İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersi Sınav ve not hakkında soru

Kodla Büyü

bas_kan

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
764
Arkadaşlar İşletmelerde beceri eğitimi dersi için birinci dönem beceri sınavı yapıyormuyuz? Yada notu nasıl vericez bilgisi olan varsa yardım ederse sevinirim..
(Konuyu arattım ama genelde plan ve zümreler verilmiş not verme hakkında bi başlık bulamadım)
 
Sayın hocam 12. sınıflar için hazıran ayı içersinde beceri sınava yapılıyor.
1. dönem sonunda öğrenciler eğer staja gidiyorlar ise staj yerindeki yetkili ile proje veya temrin notu koordinatör öğretmenle birlikte veriliyor.1. dönem karne de bu not gözüküyor..
 
Sayın hocam,
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde Staj çalışmaları başlığı altında konuyla ilgili mevzuata ulaşabilirsiniz. Birinci dönem sınav yok, ikinci dönem sınav olacak.
 
Teşekkür ediyorum hocam ama yönetmeliğe baktım oradada çok açık bir bilgi yok.. Sizler nasıl yapıyosunuz onu öğrenmek istedim..

Değerlendirme

Madde 65-Kurum ve işletmelerde staj yapan öğrencilerin staj dosyası, denetim raporları ile birlikte ders yılının ikinci haftasına kadar alan zümre öğretmenleri tarafından değerlendirilir. Zorunlu durumlarda stajını öğretim yılı içinde yapan öğrencilerin staj dosyaları ve denetim raporları, kurum müdürlüğüne teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili alan zümre öğretmenlerince değerlendirilir.

Stajını başarı ile tamamlayan öğrencilerin listeleri, kurum müdürlüğüne bildirilir. Onaylanan listeler öğrencilere duyurulur. Stajının kabul edildiğine ait belgeler, öğrencinin dosyasına konur ve kütük defterine işlenir. Sınıf tekrar eden öğrencilerden daha önce staj çalışmasını yapan ve başarı ile tamamladığı kurum müdürlüğünce kabul edilenler, staj çalışmasını tekrarlamazlar.


Çalıştığım ilçede daha önceki yıllarda öğrencilere staj yaptıran bir okul daha var onlar sadece işlemeden gelen notları veriyolarmış ilk dönem için.. Oda ne kadar doğru yada adil olur bilmiyorum gelen 100-90 la gelir buda 12.sınıfların hemen hemen hepsinin taktir teşekkür alması demek.. Mantıklı gelmiyor açıkçası..
 
Sayın hocam,
Sanırım Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin bir kısmını incelemişsiniz. Ağustos 2002 tarihli http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/pdf/2539.pdf tebliğler dergisinde yönetmeliğin tamamı yer almaktadır. Yönetmeliğin 82. Maddesinde değerlendirmenin ne şekilde yapılacağı aşağıdaki gibi yer almaktadır.
İşletmelerde meslekî eğitimde başarının değerlendirilmesi
Madde 82- ( Değişik: 20.9.2008/27003 RG ) İşletmelerdeki mesleki eğitimde başarının değerlendirilmesi;
a) Birinci dönem puanı; işletmedeki eğitim süresince öğretmen, usta öğretici veya eğitici personelce temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirilmesinden verilen puanlar ile varsa okulda yapılan alanıyla ilgili yarışmalarda alınan ve işletmeye bildirilen puanların aritmetik ortalamasıdır.
b) İkinci dönem puanı; işletmedeki eğitim süresince öğretmen, usta öğretici veya eğitici personelce temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirmesinden verilen puanlar, telafi eğitimi süresince yaptıkları temrin, proje, iş ve hizmetlerden aldıkları puanlar ile varsa okulda yapılan alanıyla ilgili yarışmalarda alınan ve işletmeye bildirilen puanların aritmetik ortalamasıdır.

Devamı için lütfen ilgili yerin tamamını, tebliğler dergisinden okuyunuz.
Birinci dönem notuyla ilgili bölümden anlaşılacağı üzere öğrencinin notu yaptığı işlere bağlı olarak işletmece verilmektedir. Madde de her ne kadar öğretmen ifadesi geçse de bunun okulda işletmelerde beceri eğitimi yapan öğrenciler için geçerli olduğunu düşünüyorum.
Endişe ettiğiniz durum ne yazık ki yaşanmaktadır. İşletmelerde hiçbir ölçüte uymadan 90-100 gibi notlar verebilmekteler ki bu da endişe ettiğiniz durumu yaratmaktadır. Buna çözüm olarak biz uygulayamadığımız ancak yapmak istediğimiz bir şey düşündük. Öğrenciler için beceri eğitimi için seçilmiş modüllere bağlı olarak, her ay için bir proje belirleyip, öğrencilere bunları yaptırıp, okulda bir kaç bölüm öğretmeniyle oluşturacağımız bir değerlendirme komisyonu ile bunları inceleyip, not verecek ve dönem sonlarında bunları yansıtacaktık. Ancak ne yazık ki okulumuzdaki problemlerden dolayı uygulamaya geçiremedik. Bir zümre kararı ile siz bunu hayata geçirebilirsiniz.
 
