Bilgisayar nasıl toplanır Resimli + Videolu

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Merhaba ben KingSkrupellos. Bugün sizle bambaşka bir konu ile karşınızdayım. Gerçekten çok uğraştım.Umarım faydalı olur
Video = http://www.youtube.com/watch?v=c4WJMwF-IBM

Sözü Edilecek Olan Adımların Özeti

Önce bir bilgisayar toplamak için atılacak olan adımlara bir göz atalım.

- Boş kasayı açıyoruz
- Bileşenleri takılmaya hazır hale getiriyoruz
- Anakartı takıyoruz
- Bellek, işlemci ve soğutucuyu takıyoruz
- Ekran ve ses kartını takıyoruz
- Sabit diski ve disket sürücüsünü takıyoruz
- Kabloları bağlıyoruz
- Sürücü ve anakartın güç kablosunu takıyoruz
- Kasanın ön panelinin kablolarını takıyoruz
- Son kontrolleri yapıyoruz

Kullandığımız kasada genişleme kartlarını ve anakartı rahat takabilmek için dışarı doğru çekilen bir çekmece bulunuyordu. Bugün bir bilgisayar dükkanına gittiğinizde bir dizi değişik kasa tasarımı göreceksiniz. İleride bazı parçaları çıkartmak zorunda kalmamak için satın aldığınız kasayı önceden bir incelemenizi ve kendinizi alıştırmanızı öneriyoruz...

BOŞ KASANIN AÇILMASI

24az.jpg


Anakart çekmecesi dışarı çıkartılmış boş kasa

Kullandığımız kasa ATX standardında ve 300-watt'lık güç kaynağı kullanıyor. İki tarafındaki paneller vidaları söküldükten sonra çıkartılabiliyorlar. Bazı kasaların ters U biçiminde tek bir dış kapağı olabilir. Her iki durumda da bu kapakları çıkartarak müstakbel bilgisayarınızın kasasının içerisine iki taraftan da erişebilir durumda olmalısınız.

Bir kasanın modülerliğini ve kalitesini ölçmek için fiyatına bakabilirsiniz. Genelde ucuz kasalarda bileşenleri belli bir sıra ile takmak zorunda kalırsınız ve bu kasaların metal aksamı yumuşaktır, keskin kenarları da olabilir. Pahalı kasalarda daha akıllıca tasarımlar uygulanmıştır, kullanılan malzeme daha sert ve sağlamdır, keskin kenarlar törpülenmiştir ve güç kaynakları daha kalitelidir.

Yan panelleri söküp kasanın içerisini açınca üretici firmanın kasanın içerisine koyduğu aksesuarları görürsünüz. Güç kablosu ve vidalar mutlaka olmalıdır, bazı durumlarda kasa ayaklıklarını da burada bulabilirsiniz....

BİLEŞENLERİ TAKILMAYA HAZIR HALE GETİRİLMESİ


Bütün bileşenlerin kuşbakışı görünümü - ağ kartı, disket sürücüsü, CD-ROM sürücüsü, ses kartı, sabit disk, IDE kablosu, ekran kartı, bellek, işlemci soğutucusu ve anakart. (soldan sağa ve yukarıdan aşağıya).




ANAKARTIN TAKILMASI


Altı anakart ayaklıklı boş çekmece

Kasamızda bulunan çekmece anakartın ve bileşenlerinin takılmasını son derece kolaylaştıran bir seçenek. Ucuz kasalarda anakart direkt olarak kasanın üzerine vidalanır. Eğer bu tür bir kasa kullanacaksanız, önce kasayı bu taraf alta gelecek şekilde yere yatırmalısınız. Bundan sonra anakartı sabitlemek için kullanılacak olan ayaklıkları vidalayın. Resimde ayaklıklar kasanın üzerine takılı olarak görülüyorlar. Genelde kasanın paneline gerektiğinden fazla delik delinmiştir. Bu delikler anakartların oturtulması için kullanılan standart yerleşimleri gösteriyorlar. Bunlardan kaçının kullanılacağı tamamen kullandığınız anakartın üreticisine kalmıştır. Genelde her anakart her kasaya takılabilir. Anakartınızın delikleri ile kasanın deliklerini karşılaştırın ve ayaklıkların hangi deliklere oturtulacağına karar verin..


İşlemci soketinin anahtarını kaldırın


Anakart panele vidalanmış durumda.

İŞLEMCİ VE SOĞUTUCUNUN TAKILMASI


İşlemciyi sokete takın, anahtarı tekrar kapatın

Önce işlemciyi sokete oturtun. Bunu yapmak için soketin kenarında görülen anahtarın kaldırılması gerekiyor. Eğer işlemcinizin alt bölümüne bakarsanız bir köşede bir iğnenin eksik olduğunu göreceksiniz. Bu köşeyi soketin üzerindeki eksik delikli köşeye denk getirin. Bu köşe işlemcinin yanlış takılmasını engellemek için konmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işlemciyi sokete girmek için hiç bir şekilde zorlamamak. Eğer işlemcinin yönünün düzgün olduğundan emin olmanıza rağmen işlemci sokete oturmuyorsa büyük ihtimalle iğnelerinden biri eğrilmiş demektir. Eğer bu tür bir durum söz konusu ise eğik iğneyi tornavida veya pense ile düzleştirin. İşlemciyi oturttuktan sonra anahtarı kapatın...

