EK ÜCRET VE HUZUR HAKKI ÖDEMELERİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

Kodla Büyü

extreme_

Üye
Mesajlar
15
Bakanlığın açıklamasıdır.
Mebbis Ödenek Talep Modülü üzerinde bulunan Ek ücret ve Huzur hakkı talep sisteminde teknik çalışma yapılmış ve tamamlanmış olup, bugün itibarıyla yeni talep girebilmektesiniz. Bu kapsamda ;


- Taleplerinizi istediğiniz zaman girebileceksiniz ancak taleplerinize ödenek gönderim işlemi ödenek bulundukça gerçekleşecektir. Haftalık, aylık vb. periyotlarla ödenek gönderimi yapılmayacak olup gönderim zamanları ödenek durumuna bağlı olacaktır.

- Ek ücret ve huzur hakkı taleplerinizi girdikten sonra talebe ait bir hata/eksiklik tespit etmeniz halinde, bakanlıkça talebe onay verilmediği sürece düzeltme yapabilir veya talebi silebilirsiniz.

- Resmi yazı ekinde gönderilmiş olan istisna formu genelgede açıklanan durumlarda sadece sisteme hiçbir şekilde girişi yapılamayan kişiler için kullanılacak olup form açıklama bölümünde mutlaka form düzenlenme nedeni detaylı yazılacaktır. İlgili form üzerinde açıklama yapılmaksızın veya form alanları eksik-tamamlanmadan gönderilen talepler işleme alınamayacaktır. Örneğin; Tarım alanı bulunan liselerde öğretmen olarak çalışmakta olan mühendis-veteriner ünvanları için sisteme talep girilemediğinden bu kişiler için form düzenlenecektir.

- Sisteme girilmiş olan ve henüz tarafımızdan onaylanmamış olan talepleriniz, sistem güncellemesi sonrasında “kurumda bekleyen” aşamasına döndürülmüştür. Taleplerinizi kontrol ederek “talebi onaya gönder” butonuna basarak işlemi yapınız.

- İşletme temsilcilerine verilecek huzur hakkı, kimya teknolojisi alanı öğretmenleri , emekliye ayrılmış olan öğretmenler için sıklıkla form gönderilmektedir. Bu sayılan durumlar için form gönderilmeyecek ve bu gibi talepler sisteme girilecektir. Gerekli altyapı sağlanmıştır.

-



HATIRLATMA!

1-) Ek ücret ; yalnızca kadrosu eğitim öğretim hizmetleri sınıfında olan ve atölye-meslek dersi branşında olan öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili ünvanları için ödenebilmektedir. Bunun tek istisnası usta öğreticilerdir ve usta öğreticilerin ek ücret alabilmesi meslek-uyum kurslarında* görev yapmalarına bağlıdır.
*uyum kursu: işletmelerin, personellerinin eğitimi için mesleki okullardan talep ederek bizzat okula açtırdıkları mesleki kurslar. (Halk eğitim merkezlerinin düzenlediği kurslar hariç)

2-) Gerekli şartları taşıyan ve öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili unvanlarında olanların ek ücret alabilmeleri de fiilen koordinatörlük görevi yapılmasına bağlıdır. Şartları taşısalar bile fiilen koordinatörlük görevi yapmayanlara(öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili) sırf şartları taşıdıkları için ek ücret ödenmez. Okulda verilen meslek dersleri ve ATP, yüz yüze eğitim vb.. dayanak gösterilerek öğretmenlere ek ücret ödenemez, öğretmen girdiği dersin karşılığını maaş ve ek ders olarak almaktadır. Aynı şekilde kadrosu Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda olmayan (kadrosu il-ilçe emrinde olup okullarda görevlendirme olanlar veya kadrosu, türü mesleki okul olmayan okullarda olanlar ) öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili ünvanları için ek ücret ödemesi yapılamaz.



3-) Huzur hakkı; Okul müdürü/vekili için branşa bakılmaksızın, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı, öğretmen için (atölye-meslek dersi branşında olma şartı aranır) ve işletme/teşekkül/kurum temsilcisi için ödenir.








