Bir bilgisayara kaç adet usb cihaz bağlanır?

Kodla Büyü

dijireis79

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
544
Arkadaşlar okuldaki bir bilgisayarda 6 tane arkada 2 tane önde ve 1 tanede kart okuyucuda olmak üzere toplam 9 tane usb girişi var. Bunlardan arkadaki 4 tanesi sürekli yazıcı mause klavye vs. bağlı. Bunları görüyor. 5. cihazı bağladığımda usb aygıtı tanınamadı diye sürekli hata alıyorum. Bir türlü 5. cihazı bağlayamıyorum. Acaba bilgisayarın kapasitesi bu kadar mı? Bu arttırılabilir mi? Bilgisi olanlar bana yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler.
 
127 :wink:

Efsane
PC’lerde 127 adet USB aygıt bağlanabileceği söyleniyor. En azından teorik olarak. Peki ya gerçekte?

Gerçekte
USB spesifikasyonlarına göre her aygıtta bir ana denetçi (host controller) yer alıyor. Bu yonganın adres alanı 7 bit uzunlukta, dolayısıyla 2 üzeri 7, yani 128 adet adres elde etmek mümkün. Denetçi “0″ numaralı adresi aygıtların başlatılması sırasında otomatikman ayırdığı için geriye USB aygıtlarına 127 adet adres kalıyor.

Denetçi, hub’larla işlevler arasında ayrım gözetiyor. Hub’lar, USB aygıtlarına başka hub’ların ya da uçbirim (terminal) aygıtlarının bağlanmasına izin veren, basit dağıtıcı donanımlar. Her uçbirim aygıtının en az bir işlevi ve bir de adresi bulunuyor. Dolayısıyla, sisteme bağladığınız bir USB belleğe ya da sabit diske sadece bir adres atanıyor. Diğer yandan, çok işlevli aygıtlara aynı anda birkaç adres verilebiliyor. Ana denetçi için bu, uçbirim aygıtları bağlı bir hub olarak görünüyor. Söz gelimi, eğer faks çekebilen, tarama yapabilen çok işlevli bir yazıcınız varsa buna 4 ayrı adres atanıyor. O yüzden, bilgisayara bağlayabileceğiniz USB aygıtlarının sayısını bir yerde bu donanımların türü belirliyor. PC’ye 127 USB uçbirim bağlayabilmeniz için birkaç hub’a ihtiyacınız var ve her hub da bir adres tüketiyor.

Mevcut adreslerin yanı sıra bir de güç sınırlaması var. Her bir USb aygıtının 5 volt ve 100 ila 500 mA güce ihtiyacı var. Bu yüzden ana denetçinin kaldırabileceği maksimum güç de önem taşıyor. 127 adet USB belleğin güç tüketimi rahatça 60 Watt’ı buluyor.

O yüzden büyük hub’ların her birinin kendi güç kaynağına sahip olması gerekiyor. Gücünü veriyolundan alan (yani pasif) 4 portlu hub’larla 127 aygıtı kullanmak mümkün değil. Son olarak bir de Windows var. Windows yeni sürücüler için maksimum 25 sürücü harfine izin veriyor. Bu sayıyı aştıktan sonra eklediğiniz yeni veri taşıyıcılar görünmüyor. Ancak Windows 7′de yeni veri taşıyıcıları sürücü değil de klasör olarak bağlayarak bu engeli rahatça aşabilirsiniz. Buna karşılık kendi yaptığımız testte, 15 adet USB hub kullanarak en fazla 97 adet USB bellek bağlamayı başarabildik. Sebebi şu: Kullandığımız hub’ların her biri çift denetçili olduğu için toplamda 30 adet adres tüketti. 97 adresi de USB bellekler kullanınca, mümkün olan 127 adet aygıt da bağlanmış oldu.



Yazar: Martin Jager
Yayıncı: Chip Online
 
Evet ama o sorumun cevabı değil. 127 adet farklı cihaz bağlanabilir diyor vikipedi.
 
Belki o portta sorun vardır sn hocam. çalışan portlardan çoklayıcı hublarla falan denedin mi?
 
Bazı yazıcılar (örn. fatih projesinin a3 yazıcısı/fotokopisi) usb üzerinden bilgisayara bağlandığında flash belleklerin çalışmasına engel olabiliyor.
 
Geri
Üst