Meslek Dersleri Başlıyor - Hangi ders kaç saat yüz yüze olacak hesapla.

Kodla Büyü

ms40054

Üye
Mesajlar
24
Arkadaşlar merhaba, cuma günü mesai bitimine yakın edindiğimiz bilgilere göre meslek liselerinde 5.10.2020 tarihi itibariyle yüz yüze derslere başlıyoruz. Konu ile alakalı resmi yazılar şunlar.

http://mtegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_10/02170441_UygulamalY_YuYzyuYze_EgYitim_Onay.pdf

http://mtegm.meb.gov.tr/www/2020-20...ze-ve-uzaktan-egitim-uygulamalari/icerik/2797

2.linkte attığım yazının 3. maddesinde: Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 10., 11. ve 12. Sınıflarında meslek.eba.gov.tr adresinde yayınlanan ders bilgi formlarındaki kazanımlara ait Başarım Ölçütlerinin “Bilgi” kısımları EBA Platformları ve canlı ders uygulamaları ile “Beceri” kısımları ise yüz yüze verilecektir. Haftalık ders çizelgelerine göre yüz yüze ve uzaktan eğitime ayrılacak ders süreleri alan zümre öğretmenlerince belirlenecektir. ibaresine yer verilmiş.

Keşke bütün okullarda birlikteliği sağlamak adına yüz yüze ve uzaktan işlenecek ders saatleri bakanlıkça belirlenseymiş ama bu konu zümre öğretmenlerine bırakılmış.

Bu konuyla alakalı ben kendimce bir yöntem geliştirmeye çalıştım. Bu konuda sizlerinde fikirlerini almak istiyorum. Yaklaşımımda bir mantık hatası varsa fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Ders bilgi formlarındaki her kazanım için belirlenmiş olan başarım ölçütlerini Bilgi ve Beceri sayısı olarak ele aldım. Derse ait bütün modüllerin bilgi ve beceri ölçütlerini sayıp toplam başarım ölçüt sayısına göre yüzde olarak hesapladım. Çıkan bilgi ve beceri ölçütlerinin yüzdeleri ile de dersin toplam ders saatini orantılayarak yüz yüze ve uzaktan işlenecek ders saatini hesaplamaya çalıştım. (Normal Dağılım)

Ders bilgi formlarında her modülün dersin toplamı içindeki ağırlık oranı verilmiş. Bu oranlara göre başarım ölçütlerini tekrardan oranlayarak ikinci bir hesaplama daha yaptım (Ağırlıklı Dağılım). Bu şekilde yapılan hesaplamanın daha sağlıklı sonuç verdiğini düşünüyorum. Ancak örnek olarak Web Tasarımı ve Programlama Dersinin bilgilerini kullandığımda normal dağılımla, ağırlıklı dağılım arasında büyük bir fark çıkmadı. Farklı bir ders için sonuç değişebilir.

Sonuç olarak Web Tasrımı ve Programlama dersi için bu yaptığım hesaplama ile 5,26 saat uzaktan eğitim ve 6,74 saat de yüz yüze eğitim verilmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır.

İlgili dosyayı ekliyorum. Diğer dersleri eklemek için zamanım olmadı. Denemek isteyen arkadaşlar ders bilgi formlarını kullanarak diğer dersler için de bu hesaplamayı yapabilirler.
 

Ekli dosyalar

  • Ders Bilgi ve Beceri Oranı.rar
    9.3 KB · Görüntüleme: 602
Hocam emeğinize sağlık. En doğru çalışmayı yapmışsınız. Herkes farklı bir saat söylerken Ders Bilgi Formlarını referans almaları gerektiğinin farkında değiller.
 
Hocam emeğinize sağlık. En doğru çalışmayı yapmışsınız. Herkes farklı bir saat söylerken Ders Bilgi Formlarını referans almaları gerektiğinin farkında değiller.
Hocam tabii ki farkındayız. Ama içinde bulunduğumuz şartlarda o ders bilgi formundaki tablolarla okulun işleyişindeki sistem örtüşmüyor. Yuz yuze sistemine gore hazırlanmış bu formlardaki Bilgileri uzaktan verip beceriyi okulda yaptır demenin program işleyiş eba daki canlı ders sistemi ve öğrenci katılımı ile uyumu yok. Canlı derse katılımın yüzde 30 larda olduğu yerde bilgileri uzaktan verip okula gelen ve canlı derse katılmayan öğrencinin beceriyi uygulaması nasıl olacak. Bir diğer nokta kültür dersleri ve mesleki bilgi kısımları uzaktan yapılırken uygulama dersleri okulda nasıl uygulama yaptırılacak zamanlama olarak. Bu sorunları da dile getirmek gerektiğini düşünüyorum.
 
