Linux bir gün Windows'u geçecek

Kodla Büyü

engin724

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
298
20090524191037.jpg


Linux bir gün Windows'u geçecek: Bu sözler hayatının büyük kısmını Windows'a harcayan birinden geldi

Keith Curtis tam 11 yıl Microsoft'un araştırma departmanında çalıştı ve Windows işletim sistemleri ve Office için kod yazdı. İlk defa 2004 yılında Linux yüklü bir bilgisayarın başına oturdu ve şu anda Linux'tan vazgeçemiyor.

Curtis, Microsoft'un işletim sisteminin pazar payının çok büyük olduğunu kabul ediyor ama eninde sonunda Linux'un kazanacağını savunuyor. Ona göre bunun başlıca iki sebebi var. Curtis, açık kaynak kodlu olarak geliştirilen yazılımların çok daha kaliteli ürünler hazırlanmasına yol açtığını söylüyor. Firefox ve Linux çekirdeğini buna örnek olarak gösteriyor. Curtis'in altını çizdiği ikinci konu ise Microsoft'un ücretsiz yazılımlara karşı kar marjını sürekli düşürmek zorunda kalıyor olması ve bir yerden sonra daha fazla indirim yapamayacak maddi sıkıntıya gireceği.

Curtis şu an için Microsoft'un yarışta sadece PC'lerde önde olduğunu ama farkın kapandığını söylüyor. Ona göre Microsoft eninde sonunda açık kaynak ve ücretsiz yazılımı kabul etmek zorunda kalacak. "Bir süre sonra insanlar Microsoft'a OpenOffice varken niye Office için para istediğini sormaya başlayacaklar" diyen Curtis, ayrıca "eğer açık kaynak kodlu yazılımların baskısı olmasaydı, Microsoft bugün kaydettiği gelişimlerin yarısına bile ulaşamamış olacaktı" diye ekliyor.

Alıntı
 
ah ah. bizim Pardusumuz var mis gibi.

donanım sorunu olmayan, ofis programları içerisinde, virus programları içerisinde. yani özellikle son kullnaıcı açısından mükemmel bir işletm sistemi. tüm devlet kurumları olarak acil geçilmesi gerekiyor ama kıymetini bilen yok.

heryıl milyonlarca lirayı (bürokratlarımızın cebinden çımıyor tabii), lisans ücreti olarak ödemek zorunda kalıyoruz.

yazık....
 
geçer.. nasılki bi zamanlar nokia kraldı. şimdi onu samsung geçtiyse. nasılki bir zamanlar kral olan bilgisayar öğretmenlerini diğer öğretmenler geçtiyse.. herşey gibi gün gelecek keser döner sap döner..devran döner
 
Arkadaşlar zaten bankacılık işleri için tek güvenli işletim sistemi linux olarak gözüküyor. Uzun yıllardır kişisel bilgisayarlarıma hep linux yükledim kullandım. Özellikle günlük kullanım için oldukça yeterli , stabil ve güvenli işletim sistem türü. Henüz bu işletim sistemini kurmayan arkadaşlar var ise tavsiye ederim bi denesinler.
 
Olur mu ya :) sonra bizim millet nasıl Solitaire oynayacak? Yıllardır alıştık Başlat > Programlar > Oyunlar yoluna :puhaha:
 
linux hep ertelediğim bir konu. Sizce hangi Linux dağıtımı ile başlamalıyım. Merakım ve zamanım varken...
 
can61' Alıntı:
linux hep ertelediğim bir konu. Sizce hangi Linux dağıtımı ile başlamalıyım. Merakım ve zamanım varken...
Ben PCLinuxOS KDE kullanıyorum, memnunum, tavsiye de ederim fakat yardım alabileceğiniz forumlar hep İngilizce. Türkçe forum yok. Eğer ingilizceniz fena değilse denemenizi öneririm. Fakat yanlış anlaşılmasın, Türkçe dil desteği tamdır.
O olmazsa Ubuntu tabanlı bir dağıtım önerebilirim. Linux Mint ya da Zorin OS olabilir mesela. Çünkü Ubuntu'nun kendisinin kullandığı Unity masaüstünü ilk etapta beğenmeyebilirsiniz.
 
