Okul web sitelerinin etkin kullanımında Türkiye birincisi olan okul

Kodla Büyü
MEB in serverlarına, kaynaklarına yazık oluyor.Öğrencilere de etik ve değerler konusunu anlatıyoruz sözde..

Şöyle bir baktım bazı sıralamadaki sitelere;

Kpss başvuruları başladı, yok çıkışta not fişlerini idareye teslim edin, sınıf defterlerini vermeyi unutmayın, bugün şu yemek yendi, şu derste bu konu anlatıldı, öğretmen yer değiştirme atama başladı vb…Vel hasıl okulla ilgisiz, alakasız ve kalitesiz haber&duyurular…

Sorumlu kişi Paneldeki yönetmeliği okuyup onayladıkları halde nasıl bir hırssa bilerek devam edip devlete zarar veriyorlar bilip bilmeden…

Bazen utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum.
 
MEB in serverlarına, kaynaklarına yazık oluyor.Öğrencilere de etik ve değerler konusunu anlatıyoruz sözde..

Şöyle bir baktım bazı sıralamadaki sitelere;

Kpss başvuruları başladı, yok çıkışta not fişlerini idareye teslim edin, sınıf defterlerini vermeyi unutmayın, bugün şu yemek yendi, şu derste bu konu anlatıldı, öğretmen yer değiştirme atama başladı vb…Vel hasıl okulla ilgisiz, alakasız ve kalitesiz haber&duyurular…

Sorumlu kişi Paneldeki yönetmeliği okuyup onayladıkları halde nasıl bir hırssa bilerek devam edip devlete zarar veriyorlar bilip bilmeden…

Bazen utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum.
hocam genel olarak size katılıyorum ama yazdıklarınızdaki bazı şeylere katılmıyorum. Eğer okul lise ise elbette KPSS başvurularını sitesinden duyuracak, ama ilkokul, ortaokul duyurmayacak, çünkü senden mezun olan öğrenci liseye gidiyor ve ihtiyacı varsa oradan bakar öğrenir, onlarca haber sitesi var, internette sörf yapıyorsa karşısına çıkar. Not fişlerini teslim edin vb. duyurular da bana ters gelmiyor, neden çünkü öğretmen akıllı telefon kullanmıyordur, sosyal medya uygulamaları yoktur, okula geldiğinde okuldaki herhangi bir bilgisayardan okulun duyurularını takip edebilir, şu süreçte imza dolaştırmak da problemli, bence bu da yanlış değil. Ama yapılan her dersi okul sitesinde duyurmak, okulun ilgi alanı dışındaki konuları paylaşmak konusunda ben art niyet arıyorum. Ben o tür bir okulda çalışamazdım, açık söyleyeyim, çok kavga ederdik. Oradaki bt öğretmenlerine sabır ve geçmişler diliyorum, eylül ayından itibaren yeni bir macera sizi ve öğrencilerinizi bekliyor.
 
Oksijen şart arkadaslar.oksijen olmayınca böyle oluyor.
Bu aptal ve ahmakca sıralama isini ciddi ye alan bu isi takip eden arkadaslarada selam olsun.
752 ogrencisi var bir haberi 15 bin bir haberi 37 bin kisi tiklamis . Yersennnn

Rakamlarin dansi
 
İsraf. Sadece ziyaretçi hilesi ile yükselmek yerine kendi emeğiyle yükselen okulları tebrik ederim.
 
<< elde edilen başarıda müdür yardımcısı Ayşe Aygün, öğretmenler Yavuz Şener, Nail Uyanık, Asiye Yıldız ve Tuğba Tunç ile bilişim teknolojileri bölümü öğrencilerinin azim ve gayretinin büyük rol oynadığını dile getirdi. >>

okul web sitesinin başarısında öğrencilerin hem de bilişim teknolojileri bölümü öğrencilerinin azim ve gayreti...

Öğrencilere ödev olarak sürekli siteye girme görevi verilmiş olmasın?????

Yazık yaa, uğraştığımız şeylere bak!!!
 
