Bilgisayara Format Atmadan Önce Yapılması Gerekenler

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Merhaba ben KingSkrupellos. Bugün size format atmadan önce bilgisayarınızda neler yapılması gerektiğini anlatıcağım. İki farklı yöntem söyliyeceğim ardından format atmadan önce ben kendim ne yaparım onu anlatacağım.
Not : Format atma benim hiç huyum değildir. Ama sizede yinede bilgilerimi paylaşmakta fayda görüyorum. Ben bir bilgisayara belki 2 yıldan beri format atmam, PC hızlandırma Auslogics Boostspeed, Advanced Systemcare gibi değişik değişik saymakla bitmez,a vs. programlar kullanıyorum.
Bilgisayarınızın zamanla kararsızlaşması ve artık dosyaların artmasıyla yavaşlaması nedeniyle ara ara işletim sistemimizi (şu an Windows 7 Ultimate x64 kullanıyorum) yeniden kurma ihtiyacımız olabilir.
Yalnız her tarafa saçılmış belgeler, resimler, videolar, müzikler ve programlar bize bu formatlama kararımızı hep ileri bir tarihe aldırır. Çünkü format atılmadan önce bu özel dosya ve klasörlerimizin yedeklenmesi gerekecektir.
Şimdi size ortalama bir insanoğlu C:\ sürücüsündeki tüm verileri silinmeden önce hangi belge ve klasörleri yedeklemek isteyebilir, onların listesini sunmaya çalışacağım:
1. YÖNTEM SADE ANLATIM =>
• Masaüstü (C:\Users\KingSkrupellos\Desktop)
• Tüm Kullanıcı Dosyalarım (C:\Users\KingSkrupellos)
• Tarayıcı Yer İmlerim/Bookmarks (Firefox’ta yedeklemek için Ctrl+Shift+B > İçe aktarma ve yedekleme > Yedekle > Kaydet
• Geri Dönüşüm Kutusu (son kez bakmakta fayda var)
• C:\ kök dizinindeki veri klasörleriniz (genelde veri dosyalarının D:\ dizininde toplanması tavsiye edilir.)
• Sık kullandığınız favori programlarınızın kayıtlı tercih ve ayarları (bunları dışarı aktarıp yedeklemek sizi büyük vakit kaybından kurtarabilir.)
• Çalıştığınız veritabanlarının dışarı aktarılmış .sql benzeri dosyaları (Yedeklemezseniz işinizi bile kaybedebilirsiniz, aman dikkat!)
• Maillerini ve adres defterlerini outlook benzeri programlarda saklayanlar için tüm e-mail ve adres defteri bilgileri.
• İndirmelerim/Downloadlarım (bazen bu tür klasörleri “Kullanıcı Dosyaları” ya da “Belgelerim” dışında yerlerde tutuyor olabiliriz.)
• Gizli klasör ve dosyalarımız. (Saklandığınız yerden çıkma vakti geldi…)
Önemli Hatırlatma: Format atmadan önce mutlaka Başlat Menüsü Programları‘na, C:\Program Files içindeki klasör isimlerine, Masaüstü kısayollarına son bir kez göz atın, belki o an kurtarılmayı bekleyen gözden kaçmış bir şey aklınızda kıvılcımlanabilir.
2. YÖNTEM GENİŞ ANLATIM =>
1. İşletim sisteminin yüklü olduğu bölümde(C sürücüsü) bulunan dosyalarınızı yedekleyin. Kendi oluşturduğunuz klasörleri ve dosyaları yedeklemek genellikle bir problem oluşturmayacaktır, ancak kullandığınız programların oluşturduğu varsayılan dosya ve klasörleri yedeklemeyi unutmak genellikle formatlama esnasında en çok baş ağrıtan konulardan biridir. Genellikle programlar, ayarların kaydedildiği dosyaları ve bu programlarla oluşturulan dosyaları Belgelerim klasörü içinde program adıyla oluşturulmuş alt klasörlerde saklarlar. Dolayısıyla özellikle sık kullandığınız programların ayarlarının kaydedildiği dosyaları(formattan sonra bu ayarları tekrar alışkın olduğunuz halıne getirmenin ne kadar zaman alacağını unutmayın!) ve bu programlarla oluşturduğunuz dosyaları yedeklemeyi unutmayın.
2. CD/DVD’de ya da taşınabilir bir diskte saklı tutmadığınız asıl program kurulum dosyalarınız C sürücüsü üzerindeyse bunları da yedekleyin.
3. Şayet parola yöneticisi bir program kullanıyorsanız parolalarınızın yedeğini almayı unutmayın. Bu tür programların genellikle içe/dışa aktarma seçenekleri olduğundan programın kendisi kullanılarak parolalarınızın yedeğini almak genellikle problem oluşturmayacaktır. Ancak programı tekrar kullanmama ya da kullanamama(işletim sistemi değişikliği gibi) ihtimaline karşı .csv ya da .xml gibi başka programlarla da açılabilecek evrensel bir formatta da yedek almayı unutmayın.
4. Şayet Firefox kullanıyorsanız kişisel ayarlarınızı, eklentilerinizi, eklentilerinizin ayarlarını ve parolalarınızı yedeklemeyi unutmayın.
5. Şayet eposta yöneticisi kullanıyorsanız ve mesajlarınızın aslını sunucuda tutmuyorsanız bunları yedeklemeyi unutmayın. Ayrıca parolalarınızı, POP3 ve SMTP sunucularınızın adreslerini de bir kenara not etmeyi ya da program aracılığıyla yedeklemeyi unutmayın.
6. Hepsinden önemlisi ise sürücülerinizin yedeğini almak. Eğer formattan sonra Aygıt Yöneticinizde yandakine benzer bir şekille karşılaşmak ve başınıza ve de midenize ağrılar girmesini istemiyorsanız sürücülerinizi mutlaka yedekleyin. Piyasada bu işi yapan ücretli ya da ücretsiz bir sürü program var ve bunlardan birini kullanarak mutlaka sürücülerinizin yedeğini alın.
7. Ağ kartınızın sürücüsünü yedeklemeyi unutmayın. Evet bu yukarıdaki maddenin tekrarı, ancak inanın önemine binaen tekrar ediyoruz. Çünkü diğer sürülerinizin yedeğini almayı unutmuş bile olsanız şayet formattan sonra ağ kartınız çalışıyo olursa hiç değilse internete baglanarak bilgisayarınızın tanıyamadığı diğer aygıtlarınızın sürücülerini internetten bulma şansınız olur. Aksi taktirde ise şayet evde internete baglandığınız baska bir bilgisayarınız yok ise bir arkadaşınızın ya da teknik servisin yardımına muhtaç kalacağınızı asla unutmayın.
 
Geri
Üst