LinuxPlanet.com - Pardus 2007.3 Lynx'e Genel Bakış

Kodla Büyü

penguen.os

Aktif Üye
Mesajlar
235
Yazan : Dan Lynch

Pardus Türk Ulusal Araştırma ve Geliştirme kurumu tarafından geliştirilen bir işletim sistemi. Daha önceden hiç görmemiş ve kullanamamıştım. Daha önceden ismini görmüş ama hemen pek önemsememiştim. Ancak Pisi adında kendine ait bir paket yönetim sistemi olduğunu öğrenince Pardus dikkatimi çekmeyi başardı. Pardus, Pisi'den farklı olarak daha bir çok yeni uygulamayı içerisinde barındırıyor. Bu yenilikleri görmek için Pardus ile birkaç gün geçirdim.


Önemli Bilgiler ve Kurulum

En önemli bilgileri aşağıdaki gibi sıralayabilirim.

* Pardus başka bir Linux dağıtımı tabanlı değil.
* Paket yönetim sistemi olarak Pisi kullanılıyor.
* Linux kernel 2.6.18.8-86
* Varsayılan Masaüstü : KDE 3.5.8

Pardus'un LiveCD'sini indirdim ve sistemimi bu CD ile başlattım. Varsayılan dil olarak tabiki Türkçe seçilmiş durumda. Dili İngilizce seçtikten sonra şık bir KDE ile sistem açıldı. Ayrıca Kaptan adında bir Applet ile sistem beni karşıladı. Kaptan'ın Linux kahramanlarından birisi olduğunu düşünerek yoluma devam ettim. Bu sihirbaz ile faremi, klavyemi, ağ bağlantılarımı başarılı bir şekilde tamamladım.

Hemen masaüstünde LiveCD'den sistemi diskime kurmak için kullanılan ikonu aradım ancak bulamadım. Fedora ve Ubuntu gibi Linux dağıtımılarında bu ikon herzaman masaüstünde yer alır. Pardus'un resmi sitesine baktım ve gördüğüm kadarı ile işletim sistemini LiveCD'den kuramıyorum. Pardus'u kurabilmem için tam versiyonunu indirip kurmam gerekiyor.

Pardus'u kurabilmek için tam sürümünü http://www.pardus.org.tr/eng/download.html adresinden indirdim. Kendi dilimi şeçtikten sonra kurulum işlemlerini başlattım. Pardus'un kurulumunda kullanılan resimler, grafikler ve çizgiler gerçekten çok hoş.

Diğer Linux dağıtımlarını kurarken örneğin Ubuntu, APIC kontrolleri ile her zaman sıkıntı yaşamıştım. Ve her seferinde noapic seçeneğini kullanmam gerekiyordu. Ancak Pardus'ta böyle bir sorun ile karşılaşmadım. Pardus beni hata karşısında uyarı ve işini yapmaya devam etti.

Pardus kurulumu gerçekten kolay anlaşılır olmuş. Ayrıca diski bölümlendirme işlemlerinde de kullanıcıyı bilgilendiren başlıklara yer verilmiş. Ben root dizinim ile home dizinlerimin farklı disk bölümlerinde olmasını isterim. Diğer dağıtımlarda bu işlemi yapmak için uğraşmak gerekirken Pardus'da ?Root ve Home Dizinlerimi Ayrı Disk Bölümlerine Koy? diye bir seçenek yer alıyor. Bu seçenek ile istediğimi kolaylıkla elde ettim.

Pardus'ta yer alan diğer farklı şeyler gibi kurulum programı da YALI adında özgün bir uygulama. Ve YALI gerçekten etkileyici. Kurulum 20 dakikada bitti disk boyutu 200GB olmasına rağmen. Pardus'ta yer alan belgelerde gerçekten çok iyi. Ayrıca kurulumu yapamayanlar için Wiki de herşey resim resim anlatılmış.

http://www.pardus.org.tr/eng/documents/ ... stall.html

PİSİ

İşletim sistemini yeniden kurduktan sonra Kaptan ile tekrar karşılaştırm. Bu uygulama sayesinde ağ bağlantılarımı ve diğer ayarlarımı kolaylıkla tamamladım. Bu işlemleri bitirdikten hemem PİSİ programını çalıştırdım. 54 güncellemenin olduğunu gördüm ve güncellemenin boyutu 155 MB kadardı. Güncellemeleri beklemeye üzülürken güncellemelerin çekildiği sunucuların çok iyi olduğunu ve 155 MB'lık 54 MB'lık güncellemenin 10 dakkika içerisinde sisteme kurulduğunu gördüm.

