Excel de diğer sayfadan veriler sıra numarasına göre almak

Kodla Büyü

faruks

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
283
Sayfa1'e Sayfa 2 den 3 tane veriyi aynı anda aktarmak istiyorum. Sıra Numarasına örneğin 1 yazıcam sayfa 2 den karşılıklarını otomatik olarak safya1 de karşılık gelen yerlerine ekleyecek.

Dosyayı ekledim bakabilirseniz sevinirim..
 

Ekli dosyalar

  • Uygulama.rar
    5.9 KB · Görüntüleme: 94
Düşeyara fonksiyonu ile kolaylıkla yapabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Uygulama.zip
    6.8 KB · Görüntüleme: 175
yakuphan ve HAB arkadaşlara teşekür ediyorum... hem işime yarar birşey oldu hemde yazdığınız kodu inceleyince yeni bir şey öğrenmiş oldum....
 
Ben teşekkür ederim hocam...Bu arada bu sitede verdiğim yanıta teşekkür eden sayılı kişilerdensiniz. Genelde kimsenin umurunda olmuyor böyle şeyler. Zaman ayırıp bir şeyler yapıyorsunuz ama soruyu soran bir teşekkür etme zahmetinde bile bulunmuyor. Tabi biz bunu umarak yanıt vermiyoruz ama umursanmayınca da kırılmıyor değiliz :(
 
HAB' Alıntı:
Ben teşekkür ederim hocam...Bu arada bu sitede verdiğim yanıta teşekkür eden sayılı kişilerdensiniz. Genelde kimsenin umurunda olmuyor böyle şeyler. Zaman ayırıp bir şeyler yapıyorsunuz ama soruyu soran bir teşekkür etme zahmetinde bile bulunmuyor. Tabi biz bunu umarak yanıt vermiyoruz ama umursanmayınca da kırılmıyor değiliz :(
:+1:
 
hocam düşeyara ile yapabilirsin... ekte yapılmışı var :)
 

Ekli dosyalar

  • Uygulama.rar
    6 KB · Görüntüleme: 102
hocam şu düşeyara fonksiyonunn nasıl çalıştığını biraz detaylı anlatabilir misin? teşekkürler.
 
=DÜŞEYARA(A1;Sayfa2!A:D;2)

"A1" verileri çağırdığımız sayfadaki arana değer,
"Sayfa2!A:D" Aradığımız değerin bulunduğu sayfadaki sütun aralığı (A:D= yani a ve d sütunlarından veri çağıracağız.)
"2" ise hangi sütundaki veriyi alacağımızı belirttiğimiz kısım.

burda önemli olan hangi kritere göre çağıracağımızdır. yukarıdaki örnekte arkadaşımız sıra noya göre çağırmak istemiş. çağırmak istediğimiz değer dataların olduğu sayfa2'de ilk sütunda olmak zorunda ve küçükten büyüğe sıralanmış olmak durumundadır.
mesela öğrenci noya göre öğrenci bilgilerini alacaksak dataların olduğu sayfada öğrenci no A sütununda ve küçükten büyüğe sıralanmış olmalıdır.

Formülde şunu diyoruz:
A1 sütunundaki değeri sayfa2'de ki A:D sütunları arasında bulup o satıırdaki 2. sütuna denk gelen veriyi getir.

umarım faydalı olmuştur.
 
peki arkadaşlar çok güzel olmuş elinize sağlık.bir sorum olacak. acaba bunları yazdırmak istesek, tek tek yazıcıya göndermeden toplu olarak nasıl yapabiliriz?
 
designbote' Alıntı:
hocam şu düşeyara fonksiyonunn nasıl çalıştığını biraz detaylı anlatabilir misin? teşekkürler.
Merhaba Hocam,
Ayrıntılı bilgi için microsoftun web sayfasını kullanabilirsiniz : http://office.microsoft.com/tr-tr/excel ... 09335.aspx
Bu uygulama için anlatacak olursam;
=DÜŞEYARA ( BakılanDeğer ; TabloDizisi ;SütunİndisSayısı ; AralıkBak )
Düşeyara fonksiyonu dört argümandan oluşuyor.

Bakılan Değer: Uygulamamızda Sayfa 1 deki B3 hücresi. B3 deki veriye göre B4,B5 ve B6 hücrelerine gerekli verileri Sayfa 2 den getireceğiz.

Tablo Dizisi: Verileri çektiğimiz tablo alanı. Biz verileri Sayfa 2 de bulunan A2 İle D39 hücreleri arasında bulunan tablodan çekeceğiz.

