Bir Milyon Yazılımcı Yetiştirme Başvuruları Başladı

Kodla Büyü

aak

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
2,054
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 1 Milyon Yazılımcı projesine ilişkin, "Tarihi bir istihdam hamlesi olan bu proje, Türkiye’ye ve gençlerimize yazılımda çok daha ileri noktaya ulaşma imkanı sağlayacak." dedi.

Yeni Ekonomi Programı Eylem Planı kapsamındaki istihdam projeleri içerisinde kendilerini en fazla bu projenin heyecanlandırdığına işaret eden Albayrak, "Tarihi bir istihdam hamlesi olan bu proje, Türkiye'ye ve gençlerimize yazılımda çok daha ileri noktaya ulaşma imkanı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, uzun zamandır üzerinde çalışılan Türkiye'ye yazılım alanında tarihi bir kapasite kazandıracak "1 Milyon Yazılımcı Projesi"nin tamamlandığını bildirerek, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı proje kapsamında gençlere online eğitim ile yazılımcı olma imkanı sağlayacaklarını aktardı.



Başvuru nasıl yapılır?
 
Ülkemiz adına güzel bir gelişme. Ancak sonuçta bu bir eğitim ve bilişim alanı ile ilgili bir eğitim. Meslek liselerini güçlendirmek adına keşke sonrasında bakanımız bir açıklama yapsa idi. Öncelik bilişim teknolojileri ile ilgili alanlarda -lise,myo,lisans - okuyan veya mezun olmuşlara diye. Bu sayede bı nebzede olsa alanımıza ilgi artardı diye düşünüyorum.
 
Kamu çalışanları başvuru yapamıyor özel sektör ve çalışmayanlar için düzenlenmiş bir sistem
 
Kimse yanlış anlamasın ama şunu hepimiz biliyoruz klasik bir meslek lisesinden yazılımcı çıkmaz, sistem gereği çok zayıf öğrenciler geliyor bu öğrencilerin yazılılımcı olarak bir yerlere getirmek mümkün değil.
 
Kimse yanlış anlamasın ama şunu hepimiz biliyoruz klasik bir meslek lisesinden yazılımcı çıkmaz, sistem gereği çok zayıf öğrenciler geliyor bu öğrencilerin yazılılımcı olarak bir yerlere getirmek mümkün değil.
Bende tam bu düşünceden dolayı yazmıştım zaten. Devlet aklı mesleki bölümlere ayrıcalık vermezse sistemi degistirmezse iyi öğrenci niye gelsin. Örneğin bilgisayar mühendisliği kontenjanının %90 i meslek liselilere ayrılsa. Sağlıkla ilgili bölümler aynı oranda meslek liselilere ayrılsa. Hukukla ilgili bölümler yine aynı oranda... ve diğer leri. Elektrikçi dükkanı hatta elektrikli ürün satışı için bile meslek liseli çalıştırma şartı olsa. İyi öğrenci gelmez mi. Aksi durumda yani bu gidişle sadece sade gariban vatandaşın çocuğunu oyalama kampı olarak devam ederiz
 
Bakış açımızı, buna bağlı olarak eğitim altyapımızı ve öğrencileri örgütleme stratejilerimizi gelecek vizyonuna göre hazırlar isek 20 yıl sonra ülkemiz meyvesini toplamaya başlar.

Ancak şu anda maalesef ülke olarak: gerek devlet, gerek se özel sektör olsun, kimse elini taşın altına koyup masrafa girmiyor.

Hocalarımızın dediği gibi, öyle bir sistem kuracaksın ki daha liseye geçmeden çocukların fiziksel ve algısal yeteneklerini uzmanlar eliyle belirleyeceksin. Aynı çocuğun matematik temelli soruda donup kalırken, ingilizce konusunda ne kadar başarılı olabildiğini gördüm. Matematiği ve Türkçesi kötüyken ne kadar iyi resim çizeni de gördüm. Kendini ifade edebilmekten yoksun bir çocuğun dahi derecede matematikte iyi olduğunu da gördüm. Bunun gibi örneklere hepimiz şahidiz.

Bu ne demek? Hiç bir çocuk az gelişmiş değil, her çocuğun mutlaka üstün bir tarafı var.

Bilişime gelince:

Bilişim eğitimini alacak kişinin mutlaka matematik zekaya sahip olması gerekir. Bu durumda devletin liseye geçişte sadece matematik, fen ve türkçe bölümlerinden elde edilen lgs puanına bakarak, bilgisayar mühendisliği ve yan dalları için özel organize edeceği fen liselerine bu çocukların yerleştirmesi ve bu bölümden mezun olacak çocuklara üniversite sınavında bilişim kapsamındaki tüm bölümlerde ayrıcalık tanınması gerekir. İşte o zaman bilişime olan ilgi ve potansiyel kaynak oluşur.
 
Geri
Üst