Linux Datığımları Arasında Pardus' un Yeri

Kodla Büyü

ey1983

Aktif Üye
Mesajlar
112
bencede abartılacak yanı yok ama sadece ulusal olduğu için büyütülüyor
 
Pardus Dünya Liginde İlk Beşte

02 Kasım, Salı
Pardus, özgür yazılım dünyasının en köklü ve prestijli yayınlarından olan Linux Journal’ın verdiği Readers' Choice Awards (Okuyucu Ödülleri) 2010 ödüllerinde, üç ayrı kategoride ilk 5’e girdi.

Özgür yazılım dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus, küresel Linux topluluğunun orijinal yayını Linux Journal tarafından verilen Readers' Choice Awards’da önemli bir başarı elde etti. Pardus ödüllerde, üç farklı kategoride ilk 5 arasına girdi.

Linux Journalokurlarının 1995 yılından beri özgür yazılım dünyasının en iyilerini belirlediği Readers’ Choice Awards 2010 ödüllerinde Pardus, “Özgür yazılımla geliştirilen en iyi ürün”, “En iyi Linux dağıtımı” ve yazılım kurma, kaldırma ve güncelleme alanlarındaki performans için verilen “Paket yönetim sistemi” kategorilerinde PiSi adlı özgün tasarımıyla ilk 5 yazılım arasında yer almayı başardı.

Pardus’un tüm dünyada tanınmış ve köklü rakiplerini geride bırakarak dünyanın en önemli özgür yazılım topluluklarından Linux’da adından başarı ile söz ettirdiğine dikkat çeken Pardus proje yöneticisi Erkan Tekman şunları söyledi:

“Pardus, özgür yazılım dünyasının olanaklarından yararlanılarak sürekli geliştirilen ve yenilenen bir işletim sistemi. Pardus 2011 ve Kurumsal 2 sürümlerini yayınlamaya hazırlanırken bu haberi almak tüm ekip için heyecan verici oldu. Pardus ülkemizin yanı sıra, tüm dünyada ilgi görüyor. Ödüller de bu ilginin bir sonucu diye bakıyoruz. Readers’ Choice Awards 2010 ödüllerinde, tüm dünyadan 300 kadar Linux dağıtımını geride bırakarak ilk beş arasında yer almayı başardı. Böylelikle dünyanın köklü ve tanınmış yazılımları arasında sıyrılarak ilk sıralara yerleşti. Pardus daha da gelişerek ve yenilenerek açık kaynak dünyasının sınırlarını zorlamaya önümüzdeki dönemde de devam edecek.”

16 yıldır internette yayın hayatını sürdüren Linux Journal dergisi, küresel Linux topluluğunun en önemli buluşma noktalarından birini oluşturuyor. Linux Journal aynı zamanda tüm dünyada en çok tıklanan 15.000 site arasında yer alıyor.
 
sağdan soldan duyup habermiş gibi yorumlamak yanlış.kendi görüşlerimizi söylemek daha iyi.ben beğenemdim
 
Pardusun ubuntuya göre (ki ubuntu en büyük dağıtımdır) en büyük artılarından biri Open JDK değil direk Sun JDK kullanmasıdır. Bir de GNOME saçmalığına hiç dalmadan olması gerekeni yapıyorlar KDE.

Okullar için Deep freeze benzeri ve NetSupport School benzeri bir sistemde ayarlasalar herkes kurar ama gerçekten şu haliyle hiç bir öğretmen uğraşmak istemez.
 
Pardus büyük müdür küçük müdür :) Gözümüzde büyütüyor muyuz? Çok mu eksiği var?

