Bilgisayar Bilimi Ders Tecrübeleriniz ve Görüşleriniz Nelerdir?

Kodla Büyü

mas1961

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
738
Değerli arkadaşlar, okulumuz BT Sınıfındaki bilgisayarlar çok eskidiği ve artık kullanılamayacak duruma geldiği için demirbaştan düşülmüştü. Şu anda BT sınıfında bilgisayar yok geçen yılın sonunda Bilgisayar Bilimi konulu yazıya istinaden Bakanlıktan 30+1 bilgisayar istemiştik ama hala bekliyoruz. Dersleri mecburen Etkileşimli Tahtadan işliyorum.

Derslerde studio.code.org vb sitelerden de faydalanmaya çalışıyorum. Hazırlık Sınıflarına 4 saat ders veriyorum ve 4 saat ancak Kur-1'e yeter diye düşünüyorum. Öğrencilerin matematik altyapıları oldukça düşük. Elimden geldiğince basitleştirerek anlatmaya çalışıyorum. Bilgi işlemsel düşünce ve problem çözme becerilerini bir nebze de olsa geliştirmeye çalışıyorum. Okulumda %10'luk dilimde 2-3 öğrenci var. Kitap ve Müfredat, TEOG'da %5-10'luk dilime giremeyip de liselere gelen çocuklara göre oldukça ağır. Bilgisayar olmadığı için de uygulama imkânı oldukça kısıtlı.

TEOG’da % 5-10’luk dilime giremeyen öğrencilerin Python'da oldukça zorlanacaklarını öngörüyorum. Dersi mümkün olduğunca basit bir şekilde çok temel düzeyde işlemeye çalışacağım. Hem kur-1'in hem de kur-2'nin olabildiğince sadeleştirilmesi genelde blok yapısıyla derslerin işlenmesi taraftarıyım.

Bu arada EBA'da henüz içerik eklenmese de 9. sınıfa hem kur-1 hem de kur-2 başlığı açmışlar. Normalde Hazırlık sınıflarına iki başlığı birden açmaları, 9. sınıflara kur-1, 10.sınıflara ise kur-2 başlığını açmaları gerekirdi kanaatindeyim.

Özellikle Hazırlık sınıflarına ders veren veya 9.sınıflarda kur-1 işleyen benzer durumda olan arkadaşlar da tecrübe ve görüşlerini paylaşırsa sevinirim.
 
Hocam normal and. lisesindeyim. Müfredat değiştiği, kitap yeni olduğu için tabiki eksiklikler mevcut. Bunları geri dönütlerle ilerleyen senelerde düzeltileceğini düşünüyorum. Bizim öğrencilerimizin en düşük puanı bu sene 380 civarı. Kitap biraz teknik olmuş. Ama düzeltilecektir diye umuyorum. Ben de daha basitleştirerek anlatmaya çalışıyorum. Kitaptaki konuları telknik bilgiye boğmadan sadeleştirerek veriyorum. Şu ana kadar labaratuara gitmedik. Bazıları biraz sıkılıyor. Ama geneli keyif alıyor gibi. En önemlisi ben de anlatırken keyif alıyorum. Özellikle bu haftaki akış diyagramları konusu çok zevkli geçti. Akış diyagramları üzerinde 1-2 hafta daha durmayı düşünüyorum.
Bir de öğrencilerimizin hepsinin yazılımcı olmasını beklemiyoruz tabi. 1 tanesine bile ışık tutsak yeter bence. Sene sonunda hepsi 2 sayının toplamını yapabilsinler yeter. Daha üst düzey performansı olanlar da olacaktır muhakkak. Onları da yönlendirebilirsek ne mutlu bize.
 
Hocam ben de keyif alıyorum. Eski müfredata göre yeni müfredatımız çok daha anlamlı, önemli ve çağın gereklerine çok daha uygun. En azından dersimiz anlam kazandı. Ama karşımda öğrencilerde boş bakışlar görünce rahatsız oluyorum :) Eskiden öyle derdimiz pek yoktu :)
 
Bu yıl için yaptıkları doğru 9. sınıfa kur-1 kur-2 yazabilirler ama seçmeli bir ders olduğu için gelecek yıl farklı bir yöntem bulmaları gerekli. Ben olsam seçmeli dersleri farklı bir listeleme yöntemi geliştirirdim.
(Not ebadaki elemanları tebrik ediyorum. Dün mesaj yollamıştım eba da bilgisayar bilimi dersinin olmadığı için sınav oluşturamadığımı söylemiştim hemen eklemişler tek eksikleri bunu bana mesajla bildirmemişler :) yada benim gibi birçok kişiden mesaj aldılar bıktılar koyak kurtulalım dediler. )
 
Hocam ben de keyif alıyorum. Eski müfredata göre yeni müfredatımız çok daha anlamlı, önemli ve çağın gereklerine çok daha uygun. En azından dersimiz anlam kazandı. Ama karşımda öğrencilerde boş bakışlar görünce rahatsız oluyorum :) Eskiden öyle derdimiz pek yoktu :)
Hocam nacizane tavsiyem en basite indirgeyin. Ben geçen hafta akış diyagramını salı günkü derslerimde öğrencilerimin anlamadığını hissettim. Diğer günler daha basit ve yöntem değiştirerek anlatmaya başladım. Daha anlaşılır oldu. Öğrencilerinizi sizden iyi kimse tanıyamaz. Baktınız anlamıyorlar yöntemi değiştiriverin.
 
Ben de öyle yapıyorum hocam. Tecrübelerimizi paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm. Belki daha güzel örneklerle karşılaşırız. Bir de müfredatı hazırlayan hocalarımız büyük ihtimalle BBNET'i de takip ediyorlardır. Burdaki yorumlara ve geri dönütlere bakarak seneye belki biraz daha sadeleştirmeye gidebilirler.
 
iyi akşamlar arkadaşlar bende dersimi akıllı tahtadan anlatıyorum bilgisayarlarımız ölü malesef. sizlere bir sorum olacak kitaptaki programlama yapısı göstergeler konusunda verilen örnekleri anlatıldığı şekilde flowchartta yapamıyorum. soru çözümlerinin de bulunduğu bir yer var mı bana yol gösterebilir misiniz? ( not: bt öğretmeni değilim okulda bt öğretmeni olmadığı için ders bana verildi.)
 
Geri
Üst