Windows ile Linux Arasındaki Farklar !

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Linux ve Windows Arasındaki Farklar

Windows ve Linux arasındaki bu 7 büyük farkı öğrenmeden, hangisini kullanacağınıza karar vermeyin!

Linux, son senelerde daha kullanıcı dostu olmak anlamında önemli adımlar attı. Bir zamanlar ortalama bir kullanıcıyı korkutan Linux, artık çok daha kullanılabilir bir alternatif sunuyor. Bu arada, Windows'dan Linux'a geçmeyi düşünenlerdenseniz, bazı farklılıkları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İşte bilmeniz gereken 7 temel fark:

Dosya yapısı

Linux'un temel yapısı, farklı geliştiriciler tarafından bir kod tabanıyla geliştirildiğinden Windows'unkinden tamamen farklıdır. Ubuntu veya Fedora'da Belgelerim, C: sürücüsü gibi öğeler bulamayacaksınız. Bunun yerine tek bir dosya ağacı ve bu ağaca bağlı olan sürücüler göreceksiniz. Home dizininiz ve desktop dizininiz bu tek ağacın bir parçası olacaktır. Teknik olarak yeni bir dosya sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmeniz gerecek, ancak bu zor bir iş değil.

Kayıt defteri yok

Windows'da uygulama ayarlarını, donanım bilgilerini ve çok daha fazlasını tutan kayıt defteri (registry), Linux'da bulunmyor. Linux'da uygulamalar kendi ayarlarını kullanıcılar altında ayrı ayrı tutuyorlar. Dolayısıyla Linux'da temizlik gerektiren bir veritabanı bulunmuyor.


Paket yöneticisi

Windows'da bir programı kurabilmek için genellikle onun yükleme paketini internetten bulup indirmeniz gerekiyor. Birçok Linux sisteminde bunla uğraşmanız şart değil. Paket yöneticisi, size uygulamalar arasında dolaşabileceğiniz, onları yükleyebileceğiniz ve kaldırabileceğiniz bir merkezi denetim alanı sunuyor.

Değiştirilebilir arayüzler

Windows arayüzü uzun zamandır çok büyük bir değişim göstermedi. Linux'da ise arayüz, çekirdek sistemden tamamen ayrı ve arayüz ortamınızı baştan yüklemelerle uğraşmadan değiştirebiliyorsunuz.

Komut terminali

Linux'daki Windows Komut Satırı'nın karşılığı olan komut terminalini sıkça kullanacağınız için, komut yapılarını öğrenmeniz yerinde olacaktır.

Sürücü ayarları

Windows'lu PC'ler çok yaygın olduğundan, sürücü geliştiricileri daha çok Windows'a odaklanıyorlar. Linux'da sadece kelime işlemci, web tarayıcısı, e-posta uygulaması gibi uygulamaları kullanacaksanız sorun yok; ancak oyun oynamak istiyorsanız tekrar düşünmelisiniz.

Kendin yap anlayışı

Linux'dan en çok faydalanacak kullanıcılar, gezinmeye, öğrenmeye ve denemeye açık olan kullanıcı türleridir. Linux ortamı, böyle bir anlayışa sahip olmanızı gerektiriyor.


Linux’u Windows’tan Ayıran Farklar Nelerdir?

