kızım yemek yemiyor yemiyor yemiyor.... :(

Kodla Büyü

emines

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
329
kızıma ne yapsam yemiyor, nasıl yaşıyor merak ediyorum. birazdan eve gidecem aklımdaki en büyük soru ne yiycek nasıl yediricem. :(
 
Hocam biliyorum zor ama kızınıza acıkmasi İcin zaman tanımalısınız. Sabırlı olun ve birkaç ogün yemek yedirmeye çalışmayın. Acıkacak ve kendisi yemek isteyecektir tabi siz o acıkana kadar sabırla bekleyebilirseniz.
 
oğlum var 15 aylık. yemek yemiyor
yumurtanın peynirin tadını bilmiyor daha
çok üzüldüm ama saldım artık napiym :(
 
al benden de o kadar büyük oğlum 7 yaşında küçüğüm 18 aylık ikisi de aynı yedirene kadar anam ağlıyo..
 
Kızımda benzer problemleri bir ara bizde yaşamıştık. 1 lokma için kırk takla atıyorduk. iştah açıcı şuruplar var. Biz Fronney adlı bir şurubu doktor tavsiyesiyle kullanmıştık ve ger.ekten faydasını gördük. birde her gün düzenli dışarı çıkartıp temiz havada enerjisini atmasını sağladığımızda daha iyi yiyior.
 
Benim yeğen var. Oda hiç birşey yemiyor.
Ama at gibi. Beni bile dövüyor. Nerden geliyo bu enerji anlamadım...
 
Yeni nesiller bitki gibi enerjisini kendi üretiyor :D
 
hocam endişeye kapılmayın. ben de bu konuda çok uğraşan annelerdenim. parkta kolay yiyor diye hergün elimizde çorbalarla park park dolaşıyoruz diyebilirim. ya da internetten çeşitli videolar indirdim onları izlerken tıkıştırmaya çalışıyorum. daha aklınıza gelmeycek türlü türlü yöntemler. ama şu konuda içiniz rahat olsun mesela benim oğlum hiç süt içmiyordu şimdi içiyor. ben hiç pes etmeden hergün denedim. bir yudum bile içse kar diye. sonunda içmeye başladı. meyveli olanlarıyla başladı şimdi normal de içiyor. mesela bi ara sadece yumurta yemek istedi. başka bişi yemedi. yani çocuklar zaman zaman değişiyor. deneme yanılmayla sevdiği şeyleri bulmaya çalışın.
 
kızım 20 aylık sütte içmiyor. acıkması için o kadar çok zamını oluyorki ama hiç açmış gibi davranmıyor.

dün:
melemen
sütlü çorba
yoğurda ekmek doğrama
makarna
et haşlama
ıspanak böreği
kızarmış tavuk
ekşili çorba


denedim bunlardan sadece 1 yada 2 lokma yedi :lol:
 
ahh ahhhhh yarama parmak bastınız yiyen çocuk kadar kolayı yok valla
oğlum yemeğini yediği zaman bana hiç bir iş dokunmuyor. benimkisi hiç yemiyor değil ama seçici bende öyle olmasını istemiyorum...
bizim meyve ve kahvaltı sorunumuz vardı önceleri
şimdi meyve suyu içer, azda olsa elma,armut muz yer
2,5 yaşına kadar bulamaç kahvaltı yedi kendileri 2 aydır normal kahvaltı ediyor ama zeytin yemez yumurtayı omlet yada krep (ensevdiği) şeklinde yer
bu aralarda şuna takmış durumda sadece çorba (her türlü çorba olur), makarna,erişte yada pirinç pilavı yiyecekmiş
bezelye,köfte, dolma sevmezmiş
yani bi tarafı düzelttik kahvaltı ve meyveye başladık
bu seferde akşam yemekleri işkence oldu.
dün akşam hep birlikte yemeğe oturduk biz çorbamzı,yemeğimizi pilavımızı yedik, masayı topladım bulaşıkları hallettim, ocağı silip çayı koydum beyfendi 3-4 kaşık bezelye yemeği ve pilavını yedi 2-3 yudum da ayran içti
hep oyunla hep kandırarak nereye kadar bakalım
 
benim oğlumda 1.5 yaşında oda yaklaşık3 aydır kahvaltı yapmıyor.3 gündür de doğru düzgün bişey yemiyor.toplasan gün içerisinde yediği 1 kase çorbayı geçmez.
 