PISI (Packages Installed Successfully as Intended), Pardus'a özgü diğer uygulamalardan bir tanesi. Debian'da bulunan Apt, RedHat'ta bulunan yum uygulamalarına alışmış durumdaydım bu nedenle PİSİ'nin nasıl olacağı konusunda kuşkularım vardı. Ancak PİSİ'yi beğendim ve başarılı çalıştığını gördüm. Program Pthyon ve XML gibi teknolojiler kullanılarak yazılmış. Aradığım her şeyi (örneğin,Bluefish HTML editor ) PİSİ ile bulamadım ama yinede çok iyi bit stok kapasitesi var.

19? lik bir monitörüm var dolayısı ise bir çok dağıtım ekran kartımı ve çözünürlüğünü tanımakta zorluk çekiyor. Nvidia'nın sitesinden aldığım? nvidia-glx-new" paketini yükledikten sonra gerekli olan herşeyi PİSİ sisteme indirip kurdu. Ancak konfigurasyonlarda biraz sorun yaşadım ancak bu anda Wiki gene yardımıma yetişti.

http://en.pardus-wiki.org/Hardware:Inst ... ia_Drivers

Wikiden gerekli bilgileri alıp kurma işlemini bitirdikten sonra işletim sistemini yeniden başlattığımda çözünürlük ve sürücüler sorunsuz ve doğru şekilde çalışıyordu. Bu işlemden sonra hemen sisteme Compiz Fusion 3D kurmak için araştırmalara başladım. Wikide gene bu konu hakkında güzel yazılar buldum. http://en.pardus-wiki.org/HOWTO:Compiz_Fusion.

Yazıdaki adımları takip ederek sisteme Compiz Fusion 3D'yi başarılı bir şekilde kurmayı başardım.

Pardus kurulumu en kolay Linux kurulum olmasa da eğlenceli ve zor olmayan bir kurulum.


Sistem Kullanımı

Pardus bir sürü program kurulu olarak geliyor. İhtiyacım olan herşey zaten sistemde var olmayanlar ise iki tıklama ile paket yönetici içerisinde yer alıyor zaten.

Multimedya ile ilgili bütün işlemlerimi sistem ile beraber gelen Kaffine ve Amarok uygulamarı ile halledebildim. Kaffine uygulamasını çok sevmiyorum dolayısı ile PİSİ ile hızlı bir şekilde VLC Player'ı sisteme yükledim. Ayrıca internette rahatça gezinmem için gerekli Java, Flash, mplayer-plugin gib programların Firefox ile beraber gelmesi büyük bir kolaylık olmuş.

Tektığım harici USB bellek sistem tarafından kolayca bulunup sisteme bağlandı. Ve bellek üzerinde yazma yetkim tam oldu. Bu günümüzde bir çok Linux dağıtımı tarafından hala yapılamıyor.

Pardus'ta yer alan Skype sürümü 1.3. Bu sürüm biraz eski kalmış ama başarılı bir şekilde sistem üzerinde çalışabilir durumda. Pardus'un ismini yeni duymama rağmen arkasında bulunan topluluğu ve kolayca alınan yardımları görünce 2005 yılında başlanmış bir proje olmasına rağmen çok hızlı büyüdüğünü düşünüyorum.

Sonuç

Pardus hakkında çok pozitif bir deneyime sahip oldum. Ve Pardusbeni şaşırtmayı başardı. Bu dağıtımda bir çok yenilikle karşılatım, ancak yaklaşım hoşuma gitti. Bu dağıtımın arkasında Ulusal Türk Araştırma ve Geliştirme biriminin olması da cesaret verici. Ulusal olarak kendi dağıtımlarına böyle sahip çıkılması taktire değer. Umarım diğer ülkelerde bu yolu izler.

Yazının başındada bahsettiğim gibi Pardus, Slackware, Debian Ya da Ubuntu gibi herhangi bir Linux dağıtımına dayanmıyor. Günümüzde böyle sistemler görmek artık zor. Birilerinin (Pardus) farklı birşeyler üretmeye çalıştığını görmek gerçekten güzel. Ve bu dağıtımın gelecek yıllarda en popüler dağıtımlardan birisi olacağını düşünüyorum, iki yılda bu başarıyı yakaladı ise gelecek iki yılda nerelerde olur kim bilir?.

Eğer Linux dünyasında farklı bişiler görmek istiyorsanız Pardus'a bir göz atın derim.

Makalenin İngilizce'sine aşağıdaki adresten erişebilirsiniz.
http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/reviews/6445/1/

alıntıdır
http://www.linuxmasasi.com/index.php?pid=3&habno=276
 
ben de lisedeki labda bir pc yi pardus lu şekilde kullanıma acmayi dusunuyorum
 
Geri
Üst