Bu sabah erinmedim, Zorin OS indirip kurdum. Beğendim. Tamamen Türkçe ve Linux kullanmaya yeni başlayacaklara yönelik hazırlandığı çok belli. Bunu o yüzden tavsiye ediyorum. :+1:
 
inşallah tez zamanda devlet kurumlarında geçilir, nefret ettim şu Windowstan :(
Eğer devlet kurumları geçerse mecburen herkes alışır birkaç ayda, sıkıntı kalmaz bence :alkis:
 
Tabi tabi pardus bizim milli işletim sistemimiz kesinlikle ne de olsa dilini Türkçe'ye çevirebildik vay be. Ya bırakın Allah aşkına Pardus denen vızırtıyı falan çekirdek aynı havuz aynı sadece isimleri Türkçe, az çok anlayan insanlarsınız windowsun dilini değiştirince Türk yapımımı olmuş oluyor. Linux web işinde iyidir ancak kişisel bilgisayarlarda Windowsu geçmesi hatta yaklaşması imkansızdır. Her yıl belli dönemlerde aynı haberler çıkar yok linux windowsu yakalayacak, yok opera firefoxu geçecek, yok msn ücretli olacak bırakın artık bunları :wink:
 
sunny' Alıntı:
Tabi tabi pardus bizim milli işletim sistemimiz kesinlikle ne de olsa dilini Türkçe'ye çevirebildik vay be. Ya bırakın Allah aşkına Pardus denen vızırtıyı falan çekirdek aynı havuz aynı sadece isimleri Türkçe, az çok anlayan insanlarsınız windowsun dilini değiştirince Türk yapımımı olmuş oluyor.
Pardus'un "başka bir işletim sisteminin dilimize çevrilmiş hali" olduğunu düşünüyorsanız, siz ne açık kaynak yazılımlar ne de Linux hakkında birşey bilmiyorsunuz demektir. Evet Linux bir işletim sistemi çekirdeğidir ve Pardus gibi yüzlerce Linux tabanlı işletim sistemi mevcuttur. Bu açık kaynak kodlu bir yazılım için normaldir. Pardus'u diğer Linux tabanlı işletim sistemlerinden ayıran en büyük özellik ise başka bir işletim sistemi üzerine inşa edilmemiş olmasıdır. Direkt olarak Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir. Ayrıca Pardus'un pisi, YALI, ÇOMAR, TASMA, KAPTAN gibi kendine özgü birçok uygulaması da vardır.

sunny' Alıntı:
Linux web işinde iyidir ancak kişisel bilgisayarlarda Windowsu geçmesi hatta yaklaşması imkansızdır. Her yıl belli dönemlerde aynı haberler çıkar yok linux windowsu yakalayacak, yok opera firefoxu geçecek, yok msn ücretli olacak bırakın artık bunları :wink:
İnsanların kişisel bilgisayarlarında Linux kullanmak istememelerinin yegâne sebebi alışkanlıklarıdır. Diğer bütün platformlarda bal gibi de kullanıyorlar. Bkz. Android

Ve evet... Bir gün Linux, Windows'u geçecek. Çünkü açık kaynak kodlu yazılımlar durdurulamaz.
 
Açık kodlu yazılım demek hımm, pardus falan, Yalı, Çomar, Tasma ovvv çok iyi... Pardus seminerlerine katılan, python ile linuxe gönüllü katkıda bulunan birisiydim. Linux'un ne olup ne olmadığını az çok biliyorum. Lakin okuduğunuz makalelere benzemez işin içinde olmanız lazım biraz. Çekirdeğin üzerine inşa edilmiştir diyebilirsiniz ancak bunun ne anlam ifade edebileceğini ya da kodlarken bunun ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınızdır. Pardusun "ÖZEL" dediği uygulamalar Brezilya'da zorla! devlet dairelerinde kullandırılmaya çalışıp geri tepen bir linux sistemin kopyasıydı ve türkçesiydi sadece. Tübitak başta büyük sükse yaptı biz de inandık Türkçe sistemmiş öğrenelim filan diye ancak sonradan anlaşıldıki durum böyle değil, şimdi sadece laf olsun torba dolsun diye daha doğrusu açık kaynak da olsa kod yahut yazılım olsun diye bu projedeler.

Linuxun günlük hayatta kullanılması gerçekten inanılmaz monoton bir yaşam seçmek gibidir alışkanlıktan ziyade. Ben sadece internette gazete okur, iki satır yazı yazar çıkarım diyorsan zaten senin Pc ihtiyacın yok demektir. En mantıklısı tablettir bu ihtiyaçlar için. Ancak multimedya özelliklerinden sonuna kadar yararlanırım, oyun oynarım, interneti hakkıyla kullanırım vs gibi dilekleriniz varsa malesef windows yahut ios kullanmak zorundasınız.

