Bütün Öğretmenlerin Elinin Altında Bulunması Lazım

Kodla Büyü

muhalif44

Site Gezgini
Mesajlar
44
MÜFETTİŞLERİN DENETİMLERDE ÖĞRETMENLERDEN İSTEDİKLERİ
Öğretmenler kurulu usulüne uygun olarak toplantıya (yeri, duyuru zamanı, toplantı saati. v.b.) çağrılmış, toplantı usulüne uygun olarak yapılmış mı?
Öğretmenler kurulu gündeminin belirlenmesi ve görüşülmesinde;
Toplantıya başlamadan önce (varsa) gerekli görülen diğer konular oy çokluğuyla kurul gündemine alınmış mı?
a) Bir önceki toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
b) Öğretim programlarının uygulanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
c) Okulda ve çevrede Türkçenin doğru, güzel, etkili ve kurallarına uygun olarak kullanılması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ç) Atatürkçülükle ilgili konuların derslerde işlenişine ilişkin hususlar gündeme alınıp görüşülmüş mü?
d) Eğitim ve öğretim etkinliklerinin düzenli yürütülmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
e) İstenen başarı düzeyine ulaşamayan öğrencilerin yetiştirilmesi için alınacak önlemler gündeme alınıp görüşülmüş mü?
f) Öğrencilerin başarı, devam ve devamsızlık, ödül ve disiplin durumlarının değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
g) Çocuk haklarına ilişkin uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ğ) Yapılacak proje çalışmaları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
h) Kurullar ve komisyonlarla ilgili işler gündeme alınıp görüşülmüş mü? Onur Kurulu Başkanlığını yürütecek bir öğretmenin, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunda görev yapacak 2 öğretmen, Kontenjan belirleme komisyon üyeliğine (1) öğretmenin, sınıf rehber öğretmenleri ile kulüp danışman öğretmenlerinin, Reh. ve Psik. Dan. Hiz. Yür. Kom.da görev yapacak sınıf rehber öğretmenlerin, Okul Seçim Kurulu Başkanlığına ve sandık kuruluna birer öğretmenin, okul-aile birliği denetleme kurulunda görev yapacak (2) öğretmenin, Okul Kantini Denetim Komisyonuna (1) öğretmenin, Kontrol Kuruluna (3) öğretmenin, Okul Spor Kulübü yönetim kurulunde görev yapacak (3) asıl (3) yedek öğretmenin, Tanıtım, Mezunları İzleme, İstihdam, Mesleki Rehberlik ve Danışma Komisyonuna (3) öğretmenin, - Muayene ve Teslim Alma Komisyonuna (2) belletici öğretmenin, Kütüphaneye (1) öğretmenin seçimi/belirlenmesi yapılmış mı?
ı) Okulun amacı, okul ve çevre ilişkileri gündeme alınıp görüşülmüş mü?
i) Kardeş okul uygulamaları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
j) Yurt içi ve yurtdışında düzenlenecek bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ve yarışmalarla fuar, defile, sergi ve kermesler gündeme alınıp görüşülmüş mü?
k) Bakanlık emirleri ve ilgili mevzuatın değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
l) Mezunların izlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
m) Toplam kalite yönetimi, okul gelişim ve yönetim ekibi çalışmalarla stratejik planlamaya ilişkin iş ve işlemler gündeme alınıp görüşülmüş mü?
n) Genel denetim sonuçları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
o) Nöbet uygulamaları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ö) Personel ve öğrenci kılık ve kıyafetleriyle ilgili hususlar gündeme alınıp görüşülmüş mü?
p) Yerel, ulusal ve uluslararası yapılan sınav ve yarışma sonuçlarının değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
r) Öğrenci kulüp ve topluma hizmet çalışmaları gündeme alınıp görüşülmüş mü? Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğindeki çizelgede yer alan belirli gün ve haftalarla ilgili etkinliklerin hangi düzeyde ve hangi kulüpçe yürütüleceği kararlaştırılmış mı?
s) Rehberlik ve psikolojik danışma faaliyetleri gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ş) Zümre toplantıları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
t) Ünitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
u) Kurum kültürü oluşturulması çalışmaları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ü) e-Okul uygulamaları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
v) Hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 161.maddesinde belirtilenlerin dışında onur belgesi ile ödüllendirilebilecek davranışları belirlenmiş?
Okul yönetimince hazırlanan haftalık ders programı öğretim yılı başında veya ders yılı içinde öğretmenler kurulunda görüşülmüş mü?
