Öğretim Programının Değerlendirilmesi

Kodla Büyü

erhanaltunbas

Site Gezgini
Mesajlar
46
Bugün son günü olan http://ogm.meb.gov.tr/kitap/ adresindeki öğretim programı değerlendirmesi raporunu hazırlayan var mı?
Rapor başlıkları

İçeriği uygulamaya dönük hale getirme

Günlük hayatla ilişkilendirme

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı

Milli, manevi ve evrensel değerlerin kullanımı

Disiplinler arası ilişkilendirme (STEM)

Endüstri 4.0 (Akıllı Üretim) uygulaması

İnovasyon becerilerini geliştirme

Ölçme değerlendirme

Kazanımın açık ve net olması

Güncel yeni konu

Öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirme

İçeriğin ders saatiyle uyumu

Bilim insanları ve örnek şahsiyetler

Diğer
 
Ben müfredat yenilendiğinde kendimce bir değerlendirme yapmıştım. O zaman hazırladığım rapor şu şekildeydi. (Belki yardımı dokunur)

BİLGİSAYAR BİLİMİ (KUR1-2) ÖĞRETİM PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORU


Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 31 Ağustos 2016 tarih ve 65 sayılı kararıyla açıkladığı ve 04 Ekim 2016 tarihinde resmi internet sitesinde[1] yayınladığı Bilgisayar Bilimi Dersi (Kur 1, Kur 2) öğretim programı incelendi.

Öğretim programı en son 27 Eylül 2005 tarihinde güncellenen Bilgi ve İletişim Teknolojisi dersinin yerine geleceği anlaşılan Bilgisayar Bilimi dersi çağın gerekliliğine uygun olarak Algoritma, Robot ve Mobil Programlama gibi ana ünitelerden oluşturulmuş.

Ünite bazlı değerlendirecek olursak;

KUR 1, 1. Ünite: ETİK, GÜVENLİK VE TOPLUM

Üniteye ait kazanımlarda özellikle sosyal medya yönetimi konusunda bir kazanım eklenmelidir. “Bilişim teknolojilerini ve İnternet ortamını kullanma ve yönetme sürecinde dikkat edilmesi gereken etik ilkeleri açıklar.” ve “Sayısal dünyada kimlik yönetimi konusunda güvenlik açısından yapılması gerekenleri listeler.” Kazanımlarında alt başlık olarak verilebilecek gibi görünen sosyal medya yönetimine önemli bir yer ayrılması görüşündeyiz.

KUR 1, 2. Ünite: PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR

Kesinlikle yerinde ve gerekli hazırlanan bir ünite olduğunu söyleyebileceğimiz Problem Çözme aşamalarını ve Algoritmayı konu eden ünitenin öğrenci ve öğretmen kılavuz kitap içeriklerinin çok detaylı ve anlatımının uygun hazırlanması gerekliliği inancındayız.

KUR 1, 3. Ünite: PROGRAMLAMA

Ünite basamakları ve kazanımların uygun görünmesine karşın hangi programlama dilinin seçileceği öğretimde birlik sağlanması amacıyla önem arz etmektedir. Farklı programlama dillerine hakim Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri farklı seçimler yapabilir. Bu sebeple öğrencilerin öğretim stratejisi ve öğrenme kapasitesi farklılaşabilir. Ders kitaplarında python programlama dili üzerine yoğunlaşılmış ancak bu noktada henüz öğretimde birlik sağlanmış değil.

KUR 2, 1. Ünite: ROBOT PROGRAMLAMA

Öğrencilerin öğrenme düzeyleri baz alındığında bu ünitenin başına Bilgisayar Montajı ile ilgili bir bölüm eklenebilir. Bilgisayar Montajını bilmeyen öğrencilerin Robot montajı konusunda zorlanacakları aşikardır. Robot programlama kısmında ise yine hangi dilin kullanılacağı önem arz etmektedir. Buna dair gerekli materyaller okullara temin edilecek midir? Bu soruların açıklığa kavuşması gereklidir. Teoride yapılan işlemlerin pratiğe dökülemesi öğrencinin kalıcılığını öldürmektedir.

KUR 2, 2. Ünite: WEB TABANLI PROGRAMLAMA

Bu ünitede de kazanımlara uygun olarak gerekli programlara örnek verilerek kafa karışıklığı giderilmiştir. Bu ünitenin uygulanması için güncel bilişim teknolojileri laboratuvarlarına ihtiyaç vardır.

KUR2, 3. Ünite: MOBİL PROGRAMLAMA

Mobil programlamada ülkemizde maalesef sektöre atılım açısından geri kalmış durumdayız. Bu açığımızı gidermek için öğrenci ve öğretmen yeterlilik düzeyleri büyük önem arz etmektedir. Ha keza aynı şekilde öğrencilerin materyallerinin tam olması, her öğrencinin okulda ve evde uygulama yapabileceği bilgisayarı olması sistemin sacayaklarından biridir. Android, iOS öne çıkan iki mobil işletim sistemidir. Bu noktada ülke politikası olarak belirleyeceğimiz bir yönetim şekliyle yerli mobil işletim sistemi programı devreye sokulması kanaatindeyiz.


EKLER:

1. Dersin önemine binaen ders çizelgelerinde zorunlu hale gelmelidir. En azından KUR 1 kesinlikle her öğrencinin algılaması gereken konu başlıklarından oluşmaktadır.

2. Bilişim çağında yaşıyor olmamıza rağmen Liselere ve Üniversitelere giriş sınavlarında Bilişim teknolojileri alanından soru sorulmaması ülkemizin bir eksikliğidir.

3. Okullarda kurulumu sonlandırılan Bilişim Teknolojileri Laboratuvarları acilen hiç vakit kaybetmeden yeniden kurulmaya başlanmalı ve tüm laboratuvarlar bilgisayar ve diğer materyal bakımından tam donanımlı hale getirilmelidir.

4. KUR sayısı çoğaltılmalı; Grafik Animasyon ve Tasarım konularından da öğretim programı hazırlanmalıdır.


[1] http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx?islem=1&kno=262
 
Son düzenleme:
Edeb namına bişey var mı içinde.. hertürlü saygısızlık vs dizboyu olmuş sınıflar laçkalaşmışken .. 1000 tane müfredat yaz meb. Senin tuzun kuru meb.. sanki bizim çocuklarımız avutuluyor gibi..
 
Geri
Üst