==========================================================================
EK ÜCRET


A. Ek Ücret Ödemesi Yapılacaklar:

1. Okulun; branşı atölye ve meslek dersi olan, (fiilen koordinatörlük görevi yapan, bkz: OöK yönetmeliği md. 88) müdür ve müdür yardımcıları ile işletmelerde yapılan meslek eğitiminde görevli (fiilen koordinatörlük görevi yapan) kadrolu ve kadrosuz atölye ve meslek dersi (koordinatör) öğretmenlerine 250 (ikiyüzelli),

2. Okulda ve kurumda yapılan meslek eğitim ile geliştirme ve uyum kursu veya meslek kurslarında (okulda müfredat gereği okutulan meslek dersleri hariç) görevli kadrolu ve kadrosuz atölye ve meslek dersi öğretmenleri ile usta öğreticilere 150 (yüzelli),

katsayısı, cari dönem memur maaş katsayısı ve görev yapılan ay sayısının çarpımı sonucu brüt ek ders ücreti hesaplanır.

Hesaplamalar sistem tarafından otomatik yapılmaktadır. Okul yönetimlerinin sadece görevin türünü (koordinatörlük – kurs) ve görev yapılan ay sayısını sisteme girmeleri yeterlidir.

B. Ek Ücret Ödemesi Yapılmayacaklar:

1. Branşı atölye ve meslek dersi olmasına rağmen işletmede yapılan mesleki eğitimde görev almayanlara,

2. Atölye ve meslek dersi branşında olmayanlara,

3. Eğitim Öğretim hizmetleri sınıfında olmayanlara(usta öğretici kadrosu hariç),

ek ücret ödemesi yapılamaz.

NOT: İşletmelerde yapılan meslek eğitiminde görevli kadrolu ve kadrosuz atölye ve meslek dersi öğretmenleri, aynı dönemde okulda ve kurumda yapılan meslek eğitim ile geliştirme ve uyum kursu veya meslek kurslarında görevli olması durumunda (en yüksek ek ücret alabileceği) seçim okul tarafından yapılacak ve sadece tek ek ücret ödemesi yapılacaktır.

C. Ek Ücret Hesaplaması:

Görev alınan ay sayısı (Her yarıyılda en fazla 6 ay) X İlgili yıl ocak ayı memur maaş katsayısı X Gösterge rakamı

Örnek 1 :

Branşı makine olan öğretmen Ali 2016 yılı ilk altı ayında, 4 ay koordinatörlük görevi almıştır.



2016 yılı Memur Maaş Katsayısı : 0,088817

Ek Ücret Katsayısı : 250

Görevlendirilen Ay Sayısı : 4



Ek Ücret = 0,088817 x 250 x 4

= 88,81 TL. (brüt)

Örnek 2 :

Branşı Konaklama olan öğretmen Osman 2016 yılı ilk altı ayında, 3 ay koordinatörlük görevi almıştır. Ayrıca okulda açılan meslek edindirme kursuna katılmıştır.



2016 yılı Ocak Memur Maaş Katsayısı : 0,088817

Ek Ücret Katsayısı : 250

Görevlendirilen Ay Sayısı : 3



Ek Ücret = 0,088817x 250 x 3

= 66,61 TL. (brüt)



Not: Osman hoca hem koordinatörlük görevi almış, hem de yetiştirme kursuna katılmıştır. En yüksek ücret ödeneceğinden dolayı 250 katsayısı uygulanmıştır. Sistem üzerinde de, koordinatörlük görevi ile meslek eğitimi geliştirme ve uyum kursu birlikte seçilememektedir. Bu nedenle talepte bulunacak kişi için ikisinden birinin kayıt esnasında tercih edilmesi gereklidir.