hocam bütün doktorlar, pedagoglar, annelerimiz, ninelerimiz tek noktada birleşiyor.

yemek konusunda çocugu sıkmayın. yemek istiyorsa yesin yemek istemiyorsa yemesin. açlığın ne demek oldugunu öğrensin.

ama gel görki biz yeni nesil ana-babalar bunu bir türlü kabullenemeyiz.

ben yırtındım eşimi ikna etmek için ama başaramadım... sonuç mu?
her yemek sonrası eşim hırsını alacak nokta arıyordu ve ben gozune gozukmuyordum :))

şimdi kızımız 3 yasında... ve aynı sahneler devam ediyor.

komsunun kızı var aynı yastalar... nerdeyse deveyi busbutun goturur bizimki ancak bi kasık alır...

biz basaramadık bari siz yapın.. sal çayıra mevlam kayıra
 
Hocam aynen yeni nesil anne baba her türlü çikolata tatlı abur cuburun tadına baktırıyorsunuz çocuk yemekte yemek istemiyor gerçekten de üstüne çok düşen anne babalar gördüm çocuk uyuması için mutlak sesszi ortamlar parmak üstünde yürümeler fısıltıyla konuşmalar yemesi için burnunu kapatıp ağzına tıkmalar kendinizi çocuğun yernine koyun fazla ilgi sizleri de sıkmaz mı
 
Gerçekten çok can sıkıcı bir durum.Aman yemezsen yeme deyip kestirip atamıyorsunuz.Evlat söz konusu olunca durum farklı oluyo.Ben birinciyi aynı şekilde büyüttüm sizin ki gibi.Sonra düzeldi. Emin olun bi yaştan sonra kendi kendine yemeye başlayacak ama sizin sabretmeniz lazım. Allah kolaylıklar versin. Anne olmak kolay değil (o yüzden çok kıymetlisiniz.)Saygılarımla...
 
aynı sıkıntıları ben de o kadar çok yaşadım ki hala da devam mediyor ama nisbeten iyiyiz. kızım 21 aylık. haftasonları hariç her sabah bulamaç şeklinde kahvaltı yapıyor. sabah erkenden bakıcıya gittiği için hızlı olsun diye haşlanmış yumurta, peynir, bebe bisküvi, süt pekmez varsa ceviz içi karıştırıp blendırda çekiyorum. 1-2 ay kadar önce ondan da sıkılmıştı ama şimdi yine yiyor. hafta sonları kahvaltıya bizimle oturuyor ama pek bişey yemiyor, bulamacı 2-3 saat sonra yine veriyorum besinden eksik kalmasın diye. :oops: diğer öğünler de 1-2 kaşık. sonra yine bilgisayarda animasyon çizgi film ne bulursak oyalayıp yediriyoruz. 20 ay emzirdim. iştahsızlığı ondan dediler sütten kes yiyecektir mutlaka dediler ama pek bişey değişmedi. sadece ağzına sürmediği sütü içmeye başladı. ilk başta biberon istemedi pipetle başladık şimd yeni yeni biberon emiyor. özellikle uzun süre su içmemiş olduğu zamanlarda veriyorum daha rahat içiyor. abur cubur hiç vermiyordum ara öğün diye bişeyimiz de yok. 1-2 haftadır çikolata veriyorum onu çok seviyor.
 
