Tübitak Projesi Hakkında Genel Soru ve Sıkıntı

Kodla Büyü

pointer

Aktif Üye
Mesajlar
174
merhaba arkadaşlar,

bu yılki tübitak projesine bulunduğum ilde katılım zorunlu hale getirildi. her okulda belli başlı bıranşlardan bazı öğretmenlere bu görev verildi. bunlardan birisi de benim.

zorunlu olarak projeye katılıcaz anlayacağınız, yalnız projeyi hazırlayan değil danışman konumundayız ve gönüllü olarak proje yapmak isteyen öğrenci yok. bu projeyi bulmak hazırlamak sunmak hepsi bana kaldı.

bana verilen bilgide proje konusu "kodlama" gözüküyor. ben konusu kodlama olan bir proje arıyorum aklınızda varsa bir şeyler yazar mısınız. teşekkürler.
 
Yapmayın. Kimse neden yapmadınız diye resmi olarak soramaz. Sözle soran olursa ilgili öğrenci bulamadım dersiniz olur biter.
 
pointer' Alıntı:
merhaba arkadaşlar,

bu yılki tübitak projesine bulunduğum ilde katılım zorunlu hale getirildi. her okulda belli başlı bıranşlardan bazı öğretmenlere bu görev verildi. bunlardan birisi de benim.

zorunlu olarak projeye katılıcaz anlayacağınız, yalnız projeyi hazırlayan değil danışman konumundayız ve gönüllü olarak proje yapmak isteyen öğrenci yok. bu projeyi bulmak hazırlamak sunmak hepsi bana kaldı.

bana verilen bilgide proje konusu "kodlama" gözüküyor. ben konusu kodlama olan bir proje arıyorum aklınızda varsa bir şeyler yazar mısınız. teşekkürler.
hangi il bu hocam.
Tübitak 4006 dan mı bahsediyorsunuz?
 
Tek bu proje olsa ise yarıyor mu hocam. Bunun planı felan var mi. Birde sizin video ya bakarken aynısını show haber başka bir fuarda haber yapmış onu gördüm. Projenin özgün olma gibi bir şartı var mi. :roll:
 
Hocam egzersiz açacaksanız plan vs. gerekli, eğer projeyle uğraşacaksanız da bence egzersiz de açın en azından uğraşınızın karşılığınızı alırsınız derim ben. Tubitak fuarı için de okul başvuruyor sonrasında siteye bişiler yüklemiştik sanırım , tam hatırlamıyorum da müdürünüz ztn söyler prosedurleri.
Özgünlük falan önemli değil ztn her fuarda önceki yıllarda yapılan projeler oluyor. Ben show tv deki haberi görmemiştim ztn ama onun dışında da bir sürü yapan var :) Özgünlük istiyorsanız muz değil de başka bir meyve kullanabilirsiniz örneğin :) Ya da mesela Scratch programında yaptıgımız piyano tamamen öğrencilerime aitti, o size özgü olabilir :) ;)
 
hocam özgünlük şartı felan aramıyorlar başka bir okulun projelerinde küçük değişiklikler yapabilirsiniz.
 
Hocam scratch de eşleştirme oyunu yapmıştım. Onu kullanabilirsin mesela. Ben daha önce paylaşmıştım forumda inceleyebilirsin.
 
Tubitak Proje Yarışması ile Tubitak 4006 Bilim Fuarı ayrı şeylerdir.
Arkadaşın bahsettiği Tübitak Proje yarışması ise yapacağınız projenin özgün olması en azından bulunduğunuz bölgede daha önce yapılmamış olması iyi olur. Ne yazık ki bu zorunlu haline getirme meselesi nedeniyle okullarda bu iş angaryaya dönüyor ve sırf yapmış olmak için projeler üretiliyor.
Sayın hocam, projeyi normalde öğrenciler yapacak, siz rehberlik edeceksiniz. Ancak ülkemizde işler ne yazık ki böyle yürümüyor, öğretmen düşünüyor, proje konusu buluyor, yapıyor, öğrenciye de projeyi sunacak şekilde bir şeyler anlatıyor, yarışmaya katılıyor. Eğer öğrencilerinizin profili iyiyse en azından birkaç öğrenciyle beraber, onların da yapabileceği ya da araştırıp, yapabilecekleri proje konuları tespit edin. Beraber belli bir program içerisinde (isterseniz Tübitak projesi egzersizi açıp, en az 2 öğrenci ile haftada 6 saat ücret alabilirsiniz) projenizi hayata geçirin. İllaki bir ürün oluşturmanız gerekmiyor, bir araştırmayı da proje olarak sunabilirsiniz. Projenizin kendi alanınızla ilgili de olması gerekmiyor.
İngilizceniz varsa youtube, pinterest vb. mecralarda yabancıların yaptığı projeleri araştırabilirsiniz. science projects şeklinde aramalarla örneklere ulaşabilirsiniz.
Benim yapmayı düşündüğüm bir akıllı tahta uygulaması var. Bunu siz mobilde de yapabilirsiniz:
Tahta ekranını (telefon, tablet ekranı da olabilir) ikiye böleceğiz. Örneğin bir taraf mavi diğer taraf kırmızı. Bir soruyu (matematik ya da başka bir ders) aynı anda iki bölümde de göstereceğiz, 10 saniye süre vereceğiz. Altta da şıklar olacak. Kim önce doğru cevabı verirse ona puan vereceğiz. Belirli bir sayıda soru sonunda kim daha fazla puan alırsa o kazanmış olacak. Bunu sınıfta bir şeyleri pekiştirmek için kullanmak mümkün olacak. Uygulamanın benzeri android için vardı. Telefon ekranı ikiye bölünüp, bir tarafta bir oyuncu diğer tarafta diğer oyuncu bulunuyor ve matematik (basit toplama vs.) sorularına önce cevap vermeye çalışıyorlardı.
Buna benzer bir uygulama yapabilirsiniz. Aslında tübitak bu tarz projeler istemiyor. Yarışma klavuzlarında bir web sitesi yapmanızı istemiyoruz, yeni bir algoritma geliştirmenizi bekliyoruz şeklinde bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum.
Mesela incelediğimde hoşuma giden bir araştırma projesi vardı. Proje şöyleydi; Renklerin Bitkilerin gelişimine etkisi şeklindeydi. 3-4 adet küçük sera oluşturulmuş, aynı ortamda aynı bitkiler yetiştirilmişti. Tek fark seraların üzerlerindeki naylonun rengiydi. Normalde şeffaf kullanılıyor, ama acaba kırmızı kullanılsa ya da mavi ya da yeşil kullanılsa daha fazla verim alınabilir mi sorusuna cevap aranıyordu. Bu tarz bir araştırma projesi daha kolay gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum.
 
Hocam çok tsk ederim egzersiz için zamanım yok ama pivotta bir çizgi filmimi kendim yapıyorum birde bu piyano yu olmak üzere iki ürün sunmak istiyorum yıl sonundaki tubitak sergisinde.
 
Arkadaşlar proje basvurusu benim bildiğim açılmadı bu sene.Açılıp acılmayacagı da meçhul...Siz yazınca yine baktım. Başvuru ekranı açılmamış.Yoksa ben yanlış yerden mi bakıyorum.
 
bende müdürümle konuştum belki tubitak sergisi olmaz ama sen yap sadece senin projelerinin ikisinin sunulduğu bir stand açarım ben dedi.
 
Geri
Üst