Robot Yapmaya Başlama...

Kodla Büyü

zerziv

Site Gezgini
Mesajlar
37
Arkadaşlar bu robot tasarlama işini bende yapmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilemedim. Önce bir elektronik bilgisine sahip olmak gerekiyor herhalde. Bunun için kitap tavsiyeniz mi olur? Yani açıkçası bilemedim nereden başlayacağımı.
Yaz tatilinde uğraşıp azda olsa bir şeyler kapıp seneye çocuklarla beraber ufaktan bir şeyler yapabilir miyiz acaba çabasındayım.
 
Bende sizinle aynı düşüncedeyim hocam. Tecrübeli bir arkadaş yol gösterse iyi olur aslında.
 
Hocam Arduino ve uygun sensörler alıp calismaya başlayın.

Lezzetli robot tarifleri kanalı işinize yarar.
 
elektronik bilgisi illaki gerekecek hocam ama uygulama yapa yapa öğrenebileceğinizi düşünüyorum. Arduino ile farklı devre elemanları ve sensörler alarak uygulamalar yapabilirsiniz. En basit örnekten başlayarak uygulamaya başlayın. Daha sonra sizin mantık çerçevenizde düşünerek farklı projeler geliştirebilirsiniz. Ardından robotik kodlamaya geçebilirsiniz.
 
Teşekkürler arkadaşlar öneriler icin.

etab5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Arduino için çok gelişmiş elektronik devreler kurmazsınız. Programlaması da kolaydır. PIC gibi değil yani. İleri aşamalarda gelişmiş devrelere geçerek büyük projeler yapabilirsiniz.

Bora hocamızın http://www.bilbilimbilisim.com/ sitesini inceleyin.
Eğer kitap düşünürseniz Erdal Delebe hocamızın da Kod blokları ile arduino, Projeler ile Arduino kitapları var.
En büyük kaynak tabi ki internet. Çizgi tagem takip edilebilir.
Meraklı maymun, Lezzetli Robot tarifleri takip edilebilir.
 
Işıkta çalışan devre arastirin, kurun. Bundan 2 tane yapin 2 motor baglayin. Alin size robot. Kodlama falan yok.
Kodlamali birseyler ise yapacaginiz, arduino uno, motor sürücü ve 2 reduktorlu motor...
 
Evet arkadaşlar LEZZETLİ ROBOT TARİFLERİ kanalını takip etmeye başladım. Çok başarılı bir kanal gibi gördüm gerçekten.
Benim biraz korkmuştum bu arduino'dan falan ama bu kanalı takip edince kolaymış gibi geldi bana. Tabi daha temel seviye konular ama, programlama bilgisi olduktan sonra kolay gibi görünüyor. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum acaba?
Benim gibi bu konuda bir şeyler yapmayı düşünen arkadaşlara tavsiyemdir bu kanal.
 
hiç kolay değilmiş; herşey çalışıyor;program iyi ama elimde adafruit motor sürücü var;yedek yok...sadece 1. ve 4. kanallar çalışıyor;
onlarda da biri önce biri sonra çalışıyor;robotta " düz yolda gidemiyor" ayrıca doğrudan kaynağa bağlayıp denedim; DC motorların dönüş hızları eşit değil..

bu da yine düz gitmesi gereken yolda sapmalara yol açıyor...hızlarını birini yüksek birini alçak vermeyi denedim yine tam bi senkron tutturamadım...kafayı yedirtir adama...L293 motor sürücü var birde onunla deneyeceğim yada oyuncak arabadan söktüğüm tekerlekler ve aynı motor sürücüyü kullanmayı deneyeceğim...
 
hocam bir sistem tasarlamaya başladığınızda kafanızda çok kolay bir şekilde oluşturduğunuz model, gerçek hayatta; istediğiniz şekilde davranmaz. çünkü sistem hem yazılımdan, hem mekanikten hem de elektronik bileşenlerden oluşuyor. bunların sistematik bir şekilde uyumlu olması gerekiyor. bu yüzden tasarlamaya ve son haline getirmeye çalıştığınız sistemlerde sürekli bir revizyon yaparsınız.

örneğin mini sumo yapmak kod, elektronik ve mekanik olarak çok basittir. ama iş gerçek hayatta uygulamaya gelince bir çok kez üzerinden geçmeniz gereken yerler oluyor. en basitinden; sistem otonom olduğu için çevresel faktörler programda sizin hesaplayamadığınız dallanmalara neden olabiliyor. mesela pistte düşen ışık veya pist renginin mat olması gibi.

tavsiyem sürekli okumak ve en önemlisi denemek. arduino veya msp430 gibi hızlı prototipleme kartları işleri çok kolaylaştırdı. internet üzerinde kaynak, derya deniz :)

Şimdiden kolay gelsin :)
 
Geri
Üst