Ücretsizdir. İnternet üzerinden indirilebilir veya http://shipit.ubuntu.com, http://shipit.kubuntu.com sitelerinden sipariş verip evinize ücretsiz göndertebilirsiniz.
Ücretsiz ve GPL (General Public Licence) lisanslı olduğu için istediğiniz şekilde dağıtabilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Güvenlidir. Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.
Kernelde (sistemin çekirdeği, beyni) bir çok yazılımın sürücüsü bulunur. Yani kurulum yaptıktan sonra sürücü yükleme ile uğraşmazsınız. Bilgisayarınızın bütün donanımları otomatik olarak tanınır. En kötü ihtimalle AMD ekran kartlarında sorun yaşayabilirsiniz. Ama muhtemelen çözümünü de araştırırsanız bulabilirsiniz.
Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde en kısa sürede bu açık kapatılır.
Virüslerle uğraşmazsınız. Çünkü virüslerin büyük çoğunluğu Windows’ta çalışacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla virüslerden etkilenmezsiniz. Windows için yazılan virüsler Linux üzerinde çalışmaz.
Virüs olmadığı için Anti-virüs kurmanıza da gerek yoktur. Linux’te çalışan anti-virüs programları vardır. Bunların amacı Linux’e bulaşan virüsü silmek değildir. Örneğin birbirine bağlı bilgisayarlardan bazıları Windows bazıları Linux yüklü ise ve eğer Windows’a virüs bulaşmışsa bu virüsü temizlemek için Linux’teki anti-virüs programı size yardımcı olur. Yani daha çok şirketlerin işine yarayabilecek bir şey.
Sisteme virüs bulaşma ihtimali olmamasına rağmen Linux için yazılan virüsler de vardır. Ama bunlar Windows’a oranla çok azdır. Bilgisayarınızda hem sizin hem de kardeşinizin kullandığı iki tane kullanıcı hesabı olduğunu varsayalım. Eğer olaki kardeşiniz bilgisayar kullanırken virüs bulaşırsa (gerçi ben linuxte böyle bir şey duymadım açıkçası) virüs sadece kardeşinizin hesabına bulaşır. Sizin hesabınız bundan etkilenmez.
Ben çok fazla paranoyak bir insanım, benim için güvenlik önemli diyorsanız SELinux kurabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu bir çeşit yazılım ve bilgisayarınızı deyim yerindeyse bir kale haline getiriyor. Bir çok işlemi yaparken sizden şifre girmenizi isteyecektir.
Defrag (Disk Birleştiricisi) olayıyla uğraşmazsınız. İstediğiniz programı kurup kaldırabilirsiniz. Bilgisayarınız ilk kurulduğu günkü gibi çalışır.
Bazı yazılımlar kurulum ile birlikte otomatik olarak gelir. Siz ayrıca kurulum yapmayla uğraşmazsınız. (Örnek; Ofis Programları, Resim düzenleme programı olan Gimp gibi)
Bilgisayarınıza Compiz kurarak çeşitli efekler elde edebilirsiniz. Bu efektleri arkadaşlarınız gördüğünde eminim imreneceklerdir. Youtube’da Compiz veya Compiz Fusion diye aratırsanız ne tarz efektler yapabileceğinizi görebilirsiniz. (4 tane masaüstünü aynı anda kullanmak, küp şekline getirmek, ekrana alevli yazılar yazmak gibi). Linux kullanın. Diğer insanlardan bir farkınız olsun değil mi ;)
Sistemde sık sık güncelleme olur. Bu yüzden hem açıkları kapatılmış hemde kullandığınız programların daima en yeni versiyonlarını kullandığınız bir bilgisayarınız olur. İnterneti kotalı(limitli) kullanıcıların buna dikkat etmesi gerekir. Eğer internetiniz kotalı ise ve laptop kullanıyorsanız benim size tavsiyem 1 veya 2 haftada bir interneti limitsiz olan ve aranızın iyi olduğu bir arkadaşınıza gidip güncellemeleri orada yapın. Arkadaşınıza da Linux’un ne olduğunu öğretirseniz veya bu yazıyı referans olarak gösterirseniz en azından Linux’un yayılmasına ve daha çok kişi tarafından kullanılmasına vesile olmuş olursunuz.
Linux için yazılan programlar ücretsizdir. Bunları kullanmak için ücret ödemezsiniz. ***** ve Serial aramayla vaktinizi boşa harcamazsınız.
Eğer kullandığınız bir program kitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenmez. Yani hangi program takılıyorsa sadece o program takılır.
Her programı kurduğunuzda bilgisayarınızı yeniden başlatma derdiniz olmaz. Sadece kernel (sistemin çekirdeği, beyni) güncellemelerinde bilgisayarınızı yeniden başlatırsınız.
Hızlıdır.
Eski bilgisayarlarda bile çalışır. Eğer eski bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kurmanızı tavsiye ederim. Bilgisayarınız Windows’ta çalıştığından çok daha hızlı çalışacaktır.


Windows’u Linux’ten Ayıran Farklar Nelerdir?

Parayla satılır.
Parayla satıldığı için alan kişiye aittir. Herhangi bir şekilde dağıtımını yapamaz, arkadaşlarınızla paylaşamazsınız.
Güvenli değildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için en çok tercih ettiği işletim sistemidir.
Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde bu açık kısa sürede kapatılmaz. Açıklar birkaç ay içinde veya Servis Paketi (Service Pack) şeklinde uzun vadeli aralıklarla toplu halde kapatılır. Çok önemli bir açık ise kısa sürede kapatılır.
Bilgisayarınızın sürücülerine kurulumdan sonra daima ihtiyaç duyarsınız. Sadece Windows 7′de sürücü yükleme derdi yok.
Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle uğraşıp durursunuz.
Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız. Ayrıca firewall (güvenlik duvarı) da kurmanız sisteminizin güvenliği için gereklidir.
Sistemi belirli aralıklarla Defrag (Disk Birleştiricisi) yapmanız gerekir. Defrag işleminde bilgisayardaki dosyalar belirli bir düzene sokulur ve siz bir dosyaya ulaşmak istediğinizde bilgisayarınız daha hızlı bir şekilde istenen dosyaya ulaşır. Bu yüzden en azından haftada 1 kez Disk Birleştirici yapmayı ihmal etmeyin.
Bazı temel yazılımlar kurulumla birlikte gelmez. Siz kurulumdan sonra tek tek her yazılımı yüklemek zorundasınız.
Yazılımların kurulum dosyaları tek parça halindedir. Exe dosyasını çalıştırıp kurarsınız.
Güncelleme olayı sık sık olmaz.

Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde türkiyede insanlar ücretli programları korsan olarak kullandıkları için ***** ve serial aramayla uğraşıp durursunuz.
Eğer kullandığınız bir program kitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenir. Fare donarsa, ve Alt+Ctrl+Delete (Görev Yöneticisi) bile çalışmıyorsa o zaman size reset(bilgisayarı yeniden başlatma) yolu görünür.
Birçok programı kurduğunuzda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenir. Bu özellikle boyutları büyük olan programlarda daha fazladır.

Hızlı bir bilgisayarınız varsa daha rahat edersiniz. Takılma veya kasma olayı nispeten daha az olur. Bilgisayarınız yavaş ise çoğu zaman takılmalardan veya kasma olayından dolayı Bill Gates amcanın kulağını çınlatırsınız :D
Her bilgisayara kurulmaz. Daha doğrusu kullandığınız Windows’a bağlı olarak sistemi seçmeniz gerekir. Örneğin Eski bir bilgisayarda Windows 7 ile istediğiniz verimi alamazsınız.


Geniş Bilgi için : http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_ve_W ... lmas%C4%B1

Selametle. KingSkrupellos
 
hangi linuxu kuralım hocam i5,gt630m vga ile çalışacak.php ve unity3d hızını merak ediyorum
 
Geri
Üst