Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak hangi seçeneği tercih edersiniz?

Kodla Büyü

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak hangisini tercih edersiniz?

  • Ortaokulda tüm sınıflarda haftalık 2 saat zorunlu BTY dersi olması

    Oy: 174 25.1%
  • BTR Öğretmenlik görevlendirmelerinin senelik olarak yapılması

    Oy: 17 2.5%
  • Alan değişikliği yaparak farklı bir branşa geçmek

    Oy: 177 25.5%
  • Liselerde 9. ve 10. sınıflarda zorunlu Programlama derslerinin olması

    Oy: 79 11.4%
  • Okullarda BTR Öğretmenlik kadrosunun açılması

    Oy: 246 35.5%

  • Kullanılan toplam oy
    693
  • Anket kapatılmış .

bote67

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,616
Farklı alternatiflerden hangisinin sizin için daha uygun olacağını düşünüyorsunuz?
 
Meslek lisesinde görev yapmasaydım BTR resmi kadrosunun olmasını isterdim ki öyle de işaretledim.
 
BTR Öğretmenlik görevlendirmeleri senelik olarak yapılırsa, sömestr ve yaz tatili izinleri yerine sadece yıllık izin hakkının kalması olasılığının yüksek olduğunu düşünüyorum.
 
En önemli sorunun norm sorunu olduğu ortada...
Norm sorununun çözümü olarak ders saatlerinin arttırılması seçeneği , ankete göre biraz daha geride kalmış görünüyor. BT ve Kodlama sınıflarının olmaması veya yetersizliği ile çoğu öğretmenin normu olsa bile ek ders ücreti için BTR Öğretmenlik görevi de istemek zorunda kalacağı için bu sonuç ortaya çıkmış olabilir.
BTR Öğretmenlik kadrosu olursa, mesai saatleri ve izin haklarının PDR Öğretmenleri gibi değil de eski BT Formatörlüğü (2013 öncesi) görevindeki gibi olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
 
2013 yılından önce göreve başlayan Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak;

* 2013 yılından sonra ortaokulda zorunlu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım derslerinin olması çok olumlu bir gelişmeydi. ( Öncesinde özellikle 2010 sonrasında 6,7 ve 8. sınıfların sadece ikisinde (Medya Okuryazarlığı 1 sene zorunlu seçmeli) haftalık 1 saat seçilebiliyordu)

* Eski BT Formatörlük görevlendirmesi yerine 2012 yılından itibaren BTR Öğretmenlik Görevlendirmesi yapılmaya başlanması da oldukça olumlu bir gelişmeydi.

Özellikle 2010 yılında yaşanan aşırı karamsar tablodan sonra , bu 2 gelişmenin bile genel sorunların çoğunu çözdüğünü düşünüyorum.

BT sınıfı ve Kodlama Atölyesinin olması sorunları daha da azaltabiliyor. KodlaManisa, KodlaRize, KodlaZon vb... il bazında görünse de Kodlama ve Yazılım Geliştirme Projeleri de dersimiz açısından çok faydalı oldu.
 
En önemli sorunun norm sorunu olduğu ortada...
Norm sorununun çözümü olarak ders saatlerinin arttırılması seçeneği , ankete göre biraz daha geride kalmış görünüyor. BT ve Kodlama sınıflarının olmaması veya yetersizliği ile çoğu öğretmenin normu olsa bile ek ders ücreti için BTR Öğretmenlik görevi de istemek zorunda kalacağı için bu sonuç ortaya çıkmış olabilir.
BTR Öğretmenlik kadrosu olursa, mesai saatleri ve izin haklarının PDR Öğretmenleri gibi değil de eski BT Formatörlüğü (2013 öncesi) görevindeki gibi olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
 
İtiraf edeyim sonucu beni şaşırtan anket olmuştur. Ben en az yüzde 50 nin arkasına bakmadan kaçağı ve branş değişikliği imkanı olsa 1 dk düşünmeden gideceğini düşünmüstüm(ben öyle yaptım en azından) ama benim güvendiğim %50 btr olmayı tercih etmiş. Ozaman bukadar ağlayıp sızlayan, bizde öğretmeniz kardeşim bize niye farklı muamele yapılıyor diyen, yok kitabımız yok,yok efendim labımız yok,yok efendim normumuz yok,vay efendim dersimiz yok diyen arkadaşlar kim ozaman tam olarak? Buda yukarda saydığım her türlü olumsuzluğu hakettiğimizin,elimizdekilerin bile bize çok olduğunun en büyük göstergesi aslında
 