Bizim okulda da uygulanabilecek bi proje değil hocam ama hazırladıkları staj raporlarına ilk dönem için not versem ve stajdan gelen notla benim verdiğim notun ortalamasını alsam olmazmı?
 
işletmelerin staj dosyasına her projeye verecekleri notun ortalamasını mı alacaz şimdi yani e okula tek not mu girecez
 
Öznur hocam eokula tek not giriyoruz ama bu dersin not fişiyle birlikte kendimizde bir çizelge oluşturup ikisini idareye teslim ediyoruz.
Benim başka bir sorum daha olacak bilen arkadaşlara..
Yapılan işletmelerde beceri eğitim yazılı ve uygulama sınavından kalanlar ortalama yükseltme yada sorumluluk sınavlarına girebiliyomu yoksa direk sınıf tekrarımı oluyor? zaten 24 saat olduğu için zayıf olduğunda ortalamalar direk düşüyor. Bilen yada okullarında bu durmla karşılaşan arkadaşlar yardım ederse sevinirim..
Teşekkürler..
 
Ortalama Yükseltme sınavına girebiliyorlar. Eğer yaptığınız uygulama sınavına özrü nedeniyle girmeyenler olursa onlar da ortalama yükseltme sınavına geliyorlar.
 
Teşekkürler hocam ilgilendiğiniz için..
Peki şimdi haziran sonu temmuz başında ortlama yüksetme sınavında yine başarısız oldular. Eylülde sorumlulukta yapılabilir ozaman. hala yeterli ortalamayı bulamazsa sınıf tekrarı olur sanırım.
 
ya ben yönetmeliğe de baktım ama bu dersin 2.dönem notu nasıl hesaplanıyor anlayamadım.2.dönem işletmelerın verdıgı notlar dıkkate alınıyor mu bılmıyorum.acil cevap
 
Başarılı sayılabilmek için Yıl sonu notunun geçer olması ve beceri sınavından geçer not alınması gerekmektedir.
Yıl Sonu Puanı: [(1.dönem puanı + 2.dönem puanı )/2 +( beceri sınavı puanı)] / 2
Beceri Sınavı Puanı: %80*sınav puanı + %20*iş dosyası
 
biz yazılı ve uygulama sınavı yaptık. Beceri Sınavı Puanı= ( %40 *yazılı+%60 *uygulama) * %80 + %20*iş dosyası
 
ilk dönem notunu e okula girmiştim, şimdi ikinci dönem notunu girerken (ilk dönem staj notu+ikinci dönem staj notu)/2 + beceri sınavı notu toplamının yarısını gireceğim...
e okul yıl sonu notunu belirlerken ilk dönem notu ve benim ikinci dönem notunu alıp tekrar 2ye bölecek ve saçma bir ortalama çıkmayacak mı?
 
Merhaba, yıl sonu sınavı ne zaman yapılmalı acaba? Bir de uygulama sınavı yapılmamış bu yıla kadar, ben yeni başladım... zorunlu mu?
 
yazılı değil ama uygulama zorunlu hocam. uygluamasıylka uğraşmak istemediğin derslerden yazılı bi sınav yaparsın istersen. bide sınav konularının (yazılı ve uygulanma birlikte) yüzde 80 yada 85 konuları kapsaması gerekiyor.
 
* İşletmelerde Beceri Eğitimi karne haftası öncesi biter, öğrencilerin sözleşmesi o güne kadardır.
* Karne haftası işletmeye gitmesi gereken 3 iş günü öğrenciler dosyaları teslim ederler ve sınav olurlar.
* Bu sınava İME Sınavı denir ve komisyonca hazırlanan sorular öğrencilere Teori + Uygulama olarak sorulmalıdır.
* Sınav komisyonu başkanı müdürdür, ancak pasif olarak katılmaz, onay makamıdır.
* Komisyonda işletmelerden bir tanesinden de usta öğretici gelmek ve katılmak durumundadır.
* Uygulama değerlendirme esnasında puanlamalar yapılır, işletme temsilcisi etkili olur bu puanlamada.
* İME sınavıları öncesi zoru ve sınav zümresi yapılır. 4 yılı kapsayan bir soru dağılımı yapılmalıdır. (yeterlilik tablosu)
* Teori ve Uygulama oranları (%60-%40 gibi) soru ve sınav zümresinde yapılır.
* Değerlendirme sonucunda stajı hangi notla bitirirse bitirsin 50 almak zorundadır.
 
MADDE 46- (1) İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla ders yılının son haftasında beceri sınavına alınırlar. Öğrenciler bu süre içerisinde izinli sayılır. Bu sınav, dersin özelliğine göre komisyonca alınacak karar doğrultusunda uygulamalı ve/veya yazılı olarak yapılır.
 
Herkese merhaba, İşletmelerde beceri eğitimi sınavını yazılı mı uygulama mı yapıyorsunuz? İlk defa bu sınavı yapacağım bilgi verebilir misiniz yada örnek soru paylaşabilir misiniz?
 
Biz yazılı + uygulama yapıyoruz ikisinin ortalaması sınav puanını oluşturuyor. Sadece sınav veya sadece uygulama öğrencinin geçmesini zorlaştırabiliyor. Komisyon toplantısında aldığınız karar ile bu sınavların şeklini ve sayısını belirliyorsunuz. Soruları da gelişim tablosundaki konu başlıklarından oluşturuyoruz. Uygulamayı da dal’a göre değişiyor.
 
Geri
Üst