Hocam bu kadar hesap kitaba gerek yoktu. Şöyle bir kazanımlara baktım, yarı yarıya yüz yüze verilebileceği görülüyor. Hatta 10. sınıflardaki BTT ve Programlama Temellerinde 2 saat yüz yüze 3 saat uzaktan bile verilebilir. Mesele bu değil. Belirlediğiniz saatleri yerleştirecek saat aralığı yok. Kimsenin hesaba katmadığı bir EBA TV dersleri ve EBA canlı dersleri var. Üstelik bir de zoom üzerinden verilecek uzaktan eğitim dersleri var. Dolayısıyla bu yüz yüze eğitimleri günün hangi saatlerinde verilebileceği muamma, yüz yüze eğitim verilecek zaman yok gün içinde.
 
Aynı hesaplamayı bende yaptım, yüzyüze ders saati aşağı yukarı yarı yarıya gibi, bir tek Grafik % 70 75 uygulama çıktı
 
Merhaba.
Pandemi bitmiş değil. Kendi akrabalarım okula göndermek istemiyor hala çocuklarını.

Ofis + web + grafik gibi derslerin uzaktan yapılma şansı yoktu.
Okula gitsen izin yoktu.
Bence bu yazı
1-okula gitmek, uygulama yapmak isteyenlere izin
2-Okulların eğitime açılmasında da bir adım daha ilerleme denemesi.

Neyse.
Diğer alanlar, okullar ne yapıyor diye takip ediyoruz tabi ki.
Kazanımlardaki adet ile oranlamak geldi aklıma ama o zaman her modülde okula gelme saati değişecek. Bu hafta/ay şu kadar okula geleceksiniz. İdareye öğrenciye bilgi ver. Plan programlar çorba oldu tabiri caizse. Öpğretmen öğrenci ve idareciler hergün yeni planlama ile sersemleştiler.. neyse tek bir rakam daha mantıklı geliyor şuan için..
ayrıca Amacım ne benim? Dersin kazanımlarını daha iyi verebilmek için az öz uygulama yapmak. O zaman bu ucu açıklık avantaj.

ben 10.sınıflar için şöyle planladım

Ders-ders saati-Okulda-Online
BTT-5-2-3
PROG-5-2-3
BTRES-2-1-1
OFİS-2-1-1

Yani 14saatin 6sı Okul + 8i Online.

Aslında önce 8-10saat okul 4-6 online düşündüm.
Sonra pandemide okulda o kadar uzun süre tutmak içime sinmedi.
Az olsun öz olsun.

Hatta keşke 9larda da bu imkan verselerdi bize.
Onları da 9saat değil 4-5saat getirseydik okula.

9.Sınıfların 9saat okula gelmeleri düşündürüyor.

Köyden geldikleri için parçalasam vasıta sorunu var.
1 gün getirip az durdurmak isterdim.

Bakanlığımız umarım onların okula gelme saatlerini de şeflere bırakır.
 
Hocam bu kadar hesap kitaba gerek yoktu. Şöyle bir kazanımlara baktım, yarı yarıya yüz yüze verilebileceği görülüyor. Hatta 10. sınıflardaki BTT ve Programlama Temellerinde 2 saat yüz yüze 3 saat uzaktan bile verilebilir. Mesele bu değil. Belirlediğiniz saatleri yerleştirecek saat aralığı yok. Kimsenin hesaba katmadığı bir EBA TV dersleri ve EBA canlı dersleri var. Üstelik bir de zoom üzerinden verilecek uzaktan eğitim dersleri var. Dolayısıyla bu yüz yüze eğitimleri günün hangi saatlerinde verilebileceği muamma, yüz yüze eğitim verilecek zaman yok gün içinde.

Hocam zümre olarak derslerin saatlerini belirlerken elimizde belli bir dayanak olmalı diye düşünüyorum. Yapacağımız zümre toplantısı raporunda bu hesaplamaya göre karar alacağız.