Eğitim bölgesinde, her BT Rehber Öğretmenine 15 saat derse girme imkanı sağlayacak şekilde, belli sayıda okula BTR Öğretmenlik normu verilse iyi bir gelişme olabilir.
Yabancı Dil Ağırlıklı 5. sınıf uygulaması çoğu ilde, Bilişim Teknolojileri normu 2 olan kalabalık okulların BT normunun 1 e düşmesine sebep oldu.
 
Sene 2007 de göreve başladım.
Senelerim dersin önemini anlatmakla her kademede gerekli olmasını bahsetmekle geçti.

Formatörlükle başlayan ve sonrasında ismi değişip BTR olan bir bölümün öğretmenleriyiz.
2007 de ne düşünüyorsam şimdi daha fazlasını düşünüyorum.

Arkadaşlar BTR normu hayal dedik senelerdir. Ama Bilişim Öğretmenleri nedense bunun peşinde
Ders yoksa sen de yoksun
Ders yoksa tamircisin
Ders yoksa müdürün ve idarecinin iki dudağı arasındasın.
......

Ya arkadaş sene olmuş 2021 hala BTR normu diyorsunuz. Yorulmadınız mı her sene bundan.
Kendi aramızda bile anlaşamıyorken MEB i nasıl ikna etmeyi planlıyoruz.

Meb dese ki. Ne istiyorsunuz tamam yapıcam.
10 kişiye sorsun 5 i farklı şey ister. Diğer 5 i de okulunda yaptıklarının reklamını yapar.
(Zaten anket çok güzel anlatıyor bizi :))


Bakınız Rehber Öğretmenler tek ses ile istediklerini alıyorlar.
Biraz kafayı çalıştırmak lazım bence.

Senelerdir bunun çabasını veriyoruz ama görüyorum ki nafile, 1 adım yol alamamış Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri
Umarım istediğiniz BTR normu gelir ne diyeyim.
 
Bu anketin böyle değişken çıkması ya da bazı arkadaşların dersten ziyade BTR yi seciyor olmasını suna bağlıyorum... Dersimizin işleyişi zor... lab inizda 30 PC var ise 30undan siz sorumlusunuz... Aynı zamanda teknik servisimiz... Tekn tasarim dersi de uygulamali ama bakıyorsunuz ikiye bölünüyor bizim dersimizde de olması gereken bu olmalı.. uygulamalı ders olmasından mütevellit normal bir öğretmen bir yorulurken siz 3 hatta 5 yoruluyorsunuz... Yani ders seçildiğinde akabinde değişmesi gereken de bir kac faktör de olmalı. Bunlara bakarak BTR seçiyor bence bazi arkadaşlar.. ayrıca derste çocukların eline bir cihaz teslim ediyorsunuz çocuk 80dakikada o cihazda istenmeyen giriş çıkışlar yapabiliyor... 50kisilik sınıfta iseniz 20bilgisayarla bile o dersi yapmak ne kadar zor olur varın düşünün.. ki geçmişimizde bu tarz okullarda da çalıştık cogumuz

BTR yi secenlerin ise bilişim rehberi olarak yorumladigini teknik servis boyutunu işin içinden çıkardığını düşünüyorum.. şu an BTR nin kapsamı çok geniş... teknolojiyi yönlendiren olsa sadece olabilir ama şu an ki durumda BTR seçimi zor yelpazesi bu kadar genisken ve is yukunuzun boyutu idareye göre degisebiliyor...
 
Son düzenleme:
Yıllaar yıllar önce de benzer anketlerden yapardık. Malesef bu yüzden forumdaki meslektaşlarımız ile çok atışmamız da oldu. Onca yıl sonra idealist arkadaşlar dernek vasıtasıyla epey yol aldı. Derneğin ya da başka etkenlerin devreye girmesiyle ders sayısına bağlı olarak norm ve tayinler açısından eldeki belki de en önemli organize çaba bu idealist arkadaşların yaptıklarıdır.