Senebaşı öğretmenler kurulu toplantısında geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli kararlaştırılmış mı?
Öğretim yılı sonunda öğretmenler kurulunda okul birincisinin seçimi yapılmış mı?
Öğrenci disiplin cezalarının kaldırılması ve davranış puanlarının iadesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ihtiyaca göre; proje ve hizmet çalışmaları ve hayat boyu eğitimle ilgili konular gündeme alınıp görüşülmüş mü?
tanıtım, yönlendirme, mesleki rehberlik çalışmaları gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Denetlenen okul müdürü eğitim bölgesi koordinatör Müdürü ise; Eğitim Bölgesi Zümre Başkanları Kurulu koordinatör müdürün planlaması doğrultusunda usulüne uygun toplanmış mı?
Kurulun toplantı zamanı ve gündemi Yönergeye uygun belirlenmiş mi?
Toplantıda ortaya çıkan görüş ve öneriler eğitim bölgesi okullarına duyurulmuş mu?
Zümre öğretmenler kurulu; usulüne uygun olarak (OÖKY.nin 111/2.maddesinde belirtilen zaman dilimlerinde ve ders saatleri dışında) asgari düzeyde toplantılarını yapmış mı?
Kurulun ilk toplantısında o eğitim ve öğretim yılı için üyeler kendi aralarından birini başkan seçmişler mi? Kararlar oy çokluğu ile alınmış mı?
Zümre öğretmenler kurulu gündeminin belirlenmesi ve görüşülmesinde;
a) Bir önceki toplantıya ait zümre kararlarının uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve uygulamaya yönelik yeni kararların alınması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
b) Eğitim ve öğretimle ilgili mevzuat, Türk millî eğitiminin genel amaçları, okulun kuruluş amacı ve ilgili dersin programında belirtilen amaç ve açıklamaların okunarak planlamanın bu doğrultuda yapılması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
c) Öğretim programlarında yer alması gereken Atatürkçülükle ilgili konular üzerinde durularak çalışmaların buna göre planlanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ç) Öğretim programında belirtilen kazanım ve davranışlar dikkate alınarak derslerin işlenişinde uygulanacak öğretim yöntem ve teknikleriyle bunların uygulama şeklinin belirlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
d) Ünite veya konu ağırlıklarına göre zamanlama yapılması, ünitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planlarının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine ilişkin hususların görüşülmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
e) Diğer zümre veya bölüm öğretmenleriyle yapılacak işbirliği esaslarının belirlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
f) Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, derslere yansıtılmasını sağlayıcı kararlar alınması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
g) Derslerin daha verimli işlenebilmesi için ihtiyaç duyulan kitap, araç-gereç ve benzeri öğretim materyalinin belirlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ğ) Okul ve çevre imkânlarının değerlendirilerek, yapılacak deney, proje, gezi ve gözlemlerin planlanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
h) Öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde ortak bir anlayışın, birlik ve beraberliğe yönelik belirleyici kararların alınması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ı) Görsel sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi dersleriyle uygulamalı nitelikteki diğer derslerin değerlendirilmesinde dikkate alınacak hususların tespit edilmesi; sınavların şekil, sayı ve süresiyle ürün değerlendirme ölçütleriyle puanlarının belirlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
i) Öğrencilere verilecek proje konularının seçiminde; öğretim programlarıyla okul ve çevre şartlarının göz önünde bulundurulması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
j) Öğrencilerin okul içinde, Öğrenci Seçme Sınavında, ulusal ve uluslararası düzeyde katıldıkları çeşitli sınav ve yarışmalarda aldıkları sonuçlara ilişkin başarı ve başarısızlık durumlarının ders bazında değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Yapılan ortak sınavların şube ve sınıflar bazında analizleri yapılmış mı?
Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilmiş mi?
Derslerin blok olarak yapılıp yapılmayacağı görüşülüp karara bağlanmış mı?
okul, çevre ve uygulanan programların özelliğine göre hangi eğitim öğretim uygulama ve etkinliklere yer verileceğine ilişkin görüşme yapılıp karar alınmış mı?
