunda değil. Eğer bu tür sorunlarla düzenli olarak karşılaşıyorsanız, aşağıdaki 10 maddeyi gözden geçirmenizi tavsiye ediliyor.

İşletim sistemimiz neden çöker?
İşletim sisteminin çökmesi için birden fazla sebep sayılabilir. Ancak bu sebeplerin başını ani elektrik kesintileri çeker. Yani elektriğin bir anlığına gidip gelmesi işletim sistemi yazılımlarımızın silinmesine yani hard disk’imizin sıfırlanmasına yol açar. İşletim sisteminin çökme sebeplerine şöyle bir göz atalım;
1. Genel çaplı elektrik kesilmeleri sonucu bilgisayarımız çökebilir,
2. Bilgisayarımıza taktığımız flash bellek, hard disk veya cd’ler de işletim sistemimizin çökmesine yol açabilir. Dışarıdan ek olarak taktığımız bu depolama birimlerinde bulunması ihtimal olan virüsler taktığımız bu birimler ile bilgisayarımıza bulaşabilir. Bilgisayarımıza bulaşan virüsler yapılış amaçlarına göre bir yol izlerler. Örneğin işletim sistemimizin çalışması için gerekli yazılımları silebilirler,
3. İşletim sistemimizin çalışması için gerekli yazılımlara virüs bulaşabilir. Kullandığımız antivirüs programları virüsleri siler. Yani bazı anti virüs programları işletim sistemi için olmazsa olmaz olan dosyaları dâhi silebilmektedir. Anti virüsler bu dosyaları virüslü olarak görüp sildiğinde ise işletim sistemimiz çalışmaz hâle gelir,
4. Çalışır durumdayken bilgisayarımızın elektrik kablosunu çıkarma sonucu işletim sistemi çökebilir,
5. Bilgisayarı Güç Tuşu’na basılı tutarak kapatmamız sonucu işletim sistemi çökebilir.
İşletim sistemimizin çökmesini engellemek için ne yapmalıyız?
Bilgisayarımızı yeni aldığımızda bildiğiniz üzere ürüne göre garanti süresi ile teslim alırız. Ancak ne yazık ki işletim sistemi garanti kapsamında değildir. Yani işletim sisteminin çökmeyeceği kesin değildir. Yinede kesin olmamasına rağmen bazı yollar ile çökme sürecini elimizden geldiğince engelleyebiliriz. Bilgisayarımızı sağlıklı olarak kullanarak bunu sağlayabiliriz. Pekiyi ne mi yapmalıyız? Şöyle ki;
1. Elektrik kesintilerine karşı UPS yani güç kaynağı alınmalı ve kullanılmalıdır,
2. İşletim sistemimizin yazılımını güncel tutmalı ve indirmeliyiz,
3. Bilgisayarımıza internet veya depolama birimlerinden bulaşabilecek virüslere karşı orijinal ve güncel bir anti-virüs yazılımı kullanmalıyız,
4. Bilgisayarımızı tuşa basılı tutarak kapatmamalıyız. Bunun yerine ALT + F4 tuş kombinasyonlarını veya Başlat / Bilgisayarımı Kapat yönergelerini takip etmeli ve bilgisayar tamamen kapanasıya dek elektrikten fişi çekmemeliyiz,
5. Yeniden başlatma tuşunu pek kullanmamalıyız bunun yerine ALT + F4 tuş kombinasyonları veya Başlat menüsünden Yeniden başlat yönergelerini takip etmeliyiz,
6. Bilgisayarımız çalışır durumdayken fişi elektrikten çekmemeli ve düzgün bir şekilde kapatmalıyız.
Bu yönergeler bilgisayarınızın sağlıyı için uygulanması gereken önemli noktalardır. Ancak unutulmamalıdır ki işletim sistemi yazılımının çökmeyeceğine dair garantisi yoktur.


Bozuk bellek ve anakart: Mavi ekran sorunlarının çoğu, hatalı bellek veya anakart sorunları nedeniyle meydana gelmektedir. Bu tür sorunlarda gereken veri bellekten okunamaz ve Windows'un sistemi geri döndüremediği "Ölümcül Hata" oluşur.

Belleğinizin sağlam olup olmadığını Memtest86 gibi bir araçla test edebilir veya varsa anakartınızla gelen test aracını kullanabilirsiniz. Elinizde fazladan bellek varsa, belleklerinizi değiştirip sorunun tekrar oluşup oluşmadığını kontrol edebilirsiniz.