İsraf. Sadece ziyaretçi hilesi ile yükselmek yerine kendi emeğiyle yükselen okulları tebrik ederim.

Hocam şimdi ilgili okulu eleştiriyoruz ama ziyaretçi hilesi olduğunu nereden biliyorsunuz? O 30bin 40binli görüntülemeler sizin bizim gibi meraklı gözlerin tıklamaları bence, şöyle bir ay öncekine bakın bakalım tıklamalar nasıl, adamlar oyunu kurallarına göre oynadılarsa bize tebrik etmek düşer, ama yaptıkları yanlışlar varsa da işte burada söylüyoruz.

bir örnek vereyim, bizim ilin birincisinde benim oğlum okuyor, senede 3-5 kere meraktan girmişimdir okul sitesine, sınıf grubunda eşim var, o da 3-5 kere girmiştir siteye. Ama siteyi sürekli güncel tutuyorlar, idareciler gayretli bir şey yapma konusunda, benim gördüğüm bizim ildeki bu okul alnının akıyla birinciliği aldı, velisiyim diye söylemiyorum, he başka okullar da var siteleri düzenli olan onlar da dereceye girmiştir.

Okullarımız herhangi bir yabancı mecralı sosyal medyada bilgileri sunmaktansa kendi okul sitelerinde okulların tanıtımını yapmalı, gerekli duyuruları, bilgilendirmeleri vermelidir diye düşünüyorum. Tabi bu işte abartanlar maalesef işin cılkını çıkartıyor.
 
bu durumla uğraşanların psikolojik sorunları olduğuna inanıyorum yada bir üste yaranma sevdasında olduğuna. aslında bu maksatla iş görenleri dünya çapında düzenlenen anket, fotoğraf oylama gibi mecralarda kullanabiliriz bak.
 
Meb her okulun başarı sıralaması istatistiklerini de detaylı olarak yayınlayıp web sitesi ziyaret sıralaması ile yan yana paylaşsa ikisinin arasında anlamlı bir ilişki var mı görülürdü:).
 
An itibariyle kadrosunda Oğuz ÖZAT isimli rehber öğretmenin de bulunduğu okuldur. (Kendisinin Türk PDR Derneği Başkanı Oğuz ÖZAT olduğunu düşünmekteyim. Çünkü Oğuz Özat şu anda Samsun'da Rehber Öğretmen olarak görev yapmaktadır. Bu okul da Samsun'da olduğuna göre tamamen tesadüf değildir diye düşünüyorum.) Neden bunu yazdın diye sorarsanız açıklayayım. Bir okulun web sitesinin Türkiye birincisi olması benim için hiç önemli değil. Aksine bu kadar uğraşıp birinci oldukları için boşa zaman kaybetmişler. Hiç bir kazanım elde edemeyecekler. Tamamen boş bir iş ve ego tatmininden başka bir şey değil.

Bana göre bir okulun web sitesinde olması ve güncel olması gereken bilgiler:
1-) Hem idari hem öğretmen kadro bilgileri
2-) Okuldaki öğrenci sayısı
2-) Okuldaki sınıf,derslik,laboratuvar,atölye,kütüphane vb kullanıma sahip yerlerin bilgileri
3-) Okulun iletişim bilgileri
4-) Okulun ulaşım bilgileri
5-) Okulun harita üzerindeki doğru konumu
6-) Varsa okulla ilgili diğer bilgiler

Yukarıdaki bilgiler varsa bir okulun web sitesi güncel ve olması gerektiği gibidir. Arada bir önemli haberlerin ve duyuruların paylaşılması da normal ve olması gerekendir. Bunların dışındakiler gereksizdir. Sınıflarda yapılan her dersin veya etkinliklerin paylaşılması bana göre etik değildir.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar, okulların içeriklerinin 30 binli 40 binli görüntülenme sayıları sayfa her yenilendiğinde artan bir sayıdır (Test edebilirsiniz). Sizce bakanlık bu şekilde manipülasyona açık bir veriyi sıralama sisteminde kullanmış mıdır? Bence kullanmamıştır.