Yabancı dil dersi zümresinde hazırlık sınıfı haftalık ders saatlerinin; dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerine göre dağılımı yapılmış mı?
Yabancı dil dersinde dersin birden fazla öğretmen tarafından okunması dumunda -gerektiğinde- dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin değerlendirilmesi ortak yapılmış mı?
Gündem maddelerinin görüşülmesinde; Eğitim Bölgesi, İlçe ve İl Zümre Başkanları Kurulunda alınan kararlar incelenip değerlendirilmiş mi?
Meslek dersleri öğretim programlarının incelenmesi, programların çevre özellikleri de dikkate alınarak amacına ve içeriğine uygun olarak uygulanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Okul Zümre Başkanları Kurulu; toplantılarını usulüne uygun yapmış mı? Dönem başlarıyla ders yılı sonu toplantılarını yapmış mı? Toplantılarını ders saatleri dışında yapmış mı? İlk toplantısında o eğitim ve öğretim yılı için kendi aralarından birini başkan seçmiş mi?
Kararlar oy çokluğuyla alınmış mı? Kararlar müdürün onayından sonra öğretmenlere ve ilgili kurullara duyurulmuş mu?
Okul Zümre Başkanları Kurulu gündeminin belirlenmesi ve görüşülmesinde;
a) Eğitim ve öğretimin planlanması, zümre ve alanlar arası bilgi akışı ve paylaşımıyla öğrenci başarısının artırılması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
b) Eğitim ve öğretimde niteliğin yükseltilmesine yönelik görüş ve önerilerin değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
c) Öğretim programlarında belirlenen ortak hedeflere ulaşılması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ç) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları amacıyla öğretmenlerin alanlarında hizmetiçi eğitime alınmalarının okul müdürlüğüne önerilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
d) Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle öğrenme güçlüğü çekilen konuların ilgili zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılarak belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
e) Sınavların (tarihlerinin her dönem başında) planlanması, uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarının belirlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Eğitim-öğretim etkinliklerinin yürütülmesinde okulun türüne göre Bakanlıkça belirlenen ders çizelgeleriyle uygun görülen öğretim programları, çerçeve öğretim programları esas alınmış mı?
Okulda uygulanmakta olan öğretim programları mevcut mu?
Haftalık ders programlarının düzenlemesinde; Okulların eğitim ortamı, öğretmen durumu, fizikî şartlarla pedagojik esaslar, derslerin özelliklerine göre üst üste veya haftanın belirli günlerine dengeli olarak dağıtılması, Bayrak törenleri dikkate alınarak beden eğitimi ve müzik derslerinin haftanın ilk ve son iş gününe konulmasına özen gösterilmiş mi?
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ortaöğretim kurumlarında açılan programlardan yararlandırılıyor mu?
Özel Öğretim Kurumlarında;
Farklı öğretim program ve ders çizelgeleri uygulaması yapan okullarda Bakanlıktan izin alınmış mı?
Seçmeli derslerle ilgili iş ve işlemlerin yerine getirilmesinde Talim Terbiye Kurulunun belirlediği Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerindeki açıklamara uygun hareket edilmiş mi?
Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulunun usulüne uygun olarak toplanmış, kararlar oy çokluğu ile alınmış mı? Sınıf ve Şube Öğretmenler Kuruluna görüşülen konuların özelliğine göre öğrenci velileriyle ilgili sınıf ve şubede derse giren eğitici personel de davet edilmiş mi?
Sınıf ve şube öğretmenler kurulunda;
Kaynaştırma öğrencilerinin başarısının artırılması ve sunulan eğitim hizmetlerinden daha etkin yararlanmalarının sağlanması amacıyla alınacak tedbirler ve yapılması gereken iş ve işlemler gündeme alınıp görüşülmüş mü?
a) Öğrencilerin başarı durumlarının incelenmesi ve başarıyı artırıcı önlemlerin alınması,
b) Derslerin, öğretim programlarıyla uyumlu olarak yürütülmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
c) Eğitim kaynaklarıyla atölye, laboratuar ve diğer birimlerden güvenli bir şekilde nasıl yararlanılacağının planlanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ç) Çevreden yararlanma ve işbirliğinin sağlanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
e) Proje, performans çalışması ve sınavların planlanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
