Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
search-engines-indexing.png


Merhaba sevgili okurlar, ben KingSkrupellos.
İnternet kategorisi ile devam ediyoruz. Şimdi anlatacağım makale de sizlere kullanmış olduğumuz arama motorlarının püf noktalarını söyleyeceğim.

Öncelikle, internet gibi uçsuz bucaksız bir bilgi havuzunda aradığımız bir bilgiyi daha kolay bulabilmek için Google, Altavista, Yahoo gibi arama motorlarını iyi kullanmak gerekir. Bu nedenle basit kullanım tekniklerini bilmek gerekir. Aksi takdirde işimiz samanlıkta iğne aramak kadar zor olur.

Bunun İçin Şu 6 Kurala Dikkat Etmeliyiz:

1. Soruyu Doğru Yazın: Varsayalım ki, bir ödev yapmak için internette kaynak arıyorsunuz. Bu durumda ödev başlığıyla ilgili birkaç detay ve anahtar kelimeyi aratma iyi bir başlangıç olacaktır. Diyelim ki ödev başlığınız “Rönesans döneminde sanat akımları” olsun. Bu ödev başlığını doğrudan aratabildiğiniz gibi, sizin yoğunlaşmak istediğiniz örneğin “Leonardo” gibi özel bir detay varsa, arama motoruna “rönesans sanat leonardo” yazmanız sizi konuyla ilgili pek çok kaynağa ulaştırır. aynı zamanda arama motorlarına doğrudan sorunuzu da yazabilirsiniz. Örneğin: sabit diskinize format atmak istiyor fakat bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. Böyle bir durumda, “sabit diskime nasıl format atarım” cümlesini yazmanız sizi bu konuyla ilgili sayfalara ulaştırabilir.

2. İngilizceye Dikkat Edin: İnternetteki bilgi kaynaklarının çok büyük bir kısmı tamamen İngilizce olarak hazırlanmıştır. Bu nedenle Türkçe arama seçenekleri her zaman yeterli sonuç vermeyebilir. Yapmanız gereken, aramak istediğiniz konuyla ilgili olarak anahtar kelime ya da cümleleri bir de İngilizce olarak yazmanızdır. Eğer İngilizce arama girdileri kullanırsanız, ulaşabileceğiniz kaynak sayısı önemli ölçüde artacak ve Türkçe aramalarda rastlayamadığınız bilgilere de ulaşabileceksiniz.

3. Daha Fazla Kelime Kullanın: Aradığınız konuya en kolay ve kısa yoldan ulaşmak için arama sonuçları sırasında görüntülenecek sayfa sayısında azaltma yoluna gitmelisiniz. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey, aramak istediğiniz konuya göre daha fazla özel kelimeyi arama satırına yazmanızdır. Aradığınız konuya özel ne kadar fazla detay kelime kullanırsanız, gereksiz sayfalarla vakit kaybetmeden aradığınıza ulaşma ihtimali o kadar artacaktır.

4. Yazıma Dikkat Edin: Arama motorlarına arama girdisi olarak ne yazdığınız kadar önemli olan en büyük ayrıntı nasıl yazdığınızdır. Yazım hataları çıkan sonuçları farklılaştırır. Bir çok arama motoru, arama satırlarında bazı özel komutlar değerlendirebilir. Buna ait örnekleri daha sonra vereceğim.

5. Kelime Çıkartın: Bir arama sırasında çıkacak sonuçlar arasında ihtiyacımız olmayan bazı sayfaları görüntülememek için kelime çıkarma yolunu deneyebilirsiniz. Google’da “-”(eksi) işaretiyle kullanabileceğiniz bu özelliği bir örnekle açıklıyayım: Diyelim ki, Rönesans dönemindeki sanat akımlarını inceliyor fakat “resim” sanatıyla ilgili bir içerik istemiyorsanız, arama satırına “rönesans sanat akım – resim” yazmanız yeterli olacaktır. Hangi kelimeden önce “-” işareti kullanırsanız o kelimenin bulunduğu sayfalar görüntülenmez.

6. Cümle Arayın: Tırnak( ” ) işareti neredeyse tüm arama motorlarında cümle aramak için kullanılır. Eğer bir arama girdisinin en başına ve en sonuna ( ” ) işareti koyarsanız o arama tam cümle olarak aranacaktır. Özellikle şarkı sözü ve şiir gibi bulunduğu ortama göre değişmeyen dokümanlara kolay ulaşmanızı sağlayan bu özelliği şu örnekle açıklayayım: “rönesans döneminde sanat akımları” gibi bir arama yaparsanız, cümlenin tam olarak bulunduğu sayfalar aranacak ve bulunduğu takdirde görüntülenecektir. Eğer aynı cümleden ( ” ) işaretini kaldırır, yani; rönesans döneminde sanat akımları şeklinde yazarsanız, bu sefer içerisinde rönesans, döneminde, sanat ve akımları kelimeleri geçen sayfaların hepsi birden karşınıza çıkacaktır.

Özetlersek ve Pratik Kuralları Söyleyecek Olursak;

1. Akıllı sözcük aratma dediğimiz, arama kutusunda + ve – karakterlerini kullanarak arattığınız ana sözcük( ya da sözcük grubu ) içinde bir filtreleme yapabilirsiniz. Bu tür bir uygulamada bazı özel sözcükleri tahmin ederek arama sonuçlarınızı daha dar bir alanda gerçekleştirebilirsiniz.
Örneğin: Arama satırına pasaport+uzatma+gerekli yazıldığında, Google’da 339 sonuç veriyor. pasaport+uzatma+gerekli-başvuru yazıldığında ise, yine Google’da 124 sonuç veriyor.