Termal Macun veya Termal Ped Kullanmayı Unutmayın



Termal macunun n işlemciye sürülmesi

İşlemcinin üzerine mutlaka termal macun veya termal ped uygulamalısınız. Bu işlem işlemci ile soğutucu arasındaki ısı transferini gerçekleştirmek için gerekli. Eğer bir işlemcinin üzerine termal iletken bir malzeme sürmezseniz işlemciyi yakabilirsiniz. Termal macunun kullanılmadığı durumlarda soğutucunun biraz yamuk takılması, iki tabakanın arasında toz ve kir kalması bile işlemciden ısının verimli olarak uzaklaştırılmasını engelleyecektir. Buna ek olarak, termal pasta işlemcinin üzerindeki "çekirdek" olarak bilinen temas yüzeyindeki mikroskopik yarıkları da doldurur. Bazı soğutucu üreticileri sattıkları ürünlerin paketine termal pasta da eklerler. Eğer sizinkinin içerisinden çıkmadıysa bir bilgisayar dükkanından yaklaşık 2 ya da 3 dolara alabilirsiniz.




Soğutucunun Takılması

Bakır son derece verimli bir ısı iletkeni olduğu için bakır bir soğutucu kullanmayı tercih edin. Bir soğutucu satın almadan önce kullanacağınız işlemcinin soket tipini bilmelisiniz. İki tür soğutucu seçeneğiniz var - biri hem Soket A/462 ve Soket 370'e uyar, diğeri ise sadece Soket 423 (Pentium 4) içindir.


Soğutucunun yerleşiminin doğru olduğundan emin olun. Reside soğutucu sokete bağlanmak üzere


Soket A/462 (AMD) ve Socket 370 (Pentium III ve C3) modellerinde soğutucu sokete klipsler ile sabitlenir.

Soğutucunun Fanına Elektriğin Bağlanması


Pentium 4 anakartlarda 423 iğneli bir soket ve işlemci soğutucusu için raylar vardır



Püfür püfür hava akımı. Soğutucunun fanının elektrik bağlantısı

Fanın güç kablosunun neden üç kablodan oluştuğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bunlardan iki tanesi elektriği taşır, üçüncüsü ise fanın dönme hızını izlemek için kullanılır. Böylece BIOS her zaman fanın hangi hızda döndüğünü bilir.

Pentium 4 Sistemlerdeki Küçük Farklar

Soket 370 (Intel Pentium III veya Via C3), Soket A/462, ve Soket 7'lerde soğutucu hep aynı yöntemle takılır. Ancak Soket 423-tabanlı Pentium 4 sistemlerde küçük bir fark var. Intel anakart üreticilerinin soğutucuları işlemciye tam düz olarak oturtabilmek için plastik bir kılavuz kullanmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca soğutucu aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi klipslerle değil tırnaklarla oturtuluyor.


Bir Pentium 4 soğutucusunun takılması



Belleklerin Takılması

Bellekler anakarta uygun olmalıdır… Kullanılacak belleğin tipi anakartın yongaseti tarafından belirlenir. Bellek standardını anakartın kutusundan veya kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz…


Belleğin takılması. Bellek modülünün altındaki bir çentik belleğin doğru yönde takılmasını garanti altına alır. Bu çentik SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM'lerde farklı yerlerdedir.

DIMM bellek modüllerinin altında bellek yuvalarına uygun gelen bir çentik vardır. Belekleri zaten yanlış takamazsınız, ancak takmadan önce bellek modüllerini yuva ile aynı hizaya getirmelisiniz. Bundan sonra belleği yavaşça yuvaya doğru bastırın. Burada dikkatli olmalısınız, çok fazla bastırırsanız anakartın içerisindeki veri hatlarına zarar verebilirsiniz. En iyi yöntem önce bir tarafı, daha sonra diğer tarafı bastırmaktır. Bir taraf tam olarak oturtulduğunda bir çıt sesi duyacaksınız, anahtar çentiğin üzerine kapanacaktır. Bellekleri dışarı çıkartmak için anahtarları yanlara açmak ve bellek modüllerini elle dışarı çekmek yeterlidir.


Birinci engel aşıldı, anakarta işlemci, soğutucu ve bellek takıldı

Ekran, Ses ve Ağ Kartları


Ses kartı (solda) ve ekran kartı (ortada) yerlerine oturtulmuş durumda. Gerekirse bir ağ kartını takmak için de yer var.