Ancak yönetmeliğe aşağıdaki maddenin eklenmesi ve formatörlük adının BTR olarak değişmesi de az bir gelişme değildir. Görüldüğü gibi her ne kadar henüz yaygın olarak uygulanmasa da aşağıda bahsedilen normun ders sayısıyla bir ilgisi yok.

(3) (Ek: 17/10/2016-2016/9488 K.) Sınıfları bilişim teknolojisi araçları ile donatılmış olan eğitim kurumlarından bilişim teknolojisi alanı norm kadrosu bulunmayanların bilişim teknolojisi alanı norm kadroları, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün teklifi ve İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün uygun görüşü üzerine Bakan onayı ile belirlenir.

Bu kazanımlar kendiliğinden mi oldu? Olmadığına göre o zaman burada BTR görevinin iyileştirilmesini isteyen meslektaşlarımızı yabana atmamalı.

- Gelecek bilişimde, o yüzden bu dersin zorunlu verilmesi lazım. Öğretmeniz arkadaş bizim işimiz bu, ağlamak yok. Ama sınıf verseler, imkan verseler...

- Öğretmen, öğrenci, idareci vb. herkesin alanımızla ilgili desteğe ihtiyacı var. Yeri gelecek kendisi farkında olmasa da dersin işlenişinde materyal hazırlama desteğine ihtiyacı olacak, yeri gelecek bir fişi takamadığı için desteğe ihtiyacı olacak. Bu da bizim işimiz, her okula teknisyen falan gelmeyecek, ağlamak yok. Ama saçma sapan 6 aylık görevlendirme ile olmayacak, yaptığımız işin bir şerefi olacak.

Dünyanın ve Türkiye'nin gerçeklerini göz önünde bulundurarak bunların ikisi için de mücadele etmek zor olmasa gerek.
 
Son düzenleme:
2009-2010 yılları;
- Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri için BT Formatörlük görevlendirmelerinin zorunlu olarak yapıldığı iller bulunuyordu.
- BT Sınıfı olan okullarda, Bilişim Teknolojileri dersinin seçilmesine öncelik verilmeli şeklinde bir anlayış vardı.
- BT dersinin kitabı vardı, dersler seçmeli olduğu için sınav notu yoktu.
- Diğer branş öğretmenleri BT Formatörlük görevi almak konusunda çok istekli olabiliyorlardı. Bazı okullar bu nedenle seçmeli dersler konusunda , Bilişim Teknolojileri normu olmasına öncelik vermeyebiliyordu. 6 ile 15 saat derse girmelerinin yeterli olduğu düşünülebiliyordu. Mesai saatleri Müdür Yardımcıları ile aynı olduğundan böyle bir fikir oluşmuş olabilir.
- Mesai saatlerinin çoğu Bilişim Teknolojileri sınıfının kullanıma hazır halde tutulup, sınıfı kullananların kaydının tutulması ile ilgiliydi.
....
Bunlar FATİH Projesi kapsamında Etkileşimli Tahta ve tabletlerin kullanımına başlanmasından önceydi. 2012 yılında BT Rehber Öğretmenlik görevlendirmeleri ve 2013 yılında Zorunlu BTY dersleri oldukça olumlu gelişmeler oldu.
2013 yılı sonrasında ortak sorun olan norm sorunu azaldı.
 
BTR Öğretmenlik görevlendirmelerinin senelik olarak yapılması;
* Ara tatil döneminde tayin olan öğretmenlerin , yeni okulumda BTR Öğretmenlik başvurusu yapamadım şeklinde konu başlıkları açmalarına sebep olabilir. Norm değil ek ders ücreti konusu ön plana çıkabilir.
 
5. Sınıfların hazırlık olması süreci ile beraber bir çok okulda bil tekn öğretmenleri için ek ders hayal oluyor ve çok fazla norm fazlası öğretmen var...
Sorunlarımızın geçen yıllarla beraber şekil değiştirdiğini düşünüyorum... Şu an bir çok okulda norm sıkıntısı yüzünden kapalı.. hareket etmek isteyen edemiyor..
 
tüm bt ler özlük ve yetki olarak müdür yardımcısı verilse baya rahatlama olur, her okula 1 bir btr, her btr ye 1 okul olarak
 
Geri
Üst