f) İnceleme gezileri, beden eğitimi, spor ve izcilik etkinlikleri, halk oyunları ve benzeri sosyal etkinliklerin düzenlenmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
g) Okulu tanıtıcı etkinliklerde bulunulması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ğ) Ünitelendirilmiş yıllık plan ve ders planlarında birlik ve beraberliğin sağlanması gündeme alınıp görüşülmüş mü?
ı) Öğrencilerde girişimcilik bilincinin kazandırılmasına yönelik çalışmalar gündeme alınıp görüşülmüş mü?
i) Bir önceki toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Okulun derslik, bilişim teknolojisi sınıfı, laboratuvar, atölye, kütüphane, araç ve gereci ile diğer tesislerini sağlık ve güvenlik şartlarına uygun bir şekilde eğitim ve öğretime hazır mı?
Eğitim öğretim etkinlikleri okul ve programların özelliğine uygun mekânlarda yürütülüyor mu?
Okulun eğitim-öğretim yapılan kendi fiziki mekanları ile diğer eğitim kuruluşlarının fiziki mekanlarından yararlanmaya yönelik ilgili kurumlara işbirliği yaparak gerekli tedbirler alınmış mı?
Öğrencilerin, ilgi, istek ve yetenekleri ve okulun özelliğine göre bireysel ve gruba yönelik uygulama, etkinlik ve serbest çalışmalar,proje ve seminer çalışmaları için; özel derslik, laboratuvar, kitaplık ve diğer ünitelerden eşit düzeyde ve azami ölçüde yararlanabilmeleri için gerekli plânlamalar yapılmış mı?
Ders kitabı ya da ders kitabı yerine kullanılacak eğitim öğretim araç-gereç ve materyallerinin temini ve kullanımıyla ilgili hususlarda Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği hükümlerine uyuluyor mu?
Kütüphane bir plân dahilinde açık bulunduruluyor mu? Mevcut kitaplar, tür ve sayıca öğretmen ve öğrencilerin ihtiyacını karşılıyor mu? kütüphanedeki kaynaklar yerel imkânlarla zenginleştiriliyor mu?
Okulun, kütüphane, kitaplık, laboratuvar ve benzeri eğitim ortamları ve uygulama çalışmalarında kazanılacak bilgi ve becerilerin okulun amaçlarına ve öğretim programlarındaki ilkelere uygun olarak kullanılması sağlanmış mı?
Okulun mescit, kütüphane, kitaplık, laboratuvar ve benzeri eğitim ortamları ve uygulama çalışmalarında kazanılacak bilgi ve becerilerin okulun amaçlarına ve öğretim programlarındaki ilkelere uygun olarak kullanılması sağlanmış mı?
Bünyesinde Anasınıfı Olan Okullarda,
Anasınıfında plan ve etkinlik yapılırken çocuğun özgürce deneyimler kazanabilmesine fırsat verecek eğitim ortamı düzenlenmesine önem veriliyor mu?
TTK. nun 09/09/2013 tarih ve 132 sayılı kararı gereğince kaynak ders kitabı aldırılmadan,Genel Müdürlük tarafından hazırlanan öğretim materyalleri kullanılıyor mu?
Ünitelendirilmiş yıllık planlar ve kılavuz kitabı olmayan derslerin planları; ders programları, sınıf düzeyleri ve çevre şartlarına uygun yapılıyor ve uygulanıyor mu?
Atatürkçülük konularına planlarda yer verilmiş mi?
Ders defterlerine; işlenen konu, yapılan deney, gözlem ve uygulamalar açık şekilde yazılıyor mu?
Kaynaştırma yoluyla eğitim-öğretimlerine devam eden öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi tarafından bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanmış mı?
Hazırlık Sınıfı Bulunan Okullarda;
Hazırlık sınıfında Türkçe dersinde; öğrencilere dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik öğretim programında belirtilen kazanımlar dikkate alınarak metinler veya etkinlikler yoluyla dinlediklerini, okuduklarını anlayıp yorumlayabilme becerilerinin kazandırılmasıhedeflenmiş mi?
Bünyesinde Anasınıfı Olan Okullarda,
Anasınıfında okul öncesi eğitim programı dikkate alınarak öğretmen tarafından aylık eğitim planı yapılıyor mu?
Çocuk grubunun özellikleri(yaş,cinsiyet,gelişim düzeyi,ilgi,ihtiyaç vb.) ve program dikkate alınarak öğretmen tarafından günlük eğitim plan akışı(Ek:10) yapılıyor mu?
öğrencilere, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevi verilmiş mi?
Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilmiş mi?
Öğrencilerin hangi dersten/derslerden proje hazırlayacakları sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul yönetimine bildirilmiş mi?
Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilmiş mi?
Öğrenci ödül ve disiplin kurulunda öğrencileri 158/1.maddede belirtilen tehdit ve tehlikelerden korumaya yönelik kararlar alınmış mı?
Öğrenci ödül ve disiplin kurulu; teşekkür, takdir, üstün başarı belgesi ve onur belgesiyle ödüllendirecek öğrencilerin ödüllendirmesini yapmış mı?
Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu kişisel olmayan genel disiplin işlerinin görüşüldüğü toplantılarına; okulun rehberlik ve psikolojik danışma servisi rehber öğretmeni, onur kurulu başkanı ve varsa okul doktoru da katılmış mı?
Öğrenci ödül ve disiplin kurulu kişisel olmayan toplantılar yaparak; okulda düzen ve disiplinin sağlanması, disiplinsizliği hoş görmeyen kamuoyu oluşturulması, millî ve insani bakımdan erdem olarak kabul edilen iyi davranışları özendirme ve ödüllendirmeye yönelik genel kararlar almış mı?
Öğrenci ödül ve disiplin kurulu, disipline aykırı davranışların nedenlerini inceleyip okul yönetimine görüş ve tekliflerini bildirmiş mi?
Öğrenci ödül ve disiplin kurulu, dönem başlarında toplanarak disiplin yönünden okulun genel durumunu gözden geçirip alınması gereken tedbirler hakkında okul yönetimine tekliflerde bulunmuş mu?
Öğrenci ödül ve disiplin kurulu; ders yılı veya dönem içinde meydana gelen disiplin olaylarının nedenlerini, alınan tedbirleri ve sonuçlarını tespit ederek ders yılı ve dönem sonunda bir rapor hâlinde okul yönetimine bildirmiş mi?
Okul Öğrenci Meclisi Yönergesine uygun oluşturulmuş mu?
Okul Öğrenci Meclisini oluşturacak şube temsilcilerinin seçimi yapılmış mı?
Okul Öğrenci Meclisi Başkanlık Divanı oluşturularak iki ayda bir yapılması gereken periyodik toplantılarını yapmış mı?
Okul Öğrenci Meclisi; öncelikli olarak öğrencilerin eğitim ve okul yaşantısını ilgilendiren, eğitimde başarı düzeyi, ulaşım sorunları, sağlıklı beslenme, barınma, zararlı alışkanlıklar, spor imkânları gibi konularla birlikte diğer ilgili konuları gündeme alıp görüşmüş mü?
Okul Öğrenci Meclisinde; eğitim, kültür, sosyal, sanat, bilim, spor ve benzeri konuları esas alan komisyonlar kurulmuş mu?
Okul Öğrenci Meclisince kurulan komisyonlar çalışmalarını Yönergenin 39.maddesine göre yürütmüş mü?
Çeşitli sebeplerle yapılamayan derslerin telafi/ yoğunlaştırılmış programları planlanıp uygulanıyor mu?
Ölçme ve değerlendirmede, öğretim programları esas alınıyor mu?
Öğrencilerin başarısının belirlenmesinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen araç ve yöntemlere önem verilir.
Ölçme aracının özelliğine göre cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı ya da kontrol listeleri hazırlanarak kullanılıyor mu?
Yazılı ve uygulamalı sınav soruları kapsam bakımından; bilginin yanında, öğrencilerin kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme düzeyindeki davranışları/kazanımları ile becerilerini ölçebilecek nitelikte mi?
Sorular, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsayacak şekilde hazırlanmış mı?
Aynı derse giren öğretmenlerce birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılıp ortak değerlendirilmiş mi?
Öğretmenlerce, öğrenci başarısını etkileyen ve yeterince ulaşılamayan kazanımların belirlenerek, konuların yeniden işlenmesi ve öğrencilere alıştırma çalışmaları yaptırılmasına yönelik tedbirler alınmış mı ?
Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılmış mı?
Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) yer alan amaçlar esas alınmış mı?
Kaynaştırma yoluyla eğitim gören öğrencilerin yıl sonu başarı puanı ayrı hesaplanıyor ve okul genel başarısının dışında tutuluyor mu?
Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre kasım ve nisan ayları içerisinde yapılmış mı?
Hazırlık sınıfında sınıf geçmeye esas derslerden ders yılı sonunda başarılı olamayan öğrenciler, sorumluluk sınav esaslarına göre yeterlilik sınavına alınmış mı?
Hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9 uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlilik sınavından 5 gün önce okul yönetimine yazılı olarak başvurmuş mu? Başvurusu alınan öğrenciler, birinci yabancı dil dersiyle Türkçe dersinden ders yılının ilk haftası içinde yeterlilik sınavına alınmış mı?
Yabancı dil ve Kur’an-ı Kerim derslerinde şube ve grup oluşturulurken seviye belirlemesi yapılmış mı?
Özel Öğretim Kurumlarında;
Ölçme ve değerlendirme birimi oluşturulmuş mu?
"Birim öğrencilerin genel başarı seviyesini,
üstün yetenekli veya öğrenme güçlüğü çeken öğrencileri ve öğrenme güçlüğü çekilen konuları tespit ederek diğer öğretmenlerle işbirliği içerisinde gerekli iyileştirme tedbirlerini almış mı?"
Okulun yıllara göre mesleki ve akademik başarısını tespit ederek sonuçlarından yararlanılmış mı?