Günümüzde ekran kartları genelde bu iş için özel olarak üretilmiş olan AGP yuvalarına takılır. Bu yuva PCI yuvasından farklı olarak kahverengi renklidir ve anakartın ortalarında yer alır. PCI ekran kartları çok nadiren kullanılır. Bundan sonra yapacağınız iş her genişleme kartı (ses kartı dahil) için bir PCI yuvası seçmek. Bir genişleme kartını takmadan önce kasanın arka tarafındaki kapaklardan gerekli olanını çıkartmalısınız. Genelde bu iş için vidalar kullanılır, ama bazı kasalarda plastik klipsler de bulunabiliyor. Bazıları ise kasaya bağlıdır, tornavida ile kanırtıp kırmak gerekebilir.
Basit bir sistemde hangi kartın hangi PCI yuvasına takılacağını belirlemek kolaydır. Ancak deneyimlerimiz ışığında bazı anakartlarda PCI yuvası seçiminin zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, bazı kartlarda IRQ'lar iki veya üç kere paylaşılabiliyor. Bu tür kaynak çakışmaları anakart ve işletim sisteminin beraber düzgün olarak çalışmasını engelleyebiliyor. Genelde bu sorunu çözmek için dert çıkartan PCI kartını başka bir yuvaya takmak veya IRQ ayarlarını elle yapmak gerekir. Diğer sorun ise tamamen ergonomik. Eğer kartın üzerinde büyük bir soğutucu plaka varsa bu kartı anakartın çok ısınan bir bölgesine takmamak gerekir. İşte bu yüzden, fazla ısınmayı önlemek için ses kartını ekran kartının yanındaki yuvaya takmadık.

Sabit Diskin ve Disket Sürücünün Takılması

Sabit diskinizi size uygun şekilde (single, master veya slave) ayarlamış olduğunuzu varsayıyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta sabit disk takılmış olarak görülüyor. Görebileceğiniz şu anda kasanın içerisini ayna gibi görebiliyoruz. Eğer anakart çekmecesini yerine itmiş olsaydık sabit diski sol taraftan vidalamak mümkün olmayacaktı.


Şu anda hala sabit disk ve disket sürücüye erişebiliyoruz. Kenardan disk vidalarını görebilirsiniz.

Her sürücünün iki tarafında da ikişer vida kullanın. Sürücü soğutma olayı özellikle günümüzün 7,200 rpm sürücüleri için çok önemli. 7,200 rpm hızında çalışan sabit disklerin ısısı kolaylıkla 50 derecenin üzerine çıkabilir. Bu yüzden diskin etrafında ısının dağılabilmesi için mutlaka biraz alan bırakmalısınız. Güç kaynağının fanı çoğu durumda kasanın içerisine yeterli hava akımı sağlayabilecektir.

CD-ROM Sürücüsünün Takılması

Bir CD-ROM sürücünün takılması aynen bir sabit diskin takılması gibidir. Önce jumper ayarlarının doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz.


CD Sürücü yuvasında

Bilgisayar kasasının ön paneli plastik bir kapak ile kapatılmıştır. Arka taraftan bakınca buradaki metal bölümü görürsünüz. Bu metal yekparedir, sadece sürücüler ve kablolar için gerekli delikler açılmıştır. Plastik kapağı çıkarttığınızda bu alanı görürsünüz. CE standartlarına göre ön panelin metal olması birkaç yıldır zorunlu. Çünkü metal elektromanyetik emisyonu düşürüyor.
Pratikte iki seçeneğiniz var. Eğer sürücü yuvaları kesilmiş, sadece ince bir metal ile duruyorsa bunları içeriden dışarı itip kırıp çıkartabilirsiniz. Daha pahalı olan yüksek kaliteli kasalarda ise bu kapaklar kolayca takılıp çıkartılabilirler. Bu aşamada kazaya uğramamak için önceden kontrol edip delikleri nasıl açacağınıza karar vermenizi öneririz. Ön delikleri açtıktan sonra CD-ROM sürücüyü içeri kaydırıp yerine vidalayabiliriz. Her zaman uygun boyutta ve dört adet vida kullanmaya dikkat edin. Vidaları çok fazla sıkıştırmayın, çok fazla sıkıştırmak metali eğebilir. Sürücü ne kadar hızlı ise bu eğiklikten o kadar etkilenecektir.
Vidaları sadede sürücüyü kaydırmayacak kadar sıkıştırmanız yeterli. Aynı sabit disklerde olduğu gibi CD-ROM sürücülerde de ısınma dikkat edilmesi gereken önemli bir faktördür.

Kabloların Bağlanması

Bilgisayarınız şu anda aşağıdaki fotoğraftaki gibi görünmelidir. Anakart, işlemci, bellekler, ekran kartı, ses kartı, sabit disk, CD-ROM ve disket sürücü gibi anahtar bileşenler takılmıştır. Şimdi sırada kabloları bağlamak var.


PC, kabloları takılmamış durumda

Birinci bölümü okuduktan sonra biliyor olmanız gerekli, iki ana tip kablo var. Birincisi disket sürücünün 34-hatlı kablosu, ikincisi ise sabit disk ve CD-ROM sürücüler için kullanılan 40-hatlı (80 kanallı) IDE kablosu. for the hard disk and CD-ROM. Kablolar birinci hattı gösterecek şekilde renkle kodlanmıştır. Çoğu sürücünün üzerinde de birinci hattın nereye denk geleceğini gösterecek bir ibare vardır. Eğer sürücünüzde bu tür bir ibare yoksa aklınızda olsun, renkli bölüm her zaman güç kablosunun bağlandığı yöne gelir.