BIOS ayarları: Anakartların çoğu, uyumluluğa yönelik varsayılan ayarlarla gelirler. Bu ayarlar PC üreticiniz tarafından değiştirilmiş olabilir, ancak CMOS piliniz biterse varsayılana dönebilir. Böyle bir durumda bazı sıkıntılarla karşılaşmanız mümkündür.

Bir başka sorun ise USB ve CD sürücülerinin önyükleme sırasında en üstlerde yer alacak şekilde ayarlanmasıdır. Bu durumda örneğin PC'nizde bir USB sürücüyü takılı bıraktığınızda, sisteminiz önyükleme yapmayabilir.

Bozuk kayıt defteri: Windows'un kayıt defteri, eskisi kadar sık sorun çıkarmasa da zaman zaman bozulması mümkün. Böyle bir durumda kayıt defterinizi kayıt defteri onarma araçlarıyla tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Windows'un sistem geri yükleme aracı da, sisteminizi kayıt defterinin düzgün çalıştığı bir zamana geri almanıza yardımcı olabilir.

Bozuk veya hatalı sürücüler: Donanıma ne yapacaklarını söyleyen yazılımlara sürücü adı veriliyor. Sürücüler doğru çalışmadığında kilitlenmelere ve mavi ekranlara yol açabilirler. Bu tür kilitlenmelerde genellikle bir hata mesajı ekrana gelir. Bazen bu hatanın hangi donanımla ilgili olduğunu da görebilirsiniz. Hata hakkında daha fazla bilgi için onu Google'da aratın.

Sorunun hangi donanımdan kaynaklandığını bulduktan sonra bu donanımınızın en son sürücülerini indirerek yükleyin. Sorun düzelmezse sürücüleri tamamen kaldırıp tekrar yüklemeyi deneyin.

Sabit disk sorunları: PC'niz birden bire önyükleme yapacağı diski bulamamaya başladıysa, belirli dosyaları açarken sisteminiz kilitleniyorsa, sorun sabit diskinizde olabilir. Windows'u açabiliyorsanız, ücretsiz sabit disk araçları ile sabit diskinizi tarayın.

Ancak sabit diskinizin önyükleme yapmaması, onun bozuk olduğu anlamına gelmiyor. Emin olmak için onu farklı bir PC'ye takıp denemenizi tavsiye ediyoruz.

Donanım çakışmaları: Donanım çakışmaları, zaman zaman Windows'un kafasının karışmasına neden olabilir ve kilitlenmeler, mavi ekranlarla sonuçlanabilir. Bir donanım çakışması olup olmadığını Aygıt Yöneticisi'nde görebilirsiniz. Çakışan donanımların simgesinin üzerinde sarı ve siyah bir ünlem işareti olacaktır. Böyle bir donanımın hangi bileşenle çakıştığını görmek için, ona sağ tıklayıp Özellikler sayfasına bakabilirsiniz.

Donanım çakışmalarını çözmek için sürücüleri yeniden yüklemeyi, BIOS ayarlarınızı ve donanım ayarlarınızı gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz. Bu konuda sorunu Google'da araştırmanız, çözümü bulmanızı kolaylaştırabilir.

Virüs ve trojanlar: Virüs ve trojanlar sisteminizdeki sürücüleri ve önemli sistem dosyalarını silebilir, yönetimsel ayarları değiştirebilir. Tüm bunlar, beklenmedik kilitlenmelere ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, güvenilir bir antivirüs indirerek bilgisayarınızı taramaktır. Zararlıyı kaldırmayı başarazsanız, sürücünüzü temizleyip Windows'u baştan yüklemeniz gerekebilir.

Güç sorunları: Bazen bozuk bir güç kaynağı, sisteme yeteri kadar gücü sağlayamaz ve açıklaması güç kilitlenmelere neden olabilir. Bu durumun tek çözümü, güç kaynağını değiştirmektir. Evinizin elektrik bağlantısındaki sorunlar da bilgisayarınızı etkileyebilir.

Yazılım: Yazılım hataları genellikle Windows'un kilitlenmesine neden olmazlar. Bununla birlikte sisteminizdeki rastgele takılmaların sorumlusu, yazılımsal sorunlar olabilir. Bu tür sorunları genellikle Windows'u güvenli modda açarak ve msconfig aracıyla başlantıçtaki uygulamaları kapatarak çözebilirsiniz.

Aşırı ısınma: Bilgisayar bileşenleri, ısınmaya karşı duyarlıdır. Bazı bileşenler, aşırı ısıdan hasar görmemek için kendisini kapatacaktır. Bu durumda sisteminizin kilitlenmesi normaldir.
Aşırı ısınma sorunlarının bozuk fan, havalandırma delikleri tıkanmış bir kasa gibi farklı kaynakları olabilir.
 
Geri
Üst