Eba üzerindeki yoğunluk ve öğrencilerin günlük ders dağılımlarında yaşanacak sıkıntılar hakkındaki düşüncelerinize katılmamak elde değil. Çok fazla belirsizlik var. Pansiyonlar ne olacak, taşımalı öğrenciler için servis ihaleleri gibi konular hala belirsiz. Kervan yolda düzülür mantığı ile pazartesi okula gidip süreci hep beraber göreceğiz.
 
Değerli arkadaşlar okulda verilebilecek yüz yüze eğitim saatleri zaten sınırlı. İstediğiniz kadar ders veremeyeceksiniz zaten.
Örneğin 9. sınıfların 9 saat dersi var ama bizim okul idaresinin hesabına göre ancak öğleden sonra 3 saat yüzyüze eğitim verilebiliyor. Çünkü sabah 09:00 - 10:20 arası EBA TV yayını var, ardından da 11:20 - 12:30 arasında EBA canlı dersleri var. Ondan sonra bir boşluk var ama 1 saat okula geliş, 1 saat okuldan gidişi de dahil edince 3 saat yüz yüze için zaman kalıyor. Saat 16:40 - 17:50 saatlerinde de yine EBA canlı dersleri var. Sabahki EBA TV yayınının tekrarı da bu saate geliyor. Dolayısıyla idarenin hesabına göre her gün öğleden sonra 3 saatlik yüz yüze eğitim mümkün oluyor.
10. sınıflarda sabahtan 4 saat, 11. sınıflarda sabahtan 6 saat ders verilebiliyor.
Dolayısıyla biz 9. sınıflara üç gün, 10. ve 11. sınıflara da ikişer günlük ders olacak şekilde planlama yaptık. Zar zor yerleştirebildik.
Bugün ilde yapılan toplantıda devamsızlık konusunu çok da şey etmeyin denmiş, bizim okul velilerden sağlıkla ilgili taahhütname ve okula gelmesine istiyorum/istemiyorum şeklinde, sorumluluğu da üzerine alacak şekilde bir izin belgesi alacak. Anlayacağınız istemeyen gelmeyebilecek gibi görünüyor.
 
Kazanımlara göre hesap yaparken, sadece kazanım sayılarına bakmak, ona göre hesap yapmak da çok doğru değil. Kazanımlara genel olarak bakmak, kazanımların beceri türü olanlarını kaç saatte verebileceğinizi düşünmek yeterli olacaktır. Çünkü öyle bilgi kazanımları varken 10 tanesi 1 saatte verilebilecekken bazı beceri türünde olanlar var ki 1 tanesi için 3 saat gerekebilir. Dolayısıyla her hafta ders saatleriyle oynayamayacağımıza göre ortalama bir ders saatinde karar kılınabilir.
Şahsen biz 5 saatlik BTT ve Programlama Temelleri için 2 saat yüz yüze 3 saat uzaktan olmasına, ofis ve btr için ise tamamının yüz yüze olmasına karar verdik. Çünkü bu ikisini birer saat yüz yüze vermenin bir anlamı olmayacağını düşündük. Diğer derslerde de bunlara benzer mantık yürüttük.
 
Eba ve eba tv de düzenleme olmazsa hepsi birbiri ile çakışacak. O saatlere yüzyüze ders vermeyin derlerse büyük sıkıntı olur.
 
Hocam veritabanı pro.dali için nasıl bir planlama yaptınız. Eba TV ve canlı ders sureleri baz alındığında pek zaman kalmıyor...
 
sabah 8 11:50 arasına 6 saat yaz denıyor 6x5=30 saat ders olacak 9. sınıflar 30 kısı ıkı sınıf gıbı dusunmezsenız pandemı hıc olur dusunsenız ders saatı sıgmaz olay velılere kaldı
10. sınıfı 6 saat yaptık bır gune topladım 30 kısıler buda velılere kaldı
11. sınıfı 11 saat yaptık bunların sayısı 20 sorun olmaz bır sekıılde laba sıgarlar
12 dede 2 saat sorun olmaz

