Meslekî ve Teknik Eğitimde Kalite İzleme ve Değerlendirme Semineri Hakkında?

Kodla Büyü

KaRuB

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
376
Meslekî ve Teknik Eğitimde Kalite İzleme ve Değerlendirme Semineri hakkında bilgisi olan var mı?
 
Öz değerlendirme ile ilgili bilgi verilecek. Alan şefi olarak yapmanız gerekenler anlatılacak. Öz değerlendirme diyerek forumda aratırsanız bir şeylere ulaşabilirsiniz.
 
aynen öz değerlendirme seminerine gittik eğitim aldık sözde. geçen yıl verilen eğitimle aynı eğitim verenler farklı.
üstelik yine eğitim verenler tam olarak bilmiyor. eğitim verenler de senin benim öğretmen sonuçta ama erzuruma gidip eğitim almışlar ve bize eğitim veriyorlar ve 26 başlık hala muallakta.
 
Normalde, her okuldan bu eğitimi almayan müdür, müdür yardımcısı, bir kültür dersi zümre öğretmeni, bir alan şefi kursa çağırılmalıydı. Ama kursların mahalli olarak açılması istendiğinden, küçük ilçelerde sayıyı tutturmak için tüm zümre başkanları çağrılmış olabilir.
Geçen yıl il merkezlerinde dediğim kişilere verildi.
@inikat 26 başlık muallakta derken?
 
Normalde, her okuldan bu eğitimi almayan müdür, müdür yardımcısı, bir kültür dersi zümre öğretmeni, bir alan şefi kursa çağırılmalıydı. Ama kursların mahalli olarak açılması istendiğinden, küçük ilçelerde sayıyı tutturmak için tüm zümre başkanları çağrılmış olabilir.
Geçen yıl il merkezlerinde dediğim kişilere verildi.
@inikat 26 başlık muallakta derken?
hocam özdeğerledirme sitesinde toplam 26 tane soru vardı. 6 başlık altında toplanmış olarak. oradaki sorularda zümre başkanınızı diye başlıyor eğitim veren arkadaşlar giriş yapan kişiyi diyor. sosyal zümresi var diyoruz nasıl diyor. fizik kimya biyoloji tek kişi üzerinden giriş yapılıyor onlar neden fizik öğretmenini değerlendirsin ( fizik öğretmeninde şifre var sistem için ) diyoruz olsun onu değerlendircek yazıyor diyor.
idarecilerle ilgili soru var zümre başkanınız için cevaplayın diyor.
benzer bolca sıkıntılı durum var.
 
Sistem ne yazık ki Avrupa'da bunu uygulayan ülkelerden alındığı için sorularda ve okulların durumlarından uzak bir şekilde kurulmuş. Okulumuz pilot okuldu, iki yıl pilot okul olduk. İlk yılında güya eylül ayında bir eğitim verilecekti ama gelen giden olmadı. İki yıl kendi kendimize çözmeye çalışarak portala veri girişlerini yaptık. İlk yılki sorular öyle kötü çevrilmişti ki Google Çeviriden çıkmış gibiydi, soruda ne isteniyor onu bile anlamamıştık. Soruların şimdiki hali o zamana göre çok iyi.
Zümreleri gruplama mevzusunda biraz zorunluluktan kaynaklı bir durum olduğunu düşünüyorum. Çoğu okulda kültür dersi zümrelerinin norm sayıları düşüktür. Her birini ayırsanız, çoğu okulda zümre öğretmen sayısı 1-2 kişiye düşecektir.
https://www.bilgisayarbilisim.net/konular/oz-degerlendirme-portali.160574/
adresinde bu konularla ilgili biraz konuşmuştuk, oradaki cevaplarımı incelerseniz projenin amacıyla ilgili birkaç fikir edinebilirsiniz diye düşünüyorum.
Eğitim aldığınız Eğiticiler bazı şeyleri tam anlatamamış, bazı konuları olduğundan farklı yansıtmış olabilirler. Bu konuda kafa karışıklıkları yaşamanızı anlıyorum, bu durumda yapılacak iş özdeğerlendirme portalında yayınlanmış rehberleri, net ortamında bazı kişi ya da okulların yayınladığı portala yüklenmiş raporları inceleyerek kendinize bir yol bulmanız olacaktır.
Şahsen böyle bir şeye ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Okullarımızda kaliteyi artırmak için yıllardır birçok şey deneniyor, toplam kalite yönetimi, stratejik planlar, okul gelişim modelleri vs. Ancak bütün bunlar ya okuldaki idareciler tarafından ya da okuldaki küçük bir grup tarafından kağıt üzerinde hazırlanıp, yapılmış olarak gösterilmekte. Öz değerlendirme ile birlikte, okulun en küçük birimi olan zümrelerin kendilerini değerlendirmeleri, alanlarıyla ilgili acaba okulda ne tür eylemler yapabilirizi düşünmeleri sağlanabilir. Projedeki en büyük zorluk, öğretmenlerimizin "Saçma bir şey bu öz değerlendirme" şeklindeki ön yargıları olmaktadır. Okuldaki herkes projeyi benimsese, projenin sadece portala veri girişi yapmak olmadığı, mevcut durumu daha ileriye götürmek için küçük eylemler yapmanın da amaçlandığını düşünse proje başarıya ulaşabilecektir.
Geçen yıl okulumdaki arkadaşlara aldığımız eğitimin ardından projeyi anlattım. Ne yazık ki çoğu arkadaş yine önyargıyla yaklaştı, bir kısmı "off yine bir angarya iş daha" diye hayıflandı. Ancak projenin amacını anlayan ve kabullenen zümreler önceki yıllarda yapmadıkları eylemleri planlayıp, uygulamaya geçirdiler. Okulumuzda bu yıl daha fazla etkinlik düzenlendi, daha fazla öğrenciye dokunuldu. Gelecek yıl bu örneklerin çoğalacağını umuyorum.
Sonuç olarak proje okullardan verdikleri hizmet kalitesini artırmaları için her yıl küçük adımlar atmalarını istiyor. Bunun olması için de okulların en küçük birimleri olan zümreleri harekete geçirmeyi amaçlıyor. Proje ile hem okullarda bir hareketlilik başlatılması hem de kurum hafızası oluşturmak isteniyor diyebiliriz.
 
Geri
Üst