bizde abur cubur olmaz bakkala gideriz anne ekmek süt alalım sadece çikolata evde var sen bana verirsin der çıkarız tabi babasıyla gitmediyse bakkala :)
evde yemekten sonra olmak şartıyla çikolata, ev yapımı kek kurabiye yer.
canı yemek istersede herşeyi yer ama mutlaka oyunla yer, tabi bu can istene durumu sık sık olmaz :(
hocam biraz daha büyüsün birazcık daha kolaylaşır umarım, birde okulun çok faydası oluyor. biz haftada 2 gün okula gidiyoruz çok etkisi oldu ama sizinki daha küçük
 
merhabalar...
öncelikle söylemeliyim ki insan iki seyden ötürü yemek yer. Biri açlık ikincisi damak tadı. Bence acıkmasına izin vermeli ama abur cubur vermemelisiniz.hiçbir insan yoktur ki açığa dayansın. acıkınca yiyecektir.birde zun süre yemezse endişe etmeyin o acıkınca etrafınızda dolanacaktır. ayrıca onun damak tadını bulmaya ccalışın neleri seviyor.cok faydalı diye dayatmayın bence ben 3 cocuğumu da zorlamadım.çok mu iştahılardı hayır. şunu öğrendimki zora yada oyunla yediğinden çocuk tad almıyor. damak tadı oluşmuyor ve abur cubura yeliyor.çnkü abur cubur tatları çok keskin.
annelik zor ve yorucu b süreç hele çalışıyorsak.
hepimize Allah kolaylıklar versin.
 
merhabalar hocam...
isterseniz bende deneyimlerimi paylaşıyım. Öncelikle çocuğu dikkatlice gözlemleyin. sorunu bulmaya çalışın. neden yemiyor. tabii hiç yemiyorsa. yoksa sanırım 20 aylıktı, yani daha bebek sayılır. annenin çocuğun az yemesinden tatmin olmuyor olması gibi bir durum yoksa. bu yaşta azda yeseler doyarlar. hele abur cubur yerse yemek yememesi çok normaldir. Bunların hiç birisi yoksa, yani hiç yemiyorsa;
- oyunla yemeye alışmış olabilir.
-Anne ilgisini ancak bu yolla elde ediyor olabilir. yani anneyi özlüyordur. anne çocukla yemek dışında fazla ilgilenmiyor olabilir. çocuk böylelikle anneyle olmanın tadını çıkarıyordur.
-sonra belki bi sağlık problemi vardır. mutlaka doktora götürülmeli.
-Herkesin bir ağız tadı vardır. Anne çocuğun ağız tadına uygun besinler vermiyordur.
-Çocuk açlık hissini öğrenmeden besleniyordur.
- Çocuklar 4 yaşına kadar sabit bir yerde oturmayı sevmezler. Gezmeyi severler. yani gezerek yemek yemekten zevk alırlar. Anne çocuğun gezerek dökerek yemesine izin vermeyen aşırı kuralcı olabilir. çocuğun yemeği zevke çevirmesi için gezerek yemesi engellenmemeli.

çocukların özellikle mama sandelyesi gibi bir yere bağlanarak yemek yedirmeye çalışılması çok yanlış. elinde mutlaka kendine göre bir kaşık olsun. bir kaşıkta sizde olsun. ama çabuk bitsin diye büyük kaşıklarla çok çok vermeye çalışmayın. önce zevk almayı öğrensin. istemiyorsa sakın azını zorla açıp tepiştirmeyin. tv, bilgisayar vb. birşeyi izlerken yedirmeyin. ne yediğini bilmiyor çünkü. Allah kolaylık versin.
 
ben de zamanında çok çekip artık işi yoluna koyanlardanım. üç hafta sadece üç kaşık yedirebilerek sanırım rekoru elimde tutuyorum ne kadar üzüldüğümü tahmin edebilirsiniz. gitmediğim doktor kalmadı fizyolojik bir bozukluk aradım. şimdi o zamanlara üzülüyorum. doktor ve büyükleri uzaklaştırınca kendi çocuğuma göre çözümler üretince sonuç aldım. onun için şimdi çok rahatlamış biri olarak yazıyorum. bazı kurallar var uyguluyorsunuz zamanla çözülüyor. belki istediğiniz kadar mükemmel olmuyor ama dert olmaktan çıkıyor.