Okul veya kurum müdürünün görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında; ders yılı başlamadan önce yapılan ilk öğretmenler kurulu toplantısında öğretmenler kurulu tarafından önerilen 3 (üç) öğretmen ile bir rehber öğretmenden oluşan ve Okul-Aile Birliği Başkanının da katıldığı Tanıtım, Mezunları İzleme, İstihdam, Mesleki Rehberlik ve Danışma Komisyonu oluşturulmuş mu?
Komisyon, oluşumundan bir hafta sonra yapacağı ilk toplantısında çalışma esaslarını belirleyerek yıllık çalışma planı hazırlayıp okul yönetiminin onayına sunmuş mu?
Komisyon; çalışmaların planlanması, koordinasyonu, değerlendirilmesi ve uygulanması amacıyla yılda iki defadan az olmamak üzere başkanın teklifiyle toplanmış mı? Birinci ve ikinci dönem sonunda yaptığı faaliyetleri okul yönetimine rapor etmiş mi?
Komisyon Yönergenin 8.maddesinde belirtilen görevleri yerine getirmiş mi?
Mezunların izlenmesi ve onlardan dönüt alınması amacıyla mezuniyet sonrası mesleki gelişime yönelik etkinliklerin elektronik ortam ya da karşılıklı etkileşim ile gerçekleştirilmesini sağlar.
Okul Müdürü ve Tanıtım, Mezunları İzleme, İstihdam, Mesleki Rehberlik ve Danışma Komisyonununca mezunların elektronik ortamda izlenmesi sağlanmış mı?
Sınavlardan sonra öğrencilerin hangi konularda ne derece başarılı oldukları belirlenmekte, soru analizleri yapılmakta; başarısızlık sebepleri araştırılıp değerlendirilerek başarıyı artırıcı tedbirler alınmakta mı?
Ders öğretmeni tarafından, başarısız öğrencilerle ilgili olarak; yönetici, sınıf öğretmeni, psikolojik danışman ve velilerle görüşülmeler yapılıyor mu?
Toplam kalite yönetimi çalışmaları ilgili yönerge doğrultusunda yürütülüyor mu?
Okul Gelişim Yönetim Ekibi (OGYE) kurularak çalışmalarına işlerlik kazandırılmış mı?
Ders dışı eğitim çalışmalarının yürütülmesine esas olacak programın hazırlanarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün onayına bağlanmış mı?
Bir yılda yapılacak toplam egzersiz ders saati sayısının okulun bir yıldaki toplam ders saati sayısının % 6 sını geçmeyecek şekilde planlanmış mı?
Ders dışı çalışmaları yürütecek öğretmenlerin görevlendirilmelerinde "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" da belirtilen nitelikler dikkate alınmış mı?
Ders dışı çalışmaları bir haftada 6 saati geçmeyecek şekilde planlanmış mı?
Öğrencilerin etkinliklere devamı izlenmiş mi? Çalışmalara ilişkin kayıtlar tutulmuş mu?İlgili yöneticiler etkinliklerin onaylı programa uygun olarak yürütüldüğünü kontrol edip denetlemişler mi?
Öğrenci grubu oluşturulurken öngörülen asgari öğrenci sayısına dikkat edilmiş mi?
Çalışmalar sırasında öğrenci grubunun öngörülen asgari sayının altına düşmesi, etkinliklerin amacı dışına çıkması, beklenen amaçlara ulaşılamaması durumunda etkinlik sonlandırılmış mı?
Öğrencileri yetiştirme ve hazırlık kursları açılmış mı?
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri okul yürütme komisyonu oluşturulup çalıştırılıyor mu?
Psikolojik danışman bulunmayan bulunmuyorsa eğitim-öğretim kurumlarının rehberlik hizmetleri kapsamındaki sınıf rehber öğretmenliğine ilişkin çalışmalarının rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu aracılığıyla rehberlik ve araştırma merkezleriyle iş birliği içinde yapılması sağlanmış mı?
Ders yılı başında okul rehberlik ve psikolojik danışma programı ile sınıf yıllık rehberlik planları hazırlanmıış mı?
Rehberlik ve psikolojik danışma servisince hazırlanan program ile yürütme plânının birer örneği ders yılının başladığı ilk ay içerisinde, yıl sonu çalışma raporunun bir örneği ise ders yılının tamamlandığı ay içerisinde Rehberlik ve Araştırma Merkezine gönderilmiş mi?
Ders yılı sonunda sınıf rehber öğretmenlerince, sınıfıyla ilgili çalışmalarını, ihtiyaç ve önerilerini içeren rapor hazırlanmış mı?
Sınıf rehberlik programında yer alan kazanımlara yönelik etkinliklerin Sınıf Rehber Öğretmeni ve Rehber Öğretmen işbirliği ve eşgüdümü içinde rehberlik saatinde işlenmesi; gerçekleştirilen etkinliklere ait formların uygulanıp değerlendirilmesi yapılmış mı?
Öğrencilere; eğitsel, mesleki ve bireysel rehberlik çalışmaları yapılmış mı?
Okul Rehberlik Psikolojik Danışma Hizmetleri Servisi desimal dosyalamalarının Bakanlığın öngördüğü sisteme uygun mu?
Bireysel ve grup danışmalarının yapılması ve kayıtlarının tutulması; gerektiğinde öğrencilerin ilgili birimlere yönlendirilmesi yapılmış mı?