Veri kabloları. İşaretler elektriğin aktığı yönü gösteriyor. Altta 80 iğneli sabit disk kablosu, üstte 34-iğneli disket sürücü kablosu görülüyor.

Sürücü Güç Konektörleri


5 ve 12 voltluk dört iğne. Disk sürücü güç konektörü veri kablosunun sağ yanında görülüyor

Güç kaynaklarında sürücülere elektrik sağlayan en az beş kablo bulunur. Eğer bundan fazlası gerekiyorsa, bir "ayırıcı" kullanabilirsiniz. Bir ayırıcı, tek bir kablodan iki güç kablosu çıkartmak için kullanılır. Kabloların uçları ve girdikleri yerler hata olmaması için eğik şekildedirler.
Disket sürücülerinin fişleri (konektörleri) küçük boyutludur ve güç kaynağından gelen kablolar arasından ayırt etmek kolaydır. ATX kablosu da güç kaynağından anakarta elektrik iletmek için kullanılır. Duruma göre ATX12 veya P6 konektörünün bağlanması gerekebilir.

Ön Panel Bağlantıları


Ön Panel Bağlantıları - HDD LED (sabit disk ışığı), güç (açma/kapama) düğmesi ve RESET düğmesi üst sırada. Altta ise mini hoparlör bağlantısı görülüyor

Bütün anakartlarda ön panel fonksiyonları için gereken bağlantılar kartın alt sağ bölümüne yerleştirilmiştir. Anakartınızın kullanım kılavuzundan hangi iğneye neyin bağlandığını öğrenebilirsiniz. Anakatın üzerinde yazan kısaltmalar deneyimsiz kullanıcılar için bir anlam ifade etmez.
• SP, SPK, veya SPEAK: Dört iğneli hoparlör bağlantısı
• RS, RE, RST veya RESET - iki iğneli RESET kablosu buraya bağlanır.
• PWR, PW, PW SW, PS veya Power SW - bunların hepsi güç düğmesi anlamına gelir, bilgisayarın açma/kapama düğmesinden gelen iki iğneli kablo bağlanır.
• PW LED, PWR LED: Güç LED'i - Bilgisayarın açık olduğunu gösteren ön panel ışığının iki iğneli bağlantısı.
• HD, HDD LED - bu iki iğneli bağlantıya sabit disk aktivitesini gösteren LED bağlanır
Ters veya düz takmak konusunda endişe etmenize gerek yok. RESET ve AÇMA/KAPAMA düğmeleri her durumda çalışırlar. Ancak LED'ler ters takıldığında çalışmazlar. Eğer bu türbir sorun yaşarsanız bağlantının yönünü değiştirmeniz yeterlidir.

Son Kontroller

Yeni bilgisayarınızı açmadan önce her şeyi bir daha gözden geçirmenizde yarar var. Aşağıdaki listedeki kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin:
• Anakartın jumper ayarları. İşlemciye uygun mu?
• Sürücü jumper ayarları: master/ slave doğru mu?
• İşlemci, bellek modülleri ve genişleme kartları tam olarak oturtuldu mu?
• Bütün kabloları bağladınız mı? Tam olarak oturuyorlar mı?
• Genişleme kartlarının vidalarını taktınız mı? Sürücüler sabitlendi mi?
• Bütün sürücülerin güç bağlantılarını yaptınız mı?
Yukarıdaki listeyi de kontrol ettikten sonra bilgisayarınızı açabilir ve işletim sisteminizi yükleyebilirsiniz....


Sata Hdd Kurulumu

Hantal EIDE kablolarını kullanmak istemeyen ve anakartında SATA özelliği bulunan kullanıcılar bir adaptör yardımı ile PATA sabit disklerine SATA veri kablosu takılabilirler.

Sata ve paralel ata kabloları arasındaki farkı çok iyi gösteriyor..


Şimdi de SATA diskleri Windows XP kuracağımız bilgisayarımıza nasıl tanıtacağımıza gelelim.Windows XP kurulumu yapıyoruz.Windows XP kurulumu hakkında bilgi için buraya tıklayın.Kurulum esnasında bu ekranla karşılaştığımızda "F6" 'ya basmalıyız.



SATA ,Serial ATA nın kısaltmasıdır.SATA'ya şu sıra çoğu kullanıcının kullandığı ve CD-ROM,RW,DVD gibi disk okuyucuları bağlamak için daha uzun sürede kullanacağı sandığım Paralel ATA'nın evrim geçirmiş şeklidir.

SATA standardı daha ince ,ergonomik kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak veriyor.Ayrıca Paralel veri iletiminde hız sadece kısa mesafeli uzaklıklarda etkiliydi.Uzun mesafelerle veri iletimi gerçekleştiriliyor, ama hız önemli derecede düşüyordu. Bunun nedeni ise, bit sayılarının uzun mesafede rasgele hızlarda gitmesi ve bundan dolayı bir karmaşanın meydana gelmesiydi. Ayrıca, 40 veya 80 iğneli paralel kablolar kalın olduklarından dolayı, yeterince esnek bir yapıda değillerdi. Bu nedenle de, kasanın içindeki hava sirkülasyonunu da etkiliyorlardı.

