BIOS Sesli Hata Uyarıları ve Post Mesajları

Kodla Büyü

ghost

Site Admin
Yönetici
Mesajlar
736
Normal bir boot işlemi esnasında sizin düğmeye basmanızla birlikte önce bilgisayarın bütün bileşenlerine güç verilir, ekran kartınız hemen kendi reklamını yapar ve POST ekranına gelirsiniz. Bilgisayara hangi parçaların takılı olduklarını inceler ve bütün bileşenleri ufak bir teste tabi tutar. Size bu sırada ekranda işlemcinizin hızı, ram miktarınız gibi bazı bilgiler verilir. Bu tabloda POST işleminin sonuçları görünür. Peki normal bir boot gerçekleşmezse ne olacak?

Sesli hata mesajları genellikle ölümcül, POST mesajları ise genellikle uyarı niteliğindedir. Genellikle diyorum çünkü, ekran kartı arızasını işaret eden bir sesli hat mesajı sadece ekran kartınızın yerinden oynamasıyla da ortaya çıkabilir.

İlk seçenek hata / Son seçenek anlamını nitelemektedir.

Hata Anlamı

Sürekli Ses
Güç Kaynağı Arızası

Bir Çok Kısa Bip
Anakart Arızası

1 Uzun Bip
Bellek Tazelenmesinde Hata

1 Uzun - 1 Kısa
Anakart veya BIOS Çipi Arızası

1 Uzun - 2 Kısa
Ekran Kartı Arızası (DIP Switch Kaynaklı)

1 Uzun - 3 Kısa
Ekran Kartı Arızası

2 Uzun - 1 Kısa
Ekran Kartı Arızası (RAMDAC Kaynaklı)

2 Kısa
Bellek Parity (Eşlik) Hatası

3 Kısa
Belleğin ilk 64k'lık Bölümünde Hata

4 Kısa
Timer Hatası

5 Kısa
İşlemci Hatası

6 Kısa
Klavye İşlemcisi Hatası

7 Kısa
İşlemci Hatası

8 Kısa
Ekran Kartı Belleğinde Okuma / Yazma Hatası

9 Kısa
BIOS ROM Hatası

10 Kısa
CMOS Okuma / Yazma Hatası

11 Kısa
Tampon Bellek Hatası


1. hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM'leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.

3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAM'lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır.

11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

POST MESAJLARI

BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

CMOS Battery has failed: CMOS pili zayıflamış. Değişmesi gerekir.

CMOS checksum error: CMOS'un bozulduğunu gösterir. (CMOS pili bozuk veya zayıf olabilir)

Disk boot failure, insert system disk and press enter: Sistem boot edemiyor. HDD bağlantısında sorun olabilir, HDD aktif partition tanımlanmamış olabilir, biostan HDD tanımlanmamış olabilir, HDD bozuk olabilir, HDD nizin system dosyaları silinmiş olabilir.

Keyboard error: Sisteme bağlı bir klavye yok. Klavyenin kablosu hatalı takılmış olabilir, klavye bozuk olabilir, klavye girişinde sorun olabilir.

Primary Slave Failed: Hatalı HDD tanıtımı ya da daha önceden bilgisayara takılı olup daha sonra çıkarılan ve biostan kaldırılmayan hddler söz konusu olunca böyle yapar.

Floppy Disk Failed: Disket sürücünüze erişelimiyor. Kablolarının düzgün takılıp takılmadığından emin olun. Eğer değiştirincede hata devam ediyorsa sürücünüzde sorun vardır.

Cache memmory bad, or not enabled cache !: Cache bellek bozulmuş olabilir ya da cache bellek anakart ile uyumsuz.

DMA Error: Doğrudan erişimli bellek devrelerinde sorun var. Anakartı değiştirin.


NOT:Bu bilgi nadiren lazım olur.... bilgisayar kafayı yediği zamanlarda ...Aslında böyle durumlarda genelde kafayı yiyen biz oluyoruz ....o yüzden ekleyim dedim. :D
 
teşekkürler paylaşımına işimize çok yarayacak, birazını bende biliyodum ama bu kadarı değil tabi :D
 
Geri
Üst