Apartman Yönetim Programı

Kodla Büyü

exelsior

Aktif Üye
Mesajlar
833
Yöneticiliğini yaptığım merkezi ısınmalı apartman için hazırlamış olduğum ve faal olarak kullandığım veri tabanıdır.

(En son güncellememde otomatik gecikme tazminatı hesaplama ve ekleme özelliği eklendi.)
Apartman yönetimi banka hesabıyla paralel çalışmaktadır.
İşletme defteri kayıtlarıyla birebir uyumludur ve ona göre muhasebe tutar.
Aidatlar(demirbaş, sarfiyat ayrı ayrı), kira gibi diğer gelirler işlenebilir.
Giderler her türde işlenebilir.

En önemlisi kim ne kadar, hangi aidatını borcunu ödedi, ne kadarı kaldı. geriye ve ileriye dönük ödemeleri işleme.
İşletme defteri sayfa sonu toplamları ve direkt işletme defteri gelir-gider sayfaları yazdırma yapar ki benim için en değerlisi neredeyse bu. Çünkü o deftere yüzlerce gelir-gider yazmak bir zulüm :eek:

Ben şu şekilde çalışıyorum. Her ay için aidatlar oluşturup, aidatın içeriğini belirleyen sarfiyat, demirbaş gibi kalemlerle miktarını belirliyorum.

Genelde aidatların çoğu sarfiyat türünde oluyor. Yani elektrik su asansör gibi genel giderler, yanş kiracıların kendi cebinden katılacağı giderler diyelim. Faturaları ve diğer giderleri excell de bir elektronik tablo olışturdum ve oraya giriyorum. Orda paylaşımı belirleyen formüller var. Kimi binalarda bu metrekaredir, kimi binalarda pay ölçer olur, bazı giderlere eşit katılım gerekir vs. Bunun her apartmana göre binlerce değişik varyasyonu olabilir. O nedenle bu kısmı excellde bir elektronik tablo ile hallediyorum. Bir defa yaptım sürekli aynı şablonu kullanıyorum. Yani aidat miktarını elektronik tablo hesaplıyor takip ve kayıt işlemleri bu program yapıyor. Benim apartmanımda her daire eşit metrekare olduğundan bir daireninkini hesaplamak yetiyor.

Üstelik diyelim ki payölçere göre ısınma giderini her daire için ayrı ayrı hesaplayacak bir elektronik tablo kolayca yapılabilir. Tek bilinmesi gereken dağıtım formülüdir. (hani %30 her daireye eşit vsvsvs gibi) her daire için farklı aidatlar çıkacaktır. Bu ise programda her daire için önce topluca belli bir miktar aidat oluşturup sonra bunları eldeki tutarlara göre değiştirerek yapılabilir.

Ama burda isteyenlere özel bir kolaylık var. Diyelim ki 400 daireli 4 bloktan olışan payölçerli bir site yönetiyorsunuz. Elektronik tablo şablonununz hazır ise sadece endex, fatura bilgilerini tabloya girip 400 dairenin aidatını bir şablona göre oluşturup bunu tek seferde programa aktarabilirsiniz. Payölçer endex bilgileri bilgisayar ortamında kaydedilmiş ise tüm bu işlem çok kısa sürer.

Devam edersek yapılan ödemeleri-giderleri banka ekstresinde görüp, bu veri tabanına anlamlı olarak işliyorum. Geri kalanı her şeyi otomatik hallediyor.

Apartmanın kiraya verilen bir kapıcı dairesi varsa oradan ne kadar gelir geldi, sarfiyatlar için ne kadar toplandı, demirbaşlar için ne kadar toplandı. Yapılan harcamalar demirbaşa mı, sarfiyata mı yoksa kiradan mı yapıldı gibi hepsini tutuyor. sene sonunda da bana bankada kalan paranın ne kadarı sarfiyat, ne kadarı demirbaş parası, ne kadarı kira söylüyor. Bu şekilde hesap hiçbir zaman karışmıyor.
Bu önemli, özellikle kiracının oturduğu daireler için bir aidat miktarının içinde ne kadarı ona ait, ne kadarı demirbaşa yani ev sahibine ait ona göre hesap tutmak önemli. hiçbir şekilde kiracı ile ev sahibinin yapması gereken ödemeler birbirine karışmıyor.

En önemlisi ise bank hesabı kayıtlarına göre kayıt tutabiliyor ve işletme defteri sayfalarını elle yazmamak için sayfa şablonu çıktısı verebiliyor.

Aidat borç listesi oluşturma ve yazdırma....
İşletme defteri gider gelir sayfalarını hazırlama ve yazdırma.
Kişiye göre, daireye göre, belli tarihler arasına göre aidatları sorgulama.
Yıllık ve ay ay harcamaları görebilme.

Topluca aidat ekleme.

