BÖTE - Teknik Öğretmenlik İlk Dava

Kodla Büyü

cmnhost

Site Gezgini
Mesajlar
42
İlk davamız açılmıştır hayırlı olsun.
Ankara 4. İdare Mahkemesi
Dosya No: 2015/2068 30/07/2015
Kod:
ANKARA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ’NE

"Yürütmeyi Durdurma Taleplidir"
DAVACI	: Ali ÇİMEN 
VEKİLİ	:Av. Hale SARIER
                              Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci/ANKARA

DAVALI	: Milli Eğitim Bakanlığı/ ANKARA
                              
T.KONUSU			: Müvekkilin 11/05/2015 tarihli yazısı ile talebine istinaden Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 29/05/2015 tarihli ve 5531644 sayılı cevabi yazısı ile başvurunun reddine dair işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR	:

				Müvekkil, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni olarak mezun olmuştur. Halen İstanbul ili, Avcılar ilçesi, Cihangir Ortaokulunda Bilişim Teknolojileri branşında öğretmenlik yapmaktadır. 

	Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.05.2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında; 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 43/b maddesi uyarınca Üniversitelerarası Kurulun görüşü de dikkate alınarak Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümünün teknik eğitim yapan program veya teknik öğretmen kapsamında sayıldığına karar verilmiştir. 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 43/b maddesi; “ Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.” Şeklindedir. 

Müvekkil, 11/05/2015 tarihli dilekçesi ile bu karar doğrultusunda Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünün Milli Eğitim Bakanlığınca teknik eğitim yapan program olarak sayılmasını Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında Atolye, Laboratuvar ve Meslek derslerine girebilmesinin sağlanmasını ve 657 sayılı DMK’nun 36.maddesi ortak hükümler bölümünün A-1 bendine göre “ teknik Eğitim fakültesi mezunları öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece verilir.” Hükmüne göre bir derece verilmesini, TTK Başkanlığının Şubat 2014’te yayınladığı “ Öğretmenlik alanları Atama ve ders okutma Esasları” ilişkin çizelgede değişiklik  yaparak Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına atanamazlar ibaresinin kaldırılmasını  talep etmiş ancak Bakanlık tarafından talepleri reddedilmiştir. 

Milli Eğitim Bakanlığı, 1998 yılında açılan ve 13 yıldır mezun veren “ Eğitim Fakültesi - Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE)” alanı mezunu öğretmenlerini,  TTKB’nin 80 sayılı kararında yer verdiği “Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarına atanamazlar.” ibaresi ile yalnızca genel lise ve ortaokullara atamaktadır. Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarında verilen atölye, laboratuvar ve diğer mesleki alan derslerine girmelerine imkân vermemektedir.

	İlk bakışta mesleki ve teknik eğitimin dönüşümü kapsamında kapanan Teknik Eğitim Fakülteleri ve Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakülteleri mezunu öğretmenlerinin ve mühendislik alanlarından mezun olarak pedagojik formasyon almış öğretmenlerin atölye, laboratuvar ve diğer mesleki alan derslerine girmeleri ve Eğitim Fakültesinden mezun olan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunlarının bu derslere girememeleri kararı mantıklı gelebilir. Fakat;
1.	Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunu Bilgisayar Öğretmenleri ile Elektronik / Elektronik Otomasyon alan dersleri dışında Yazılım/Veritabanı/İşletim Sistemleri/Donanım ve Ağ Mimarisi alanında ders programlarının isimler farklı olsa da alınan dersler örtüşmektedir.
2.	Kapatılan Teknik Eğitim Fakülteleri Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği gibi alanlarda yine Bilgisayar alanı meslek derslerinin örtüştüğü, bu bölümlerin ayrıca elektronik alanı derslerini de aldıkları görülmüştür.

BÖTE mezunları ise Bilgisayar mesleki derslerinin yanında, Öğretim Teknolojileri alanından dolayı Öğretim Teknolojileri alan derslerini de Lisans eğitimleri süresince almaktadırlar. Kısacası temelde Bilgisayar bilimleri alanında diğer bölümlerle aynı alanlarda dersler almaktadırlar. Fakat BÖTE mezunu BT öğretmenleri Anadolu Liseleri’nde bulunan seçmeli bilgisayar alanı dersleri ile ortaokullarda bulunan son yıllarda zorunlu hale getirilen 5. Ve 6. Sınıf “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” derslerine girebilmektedir. Ayrıca Öğretim Teknolojileri alanları dolayısıyla asli olarak yapabildikleri “BT Rehber Öğretmenliği” ve diğer eğitime teknoloji entegrasyonu alanı görevlerini 6 ayda bir görevlendirilerek diğer alanlardan 180 saatlik kurslar alarak öğretim teknolojileri alanında kendilerine eşit haklara sahip olan öğretmenlerle birlikte yapmaktadırlar.