Öğrencilerin gelişimleriyle ilgili bilgiler, e-okul üzerindeki gelişim dosyalarının ilgili bölümlerine işlenmiş mi?
Okul rehberlik servisince; disiplin olaylarını azaltma, şiddeti önleme, alana ve mesleğe yönlendirme ve başarının artırılmasına yönelik olarak öğrencilere, öğretmenlere ve velilere bilgilendirici el broşürleri hazırlanıp, seminerler düzenleyerek sunumlar yapılmış mı?
Güvenli okul ortamının sağlanmasına yönelik okul merkezli, temel önleme çalışmaları yürütülmüş mü?
Şube öğretmenler kurulunda öğrencilerin; mesleğe, iş hayatına ve yükseköğrenime yönlendirilmeleri gündeme alınıp görüşülmüş mü?
Öğrencilerin yönlendirilme işlemleri yerine getirilmekte; bu sürece veli ve ailelerin katılımı sağlanmakta mı?
Kurumda BEP Geliştirme Birimi oluşturulmuş mu? İş ve işlemler OÖKY'nin 10/1-f, 43/1-g, 45/1-ğ Maddelerine uygun yürütülüyor mu?
Sosyal etkinlikler kurulu oluşturulup çalıştırılmış mı?
Öğrenci kulüpleri; öğrencilerin seviyesi, kurumun özellikleri, imkân ve şartları, çevrenin ekonomik, sosyal, kültürel ve coğrafi özellikleri dikkate alınarak oluşturulmuş mu?
Danışman öğretmenler,öğrenci kulüp çalışmalarına ilgili Yönetmeliğin 15.maddesine göre gerekli rehberliği yapıyorlar mı?
Öğrencilerin; ilgi, istek ve yetenekleri göz önünde bulundurularak kulüplere dağılımları sağlanmış mı?
Toplum hizmeti çalışmaları amacına uygun yürütülüyor mu?
Özel yönetmeliği olan kooperatifçilik ve sivil savunma kulüpleri mevzuatına göre çalıştırıyor mu?
Gönüllü velilerin sosyal etkinlik çalışmalarına katılımları sağlanmış mı?
Kulüp yıllık çalışma plânları hazırlanmış mı?
Özel yönetmeliği bulunan kulüplerin dışındaki öğrenci kulüplerinde toplantı karar defteri ve evrak dosyası tutuluyor mu?
Öğrencinin sosyal etkinlik çalışmaları; “Sosyal Etkinlikler Öğrenci Değerlendirme Formu” ile “Sosyal Etkinlikler Danışman Öğretmen Değerlendirme Formu”na göre değerlendirilerek sonucu sistemdeki dosyasına işlenmiş mi?
Okulda çıkarılan dergi, gazete ve yıllıklar ile ilgili inceleme ve kontrol kurulları kurularak çalıştırılmış mı?
Atatürk Haftası ile diğer anma-kutlama günleri ve törenleri, öğrenci katılımına ağırlık verilerek gerçekleştirilmiş mi?
Tören hazırlama ve uygulama komisyonu oluşturulup çalıştırılmış mı?
Deprem, yangın, sel vb. afetlerle ilgili olarak yapılacak bir plânlama doğrultusunda, uzmanlar tarafından yönetici, öğretmen, öğrenci ve personel bilgilendiriliyor mu?
Öğrencilerin; şiddet, madde bağımlılığı, pornografi, teşhir, cinsel sömürü, istismar, taciz ve her türlü olumsuz davranışlar, dedikodu, zorbalık, tehdit, sataşma,onur kırıcı her türlü lakap takılması v.b.durumlara karşı korunmasına yönelik olarak aile, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapılarak gerekli tedbirler alınmış mı?
Okul-aile birliğinin, okulun eğitim-öğretimi ile sosyal ve kültürel etkinliklerinin yürütülmesine, okul-çevre–veli ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik katkı sağlanmış mı?
Anadolu imam-hatip ve imam-hatip lisesi müdürleri ayrıca okuldaki eğitim, öğretimle ve işleyişle ilgili olarak, okulun çevreyle ilişki kurmasını sağlamak amacıyla, dinî konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik meslek dersleri öğretmenlerinin sorumluluğunda sosyal etkinlikler çerçevesinde hutbe, vaaz ve benzeri programlar düzenler ve bu konularda müftülük, il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri, yükseköğretim kurumları ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmış mı?
Okul faaliyetleri tanıtılıp, yapılan çalışmalar hakkında öğretmen, öğrenci, veli ve çevre bilgilendiriliyor mu?
Okulun, çevrenin kültür ve sanat merkezi haline getirilmesi için çeşitli etkinlikler plânlanıp uygulanıyor mu?
Öğrencilerin; ilgi, istek ve yeteneklerinin geliştirilmesi için, okul içi etkinlikler, proje çalışmaları ve yarışmalar düzenleniyor; bölgesel, ulusal ve uluslar arası yarışmalara iştirak ediliyor mu?
Genel ve Milli Kültürü Artırıcı Çalışmalar, Okul içi ve okullar arası çalışmalar ve yarışmalar planlanıp yürütülüyor mu?
Bünyesinde Anasınıfı Olan Okullarda,
Veli toplantısı yapılmış mı?
Ev ziyaretlerine gidilmiş mi?
Okulda yapılan eğitsel ve kültürel etkinlikler çevreye yansıtılıyor mu?
“Aile Eğitimi İhtiyaç Belirleme Formu” doldurulmuş mu?
Aile katılımı çeşitlendirilmiş mi?
 