Sütun İndis Sayısı : Örnekteki verilerimizi çektiğimiz Sayfa 2 deki tabloda 4 sutun bulunuyor. Sayfa 1 deki Şoför ismi yani B4 hücresine yazdıralacak şoför isimleri Sayfa 2 deki tablonun 2. sütununda yer alıyor. B4 hücresine yazdığımız Düşeyara fonksiyonu B3 hücresine yazılan sıra numarasına bakarak Sayfa 2 deki tabloya gidip ilgili sıra numarası ile tablonun 2.sutunuyla kesişen noktada yazan değeri Sayfa 1 deki B4 hücresine yazdırıyor. Örneğin B3 hücresine 5 yazarsanız B4 hücresine yazdığınız Düşeyara fonksiyonu Sayfa 2 deki tablonun sıra nosu 5 olan satırı ile tablonun 2. sütununda kesişen veriyi (ÇOŞKUN HAVA) alıp B4 e yazar. Diğer hücrelerdeki fonksiyonlarda da mantık aynı.

Aralıkbak : DÜŞEYARA fonksiyonunun tam eşleşme mi yoksa yaklaşık eşleşme mi bulmasını istediğinizi belirten mantıksal değer. Biz tam eşleşme istediğimiz için 0 (veya YANLIŞ yazabilirsiniz ikisi de aynı) yazdık.

Umarım anlaşılır olmuştur.
 
Hocam indis fonksiyonunu incelerseniz aynı işlemi indis fonksiyonu ile de yapabilirsiniz, düşey ara fonksiyonu ilk satırda arama yaparken indis fonksiyonu dizi kısmında seçtiğiniz alanın satır ve sütun numaralarına göre çalışır. Yani düşeyara fonksiyonunda listenin sıralı olması lazım, bunda satır numarasına göre çalışacağı için sıralamanıza gerek kalmaz. Tabi ikisininde kendine göre kullanım alanları vardır, belki bu daha kolay işinizi görür.
 
indis kullanılarak yapılan örnek dosya
 

Ekli dosyalar

  • Uygulama indis.rar
    6 KB · Görüntüleme: 95
Profesyonel anlamda excel uygulama örneklerinin verildiği bir paylaşım sayfası olsa;
Eminim herkeste vardır gerçekten işe yarayan uygulamalar.Bunları paylaşsak başlık altında gerçekten güzel olurdu.
Yukarıdaki tür basit türlerden daha güzel ve kompleks excel dosyaları ortaya çıkar ve beyin fırtınası ile daha işe yarar dosyalar türetirdik.
 
El altında bulunsun diye yazıyorum. Güzel paylaşım olmuş teşekkürler emek harcayanlara
 
Excel kullanan herkesin bilmesi gereken fonksiyonlardan bazıları şunlar.
DÜŞEYARA, INDIS (Belirli değerlere göre arama yapıp, başka bir bilgiyi getirirler)
EĞER, EĞERSAY, ETOPLA (Belirtilen şarta bağlı olarak, işlem yapmaya yararlar. Daha fazla çeşitleri vardır)
TOPLA.ÇARPIM (Normalde iki sütundaki değerleri çarpıp, toplar ancak daha çok birden fazla şarta bağlı olarak toplama yapmakta kullanılıyor. Örneğin bir 9-A sınıfındaki Kız öğrencilerin Notlarının toplamını almak istediğinizde bu fonksiyon kullanılabiliyor)
BİRLEŞTİR, PARÇAAL (Birden fazla metni birleştirmeye; bir metinden parça almaya yarar. Genelde ad soyad bilgileri ayrı hücrelerde olduğunda birleştirmek için güzel bir fonksiyondur.)
BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY vb. fonksiyonlar (Belli aralıktaki dolu hücreleri sayarlar. Benzer fonksiyonlarla boş ya da sayı içerenleri saydırmak da mümkün.)
Fonksiyonların kullanımları vb. bilgilere internetten ulaşmak mümkün. Bunlar sadece birkaç fonksiyon. Tavsiyem Excel'i açıp, fonksiyon ekle dedikten sonra bütün fonksiyonlara tek tek tıklayıp, açıklamalarını okumanız. Böylece excel ile neler yapabileceğinize dair sınırları öğrenmiş olursunuz ki aslında bir sınırın olmadığını gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.
Fonksiyonlarda kendinizi geliştirdikten sonra biraz da makro konularına girerseniz yapamayacağınız şeyin olmadığını görürsünüz. Temel programlama bilginiz ve yeteneğiniz varsa makro yazmak çocuk oyuncağı, bunu da söylemekte fayda var.
 
Geri
Üst