bır prof cıkmalı velılerı fitlemeli(Bilgilendirmeli) :D
 
Kazanımlara göre hesap yaparken, sadece kazanım sayılarına bakmak, ona göre hesap yapmak da çok doğru değil. Kazanımlara genel olarak bakmak, kazanımların beceri türü olanlarını kaç saatte verebileceğinizi düşünmek yeterli olacaktır. Çünkü öyle bilgi kazanımları varken 10 tanesi 1 saatte verilebilecekken bazı beceri türünde olanlar var ki 1 tanesi için 3 saat gerekebilir. Dolayısıyla her hafta ders saatleriyle oynayamayacağımıza göre ortalama bir ders saatinde karar kılınabilir.
Şahsen biz 5 saatlik BTT ve Programlama Temelleri için 2 saat yüz yüze 3 saat uzaktan olmasına, ofis ve btr için ise tamamının yüz yüze olmasına karar verdik. Çünkü bu ikisini birer saat yüz yüze vermenin bir anlamı olmayacağını düşündük. Diğer derslerde de bunlara benzer mantık yürüttük.
Yakup hocam 8 saat oluyor 10. sınıf ıkı gun mu cagıracaksınız 2 saat ıcın
 
Her dersin bilgi formunda bilgi ve beceri kısımları var. Dolayısıyla dersin tamamını yüz yüze ya da uzaktan yapamayız diye düşündük. Çünkü bilgi kısımlarını uzaktan, beceri kısımlarını yüz yüze ver diyor. Örneğin 2 saatlik ofis dersinin bilgi ve beceri kısımları için mecburen 1 saat yüz yüze 1 saat uzaktan olacak şekilde ayarladık. Sorum: Bir dersi tamamen uzaktan ya da yüz yüze verebilir miyiz ki? Sonra bir sıkıntı olduğunda demesinler niye bilgi kısımlarını uzaktan vermediniz diye!
 
Yakup hocam 8 saat oluyor 10. sınıf ıkı gun mu cagıracaksınız 2 saat ıcın
10. sınıfları 8 saat yeter dedik. 2 gün, sabaha koyduk.
Bizim idare aşağıdaki gibi sınıfların günlük rutinini belirledi. Öğleden sonraki yüz yüzeleri dikkate almadık. Çünkü hem arada canlı dersler vardı hem de öğrencileri boş yere akşama kadar tutacaktık. Hem de daha bunun zoom üzerinden bizim ve kültürcülerin uzaktan eğitimi de vardı. Çarşamba-perşembe-cuma zaten işletme günü, koordinatörlükler için o günlere de ders koyamazdık. Velhasıl 10 ve 11'leri 2 gün, öğlene kadar. 9. sınıfları öğleden sonra 3'er saat 3 gün. 12. sınıfları da pazartesi öğlene doğru 2 saat gelecek şekilde ayarladık.
Öğrenci velilerinden okula gönderme konusunda taahhüt ve izin isteyeceğiz. İzin vermeyen okula göndermeyebilecekmiş. Devamsızlık sorun edilmeyecekmiş.
Ayrıca birer gün nöbet de konulacak.
Esas sıkıntı uzaktan eğitim olanda. EBA canlı derste sadece bir kişiye ders tanımlanabiliyormuş. Bu nedenle bir kişi uzaktan eğitim yapmış sayılacak gibi.
Zoom üzerinden verilecek derslerde grup yaparsak anca o zaman maaş karşılığını doldurup, 4-5 saat ek ders alınabilir. Koordinatörlük olmasa doğru düzgün ek ders ücreti olmayacak.
Sonuç olarak bakanlık yine son dakika golü attı. Şahsen ben öğrencilerin gelmemesine güveniyorum. Yoksa birkaç haftaya korona halayına biz de katılırız, tek korkum o.
Bir yandan öğrenci adına seviniyorum, en azından bir şeyler öğretebileceğiz, bir yandan da bu plansızlık öldürüyor beni.
 

Ekli dosyalar

  • SINIFLAR GÜNLÜK PROGRAM.pdf
    213.3 KB · Görüntüleme: 258
Eba Tv de zaten 5 ten sonra tekrar dersler var.Bunu düşünmeye gerek yok. Canlı dersleri de zoom üzerinden verirsek EBA saat sınırını yaşamayız.
Sınıfları günlere sabitleyerek planlama yapmak ve yüzde 50 ye yakın okula getirmek mantıklı gözüküyor.
 