Bunların cevapları belli bir çok sürüm kendi ulusunu temsil eder. Belki uzun yıllar bizim olma özelliği taşıyan bir işletim sistemimiz olmadığından başka dağıtımlar ile daha çok haşır neşir oluyorduk. Şimdi ise birçok dağıtım içinde kaynağına en kolay ulaşabileceğimiz dağıtım olduğundan BİZİM için büyüktür. İyi bir dağıtım mıdır sorusuna cevabı KDE vermeli çünkü KDE kullanan dağıtımlar içinde en stabil çalışanlarından biridir. Eksikleri çoktur ama güçlü yanları da çoktur. Bunun en büyük kanıtı sanal olarak pardusun ilk sürümünü ve 2 gün sonra çıkacak 2011 sürümünü kurup ne kadar ilerlemiş bu işler diye düşünebilirsiniz.

Linux işletim sistemlerinde Deepfreeze gibi bir uygulamaya gerek yoktur. Root olarak sisteme girip açılışa bir küçük program yazarsınız sistem her açılışta kullanıcıyı siler sıfırlar temiz bir şekilde sistemin açılması sağlanır. Netop ya da netsupport gibi bir program da pardus depolarında mevcuttur ismi italc.

Tabi bunlar benim şahsi fikrim Bill amca kimi zaman daha tatlı gelebilir ya da uğraştığımız bir uygulama yazılımı başka bir işletim sistemine ihtiyaç duyabilir.
 
pardusun gelişmesini hepimiz istiyor..
ama unutuğumuz bir sorun var..

microsoft tüm programlarını küçük çocukların rahatlıkla kullanabilmesi için menüleri kolay hale gelişmiş.
 
rustuarslan' Alıntı:
pardusun gelişmesini hepimiz istiyor..
ama unutuğumuz bir sorun var..

microsoft tüm programlarını küçük çocukların rahatlıkla kullanabilmesi için menüleri kolay hale gelişmiş.


Hocam çocuklar için hem pardustan hem de windowstan benzer 2 programı kıyaslar mısınız? tam anlamadım çünkü mesela hangi programlar hangi menüler?
 
bence pardusun daha cok alacagı yol var bu konuda ubuntu cok iyiydi ancak onunda cıkan 11.04 versiyonu tam bir hayal kırıklıgı yarattı diyebilirim
 
Arkadaşlar ben 2 senedir pardus kullanıyorum. Windowsu zorunlu haller dışında kullanmıyorum. windowsu dreamweaver ve mebin bölümlerine bağlanmak için (ilsis, e okul) internet explorer gerekli o zaman kullanıyorum. bu 2 sene içinde pardus yüklü bölüme virüs vs bulaşmadı ve bölüm çökmedi. hatta arkadaşların virüslü flashdisklerini pardusta kolayca temizliyorum. çünkü pardus virüsleri exe dosyası olarak görüyor. o dosyaları silince virüsler gidiyor. :++:
Güvenlik konusunda gelince, linux tamam açık kaynak kodlu. ve bu kodların nerelerinde açık var programcılar biliyor. o yüzden bu açık olan yerlere şifre konuluyor ve de güvenlik sağlanıyor. pardusta şifre girmeden tarih ve saati bile değiştiremezsiniz. o yüzden virüsler de sisteme bulaşamıyor. bankacılık işlemlerimi sadece pardusta yapıyorum ben.
windows ise tamamen kapalı sistem. oradaki açıkları windows programcıları bile bazen bilmiyor ki sürekli yamalar yayınlıyor. virüs programcısı, o açıkları da bulunca size virüslü bir windows oluyor.
Pardusu herkese tavsiye ediyorum. Hem ücretsiz, hem güvenli, hem türkçe. daha ne olsun! :+1:
 
ben 64 bit kullanıyorum gayet hızlı hemen her işimi görüyor dreamweaver çalıştırmak dışında
 
vet hocam haklısınız ancak ubuntunun kurulumu kullanımı daha kolay paket sayısı daha cok
 
Ubuntu veya pardus farketmez hocam. linux dağıtımlarınıdan hangisini kullanırsak kullanalım güzel bence. yeterki windowstan uzak kalalım. paramız cebimizde kalsın, elaleme gitmesin. :+1:
 
Geri
Üst