HUZUR HAKKI ÖDEMESİ

A. Huzur Hakkı Ödemesi Yapılacaklar:

1. Sınav komisyonunda görev yapan işyeri, işletme veya mesleki teşekkül temsilcileri,

her bir sınav dönemi için 500 (beşyüz),

2. Sınav komisyonunda başkan olarak görev yapan okul veya merkez müdür/müdür vekili,

her bir sınav dönemi için 300 (üçyüz),

3. Sınav komisyonunda görevli okul veya merkezin meslek dersi öğretmenleri,

her bir sınav dönemi için 250 (ikiyüzelli),

B. Huzur Hakkı Ödemesi Yapılmayacaklar:

1. Sınav komisyonun görev almayan meslek dersi öğretmenleri, müdür/müdür yardımcıları,

Not:

Sınav Dönemi: Yapılan sınav sayısına bakılmaksızın eğitim öğretim yılı sonu, birinci sömestr sonu yapılan beceri sınavları dönem olarak ifade edilmektedir. Sınavlarda alınan sınav görev sayısı dikkate alınmaz.

Örnek: Elektrik branşında öğretmenlik yapan Fahri öğretmen Haziran ayında yapılan beceri sınavında 4 komisyonda görev almıştır. Fahri öğretmen bir sınav döneminde görev almış demektir.

2016 yılı Ocak Memur Maaş Katsayısı : 0,088817

Ek Ücret Katsayısı : 250

Görevlendirilen Sınav Dönemi Sayısı : 1



Ek Ücret = 0,088817 x 250 x 1

= 22,20 TL. (brüt)



İŞLEMLERDE RİAYET EDİLECEK HUSUSLAR:

1. Emekli olan hak sahipleri için MEBBİS Ödenek Takip Sisteminde ek ücret ve huzur hakkı talepleri artık sisteme girilebiliyor. Talep giriş işlemini personelin en son çalıştığı okul yapacaktır. Resmi yazı ile form yollamayınız ve sisteme giriş yapınız. Daha önce gönderilmiş olan formlar dikkate alınmayacaktır. Form düzenlenip genel müdürlüğümüze gönderilen talepler için de sisteme giriş yapılacaktır.


2. Tayin yolu ile okul/kurum değiştirenler için gittikleri okul tarafından talepte bulunulacaktır. Gidilen okul/kurum Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı bir birim değil ise (farklı bakanlık, genel müdürlük) yine resmi yazı ile aşağıda örnek olarak verilen form düzenlenerek Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünden talepte(DYS üzerinden) bulunulacaktır. Bu durumda Talebi personelin ayrıldığı okul/kurum yapacaktır. Form excel formatında olmalıdır. (DYS dışından silsileyi atlayarak genel müdürlüğe doğrudan yazılan yazılar dikkate alınmaz)

3. Kimya alanı bulunan okullarda görev yapan Kimya dersi öğretmenleri meslek dersi öğretmeni olarak değerlendirilecektir, kimya alanı olmayan okullarda çalışan Kimya dersi öğretmenleri ise meslek dersi öğretmeni olarak değerlendirilmeyecektir. Kimya öğretmenlerinin ek ücret ve huzur hakkı talepleri artık sisteme girilebiliyor. Resmi yazı ile form yollamayınız ve sisteme giriş yapınız. Formlar dikkate alınmayacaktır. Form düzenlenip genel müdürlüğümüze gönderilen talepler için de sisteme giriş yapılacaktır.

4. Görevlendirme yolu ile farklı mesleki ve teknik okulda/kurumda görev yapanlar için talepler kadrosunun bulunduğu okul/kurum tarafından yapılacaktır.

5. Ocak-Haziran ayları arası için talepler, 01 – 31 Temmuz günleri arsında sisteme girilecektir. Temmuz-Aralık ayları arası için talepler ise takip eden yılın 01 – 31 Ocak günleri içinde sisteme girilecektir.

6. Sistemin kullanılması esnasında ortaya çıkabilecek problemler ile öngörülemeyen durumlar hakkında mtegm-butce@meb.gov.tr adresine bildirimde bulunulacaktır.