Tüm meslek derslerini yüz yüze versek zaten yarım saat dersler
öğrenciler canlı derslere katılmıyor, yüz yüze daha faydalı olur bir sıkıntı yaşar mıyız?
 
Her dersin bilgi formunda bilgi ve beceri kısımları var. Dolayısıyla dersin tamamını yüz yüze ya da uzaktan yapamayız diye düşündük. Çünkü bilgi kısımlarını uzaktan, beceri kısımlarını yüz yüze ver diyor. Örneğin 2 saatlik ofis dersinin bilgi ve beceri kısımları için mecburen 1 saat yüz yüze 1 saat uzaktan olacak şekilde ayarladık. Sorum: Bir dersi tamamen uzaktan ya da yüz yüze verebilir miyiz ki? Sonra bir sıkıntı olduğunda demesinler niye bilgi kısımlarını uzaktan vermediniz diye!

Hocam yazı çok açık aslında "Başarım Ölçütlerinin "Bilgi" kısımları EBA Platformları ve canlı ders uygulamaları ile "Beceri" kısımları ise yüz yüze verilecektir." denmiş. Bu durumda dersleri bölmemiz gerekecek ancak önceki mesajlarda arkadaşların da değindiği gibi sorunlar yaşanırsa ne yapılacak o konu tamamen muamma. 2 saatlik dersleri kimi yüz yüze yapalım diye düşünüyor kimi de tamamını uzaktan yapacağız diyorlar. Dediğiniz gibi yarın bir gün neden böyle yaptınız derlerse zümre olarak biz sıkıntı yaşarız. O yüzden zümre kararı olarak dersleri ben yaptığım hesaplama yöntemi ile böleceğim ve idareye teslim edeceğim. Program uymadığı için idare ders saatlerini azaltır ya da artırırsa o da onların alacağı sorumluluk olmuş olur.
 
Arkadaşlar biz de grupları ayırmada öğretmen yetersiz. Peki 12 saatlik web tasarımı 3 yüzyüze 3 uzaktan verebilir miyim sizce ?
 
okulumuz guclendırme aldı ve suan baska okuldayız topu topu 5 sınıfımızı var. o yuzden butun derslerımızı uzaktan yapma kararı aldık.. Nasıl oalcak bılemıyoruz...
 
Yazıda ders saatlerinin belirtilenmesi zümreye bırakılmış. Kendimizi çok zorlamaya gerek yok. Zaten öğrencilerin ailesinde kovid pozitif olanlar olsa dahi okula gelebileceklermiş. Derslerin saatlerini arttırarak okulu kalabalık yapmanın ve salgın riskini arttırmanın gereği yok. Her okul kendi mevcuduna ve şartlarına göre dersleri ister 1 saat yapar, isterse 10 saat yapar. Kimsenin gelip de sen niye bu dersi bu kadar saat yaptın diye soracağını sanmıyorum. Kararlar çok ani verildiği için bu uygulamanın kaç hafta böyle gideceği de belli değil. Belki haftaya yeni bir şey çıkacak. Aynı zamanda bütün öğrencilerokula gelemeyecek. Bizim ilçede yurtlar ve taşıma olmayacak. Okulun yarısı şimdiden gelemeyecek zaten. Uzaktan eğitime katılan öğrenci bir elin parmaklarını zaten geçmiyor. Aynı şey uygulama derslerinde de başımıza gelecek. Bütün dersleri tam olarak okulda yapsak bile eninde sonunda okullar normale dönerse konuları işlemeye baştan başlayacağız.
 
Yazıda ders saatlerinin belirtilenmesi zümreye bırakılmış. Kendimizi çok zorlamaya gerek yok. Zaten öğrencilerin ailesinde kovid pozitif olanlar olsa dahi okula gelebileceklermiş. Derslerin saatlerini arttırarak okulu kalabalık yapmanın ve salgın riskini arttırmanın gereği yok. Her okul kendi mevcuduna ve şartlarına göre dersleri ister 1 saat yapar, isterse 10 saat yapar. Kimsenin gelip de sen niye bu dersi bu kadar saat yaptın diye soracağını sanmıyorum. Kararlar çok ani verildiği için bu uygulamanın kaç hafta böyle gideceği de belli değil. Belki haftaya yeni bir şey çıkacak. Aynı zamanda bütün öğrencilerokula gelemeyecek. Bizim ilçede yurtlar ve taşıma olmayacak. Okulun yarısı şimdiden gelemeyecek zaten. Uzaktan eğitime katılan öğrenci bir elin parmaklarını zaten geçmiyor. Aynı şey uygulama derslerinde de başımıza gelecek. Bütün dersleri tam olarak okulda yapsak bile eninde sonunda okullar normale dönerse konuları işlemeye baştan başlayacağız.
Katılıyorum hocam. Eğitimi düşenen olsa cuma günü böyle bir yazı yazıp, pazartesi eğitime başlayın demezlerdi.
 