Öğretmen atamalarında, öğrenci tercihlerinde, idareci atamalarında, öğrenci nakillerinde vb. önemli durumlarda kurumla ilgili bilgi almak için ilk bakılan yer okul internet siteleri. Uzun yıllar okulla ilgili önemli elzem bilgilerin bile girilmediği atıl vaziyetteydi. 10 yıllık öğretmenlik hayatımda son 3 yıldır aktif olduğu kadar aktif olmamıştır okul internet siteleri. Okulun bir sitesinin olduğunun farkına yeni varan çok veli, idareci hatta öğretmen olduğunu düşünüyorum. Aksaklıkları olabilir ama sıralama sistemi okul sitelerinin aktif tutulması noktasında amacına uygun olduğunu düşünüyorum.

Yarışma ortamı hırsa sebep oluyor, idareciler, il/ilçe müdürleri hatta valiye kadar bu işin yarışma boyutunu önemsediklerini duyduk arkadaşlarımızdan. Bu durum içeriklerin niceliğinin ikinci plana atılmasına sebep oldu. Eğitim kurumuna yakışmayan içeriklerin ortaya çıkmasına sebep oldu. En mükemmel sistemi de kursan içinde insan ve hırsı varsa sistemi manipüle etmek için elinden geleni yapacaktır.

Başka olumlu olumsuz yanları ortaya koyulabilir. Ancak acımasızca aylaklık, boş iş vb. nitelemeler hoş olmamış. Kimisi isteyerek, kimisi idareci zoruyla emek vermiş acımasızca eleştirmek bence doğru değil.

Birde yapılan işi herkes eleştirmiş, yermiş, tepki göstermiş ama bir tane yapıcı eleştiri yok. Okul sitelerinin yukarıda belirttiğim durumlardan dolayı aktif olması önemli. Yıkıcı eleştiri yerine yapıcı eleştiri yapmak daha güzel olacaktır diye düşünüyorum.
 
...Arkadaşlar, okulların içeriklerinin 30 binli 40 binli görüntülenme sayıları sayfa her yenilendiğinde artan bir sayıdır (Test edebilirsiniz). Sizce bakanlık bu şekilde manipülasyona açık bir veriyi sıralama sisteminde kullanmış mıdır? Bence kullanmamıştır...

Bence mutlaka kullanmıştır. Çünkü aynı bakanlık, okulların web sitesi için "kota" belirliyor. Otomatik olarak dosyaların, haberlerin, duyuruların silinmesi için işlem yapıyor. Bu bile bakanlığın web sitesinin ne olduğu konusunda hiçbir fikri olmadığının göstergesi. Madem web sitesi bu kadar mühimmiş de, neden hep siteden bir şeylerin silinmesi isteniyor? İkide bir de bilgi silinen siteye kim güvenir?

Ayrıca web sitelerinin kullanılmasını isteyenler, el altından okullara sosyal medya hesabı açmaları için baskı yapmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: wes
Tabii ki salt icerik sayısı, ziyaret sayısı, ziyaret sayılarında ki düşüş/artış, menü çalışmaları, panel üzerindeki çalışmalar sıralamayı etkiliyor. Gözlemlediğimiz zaman gerçekten kaliteli içeriklerle ve panel üzerinde çalışma yaparak yükselen kurumları görebiliyoruz. Hangi okulun organik ziyaretci kullandığını tespit etmek mümkün değil. Sayfa yenilenince çıkan sayıyı f5 basarak herkes arttırabilir. Ancak Bakanlık ip adres kontrolü kullanıyor.
 