2. Yukarıda da değindiğimiz gibi cümle ararken, kelime ya da cümle tırnak ( ” ) işareti içinde olmalıdır. Bu kullanım şekli, tırnak işaretleri içinde yazılı cümle ya da sözcükler dizisinin aynen geçtiği siteleri listeler.
Örneğin: “pasaport süresini uzatma” gibi.

3. Belirli bir sitede arama yapmak için arama satırına şu örnekteki gibi yazılır:
Örnek: “pasaport süresini uzatma” site:egm.gov.tr

4. Konuyla ilgili daha karışık bir örnek verelim:
Örnek: Diyelim ki, ilgilendiğimiz konu, “sinema tarihinde sinema kuramları” olsun fakat içerisinde Sergei Eiesentein’in isminin geçtiği sayfalara da elimizde zaten yeterli kaynak olduğu için ihtiyacımız olmadığını varsayalım. Bu durumda arama satırına; sinema kuram -sergei “sinema tarihi” yazmamız yeterli olacaktır. Böylece içerisinde “sinema tarihi”tamlaması bulunan, sinema ve kuram kelimeleri geçen ama kesinlikle içerisinde sergei ismi bulunmayan sayfalar aranıp görüntülenecektir.

İşte Google kullanmanın püf noktaları bunlar. Bunlara dikkat edersek internette istediğimiz bir şeyin bulunmasının hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Arkadaşlar şunu da söylemeden geçmek istemiyorum; Anlatmış olduğum makalenin bazı maddeleri 2007 yılında Vatan Gazetesinin MyPC dergisi ekinde de yer almıştır. Herkese kolay gelsin.[/color ]

İnternet’de arama yaparken yüzlerce sonuçla boğuşmadan aradığnız bilgiyi kolayca bulun!

Arama makinelerini kullanmak tek başına yetmiyor. Milyarlarca sayfa arasından en doğrularını seçebilmek için ise doğru yöntemleri kullanmak ve bazı püf noktalarını değerlendirmek gerekiyor.

Kendi içlerinde milyarlarca bağlantıyla rasgele birleştirilmiş trilyonlarca sayfadan oluşan İnternet sitelerinin dünyası giderek devasa bir labirente benziyor. Her gün her hangi bir dilde, her hangi birine ait, her hangi sebepten ötürü 1 milyondan fazla sayfa İnternet’e ekleniyor. Dünya için bulunmaz bir paylaşım ve iletişim ortamı oluştursa da bazı sakıncaları da olabiliyor. Bilgi kirliliği bunlardan biri. İnternet’te aradığımızı bulmamız için yapılmış “arama motorları”nın dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri olması, insanların bu kalabalıkta mutlaka bir rehbere ihtiyaç duyduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Bu siteleri doğru tekniklerle kullanmak ise en doğru sonuca erişmek ve zamandan kazanmak için şart.

Arama motorlarının çoğu, İnternet’in içine girip tüm sayfaların bağlantılarını avlayan özel robot yazılımları kullanıyor. Bu robotlar sayfaları çiğneyip kendilerine gerekenleri ayıklıyorlar ve kelimelerin ve bağlantıların listelerini çıkarıyorlar.

Doğru arama motoru

Arama yapmaya başlamadan önce, ilk olarak aranan şeye en uygun siteyi seçmek gerekiyor. Neredeyse arama konusunda tekel haline gelen “Google” gerçekten de İnternet’in en iyi arama motoru olarak tanımlanabilir. Hızlı ve detaylı arama yöntemi sayesinde her en milyonlarca kullanıcı aradığını bu site üzerinden buluyor. Google’la birlikte Altavista’nın da dahil olduğu genel arama motorları, metin taraması için ideal siteler olarak tanımlanabilir. İnternet’in ilk meşhur arama sitesi olan Yahoo ise kategorik aramalarda uzmanlaşmış durumda. Kültür, spor, sinema, politika gibi kataloglar altında seçenekler inceltilerek doğru arama yapılabilir. Bir diğer alternatif de portallar olabilir. Aslında arama motoru olmasalar da, bu devasa sitelerde pekçok kategori altında listelenmiş İnternet sitelerine kolaylıkla erişilebilir. Birden çok arama sitesini kullanan programlar da seçeneklerden biri. Örneğin Copernic’i kullanarak en popüler arama motorlarının tamamını taramak mümkün.

Aramanın püf noktaları

Anahtar kelime seçiminde dikkatli olun. En doğru sonuç için fazla sayıda anahtar kelime seçin.
İki ya da daha fazla anahtar kelimeyi bağlarken aralarına ‘and’, ‘&’ veya ‘+’ işaretlerini yerleştirin.
Kelimeleri parçalı olarak aramak için ‘?’ ve ‘*’ işaretleri kullanılabilir. Tek harfi değişken yaparken ‘?’ (?özlük: gözlük ve sözlük); kelime tamamlamak için ise ‘*’ (tele*: telefon ve televizyon) işaretleri kullanılabilir.
Anahtar kelimelerden hepsini ayrı ayrı listelemesi için kelimelerin arasına “|” işareti (Alt Gr+<) konmalıdır.
Anahtar kelimeleri çoğul yazmak yerine tekil yazın.
Anahtar kelimelerin yanyana bulunduğu sayfalara ulaşmak için kelimeleri çift tırnak (“Hakkı Devrim”) içine alın.
Anahtar kelimelerden, listelenmesini istemediklerinizi yazmak için başına ‘-’ işareti koyun. Örneğin -Hakkı Devrim yazarsak, içinde Hakkı kelimesi olmayan Devrim sonuçlarını listeler.
İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri yazarken başına ‘+’ işaretini koyun.
Hem Hakkı, hem de Devrim kelimelerini barındıra sayfaları listelemek için “+hakkı +devrim” yazmanız gerekir.
 
Geri
Üst