SATA'nın pin sayısı da diğer bağlantıya göre daha düşük. Serial ATA için 6 ya da 8 damarlı bir kablo yeterli. Paralel kablolarda bu damar sayısı 40 idi, hatta Ultra ATA 66 ve 100'lerin çıkması ile birlikte damar sayısı da 80'e çıktı. Seri bağlantıda zaman gecikmesinin yaşanması mümkün değil. Çünkü seri bağlantıda, paralel bağlantının aksine sinyal iletimi tek bir kanaldan yapılıyor.

"F6" 'ya bastığımızda birşey olmuyormuş gibi görünsede bir süre sonra karşımıza bu ekran gelecek.Biz de yeni bir aygıt eklemek için "S" tuşuna basacağız...


Hemen ardından bizden anakartımızla beraber gelen sürücü disketini isteyecek.Disketiniz yoksa kurulumdan önce oluşturmanız gerekir.Büyük olasılıkla bu sürücüler anakartınızla gelen CD'dedir orda da yoksa anakartı üreten firmanın internet adresinden indirebilirsiniz.Disketimizi sürücüye yerleştirip "Enter" tuşuna basıyoruz...

İşte disketten sürücü adı okundu ve onaylamamız için bize bir sorgu ekranı geldi."Enter" tuşuna basarak onay veriyoruz...



Yazının bu kısıma kadar olan kısmı bazı sitelerden karma ALINTIDIR.Serial ata paralel atanın geliştirilmiş halidir denilebilir.. .Saniyede 150 MB veri iletimiyle şimdiye kadar ki veri iletişimde ulaşılabilinecek en yüksek hıza ulaşılmıştır... Ama çok yeni bir teknoloji olduğu için eski işletim sistemlerinde serial ata harddisk kullanmak için birkaç ayar yapmak gereklidir ve eski anakartlar bu teknolojiye uyumlu olmadığı için serial ata harddiskleri desteklemezler bu nedenle eski bir ana karta sahipseniz bu teknolojiyi kullanamazsınız.... Şimdi win 98 de sata için yapılacak ayarlara gelelim :

Biostdan configure sekmesine gelelim ve serial ata ayarı "enhanced modda" ise bunu "compatible" şekline getirelim... Olay bu kadar basit diyebilirim....

Sata tenolojisi sadece harddiskler için değil cd room,rewriter ve dvd room gibi aygıtlarda da yüksek hızlara ulaşmak için kullanılır.Eğer sata destekleyen bir anakartınız varsa eski harddiskkinizle veda etme zamanınızın geldiğini size hatırlatmak isterim.En azından hıza önem veriyorsanız durum böyle...



1z52qm8.png


Bu anlatımda Donanım parçalarının çok pahalı olduğu bu günlerde size daha ucuz yoldan nasıl bilgisayar toplanacı anlatılıyor...Lafı çok fazla uzatmadan konumuza geçelim...


İlkten işe montaj edeceğimiz donanım parçalarını tanımakla başlıyalım...



Not: Donanım bilesenlerini anlatirken model ve soketlerine yazida yer verilmeyor, CPU montaji disinda, anlatim hem AMD hemde Intel platformlari icin gecerli olacak ve sadece cpu monaji ayri ayri anlatilacaktır, zaten montajda birbirilerinden ayrilan yegane farkda bu....

jb5v8i.png

2nlu13t.png

Donanim bilesenlerimiz hemen hemen hepsi yukaridaki resimdeler, sadece eksik bir parca var, eksik olan parca (CPU) Islemci pastasidir. Bunu ozellikle ayri tanitmak istedim, cunki bu parca olmassa olmazdir. Islemcimizi sicaktan yalıtacak ve asırı ısınmayı hatta yanmaktan engelleyecek olan Islemci pastamiz, resim 4 de gördüğünüz gibi
26p9x.png

Donanm bilşenlerini tanıdıktan sonraki yapacagımız işi bölümlere ayırırsak ilk bölüm anakartın montajı olacak, bu bağlamda anakartı takmadan önce üzerinde biraz inceleme yapalım.
2zi2fir.png

Yukardaki sayılardan başlarsak:

1. Islemci soketi


2. Ram slotlari

3. Ide portu---> CD-ROM Yada Hard disk bağlantısı icin

4. Ide portu 2--> CD-ROM Yada Hard disk bağlantısı icin

5. S ATA portlari Hard disk icin en güncel bağlantı biçimi ( S ATA yeni genarasyon Hard disklerde kullanılıyor )

6. On panel bağlantıları ( Front Control Panel Connectors )

7. Disket (flopy) portu

8. PCI portlari

9. AGP portu (Grafikarti icindir)

10. Dışa açılan bağlantılar paneli

11. işlemci (CPU) fan bağlantı noktası

Anakart icin genel olarak bizim montaj sırasında kullanacağımız bunlardı, bunların dışında biraz daha detaya girip 6. ve 7. resimlere de göz atmakta yarar var tabi...