1- anne çocuk ilişkilerinde ilk çatışma yemek kavgasıyla başladığı için çok önemli bir sorun. ergenlik vb zamanlarında nasıl bir ilişki yaşayacağınızı belirliyorsunuz. arkadaş gibi kol kola yürüyen anne çocukları gördüğünüzde "ben nerde yanlış yaptım" diye düşündüğnüzde aklınıza yemek de gelmelidir. yemek sorunundan sonra aldığınız öpücük sayısında ciddi bir artış oluyor :)

2- birçok arkadaş değinmiş çocuklar açlık hissini bilmek zorunda ama bu bir ya da gün aç bırakarak olacak iş değil. arada aç kalmalı gerçekten. ama aç kaldığı sürelerde oyalanmalı kötü yaşamamalı o zamanı parka götürün yemek saatinden bir iki saat daha çalmaya çalışın oyalayarak.

3-öyle onu yemiyor bunu deneyeyim diye çok çeşit koymak büyük hata. çocuk menüsüne yakın(pilav makrna köfte vb yiyorsa sebzeli pilav, kabaklı köfte vb) yemekler yapıp çok az olarak önüne koymaya başlayın. sadece bir kaşık kendi isteğiyle ve kendi kendine yemesi bile o öğün için yeterli.

4-bir kaç gün sadece yediği şeyler koyun önüne sadece kendi yesin kesinlikle siz bir kaşık dahi ağzına vermeyin. yaşı gelmiş ortalık biraz batacak olsa da sonrası için çok önemli.

5-bazı yemekleri ne yapsanız da yediremeye bilirsiniz ama ben hiç süt içiremiyordum bazı gıdalarda işe yaradı. bir hafta boyunca bir bardak ben bir bardak babası sofrada onun gözü önünde süt içtik. servis yaparken içerken gördü bizi. hiç ay çok güzl vb şeyler yapmadık. çocuk deyip kandırması kolay zannetmeyin sadece çocuklar aptal yerine koymamak gerekli kanmıyorlar :) son günler istemeye başladı vermedim yine de. bir kaç gün sonra da ona da boş bardak koymaya başladım. isteyince sadece bir iki yudum koymaya başladım. şimdi sorun yok içiyor.

6- abur-cubur meyve vermeye ya da yemeği reddettikten kısa bir süre sonra başka alternatif sunmaya kesinlikle son vermek gerekli. çocuk emin oluyor zaten elbet istediği bir şeyle besleneceğini.

7-kalabalık yemek yiyen çocuklarla beraber yemesi olumlu etkiliyor.

8-denemelerinizde sınır olmasın. yumurtayı portakal suyuyla içiriyorum bence iğrenç ama o seviyor ve c vitamiyile beraber alması çok da faydalı.

biraz daha vaktim olsa ekleyeceklerim olur ama bunlar uyguladığım ana kurallar
 
satrun_ogr' Alıntı:
merhabalar hocam...
isterseniz bende deneyimlerimi paylaşıyım. Öncelikle çocuğu dikkatlice gözlemleyin. sorunu bulmaya çalışın. neden yemiyor. tabii hiç yemiyorsa. yoksa sanırım 20 aylıktı, yani daha bebek sayılır. annenin çocuğun az yemesinden tatmin olmuyor olması gibi bir durum yoksa. bu yaşta azda yeseler doyarlar. hele abur cubur yerse yemek yememesi çok normaldir. Bunların hiç birisi yoksa, yani hiç yemiyorsa;
- oyunla yemeye alışmış olabilir.
-Anne ilgisini ancak bu yolla elde ediyor olabilir. yani anneyi özlüyordur. anne çocukla yemek dışında fazla ilgilenmiyor olabilir. çocuk böylelikle anneyle olmanın tadını çıkarıyordur.
-sonra belki bi sağlık problemi vardır. mutlaka doktora götürülmeli.
-Herkesin bir ağız tadı vardır. Anne çocuğun ağız tadına uygun besinler vermiyordur.
-Çocuk açlık hissini öğrenmeden besleniyordur.
- Çocuklar 4 yaşına kadar sabit bir yerde oturmayı sevmezler. Gezmeyi severler. yani gezerek yemek yemekten zevk alırlar. Anne çocuğun gezerek dökerek yemesine izin vermeyen aşırı kuralcı olabilir. çocuğun yemeği zevke çevirmesi için gezerek yemesi engellenmemeli.