Bu istatislik neden var hep merak etmisimdir. Niye okullar yarisiyor? 100 ogrencili okul ile 2000 ogrencili okulu aynı sıralamaya sokmak ne kadar mantıklı? Önemli olan sitenin siralamasi değildir sitenin işlevsel olmasıdır.
Bana göre okul sitesindeki en önemli şeyler
1- Personel listesinin güncel olması
2- okul konum bilgisi, iletişim bilgileri, ulaşım bilgileri, ders giriş çıkış saati, fiziksel özellikleri gibi bilgilerin güncel olması
3- çok eski haberlerin bulunmaması
4- okulla ilgili haberlerin duyuruların sürekli güncel olması

Bunun haricindeki istatislik, okulla ilgisi olmayan hit almaya yönelik yazılar gereksizdir. Hiçbir zaman sitenin sıralamasını kontrol etmemisimdir.
 
Bence mutlaka kullanmıştır. Çünkü aynı bakanlık, okulların web sitesi için "kota" belirliyor. Otomatik olarak dosyaların, haberlerin, duyuruların silinmesi için işlem yapıyor. Bu bile bakanlığın web sitesinin ne olduğu konusunda hiçbir fikri olmadığının göstergesi. Madem web sitesi bu kadar mühimmiş de, neden hep siteden bir şeylerin silinmesi isteniyor? İkide bir de bilgi silinen siteye kim güvenir?

Ayrıca web sitelerinin kullanılmasını isteyenler, el altından okullara sosyal medya hesabı açmaları için baskı yapmaz.

Paneldeki kullanım dışı dosya bölümünde şu ifadeler yer alıyor:
Okul İnternet Siteleri Yönergesi Madde 10-(4) (İnternet sitesi barındırma alanı internet sitesi yayıncılığı dışında dosya depolama veya arşiv alanı olarak kullanılmaz.) gereğince web alanınızda kullanımda olmayan dosyaların belirlenmesine ilişkin bir sistem tarama çalışması yapılmıştır. Bu çalışma neticesinde muhtemelen kullanım dışı olan dosyalar belirlenerek aşağıda liste halinde verilmiştir. İlgili listedeki her bir dosya/fotoğrafın tarafınızca ivedi bir şekilde kontrol edilerek; okul web sitesi içerisinde kullanılan bir dosya/fotoğraf ise kullanımda
ico_active_16.png
olarak işaretlenmesi, aksi takdirde silinmesi
ico_delete_16.png
gerekli görülmüştür. Yapacağınız bu çalışmanın etkin kullanım performansı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.


Burada açık bir şekilde bu işlemin sıralamayı etkilemeyeceği belirtilmektedir. 3 yıl ve daha öncesinde panele yüklenmiş dosyalardan kullanılmayanların silinmesinin istenmesi gayet normal hocam. Ayrıca bu durum sizin düşündüğünüzün aksine bakanlığın web sitelerine ne kadar hakim olduğunu gösteriyor. Bizim önümüze kullanım dışı dosyayaları çıkarmadan 3 yıl öncesine ait ne varsa silinecek de diyebilirdi.

Okullara sosyal medya hesabı açmaları konusunda baskı yapan kimmiş hocam?
 
Meb her okulun başarı sıralaması istatistiklerini de detaylı olarak yayınlayıp web sitesi ziyaret sıralaması ile yan yana paylaşsa ikisinin arasında anlamlı bir ilişki var mı görülürdü:).
Katılıyorum. Puan durumu vs. de görünmüyor... Bir sürü bilgi sıralanmış ancak ne bir veri ne de bir görsel var...
F5 ile artan sayı yerine gerçek ziyaret sayacı da konulabilir...
 
En azından okulla ilgili bilgiler girilmiş. Bazı siteler tamamen meb.gov.tr deki haberleri, sınav başvurusu, yer değiştirme başvurusu, bakanın tweetleri herşeyi ekliyor.
Bu kısım saçmalık.
Ama ne olursa olsun bir okul web sitesinin 40bin civarı tık alması hit programları kullanmadan hayal bence.
Web sitelerinin güncel olması bence çok öenmli ama bunu bir yarış durumuna düşürmek insanlara saçma işler yaptırabiliyor.
 