123wfb5.png

2ptpbhw.png

Piyasadaki en son çıkan kartlar üzerinden değerlendirirsek arka paneldeki çıkışları ve girişlerinin resim 7 deki açıklaması böyle olur


1. Klavye, fare cikislari

2. 2 x USB portu

3. Parelel port

4. ATX güc girisi

5. Monitor girisi

6. LAN girisi

7. 2 x USB

8. Optik cikislar (ses icin)


2. Bölüm (CPU) islemcinin anakarta montaji. ( INTEL islemciler icin )



Simdi ana kart üzerinde montaja gecelim. ilk olarak (CPU) işlemcimizi takarak başlayalım.İşlemci soketimizin yanındaki çubuğu işlemcimizi oturtturabilmemiz için yukarı kaldıralım (bu çubuk aşağı doğru kapandığında işlemci iğnelerini yuvasına oturtturacak ve hem de sıkıştırma görevi görecektir.

f2q1hs.png


İşlemcimizi sokete yerleştirirken dikkat etmek zorunda olduğumuz konu, resim 9 da gördüğünüz gibi işlemci üzerindeki köselerden birinde üçgen bir işaret var. Bu işaretli tarafın ana kart işlemci soket girişindeki, yine bunun içini işaretlenmiş köseye denk gelecek bir şekilde yerleştirilmesi lazım

dxbv2r.png


Sıradaki işlemimiz termal macunumuzu işlemci üzerine sürmektir. 11 ve 12. resimlerde olduğu gibi bizde termal macunumuzu işlemci üzerine yayıyoruz.

e9gs2r.png


Resimde gördüğünüz gibi termal Macunumuzu işlemcimizin üzerine yayıyoruz, ama yanlardan taşacak kadar fazlada olmamalı, normal bir tabaka olmalı, fazlası da isi yalıtımı acısından iyi değil.

2yv5oir.png


Termal macunu ile isimiz bitti ve işlemcimizi soğutacak fanimizi, sürdüğümüz termal macunun üzerine yerleştireceğiz. resim 13 de gördüğünüz gibi fani oturtturduktan sonra fan üzerindeki çubuk aşağı indirilerek fanin tam olarak yerleşmesi ve sıkışması sağlanır. Resim 13 de ayrıca belirtilen bir konu fanin elektrik bağlantısıdır.

2jdgu9l.png


3. Bölüm (CPU) işlemci montajı ( AMD islemciler icin )

Intel için işlemci montajı bu kadar arkadaşlar simdi birde AMD işlemcilerin nasıl montaj edildiğini görelim.

(AMD işlemciler için)

Aslında Intel ve amd montajı arasında çok büyük bir fark yok, ama ben yinede olan küçük farkları kafaların açılması acısından islemek istedim. resim 20 de AMD tabanlı bir ana kart var.


ic4t8k.png


Ana kart işlemci soketimizin üzerinde Intel soketinde olduğu gibi işaretlenmiş bir alan var. Bu resim 15 de soketin kösesinde olan socet işaret ayni zamanda işlemci üzerin dede vardır. işlemcimizi Intel anlatımında olduğu gibi ana kart soketine bu işaretli köşeler denk gelecek şekilde yerleştirmemiz gerek.


219qper.png


İşlemcimizi yerleştirdikten sonra Intel sokette olduğu gibi soket çubuğunu aşağı indiriyoruz ve işlemcimiz oturmuş oluyor ve işlemcimize termal macun sürmeye geçiyoruz.


10qzznt.png


AMD soketi INTEL de olduğu gibi üst tarafı tamamen düz bir yüzeye sahip değil, amd işlemci üst tarafında bir Chip çıkıntısına sahip ve termal macunuda süreceğimiz bölge burası. Termal macunumuzu sürerken dikkat edeceğimiz noktalardan bir macunu sürerken chipin dışına taşmayacak şekilde üzerine yaymak gerektiğidir.


s2dzc1.png


Termal macunu sürdükten sonra işlemci fanini monte etmeye geldi sıra. Bunun için resimlerdeki örneklerden yararlanacağız. Resimde göründüğü gibi soket dişlerini fanimizin isi emicilerinin yan tarafına takıyoruz

2hiayc4.png


Resim 19 da ana kart soketine fan ısı emicisinin bağlanacağı noktaları

30t51jc.png


otlnir.png


11111dg.png


Resimde gördüğünüz gibi basit bir işlem bu. Genelde işlemci soket çevresinde olan, işlemci fan elektrik bağlanışını bu şekilde bağlıyoruz.