çocukların özellikle mama sandelyesi gibi bir yere bağlanarak yemek yedirmeye çalışılması çok yanlış. elinde mutlaka kendine göre bir kaşık olsun. bir kaşıkta sizde olsun. ama çabuk bitsin diye büyük kaşıklarla çok çok vermeye çalışmayın. önce zevk almayı öğrensin. istemiyorsa sakın azını zorla açıp tepiştirmeyin. tv, bilgisayar vb. birşeyi izlerken yedirmeyin. ne yediğini bilmiyor çünkü. Allah kolaylık versin.

Öncelikle ilginize çok tşk ederim.
mama sandalyasi hiç bir zaman kullanmadım kullanılması taraftarı değilim. gezerek dökerek yemesi için bakıcıyı bizim eve getiriyoruz ve oturma odamız başta olmak üzere neredeyse bütün evimiz yemek lekesi, ilgi gösterme konusuna gelince arkadaşlarımın örnek anne diye birbirlerine anlattıkları bir anneyim :) ayşe sude doğduktan sonra neredeyse hayatımı onun hayatı olarak yaşıyorum. tv bile sadece onun izlediklerini izler oldum.
diğerlerinide deniycem tekrar teşekkür ederim.
 
15 aylıkken doktor kontrolüne götürdün kızımı.. özellikle iştahsızlığı üzerine konuştuk. Kızımın 6. aya kadar ölçümleri normaldi. sonrasında hep kilo ve boy hep ortalamaların az da olsa altındaydı. dr un bana dediği mutlaka yemesi gerektiği. hatta mama tarifleri verdi gelişsin diye. nasıl yemek istiyorsa öyle yesin yeterki yesin dedi. benimki hala püre sever katıları çok kolay yiyemez.. etraftan da hep damağı gelişmez, yok yemek zevki olmaz vs vs birsürü şeyler işittim. dr um bana dediği de aynen şuydu: "Damağı gelişmemiş yetişkine hiç rastladınız mı.?" yani beslenme çok önemli yok aç kalsın yok açlığı öğrensin deme yaşı 4 ten önce olmamalı bence. çok bunaltmadan saati geldikçe bildiğiniz tekniklerle dengeli bir şekilde besleyin bebeğinizi. sağlıklı gelişim ve az hastalanması için şart. Hastalık çok yıpratıyor çocukları, bağışıklığı güçlenir hikayelerini de hastalandıktan sonra teselli için kullanıyorum ben. bağışıklıkta büyük oranda genetiğe bağlı. hastalık Çocukğu çok yıpratıyor tabi bizi de. Allah herkesin yardımcı olsun
 