YÖK’ün BÖTE mezunu Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin “Teknik Öğretmen” ve mezun oldukları bölümün “Teknik Eğitim Yapan Program” sayıldığına dair karar vermesinin ardından BÖTE mezunları Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarında verilen Mikroişlemciler ve Lojik dersleri haricinde kalan;

•	Bilgisayar
•	Veri Tabanı
•	Bilgi Teknolojileri I - II
•	Bilim ve Teknoloji
•	Bilgi ve İletişim Teknolojisi
•	Bilişim Teknolojileri
•	Küreselleşen Toplumda İletişim Teknolojileri
•	Bilişim Teknolojileri Alanının;
•	Bilgisayar Teknik Servisi
•	Ağ İşletmenliği
•	Web Programcılığı
•	Veri Tabanı Programcılığı
•	Dallarının alan ortak ve dal dersleri
•	Diğer alanların Bilişim Teknolojileri Alanına ait alan ortak/dal dersleri ve modülleri
Derslerine girebilecekleri ve bu dersleri layıkıyla işleyebilecekleri görülebilir.


Dolayısıyla müvekkilin Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının atölye ve laboratuvar derslerine girmesi sağlanması gerekirken anılan Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 29/05/2015 tarihli ve 5531644 sayılı yazısının gerekçe gösterilerek müvekkilin yaptığı başvurunun reddine yönelik işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenlerle dava konusu işlemin iptali gerekmektedir. 

Müvekkilin yapmış olduğu başvurunun reddedilmesine ilişkin davaya konu işlemin, doğuracağı hukuki sonuçlar nedeniyle müvekkil yönünden telafisi güç zararlar doğuracağı açıktır.  2577 sayılı Yasanın 27. maddesinin 2 numaralı bendi gereğince 'İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler." denilmektedir. 

Yukarıda yürütmesinin durdurulması talep edilen işlemin uygulanmasının, müvekkil aleyhine telafisi güç ve imkansız zararların doğmasına sebebiyet vereceği muhakkaktır. Bu nedenle iptali istenilen işlem sebebi ile ilgili davalı idareden savunma alınmaksızın yürütmeyi durdurma kararının verilmesi elzemdir.

Yukarıda izah edilen sebeplerle işbu davanın açılması zarureti hasıl olmuştur. Takdir şüphesiz Sayın Mahkemenizindir.



SONUÇ VE TALEP	:Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve mahkemenin re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

•	Müvekkilin 11/05/2015 tarihli yazısı ile talebine istinaden Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 29/05/2015 tarihli ve 5531644 sayılı cevabi yazısı ile başvurunun reddine dair işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline; 

•	Müvekkilin; 657 sayılı DMK’nun 36.maddesi ortak hükümler bölümünün A bendine göre “ Teknik Eğitim fakültesi mezunları öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece verilir.” Hükmüne göre bir derece verilmesine,



•	Tüm yargılama harç ve masrafları ile ücreti vekâletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesi hususunda gereğini bilvekale arz ve talep ederim.



   Davacı Vekili
        Av. Hale SARIER
 
Re: BÖTE Teknik Öğretmenlik İlk Dava

Bir Ali çimen farklılıgı daha. Tebrikler kardesim. :alkis: :alkis: :alkis:
 
Hocam Allah razı olsun. Hakkımızı yasal süreçlerde de aradığınız için... Ancak yasal süreç uzun sürebilir; yine sesimizi duyurmaya çalışmamız lazım. Yaşadığımız mağduriyete dikkat çekmeye çalışmamız lazım... BÖTEli herkesin desteğini bekleriz... Biz istemedikçe kimse bize hakkımız da olsa hakkımızı vermez...
 
Farkettiyseniz "Eşdeğer Sayılan Bölümler" olgusuna vurgu yaptı avukat hanım ve yüksek ihtimalden söz etti. Sonuç %90 ihtimalle olumlu olur inşallah dava süreci kısa sürer de yeşil pasaportuma kavuşurum
 
Hocam hükumet kurma sürecinde yinede Millet vekillerine ulaşmak haberlerde yer almak bize avantaj sağlayacaktır. O nedenle boş durmamak lazım...
 