2ah5x61.png


Bağlanmış olarak son hali, ve gördüğünüz gibi kabloyu da dağınık ortada bırakmıyoruz. ve işlemci montajımız tamamen sona erdi. Sırada 3. işlem var.

xc63rl.png


3. Bölüm ( Ramların slotlarına takılısı )

İlk atacağımız adim Resim 24 de görünen ram slotumuzun mandallarını geriye doğru itmek ve ramlarımızın yerleşeceği yuvaları tamamen açmak oluyor.


z59j.png


25. resimde görünen önemli ayrıntı yada dikkat etmemiz lazım. Bu ayrıntı ramlarımızın yerleşeceği slotlarda, orta kısımda bulunan çıkıntılardır. Ramlarımızı yuvalara yerleştirdiğimiz anda, ram ortasında da karşılığı olan bu çıkıntıları birbirilerine denk gelecek şekilde oturtturmalıyız, ama buna dikkat etmeden ramları yuvalara itersek ramlarımız elimizde kalabilir.


zl5dgg.png



Resimde gördüğüm gibi uyguluyoruz, ramlar aşağı doğru bastırılarak yuvalara oturtturuluyor ve mandallar kapatılıyor iste tüm ram takma işlemi bu kadar

burada dedim gibi en önemli olan nokta ortadaki çıkıntı ve girintilerin bir birilerine denk gelmesi

vxdkc0.png


Ramlarımızda takıldı ve ana kartımızın üzerinde işlemci ve ramlarımızın takılmış hali.

2sab1hg.png



4. Bölüm( Ana kartın kasaya takılışı )

v7bc6g.png

Genelde kasalarda standart standart olarak arka panel maskesi mevcuttur, ama biz standart olan o maskenin satın aldığımız ana kartımız ile gelen maske ile karsılaştırarak, uyup uymadığını kontrol ediyoruz. çünkü her ana kartın giriş ve çıkışlar paneli ayni olmayabiliyor.


Kontrol ettikten sonra uymadığı kesinleşirse resimde gördüğünüz gibi kasa ile gelen standart maske çıkıyor ve yerine ana kart paketinde gelen maskeyi takıyoruz.

jkj22o.png


Bu arada tabi kasamızın sağ ve sol kapakları çıkarılmış durumda ve kasamızın sol tarafında resim 32 dede göründüğü gibi ana kartımızın vidalanması için ekstra bir plakete var, bu plateyi kuruyoruz

2vkgsa9.png


Plaketimiz yerde simdi yapacağımız iş ana
kartımızı platenin üzerine koyup, vida yerlerini tespit edip işaretlemek

2607j1z.png

2a7tuzl.png


işaretleme işleminden sonra sıra kasa ile gelen ve ana kartımızın üzerine oturacak olan ayaklı somunları işaretlediğimiz alanlara yerleştirmeye geldi, resimler dede örnek olarak görünüyor.


Bu ayaklı somunlar her kasada ayni değildir bazı kasalarda geçmeli olur bazılarında vida halinde...

Ayaklı somunlarımızı yerleştirdik artık, kartımız vidalanarak sabitlenecek duruma geldi.


23vmi6a.png



ad2p91.png



Vidalama esnasında dikkat edeceğimiz en önemli husus tornavidayı çok sakin ve dikkatle kullanmaktır. Eğer tornavidaya fazla baskı yapıp karta kaydırırsak, ana
kartımız bu darplardan dolayı kullanılamaz hale gelebilir.


nl8yeh.png


20z8jkw.png



Ana kart ta tamamı ile plateye sabitlendi ve platemizi kasamıza takıyoruz ama platemizi kasamıza takmadan önce yapacağımız son küçük bir is var. Buda (PSU) bilgisayarımızın güç kaynağını kasamıza monte etmek, bu bazı kasaların içinde hazır olabiliyor ama genelde kasalar güç kaynaksız çıplak satılır. Ana kartımızın sabitlendiği plate ile takılmış örnek hali resim 41 de.


2947961.png



5. Bölüm ( Güç kaynağı montajı )

mc56ic.png



Resim 42 de görünen standart bir (psu) güç kaynağı, ve resim 43 dede güç kaynağının ana karta bağlanacak uçlarını inceleyebilirsiniz

14loilx.png


Resim 44 de güç kaynağımızı kasamıza nasıl ve nereye monte edeceğiniz konusunda fikir edinebilirisiniz, aslında bence bilgisayar toplamada, güç kaynağını monte etmek en kolay is, yapacağınız şey güç kaynağını üst bos köseye, güç kaynağı faninin kasadaki karşılığı olan fan boşluğuna denk gelecek şekilde yerleştirip vidalamanız.

2agoto9.png


2rwq4g4.png


Resim 45 ve 46 da görünen güç kaynağımızdan ana karta takılacak olan ve ana karta, ana elektrik bağlantısını sağlayacak sokettir.

wj6flu.png


Resimdeki gibi uygulayıp yandaki mandalın yuvasına geçecek şekilde takıyoruz ve resim 47 de gördüğünüz işlemci elektrik soketinde diyer elektrik soketi gibi mandalını yuvasına oturtturarak takıyoruz.

11c9hrk.png


7.Bölüm ( bağlantıları )


Resim 48 kasamız üzerindeki (power) (Reset) ve (Led) bu düğme ve ışıklar panelini ana katımıza nereden, nasıl ve ne ile bağlayacağımızı gösteriyor. Burada sizin alacağınız sadece bir fikir ve örnektir, çünkü satın alacağınız ana kart, yapısına göre yanında bir adette kılavuz ile geliyor. bu kılavuz çok önemli, montaja başlamadan bu kılavuzdaki bağlantı semalarını incelemelisiniz.

