bot,bilesen ve modül nedir bunlar?

Kodla Büyü

yurtseven

Aktif Üye
Mesajlar
123
Arkadaşlar Allah aşkına joomlayı adam gibi anlatan bir site yada döküman olan varsa lütfen burada paylaşsın bir çok joomla sitesine baktım hiç bişi anlamadım.Bot diyorlar bilesen diyorlar ama neyin nesidir bunu anlatan yok :( yok bot yükle yok bilesen bir ikincisi neyin nesi olduğunu bilmedğiimiz şeyler paylaşıma açılıyor fakat bir Allahın kulu bunu ayrıntılı kurulumunu anlatmıyor.


Şöyle bize yol gösterecek bir yiğit yok mu ancak baştan savma değil anlayabileceğiz dileden.Bir okul sitesi yapılırken sırayla ne yapmalıy.Hangi bot (ne olduğunu bilmiyorum)nedir ne işe yarar ve nasıl kurulur yada hangi bilesen nedir ne işe yarar kurulumu ayrıntılı anlatımı.....

Sonuçta burası bilgilerimiz paylaşıldığı bir ortam bir birimize yardımcı olurken baştan savma değil :( de işe yarar yorumlar yapılırsa çok makbule geçer.Hepinize saygı ve sevgilerimle
bilgi paylaşıldıkça değer kazanır...
 
* Joomla Nedir?

Joomla bir içerik yönetim sistemi(content management system)dir. Yani birden çok ve farklı içeriği tek bir yerden yönetmenize olanak sağlayan hazır bir web sitesi şablonudur diyebiliriz. İnternette birçok içerik yönetim sistemi(iys) bulunmaktadır. Joomla bunlardan sadece bir tanesi!

* Joomla ile Neler Yapılabilir?

Joomla ile diğer iys lerinde neler yapılabiliyorsa yapılmaktadır. Hatta şuanda bazılarına fark attığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Joomlanın özelliği (şuanda son versiyonu olan 4.5.2 ye göre konuşacak olursak) bileşen (component), modül (modul) ve mambot olarak 3 farklı bölümden oluşmasıdır.

* Bileşen Nedir?

Genel olarak geniş kapsamlı, üyeden üyeye değişecek içerikleri kullanmak istediğimizde bileşen kullanırız. Mesela bir forum, bir dosya yöneticisi veya ayrıntılı bir üye profili. Sitemizde kullanmak istediğimiz özelliğe bağlı olarak istediğimiz bileşeni sitemize ekleyebilir veya çıkarabiliriz. Bunu yapmak için de bileşenin hazırlanmış paketini admin panelindeki bileşen ekle/kaldır (component install/uninstall) kısmında seçer ve yükle (upload) butonu ile yükleriz. Yüklediğimiz bileşenin ayarları yapmak için ise gene aynı yerden yani bileşenler (components) linkinden eklediğimiz bileşenin ismini bulup bileşene özel ayarlarını yapabiliriz.

* Modül Nedir?

Modüller daha çok sabit içerik veya üyeden bağımsız içerikleri görüntülemek için kullandığımız bir eklentidir. Mesela bir site sayacı, forumda son gönderilenler veya sitede online olan üyeler gibi. Sitemizde kullanmak istediğimiz özelliğe bağlı olarak istediğimiz modülü sitemize ekler veya çıkarırız. Bunu yapmak için de modülün hazırlanmış paketini admin panelindeki modul ekle/kaldır (modul install/uninstall) kısmında seçer ve yükle (upload) butonu ile yükleriz. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta yüklediğimiz modülü kaldırmak istediğimizde modül yönetiminden değil gene modül yükle/kaldır kısmından kaldırmamız gerektiğidir.

Modüller de kendi aralarında 2 gruba ayrılırlar. Birincisi ve en çok kullanılan site modülleridir. İkincisi ise admin modülleri. Modülleri bileşenlerden farklı olarak sitede istediğimiz yerde gösterebilme şansımız vardır, yeterki kullandığımız tema (template) buna olanak sağlasın. Bunu yapabilmek için de admin panelinden (modüller) modules > (site modülleri) site modules bölümüne gidip ayarlarını yapacağımız modülün ismini tıklamak olacaktır. Karşımıza modülün ismi ile birlikte (eğer varsa) parametreler (parameters) gelecek ve biz istediğimiz gibi modülü yönetebileceğiz. Aynı yerden modülün pozisyonu (position) ve ismini de değiştirmek mümkündür.

* Joomla Bot Nedir?

Bunlar adı üstünde bottur. Yani ufak programcıklar da diyebiliriz. Sitenin işleyişine katkı sağlamak amacıyla tasarlanmışlardır. Mesela bir html editörü, kategoriler içerisinde arama yapmayı sağlayan bir bot, vs. Bunları da admin panelinde Mambots > yükle/kaldır (install/uninstall) kısmından yükleyebilir veya kaldırabiliriz. Bu 3 elementin (bileşen, modül ve bot) yanında ayrıca siteye sabit içerik ekleyebilir. İçerikleri sınıflandırabilir, ana sayfada görünmesini veya görünmemesini sağlayabilirsiniz.

kaynak: http://www.joomladersleri.com/index.php ... 2&Itemid=2

Joomlayı ilk kurduğunda karşına çıkan şey tam anlamıyla bir sitedir. Ama resimler yazılar veya menüler standarttır. Bunları istediğin gibi değiştirir ekler çıkarırsın. Mesala windows'u kurduğunda standart bir şekilde kurarsın, sonra kurduğun programlarla ve düzenlemeerle güzelleştirirsin aynen öyle. Bunları yaparken çok uçuk şeyler istemessen en fazla 3-5 satır kod yazarsın. ben daha yazmadım. :)
sana bir ki bileşenin ne işe yaradığını yazayım;
1. datso galeri : resim galerisi için hazor bir bilşendir. Bileşeni kurarsın, menüye eklersin. Sonra bileşenler menüsünden /datso galeri bölünmğnden resimleri eklediğin zaman yayınlayabilirsin. Hatta bileşeni kurduktan denetim masasına girmeden de resim ekler, silebilirsin.
2.personel bileşeni: Çalıştığın kurumdaki veya grubdaki elamanlaı sınıflandırıp ona göre resim ve/veya bilgileri Personlimiz-kadromuz gbisnden menüler adı altında yazyınladığın yerdir.
3. hava durumu modülü: ekledkten sonra modüller bölümünde yayınlayabilir ve düzenleyebilirsin. Meteolojiden bilgileri alır ve yayınlarsın. sadece ekrana yr beğneceksin...
4.tema/şablonar : sitenin genelde içerğine dokunmadan rengi boyu posu ile oynamak içindir. menülerin değişmez ama banner,arkaplan rengi, vs değişir. Windowsta Denetim Masasinda--> Görüntü gibi işlev görür.

Forumdaki ve joomla sitelerindeki açıklamaları okursan hangi bileşenin ne işe yaradığını daha iyi kavrarsn.
 
Geri
Üst