Sıralamayı etkileyen çok kriter var ama en etkilisi tıklanma sayısı görünüyor.
Normal dönemde günlük 50-100 civarı tıklanma alıyor , haftada hiç haber-duyuru girilmese de her gün 2-3 tane girilse de sıralama çok oynamıyordu. Ortak Sınav-sorumluluk sınavları takvim ve listelerini girdiğimiz ilk bir kaç gün tıklanmaya sayısı 1000 i geçiyor. Sıralama da 3000-4000 kadar yükseliyor. Zamanla tıklanma sayısı eskiye döndükçe sıralama da azar azar geriye gidiyor.
 
Arşive düşen haberleri tekrardan güncel tarihle yayınlayınca sıralamada normalden daha fazla bir yükseliş oluyor.
Tüm içeriklerin özgün içerik olarak yayınlanması alıntı içerik kullanmaya göre sıralamada daha etkili oluyor.
Günlük ziyaretçi sayısı sıralamada yükseliş miktarını etkiliyor.
Aynı IP numarasından 1 habere bakılması 1 ziyaretçi sayısı artışı, 10 habere bakılması 10 ziyaretçi sayısı artışı sağlıyor. Aynı gün içinde aynı IP numarasından aynı haber 100 kere tıklansa bile 1 ziyaret olarak kayda geçiyor.

Kısaca puanlama sanırım şu yöntemle yapılıyor:
Örnek olarak...

1 özgün haber 100 Puan + (o habere 1 ziyaret +1 puan) Yani günde 100 ziyaret alan haberin puanı 100+100=200 oluyor ve ilk 1 aydan sonra her gün haberin puan katkısı belli oranda azalıyor.
Bu şekilde o yıldaki aktif yayında olan tüm içeriklerin toplam puan katkıları toplanarak son günlük güncel sıralamalar oluşturuluyor.

O yüzden sıralamada üst sıralarda yer alan okullar, gece 00.00-00.30 saatleri arasında 5 haber ve 3 duyuru yayınlama işlemlerini tamamlıyorlar. Tüm içeriklerin yayın bitiş tarihlerini birkaç sene sonrası yapıyorlar.
Sosyal medya ve iletişim gruplarında link paylaşımları yapıldıktan sonra ihtiyaç duyarlarsa paydaşlardan bazıları tarafından ziyaretçi sayısı arttırma program ve hileli yöntemleri kullanılıyor olabilir.

Bir öğretmen, öğrenci veya veli ana sayfada yer almayan bir haber veya duyuruyu okuyor mudur? Her gün ana sayfaları yenileniyor :cool:
 
Çok şükür yarış derdinden kurtulduk. Mebpaneldeki duyuru aşağıdaki şekildedir:

11.10.2021 Etkin Kullanım Performans sıralaması ile okul internet sitelerinin aktif kullanımı sağlanmış ve bir farkındalık oluşmuştur. Amacına ulaşan Etkin Kullanım Performans sıralaması uygulamasına ara verilmiştir. İyi çalışmalar.
 
Çok şükür yarış derdinden kurtulduk. Mebpaneldeki duyuru aşağıdaki şekildedir:

11.10.2021 Etkin Kullanım Performans sıralaması ile okul internet sitelerinin aktif kullanımı sağlanmış ve bir farkındalık oluşmuştur. Amacına ulaşan Etkin Kullanım Performans sıralaması uygulamasına ara verilmiştir. İyi çalışmalar.
amaçtan uzaklaşınca geri gelir, yoksa müdürler nasıl hava atacak toplantılarda bizim okul birinci, ikinci vs diye
 
https://kago.meb.k12.tr/
Örnek olarak bu okul sitesinde,
haberler kısmında paylaşılan derslerde ne işlendiği bilgileri veya diğer eğitim sitelerinde paylaşılan haberlerin alıntılanması
duyurular kısmında paylaşılan günlük yemek menüleri vb...
web siteleri sıralaması olarak dikkate alınmayacak yani...
Her okulda sınıfların bip veya whatsapp iletişim grupları vardır. Bu okul web sitelerinde her gün paylaşılan duyuruları takip eden kaç veli veya öğrenci vardır acaba...
 
Geri
Üst