7. Esnaf / İşyeri / işletme temsilcileri / meslek odalarından gelen temsilciler (usta öğretici vb.) için huzur hakkı talepleri sisteme girilecek ve bunlar için form doldurulmayacaktır.

8. Sisteme girilen kayıtlar için ücret tutarlarının “0” olarak görünmesi bir hata değildir. Genel müdürlük talepleri onayladığında hesaplama gerçekleşecek ve ücret tutarları görülebilecektir.

9. 1.ve 2.dönem başı ve sonlarında yarım aylarda (Ocak -Şubat ile Haziran-Eylül aylarında) yapılan koordinatörlük görevleri tam ay olarak sayılacaktır.

10. Yaz stajı koordinatörlük görevleri ek ücret kapsamı dahilinde değerlendirilecektir.

11. Okulda yapılan meslek dersleri, uyum kursu veya yetiştirme kursu olarak değerlendirilemez. Bunlar öğretmenin asli görevidir. Bu dersler dayanak gösterilerek ek ücret ödemesi yapılmayacaktır.

12. Haftasonu destekleme kursları “ek ücret ve huzur hakkı “ kapsamında değerlendirilemez. Bu kurslara dayanılarak ödeme gerçekleştirilmeyecektir.

13. Açık lise sınavları ek ücret ve huzur hakkı kapsamında değildir. Bu sınavlar için huzur hakkı ödemesi yapılmayacaktır.

14. İl/ilçe milli eğitim müdürlüğü personeli ile talepte bulunan okulun dışındaki tüm okullar için personeller işletme temsilcisi olarak huzur hakkı talep edebiliyor. Bu kişileri için sisteme giriş yapılacaktır.

15. İhraç edilen personeller için geriye dönük ödeme yapılmayacaktır.

16. Açığa alınmış olan personeller için açığa alınma hali sonlanıncaya kadar talep işlemi yapılmayacak, göreve iade edilenlere iade edildiklerinde geriye dönük ek ücret ve huzur hakkı için talep girilecektir. Göreve iade edilen personeller için; Açığa alınma dolayısıyla fiilen yapılamayan koordinatörlük veya kurs görevleri yapılmış sayılmayacak ve sadece fiilen yapılan süreler için ödeme yapılacaktır.

17. Açığa alınmış olan ancak açıkta iken emeklilik hakkı tanınan personeller için talep girişi ve ödeme işlemi yapılabilecektir.

18. Kadrosu il-ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bulunan ancak, görevlendirme ile mesleki okullarda görev alan atölye-meslek dersi branşı öğretmenleri için; İlave eğitim öğretim tazminatı için aranan şartları(V sayılı Cetvel'de sayılan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış olmak) taşımadıklarından dolayı ek ücret ödemesi yapılamamaktadır. Huzur hakkı talepleri ise ödenebilmektedir ve çalışmakta oldukları okulca sistem üzerinden huzur hakkı talebi yapılacak, resmi yazı ile istenilmeyecektir. İl-ilçe kadrosuna atanmadan önce okul kadrolarında geçirdikleri sürelere ilişkin geriye dönük ek ücret talepleri ise il-ilçe emrine atanmadan önce en son kadrolu olarak çalıştıkları mesleki ve teknik okul tarafından istisna formu aracılığıyla DYS üzerinden yapılacaktır.



19. Kayıt işlemleri sırasında sistemde sorun yaşanması halinde;

-Hata alınan kişinin TCKNO,

-Adı soyadı,

-Ünvanı,

-Çalıştığı kurum/okul/işletme adı bilgileriyle beraber hata alınan ekranın resmini mtegm-butce@meb.gov.tr mail adresine gönderiniz.
 

Ekli dosyalar

  • EK ÜCRET ve HUZUR HAKKI AÇIKLAMA.pdf
    624.8 KB · Görüntüleme: 508
Son düzenleme:
Mesleki eğitim genel müdürlüğünce 2017 1. ve 2. dönem huzur hakkı ödemeleri gönderilmeye başlanmış. idarenizden bilgi alın. bilginize..
 
Geri
Üst