oha hocam bunlar ne ..real gs maçı sonrası sıfırın altındayım. iyice battım :verymad: :verymad:
 
hadi arkadaşlar biraz canlı tutalım ki; belki bakanlıktan birilerinin dikkatini çeker de mesaiden sonra evde yatmadığımız anlaşılır. :puhaha:
 
muhalif44' Alıntı:
ozkansedef' Alıntı:
Okudum da bunların hepsini öğretmenin yapması gerekmiyor. :-1:
Okumuşsun ve itiraz etmişsin ancak,
bil ki; bunların hepsi senin için ve sen tarafından yapılması gerekiyor,

Tekrar söylüyorum. Burada bir müfettişin bir okulu teftiş ederken incelemesi gereken kısımlar yazılmış ama tamamından öğretmenler sorumlu değil. Açık ve net. İçinde sorumlu olduğumuz kısımlar yok demiyorum. Hepsi bizim sorumluluğumuzda değil.
 
ozkansedef' Alıntı:
muhalif44' Alıntı:
ozkansedef' Alıntı:
Okudum da bunların hepsini öğretmenin yapması gerekmiyor. :-1:
Okumuşsun ve itiraz etmişsin ancak,
bil ki; bunların hepsi senin için ve sen tarafından yapılması gerekiyor,

Tekrar söylüyorum. Burada bir müfettişin bir okulu teftiş ederken incelemesi gereken kısımlar yazılmış ama tamamından öğretmenler sorumlu değil. Açık ve net. İçinde sorumlu olduğumuz kısımlar yok demiyorum. Hepsi bizim sorumluluğumuzda değil.
hocam;
ben de tekrar söyleyeyim
sorumluluğunuzda olması farklı bir şey,
bu sorumluluğunuzda olmayan işleri yapmanız ve yapıyor olmanız farklı bir şeydir. :+1:
 
Örneğin;
Okulda çıkarılan dergi, gazete ve yıllıklar ile ilgili inceleme ve kontrol kurulları kurularak çalıştırılmış mı?

Bu kurulda olmayan bir öğretmenin ne yapması gerekiyor?
 
yapılması gereken işleri kişisel olarak düşünme,
yukarıda sıralananları sonuçda belediye görevlileri yapmıyor, okuldaki sen ve senin gibi meslektaşlarımız yapmıyor mu? :verymad:
 
muhalif44' Alıntı:
yapılması gereken işleri kişisel olarak düşünme,
yukarıda sıralananları sonuçda belediye görevlileri yapmıyor, okuldaki sen ve senin gibi meslektaşlarımız yapmıyor mu? :verymad:

Kızacak bir şey yok. Dediğim gibi ben o kurulda değilsem beni ilgilendirmez. Orada yazan maddelerin çoğunda olduğu gibi. Uzatmanın anlamı yok. Siz yapmak isterseniz yaparsınız bu kadar basit :) Hayırlı geceler.
 
Genel başlıktan kopmuş ve anlamak istemiyorsan diyecek bir şey yok.
dileğim inşaallah bir gün bu başlıklar seni de ilgilendirir.By By :alkis:
 
muhalif44' Alıntı:
ozkansedef' Alıntı:
Okudum da bunların hepsini öğretmenin yapması gerekmiyor. :-1:
Okumuşsun ve itiraz etmişsin ancak,
bil ki; bunların hepsi senin için ve sen tarafından yapılması gerekiyor,
"Okul rehberlik servisince; disiplin olaylarını azaltma, şiddeti önleme, alana ve mesleğe yönlendirme ve başarının artırılmasına yönelik olarak öğrencilere, öğretmenlere ve velilere bilgilendirici el broşürleri hazırlanıp, seminerler düzenleyerek sunumlar yapılmış mı?"
Mesela bunun bizimle alakası nedir? Ayrıca yazdıklarınızın kaynağı nedir?
 
Geri
Üst