OSMANLI PADİŞAHLARI SEFERE ÇIKMAYI NE ZAMAN BIRAKTILAR?

Kodla Büyü

intel4004

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
893
OSMANLI PADİŞAHLARI SEFERE ÇIKMAYI NE ZAMAN BIRAKTILAR?

Osmanlı padişahları imparatorluğun kuruluşundan itibaren orduları komuta ederek, büyük zaferlere imza attılar. Padişahların 15’i, ordularının başında sefere çıkmış, bunlardan da 10’u meydan muharebelerinde orduyu komuta etmişlerdir. İlber Ortaylı‘nın dediği gibi Osmanlı hanedanı kadar maraşal çıkaran başka bir hanedan yoktur.
-------------------
Mareşal iki meydan savaşından zaferle dönen veya bir savaşta pekçok cepheyi birden idare ederek zafer kazanan, denizde ve havada da eşiti bir başarı gösteren, Türk Silahlı Kuvvetleri için en az orgeneral (denizci ise oramiral) rütbesine sahip subaylara, T.B.M.M. tarafından verilen bir askeri rütbedir. Bu rütbe yukarıda belirtilen şartlar haricinde süre beklemeyle kazanılamaz. Deniz kuvvetlerindeki eşiti Büyükamiral dir.
-------------------
Kanuni Sultan Süleyman muharebe hattında.
İlk 10 padişah istisnasız olarak sefere çıkmıştı. Ancak Kanuni‘nin ölümünden sonra tahta geçen II. Selim (Sarı Selim) padişahların ordunun başında sefere gitme geleneğini terketti. Bu dönemden itibaren istisnai durumlar dışında Osmanlı ordularını, veziriazamların veya serdar tayin edilen vezirlerin komutasında seferlere gittiler.



Selim_II

II. Selim’in oğlu III. Murad da babası gibi sefere çıkmadı. Ancak onun oğlu III. Mehmed, uzayıp giden Avusturya savaşlarını sona erdirmek için tekrar ordunun başına geçti ama geçtiğine geçeceğine pişman oldu. 1596’daki Haçova Muharebesi’nde düşman askerleri padişahın çadırına kadar yaklaştı. Kaçmak isteyen padişahı Hoca Sadreddin Efendi zorla cephede tuttu. Disiplinlerini kaybeden Avusturya ordusu, Osmanlılar’ın yeni taaruzuyla mağlup olunca III. Mehmed Eğri fatihi ve muzaffer bir komutan olarak İstanbul’a döndü.


III. Mehmed
III. Mehmed’den sonra osmanlı padişahları tekrar İstanbul’dan ayrılmaya başladılar. Burada doğuda Safeviler, Bağdat başta olmak üzere birçok Osmanlı toprağını işgal ettiler. Kuzeyde de Kazaklar, Osmanlı topraklarını yağmaladılar. 1618’de tahta çıkan II. Osman, dedeleri gibi muzaffer olmak için 1621’de Lehistan (Polonya) üzerine sefere çıktı. Ancak genç padişah büyük bir başarı kazanamadı. Sadece sulh (barış) yoluyla Hotin kalesini geri alabildi.

II. Osman

II. Osman’ın 1622’de isyan eden askerler tarafından öldürülmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet otoritesi iyice sarsıldı. Çocuk yaşta tahta geçen IV. Murad, devletin gerçek idaresini ancak 1632’de ele alabildi. Devlet otoritesini sağladıktan sonra ilk işi kaybedilen toprakları geri almak üzere İran’a sefere çıkmak oldu. IV. Murad’ın Osmanlı ordusunun başında çıktığı Revan ve Bağdat seferleri ile adeta Fatih, Yavuz ve Kanuni dönemleri geri gelmişti. Ancak 1640’da IV. Murad ‘ın genç yaşta ölümü ile kargaşa tekrar başladı. 1644’te başlayan Girit seferi tam 25 yıl sürdü. Zamanın çoğunu av ile geçiren IV. Medmed bir iki defa sefere çıktıysa da genellikle savaşlardan uzak durdu. Çıktığı seferlerin kimisinde de ordudan yarı yolda ayrılıp ava gitti.

Kaynak: Sorularla Osmanlı İmparatorluğu – Erhan Afyoncu http://tarihenotdus.com/osmanli-padisahlari/osmanli-padisahlari-sefere-cikmayi-ne-zaman-biraktilar/


Dünya tarihinde: Bizzat savaşa katılan ordusunu yöneten savaş kazanan lider sayısı azdır...

birkaç örnek:

Hz. Muhammed (SAV)
Alparslan
I. Kılıç Arslan
Selahaddin Eyyubi
Fatih Sultan Mehmet
George Washington (ordu yöneten komutan-devlet başkanı)
Mustafa Kemal Atatürk (ordu yöneten komutan-devlet başkanı)
Josef Stalin (ordu yöneten komutan-devlet başkanı)
 
Geri
Üst