2zfk51k.png


49. resimde örnek olarak on panel bağlantılarının ne şekilde olduğunu sema olarak göstermiş, ana kartların kasa bağlantı seması genel olarak aynidir ama siz ana kartınızın kılavuzundaki semadan yararlanacaksınız tabi ki.

23w8ubm.png


xnrjol.png


50 ve 51. resimlerde size bir fikir verecek tabi, ama tekrar ediyorum kasa ve ana kart bağlantısını ana kartın kendi kılavuzu ile yapmanız daha sağlıklı bir montaj için şarttır.

219opdz.png


219opdz.png


Ve kasa üzerindeki extra USB portlarinin bağlantısı olacağı nokta ve örnek bir sema. Bu arada elinizdeki ana kartın kasa bağlantısı icin yapılmış bağlantı noktalarının hemen yanındaki yazılara dikkat edin. çünkü muhtemel olarak takacağınız kablo üzerinde de ayni yazının karşılığı olur, bu hem USB hem de düğme, ışık takımı için gecerlidir.


1opspd.png


USB bağlantımızın takılmış son hali.

27ybiq1.png


8. Bir grafik kartı nasıl takılır ( AGP grafik karti montaji )

n64bhs.png


Resim 54 de AGP slotunu görüyoruz, grafik kartımız bu slota takılacak.

1ekpf.png


Grafik kartımızı resimdeki örnekte olduğu gibi AGP slotunun yuvalarına arkadaki mandalı açıp tabana kadar bastırarak oturtturuyoruz. Ve mandalı tekrar kapatıp grafik kartımızı sabitliyoruz. resim 56 da ise son işlem grafik kartımız kasaya vidalanarak sabitlenir.

o5zz14.png


9. Bir disket sürücüsü montajı nasıl montajı yapılır( flopy disketin montaji )

2d7dc11.png


İse kasamızın on panelinden flopy disketinin yerleşeceği ön kapağını çıkararak başlayalım

2byxzs.png


Flop yi takıyoruz ve sabitlemek için yan taraftan vidalıyoruz.


wt7keu.png


eq2jqq.png


Sırada flopimizin ana kart ve elektrik bağlantısı var.


2ikrzhk.png


Resim 62 de elektrik bağlantımız gösterilmiş, aynen uygulayın ama takarken dikkat edin elektrik skartindaki raylara dikkat edin karşı tarafta gececiği yere uyumlu olmalı. Giremeyecek şekilde zorlanırsa teller yamulabilir. Tabi bununla birlikte ödediğiniz paralarınıza

5l73gw.png


63. resimde flopy disket sürücüsünün ana karta gidecek olan kablonun takılı hali. Bu kabloyu takarken bir yanında orta kısmın da ki dişe dikkat edin ve karsı tarafta o dış için bir girinti var. girintiye denk gelecek şekilde takılmalı çünkü bu girinti doğru bağlamanın işareti.


f3fa4l.png


64. resmi takip edersek flopy disketinden çıkan flat kablonun ana kart üzerindeki bağlantı noktasını yerini görürüz, tabi bu her ana kartta aynı yerde değil ama flopy slotu hd ve cd rom slotuna göre biraz da enine kısa oluyor. bu konuda ana kartınızın kılavuzuna mutlaka göz atin.


2db9umo.png



10. Bir hard disk montajı ( Harddisk montaji )


İse har diskimizin camperlarini ayarlamakla başlayalım. Resim 65 de bir örnek var ama sizin satın aldığınız hard diskle gelen camper şemasına da göz atmanızda yarar var ve genel olarak tüm hard disklerde sema aynidir.

288qkk2.png



Eğer iki hdd miz varsa birini slave ötekini ise master yapıyoruz. Ama sadece tek har disk takılacaksa ikisinden biri yapılır.


ereb2u.png


Bunu bir cımbız yardımı ile telleri yamulmadan dikkatlice semada gösterdiği şekilde takıyoruz

2w7l4xy.png


Sonraki aşama hard diski kasamıza vidalayarak sabitlemektir.


20u5ut4.png



Flopy diskette yaptığımız işlemin bir benzeri olarak, ide kablosunu bağlıyoruz. bu arada belirteyim flopy, cd-rom ve hard disk bağlantılarını yapmak hemen hemen aynidir.

2hmikxw.png


Resim 69 da, ide kablolarını görüyoruz


1zx0dwk.png



Hard diskimizden çıkan ide kablolarımızın ana kart üzerindeki bağlantı slotu, (mavi) ve ok işaretinin gösterdiği boşluk ve çıkıntının birbirine denk gelecek şekilde takılması lazım.


2a6vbb6.png


Hard disk takılmasında son işlem flopyde olduğu gibi elektrik bağlantısını takıyoruz ve kasamıza vidalayarak sabitliyoruz.

11. Bir CD rom montajı ( CD-ROM, DVD-ROM, BRENNE Montaji )
 
teşekkürler hocam emeğine sağlık beni 14 sene geriye götürdün yav.Epox board,agp yuvası disketler,jumperlar hey gidi günler hey.
 
:+1: zaman işt geri gelemiycek getirilemiycek bi mefhum..
 
Geri
Üst