Geç kalınmış ama çok yerinde bir hareket. Keşke daha önce dernek üzerinden böyle bir dava açılsaydı. (Açılmış haberimiz de olmamış olabilir)
 
alley_upp' Alıntı:
Geç kalınmış ama çok yerinde bir hareket. Keşke daha önce dernek üzerinden böyle bir dava açılsaydı. (Açılmış haberimiz de olmamış olabilir)
Hocam düzeltme-BT platform- Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olarak devrede ve maalesef BÖTEnin sorunlarını özel görüyorlar. TEFlilerin haklarını gasp edeceğiz düşüncesiyle bize sahip çıkmıyorlar. Halbuki TEF'ler kapatıldı. Öğretmenlik alanları varken mühendislerin ve bölüm mezunlarının formasyon alıp atanmasını beklemek büyük haksızlık. YÖK kararı vermiş olaya hukuki boyutuyla bakıldığında aleni haksızlıkla karşı karşıyayız. İnşallah yakın zamanda neticelenir bu haksızlık son bulur. Ancak yasal süreçler uzun sürebilir o nedenle işin peşini bırakmayalım facebook grubumuzdaki etkinliklere her BÖTElinin destek vermesini istiyoruz. Bizim hakkımızı bizden başkası savunmuyor çünkü...
 
egelim83' Alıntı:
Hocam hükumet kurma sürecinde yinede Millet vekillerine ulaşmak haberlerde yer almak bize avantaj sağlayacaktır. O nedenle boş durmamak lazım...
BÖTE'li arkadaşlar görüşme yapmışlar ama ne hikmetse yalan yanlış bilgilerle ve garip isteklerle görüşmeye gidiyorlar.

Onlara da şöyle açıklık getireyim.
Şu an BTR görevlendirmelerinde BT Öğretmenleri öncelikli, EBİTEFO'larda ise branşı BT olmayan kimsenin görevlendirmesi yapılmıyor. İsteğimizi YEĞİTEK zaten yerine getirdi. Hükümetin BT Eğitimi politikasının değiştirilmeye çalışılması girişimi gayet hoş ama 1. önceliğe BTR kurslarının alınması bir garip olmuş.
Yine görüşmelerde BÖTE mezunlarına 2. sınıf BT öğretmeni gibi davranılmasının hiç üzerinde duran yok. Onların amacı BTR kardosu açılmasının sağlanması ve halen açıkta bekleyen 5000 BÖTE mezununun atanması.

Ayrıca BÖTE öğretim üyelerinden TEF mezunu olanlar çok. Onlar bile destek vermekten kaçınıyor. Eğitim kökenli olanlar ise bölümü Öğretim Teknolojileri alanında tutma kaygısı yaşıyorlar.
 
Kısaca melez bir bölüm olmak çok zor zanaat.
Bir yanda Teknik BT öğretmenisiniz, bir yanda Öğretim Teknoloğusunuz. Öğretim üyelerinden teknik olanlar da var, program geliştirme uzmanı olanlar da var. Hep kendi taraflarına çekmeye çalışıyorlar araştırmaları ve bölümün yönünü
 
O zaman bir haber de ben vereyim. Ekteki resim benim açtığım davayı gösteriyor, yaklaşık 8 ay oldu. Sonuç çıktığında olumlu yada olumsuz burada yayınlayacağım. Az bir zaman kaldığını düşünüyorum bu kadar uzamasının tek sebebi emsal karar olmaması. Olumlu sonuç çıkarsa Ali Çimen hocamın yaptığı gibi eklerle beraber dava dilekçesini de buraya yüklerim. Saygılar, Mustafa

 
egelim83' Alıntı:
alley_upp' Alıntı:
Geç kalınmış ama çok yerinde bir hareket. Keşke daha önce dernek üzerinden böyle bir dava açılsaydı. (Açılmış haberimiz de olmamış olabilir)
Hocam dernek Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olarak devrede ve maalesef BÖTEnin sorunlarını özel görüyorlar. TEFlilerin haklarını gasp edeceğiz düşüncesiyle bize sahip çıkmıyorlar. Halbuki TEF'ler kapatıldı. Öğretmenlik alanları varken mühendislerin ve bölüm mezunlarının formasyon alıp atanmasını beklemek büyük haksızlık. YÖK kararı vermiş olaya hukuki boyutuyla bakıldığında aleni haksızlıkla karşı karşıyayız. İnşallah yakın zamanda neticelenir bu haksızlık son bulur. Ancak yasal süreçler uzun sürebilir o nedenle işin peşini bırakmayalım facebook grubumuzdaki etkinliklere her BÖTElinin destek vermesini istiyoruz. Bizim hakkımızı bizden başkası savunmuyor çünkü...


yok canım kesinlikle gasp durumu değil bence bu. ama sahip çıkmama durumu ise hiç değil. işi eline alıp takip edecek üye olmalı. derneğin eti budu nedir ki sahip çıksın. ali hocam da dernekten ona bakarsanız.
 
