Bilgisayar Öğretmenleri Riskleri. Mes.Has. olurmu

Kodla Büyü

Eskişehirli26

Site Gezgini
Mesajlar
86
Şu sıralar önemli Bilişim Öğretmenleri konuya dahil olmalı bence. Risk Analizlerine buda girmeli.

İş Güvenliği husunda Meslek Hastalıkları ile ilgili Fiziksel Risk Etmenlerinde.

• Radyasyon (iyonize olan ve olmayan)
X ışınları, ultraviyole ışınlar, görülebilen ışınlar, kızıl ötesi ışınlar, mikro dalgalar, radyo dalgaları ve manyetik alanlar, elektromanyetik spektrumun parçalarıdır. Elektromanyetik parçaları, frekans ve dalga boyları ile tanımlanır. Ultraviyole ve X ışınları çok yüksek frekanslarda olduğundan, elektromanyetik parçalar kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptir. Bu bağların kırılması iyonlaşma diye tanımlanır. İyonlaşabilen elektromanyetik radyasyonları, hücrenin genetik materyali olan DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA'nın zarar görmesi ise hücreleri öldürmektedir. Bunun sonucunda doku zarar görür. DNA'da çok az bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere sebep olur. Maden işletme yataklarında, doğal su kaynakları içerisinde ve toprakta; gerek insan faaliyetleri sonucu, gerekse doğal olarak bulunan radyoaktif maddeler besin zincirine (bitkilere) girerek, oradan da hayvan ve insanlara geçmek suretiyle ölümle sonuçlanan çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon, canlılarda genetik değişikliklere de yol açmaktadır. Radyasyonun etkisi; cins, yaş ve organa göre değişmektedir. Çocuklar ve büyüme çağındaki gençler ile özellikle göz en fazla etkilenen organ olup; görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.


Diye bir şey var Bilgisayar sınıflarında bir sürü bilgisayar arasında Elektromanyetik radyasyona(iyonize olmayan olduğu ifade ediliyor) maruz kalıyormuyuz bunun bir ölçümü yapılmışmı insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırılmışmı... vs.. bir çok soru geldi aklıma. 6-7 sene oluyor galiba Bimer aracılığı ile bu konuyu MEB'e sormuştum. Konu ile ilgili herhangi bir çalışmamız yok cevabı gelmişti. Ama şu an okullarda bir İSG furyası var Bilişim Öğretmenleri olarak bu konuda bir etki yapılabilirse. Belki bir şeyler çıkar koşulların iyileştirilmesi daha geniş sağlıklı ferah BT Sınıfları, tazminat, yıpranma payı, erken emeklilik vs.. MEB bilgi edinme yada Bimer ile bir çok kişi farkındalık oluştursa.
 
Bence akşama kadar küçük bir Bilişim Sınıfında bulunmak sağlığa olumsuz etki ediyor. Daha ferah ve büyük sınıflarda bu etki azalıyor.
 
iş güvenliğimi? :(

1. bana bişey olmaz
2. onlar dikkatsiz o yüzden oldu
3. amaaan içki içen öldüde su içen ölmedi mi?

vs. vs. ...

kesinlikle haklısın dostum, sadece radyasyonda değil, bilgisayar fareleri biolojik açdanda hastalık bulaşması ve mikrobik olarak sağlığımızı tehtid etmekte, bizim hastalanma riskimiz diğer insanlara ve diğer öğretmenlere göre daha yüksek.

heleki fatih projesi sayesi ile akıllı tahtalara ve öğrenci tabletlerine dokunacağız bunlarda hastalık riskini oldukça arttıracak

birde mesleğimizin psikolojik olarak yıpratıcılığını hesaba katarsak bize baya bir yıpranma payı vermeleri gerekiyor ama...

.....................................


....................................

söylenecek çok söz var, maalesef burası türkiye
 
İşte bende bundan bahsediyorum. İş güvenliği uzmanıyım aynı zamanda, ben yazacam ama BT sınıfım yok okulda ne yazacam.
BT sınıfı olan okullada Risk analizlerine yazdırmak lazım. Yazılı çizili bir çok evrak olursa üzerinde çalışmanın bir anlamı olur yoksa kimse önemsemez.
 
bu konu önemli ancak, artık bt sınıfı olan okul azaldı. meslek liseleri çoğunlukta. her an bilgisayar ve kablosuz sinyallerine maruzuz. artık her sınıfta AP cihazları da oldu, öğretmen öğrenci farketmeden hepimizi ilgilendiriyor. .. mesele büyük ve karmaşık, o yüzden ilgilenen çıkarmı bilmem..
 
ülke olarak mantığımız şu;
mobilya öğretmeni:ya siz niye daha çok risk parası alıyosunuz. sizi en fazla elektrik çarpar oda düşük bi ihtimal. fakat bizde şerit testere var yatar testere var ... bizim riskimiz daha çok bize daha fazla para vermeleri lazım..(!)

maalesef bu tarz zihniyetler (bilinçsiz,cahil) bu tarz kurumların başında olduğu için ve yaşanan zararı göz görmediği için hiç kimse sıkıntı etmiyor. yok wireless ağlarından yayılan radyasyon yok bt lab tan kaynaklanan radyasyonlar kimsenin umurunda değil tabi 50 yaşına gelip kanser tedavisine başlayana kadar.

Bu ancak bilinçli insanlar tarafından farkedilecekte, buna önlemler alınacakta .. en az 20 yılımız var .....
 
Ben önemsemelerini beklemiyorum. O kadar zihin kapasiteleri olduğunu da düşünmüyorum. Artık ne koparırsak kar diye bakıyorum olaya. Mecbur kalırlarsa belki.
 
Geri
Üst