ben hep ananevi tavsiyelerden yana oldum. ilk 6 ay sadece anne sütü vermek doğru değil. çocuğa ara ara değişik şeyler tattırmak gerekiyor. 4. aydan sonra yavaş yavaş çorbalara başlamıştım. doyumluk değil tabi tadımlık. kolay olsun diye oğluna bulamaç hazırlayan bir arkadaşım var çocuğu 4 yaşına girecek ama hala kahvaltı nedir bilmiyor. bir çorba yaparkende 3-4 çeşit sebze ve 3-4 çeşit bakliyatında karıştırılmasına karşıyım. denendim çok iğrenç bir tat ne yediğini anlamıyorsun. 2 çeşit sebze koyuyorsam 1 çeşitte bakliyat koyardım. çocuğun ağzını ASLA ama ASLA boş bırakmayın. acıksın gibi bir tutumunuz olmasın. bir çocuk oyuna eğlenceye veya televizyona daldığı zaman açlığı falan hatırlamaz, o eğlenceden mahrum kalmamak için günlerce yemek yemese umrunda olmaz. kayınvalidem der ki çocuğun elini boş bırakma meyve, kek, poğaça,kurabiye ne bulursan ver varsın döksün sonra süpürülür eliyle yemenin tadını alsın. arada yesin. yemek zamanı gelince bizimle oturur sandalyeye bizim kullandığımız tabakların aynısına koyarım yemeğini yoğurdunu çorbasını, o da evden biri zorla yedirmem bizi izler ve yemeye başlar. arada konuşurken ağzına veririm ya da babasıyla kim yoğurdunu bitirecek yarışması falan yaparlar. çocuğu zorlamamak lazım. çok yemez zayıfız ama çok hareketliyiz. 4 kaşık yemek yer ama evin içindede 4 tur atar. ama her geldiğinde bir kaşık bir şekilde yedirmeye çalışırım. püf nokta elini boş bırakmayın. meyve, kek, poğaça,kurabiye ne olursa verin. birde arkadaşlarla yemek yemesi daha kolay oluyor o yerken sizde boş durmayın siz de yiyin çocuklar birçok şeyi taklit ederek öğrenir. siz komik bir şekilde yerseniz o da sizin gibi yer.
 
bir de şunu deneseniz. büyük bir tabağa her şeyden koyuyorum. bir tepsi içinde yere oturuyorum. ona hiç laf atmadan oturuyorum özendirerek yemeğe başlıyorum. ona da bir çatal koyuyorum ama hiç seslenmiyorsunuz. ona hiç bakmadan hımm çok güzel olmuş diye kendi kendime konuşuyorum. 1-2 dakika sonra meraktan geliyor. yine oraalı olmuyorum. tek tek tadına bakıyor. yüzüme bakınca gülümsüyorum. o laf attıktan sonra şunun da tadına bakabilirsin diye gösteriyorum ya da ben hangisinden alırsam ondan alıp tadına bakıyor. böyle biraz yemiş oluyor. tabi dökmesine kızmıyorum. tek yesin diye:)
 
akşam yemeğini yedirmek için komşunun kızını çağırdım az gönüllü az isteksiz yedi yemeğini :)
 
arkadaşlar biz okulun faydasını inanılmaz derecede gördük, tavsiye ederim.
eninde sonunda düzelecektir. ama ilk yıllarda beslenme çok önemli bence bi şekilde yedirmelisiniz, o nasıl istiyorsa
örn benim oğlum kahvaltı etmezdi ben ona 2,5 yaşına kadar bulamaç yaptım, önce onu yedirirdim, beslendiğinden emin olduğum için sonra bizimle de az bi kahvaltı ederdi. böylece hem kahvaltı alışkanlığı kazandı hemde iyi beslendi :)
 
seldabal' Alıntı:
arkadaşlar biz okulun faydasını inanılmaz derecede gördük, tavsiye ederim.
eninde sonunda düzelecektir. ama ilk yıllarda beslenme çok önemli bence bi şekilde yedirmelisiniz, o nasıl istiyorsa
örn benim oğlum kahvaltı etmezdi ben ona 2,5 yaşına kadar bulamaç yaptım, önce onu yedirirdim, beslendiğinden emin olduğum için sonra bizimle de az bi kahvaltı ederdi. böylece hem kahvaltı alışkanlığı kazandı hemde iyi beslendi :)
aynı yoldan gidiyorum hocam :+1: hafta sonları önce kahvaltı sonra bulamaç olabiliyor netice de beslendiğinden emin olmak lazım..gerçi bizimkinin sebze sorunu var ama artık haftada bir filan bir kaç kaşık şeklinde veriyorum
 
Bakara suresi 233. ayeti biliyor musunuz? Anne sütüne devam etmenizi tavsiye ederim.
 
Geri
Üst