Emeği geçenlerin eline sağlık bu konuda bizlerinde dava açması yararlı olacaksa aynı dosya ile başvuru yapabiliriz. Bu konuda biz katalizör olan hocamıza sonsuz teşekkür ederim. İnş olumlu sonuç gelecektir.
 
esenordelarthe' Alıntı:
yok canım kesinlikle gasp durumu değil bence bu. ama sahip çıkmama durumu ise hiç değil. işi eline alıp takip edecek üye olmalı. derneğin eti budu nedir ki sahip çıksın. ali hocam da dernekten ona bakarsanız.
Hocam Pardon Ali hocam çok ilgili sağolsun ;Facebook grubumuzu hep bilgilendirdi yönlendirdi, dava açma da hemen işe elini attı. Sağolsun. Ben Platformla karıştırdım. Onları tavrı bu şekildeydi..
muratur' Alıntı:
Emeği geçenlerin eline sağlık bu konuda bizlerinde dava açması yararlı olacaksa aynı dosya ile başvuru yapabiliriz. Bu konuda biz katalizör olan hocamıza sonsuz teşekkür ederim. İnş olumlu sonuç gelecektir.
Katalizör olarak kimden bahsettiniz hocam merak ettim? Acaba o yüksek mertebedeki ben olabilir miyim??
 
Hocam mahkeme işleri zordur. Ali hocamı ve Mustafa hocamı bu girişimlerinden dolayı tebrik ederim. Sormak istediğim 1-2 soru var müsadenizle. Sanırım Ali hocam avukat aracılığı ile dava açmış Mustafa hocam bireysel başvuru ile. Acaba bu davaların toplam maliyeti ne oldu size? Avukat parası, dosya parası, vekalet parası, .... ?

Bir de Ali hocam yeşil pasaporttan bahsetmiş. O konuyu biraz açar mısınız?
 
AKADEMİA' Alıntı:
Hocam mahkeme işleri zordur. Ali hocamı ve Mustafa hocamı bu girişimlerinden dolayı tebrik ederim. Sormak istediğim 1-2 soru var müsadenizle. Sanırım Ali hocam avukat aracılığı ile dava açmış Mustafa hocam bireysel başvuru ile. Acaba bu davaların toplam maliyeti ne oldu size? Avukat parası, dosya parası, vekalet parası, .... ?

Bir de Ali hocam yeşil pasaporttan bahsetmiş. O konuyu biraz açar mısınız?

Hocam benim bir sendikam olmadığından :) bireysel başvuru ile dava açtım. Ama tabii ki idari mahkemeler konusunda çok bilgili ve çok dava kazanmış (idare mahkeme - bölge idare mahkemesi - Danıştay nezdinde) bir avukat abimizle beraber hazırladık tüm evrakları. Onun yaptığı araştırmalar ve yaptığı yorum hiç bir emsal karara rastlamadım dedi gerek olumlu gerek olumsuz sonuçlu. Kendisi para istemedi ama beraber bir yemek yedik :) Mahkeme harçlarını yatırdım masraf olarak, sanırım 150 TL civarında tuttu net hatırlamıyorum. Zaten şunu biliyorum davayı kazansam bile idare KESİNLİKLE itiraz edecek, Bölge İdare Mahkemesine. Orayı da kazansam Danıştay'a. Buna benzer bir süreçte (Asker dönüşü Eğitim - Öğretim Tazminatının Ödenmesi) aynen bu şekilde oldu, ben paramı 6 sene sonra alabildim. Her iki türlü de (kazansam İdare itiraz davası açacağından - Kaybetsem ben itiraz davası açacağımdan) avukat abimiz daha sonra benim adıma müdahil olacak.

Ali hocam sanırım 4. derece de, davayı kazanıp 3. dereceye inerse diye bahsetmiş olabilir :)

Saygılar,
Mustafa

Not: Hak verilmez, alınır.
 
Geri
Üst