Yoklama konusunda da bir açıklama yapmaları gerek.
El altından yoklama işini çok takmayın diyorlar. Eokula zaten yoklamalar girmeyecekmiş, sadece gelen/gelmeyen sayıları genel müdürlüğün bir sistemine girilecekmiş.
Taşımalı eğitimi başlatmadan, pansiyonları açmadan yoklama almaya kimsenin gücü yetmez. Üstelik öncelikle veliden taahhütname alınması lazım, esasen o olmadan öğrenci sınıftan içeri sokulmamalı.
 
bizim okul pansiyonlu öğrenci az geleceği için ( max 10 kişi olur) 9lara 2 öğretmen vermediler bunun dayanağı nedir.
 
bizim okul pansiyonlu öğrenci az geleceği için ( max 10 kişi olur) 9lara 2 öğretmen vermediler bunun dayanağı nedir.
Dayanağı yok. İdarenin kafasına göre verdiği bir karar. Çok da kafanızı yormayın. O kadar derse gireceksiniz muhtemelen uzaktan eğitimlerde iki kişi ders veremeyeceğiniz için yine biriniz verecek, bu yüzden anca maaş karşılığınızı dolduracaksınız. Dolayısıyla ek ders falan alma şansımızın pek olduğunu sanmıyorum. O yüzden koyverin gitsin.
İşin kuralı, sınıf mevcuduna göre gruplara bölersin. Öğrenci gelir ya da gelmez bunu bilemeyiz. Ancak idareniz yine kraldan çok kralcı olarak davranıyor görünüyor.
 
Bugün bizim idare bir ses kaydı gönderdi. Ses kaydındaki il milli eğitim şube müdürü diyor ki(anladığımı söylüyorum): 5 ekim ile 9 ekim arasındaki kazanımları inceleyin. Eğer bilgi düzeyinde kazanımsa uzaktan eğer beceri düzeyindeki kazanımsa yüz yüze.
Buradan şöyle bir mana daha anlaşılıyor. Haftalık süresi 5 saat olan bir dersteki 2 haftalık bir konunun toplam süresi 10 saat eder. Bu konunun 2 saati bilgi düzeyinde 8 saati ise beceri düzeyinde ise: 1. hafta 2 saat uzaktan 3 saat yüz yüze eğitim olacak, 2. haftadaki 5 saatlik dersin tamamı beceri düzeyinde olduğundan, 2. hafta tamamen yüz yüze ders olacak. İlginç değil mi?
 
Bugün bizim idare bir ses kaydı gönderdi. Ses kaydındaki il milli eğitim şube müdürü diyor ki(anladığımı söylüyorum): 5 ekim ile 9 ekim arasındaki kazanımları inceleyin. Eğer bilgi düzeyinde kazanımsa uzaktan eğer beceri düzeyindeki kazanımsa yüz yüze.
Buradan şöyle bir mana daha anlaşılıyor. Haftalık süresi 5 saat olan bir dersteki 2 haftalık bir konunun toplam süresi 10 saat eder. Bu konunun 2 saati bilgi düzeyinde 8 saati ise beceri düzeyinde ise: 1. hafta 2 saat uzaktan 3 saat yüz yüze eğitim olacak, 2. haftadaki 5 saatlik dersin tamamı beceri düzeyinde olduğundan, 2. hafta tamamen yüz yüze ders olacak. İlginç değil mi?

bunu düşünen şube müdür hiç okul programı yapmamış anlaşılan.
bu ayrıntılara göre ders programını her hafta oturup yapacak okula da plaketi ben gönderirim.
 
Geri
Üst