Ben de Linuxunilerlemisini isterim ancak şu da gerçek ki ücretsiz dağıtılan kodlar yani özgür yazılım sadece iyi insanlar tarafından yazılmıyor. Büyük firmaların, devlet kurumların, bankaların internet sitelerine bakarsanız genellikle windows serverler olduğunu görürsünüz. Linuxta virüs yoktur en büyük yalandır. Kullandığınız çoğu hazvur programında zaten kişisel bilgileriniz depolanmaktadır virüsü gerek kalmadan :-1:
 
sunny' Alıntı:
Tabi tabi pardus bizim milli işletim sistemimiz kesinlikle ne de olsa dilini Türkçe'ye çevirebildik vay be. Ya bırakın Allah aşkına Pardus denen vızırtıyı falan çekirdek aynı havuz aynı sadece isimleri Türkçe, az çok anlayan insanlarsınız windowsun dilini değiştirince Türk yapımımı olmuş oluyor. Linux web işinde iyidir ancak kişisel bilgisayarlarda Windowsu geçmesi hatta yaklaşması imkansızdır. Her yıl belli dönemlerde aynı haberler çıkar yok linux windowsu yakalayacak, yok opera firefoxu geçecek, yok msn ücretli olacak bırakın artık bunları :wink:


Arkadaş demiş, sadece PC'lerde windows önde, tablet ve akıllı bilgisayarlarda nerdeyse yok.
 
can61' Alıntı:
linux hep ertelediğim bir konu. Sizce hangi Linux dağıtımı ile başlamalıyım. Merakım ve zamanım varken...

Ubuntu gnome masaüstü+gnom-shell arayüzü ile çok kullanışlı. Bir çok sürüm denedik. Pardus' un yeni sürümü Cebit fuarında tanıtılacak. O zamana kadar Ubuntu da kalmayı planlıyoruz. Evdeki bilgisayarımda Ubuntu 12.10 + Win7 kurulu. İşyerinde ise Pardus 2012 Fatih sürümü ve Win7 kurulu. Her iki linux sürümünde de masaüstü Gnome shell.
 
Linux'un nasıl geliştiğini özümseyebilmek için illâki Linux'a kod yazarak katkıda bulunmak gerekmiyor. Ben Linux ile her gün iç içeyim. Yıllardır bilgisayarımda tek linux kullanırım.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki hiçbir açık kaynak kodlu yazılım "ulusal" ya da "milli" kelimeleriyle nitelendirilemez. Kodlar açık olduğuna göre o yazılım "küresel"dir. Bu kelimeleri, insanlarımızı linux'a ısındırmak için kullandıklarını düşünüyorum.

Sizin de iyi bildiğiniz gibi herkes açık kaynaklı yazılımları sadece kendi diline çevirerek dahi sahiplenebilir. Diyelim ki dediğiniz gibi olsun; Laf olsun torba dolsun diye sadece ve sadece dilini Türkçe'ye çevirerek Linux tabanlı bir işletim sistemi yapmış olsunlar. Bu yine de Linux tabanlı işletim sistemlerinin kötü, işe yaramaz olduğu anlamına gelmez. Aksine Linux'un küreselliğini, büyüklüğünü, kısacası gücünü gösterir.

Evet Linux (şimdilik) bilgisayar oyunları konusunda Windows'la yarışamaz. Ama piyasadaki yeni oyunları oynamak ve birkaç programı kullanmak dışında (AutoCad vb.) Linux herkese yeter de artar bile. Ben her işimi rahatlıkla yapıyorum. Linux'ta bilgisayarın hangi multimedya özelliğini kullanamıyorsunuz? "İnterneti hakkıyla kullanmak" nasıl oluyor? Esas interneti hakkıyla kullanan Linux ve açık kaynaklı tarayıcılardır. (Mozilla Firefox, Chrome, vb.)

Hangi bankalar Windows server kullanıyor? (Bunu gerçekten öğrenmek için soruyorum)

Güvenliğe ve hıza önem veren siteler hep Linux sunucu kullanıyor. (Google, Facebook, Twitter)
Hatta bu web sitesi de Linux sunucu üzerinde çalışmaktadır.

Diyelim ki Linux kişisel bilgileri depoluyor... En azında bunu kodlarında görüyorsunuz. Değiştirebilirsiniz. Microsoft'un kapalı kapılar ardında ne yaptığını bilen var mı?

Bilgisayarımda antivirüs yok. Ama nedense Windows gibi hiç hantallaşmıyor zamanla...
 
ilkokula giderken arada babamın okuluna giderdim ilk orda duymuştum bu lafı, "hocam linux diye bir işletim sistemi çıkmış windowsu geçecekmiş" diye. :idea:

bu tür başlıkları görünce hep aklıma gelir :)
 
Geri
Üst