Gelirleri sarfiyat, demirbaş varsa kira geliri vsvsvs gibi birçok kalemde kaydedip takip edebilirsiniz. Eldeki paranın ne kadarı demirbaşta kullanılabilir, ne kadar sarfiyat harcamalarına ait kolayca görebilirsiniz.

Aynı anda birden fazla apartman yada site yönetiminin kayıtlarını birden çok blok var ise ona göre tutabilir

Hesap kontol işlevleri sayesinde bir yanlışlık var ise kolayca saptanabilir. Hesap kuruş şaşmaz

Aranızda yöneticilik yapmış olan var ise bu konuları daha iyi anlayacaktır.

Öncelikle bir yönetim oluşturun, sonra yönetime ait apartmanı oluşturun(bloklar), sonra daireleri(bağımsız bölümleri) ekleyin.
Daha sonra aidatları oluşturun ve miktar içeriklerini belirleyin.
Ben her yıl için bir Excel tablosu tutuyorum, bunun içinde ay ay gelen faturalar, giderler vs var ve formüllerle her daireye o ay toplam ne kadar aidat düşeceğini hesaplıyor. Bu tür bilgiler sadece Excel dosyasında tutuluyor, aidatların ödenmesi ve takibini ise bu program yapıyor. Aidatları bu şekilde belirleyip programa girişini yapıyorum. Tavsiyem sizlerin de bu şekilde aidat hesaplaması yapmanızdır, veri tabanı içerisinde bu bilgileri tutmaya gerek yok. Aynı şablonu her yıllık hesap dönemi için kullanabilirsiniz.

Artık gelirleri ve giderleri girmeye başlayabilirsiniz.

Not: İçi boş bir şekilde paylaşıyorum, dileyen kullanır dileyen inceler, dileyen geliştirir. İçinde yüksek düzey SQL ifadeleri ve ilişkisel veritabanı modeli içerir. ;):)
 

Ekli dosyalar

  • GT_Apartman_bos.rar
    508.3 KB · Görüntüleme: 417
Son düzenleme:
Kruvazör' Alıntı:
libre office de nasıl açabiliriz acaba baya uğraştım.
Bilemiyorum, ama office 2016 da çalışıyor. Veritabanı tablolarını sanırsam görür ama form-rapor-sorgu ve kod kısmında sıkıntı yaşıyabilirsin, o zamanda kullanılamaz zaten.
 
Son düzenleme:
genel kullanım için yapmış olduğum veritabanı programında bazı eksiklikler gözüme çarptı ve bazı değişiklikler yaparak güncelledim. Dileyenler tekrar indirebilir.
 
Re: Ynt: Apartman Yönetim Programı

COBOL' Alıntı:
ots' Alıntı:
Birde şunu inceleyin hocam : http://dijiyon.com
Abartmayalım.
100 daire ile sınırlı, Basit bir excel tablosu daha verimli olurdu.

Uzuntu verici ve önyargılı bir yorum olmuş. Apartman yonetimi hesaplarini, ozellikle yuksek hacimli merkezi isitma sistemler yonetimlerin hesaplarini excellde tutmak sizce bizim aklimiza gelmedimi? belki biz de ilk basta excelli denedik ve baktik ki gun gectikce olusan verinin fazlaliginin yarattigi karmasa bizi accesa veritabanina yonlendirdi. Ustelik yonetimler bir işletme gibi gelir-gider hesabini islemek zorunda. İsletme hesabini excellde nereye kadar tutabilirsiniz? Lutfen emege saygi.
Bilgisayarlar isimizii kolaylastirmak icin degil mi? Tek tusla bize aidat borcu olankarin guncel listeni ayrintisiyla verebilen bir vertabani uygulamasi abartma midir?

O kadar cok excel uygulamasi goruyorum ki, insanlar kirk taklayla veri islemeye çalışıyorlar. halbuki karmasik oldugu onyargisindan kurtulup, accessi ogrenip kullanabilseler buyuk veri islemede excelli kullanmazlardi.

Yinede sagol dostum.
 
Re: Ynt: Apartman Yönetim Programı

COBOL' Alıntı:
ots' Alıntı:
Birde şunu inceleyin hocam : http://dijiyon.com
Abartmayalım.
100 daire ile sınırlı, Basit bir excel tablosu daha verimli olurdu.

Hocam artık 300 - 500 - 1000 - 2000 dairelik konutlar var. Ayrıca 10-15 bin daireye bakan bina yönetim firmaları var.
Bu halde iş oldukça karmaşıklaşıyor. Profesyonel bir programa illaki ihityaç duyulacaktır.
 
Öncelikle bir yönetim ve yönetime ait bir blok tanımlamalısınız.

Bu bilgiler girilirken sonra varsayılan yönetim ve blok kısımları güncellenecektir. Bu kısımlar seçim yapmak içindir, bilgi girişi yapamazsınız.
 
Geri
Üst