Akıllı tahta OPS lerini evde formatlamak.

Kodla Büyü
İyi günler arkadaşlar. İlçe genelinde formatör az olduğu için yeri geliyor bazı okulların tahtalarına da format atmamız için bizden destek alıyorlar. ancak okul okul gezmek zor oluyor. bunun yerine opsleri söküp getirmelerini isteyebiliyoruz ve yakınlardaki okulların panellerini donör olarak kullanıp formatlayıp ops i tekrar okullara veriyoruz. onlarda takıp kullanıyorlar. bu durumu bir üst seviyeye taşıyıp mümkense evde bu işi yapmak istiyorum. aklımdaki opsin ssd sini söküp masaüstü kasaya bağlayıp formatlayıp tekrar ops in içine takıp teslim etmek. Ancak bu aşamada dediğim sistem olur mu olmaz mı emin değilim. clonezilla bu durumda işe yarar mı gibi soru işaretlerim var. bu konuda fikri olan varsa minnettar olurum.

(Not: Genelde faz 2 vestel ve faz 3 arçelik geliyor. Ama arçeliklerin ops vidaları el ile açılabilen vida başlıkları olanlardan geliyor.)

Faz 1 tahtalara sonradan ssd disk verilmişti ilden. Biz de bir tane ssd diske kurulumu yapıp imajını aldıktan sonra tam da dediğiniz gibi masaüstü bilgisayarda diğer ssd disklere imajı atıp hepsini tahtalara takmıştık. Yalnız clonezilla ile değil de acronis true image kullandık diye hatırlıyorum. Clonezillada da sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Faz 1 tahtalara sonradan ssd disk verilmişti ilden. Biz de bir tane ssd diske kurulumu yapıp imajını aldıktan sonra tam da dediğiniz gibi masaüstü bilgisayarda diğer ssd disklere imajı atıp hepsini tahtalara takmıştık. Yalnız clonezilla ile değil de acronis true image kullandık diye hatırlıyorum. Clonezillada da sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Program farketmez clonezilla yı da acronisi de daha önce kullanmadım ancak öğrenilir diye düşünüyorum. Faz 2 ve faz 3de de bu planı uygulayabilir miyim acaba

Program farketmez clonezilla yı da acronisi de daha önce kullanmadım ancak öğrenilir diye düşünüyorum. Faz 2 ve faz 3de de bu planı uygulayabilir miyim acaba
Uygulanır tabiki. SSD sökülüp getirilirse daha kolay olur. Bilgisayardan imaj atarsınız. Ama ops de olur. Siz kendi okulunuzdaki tahtaya takıp atarsınız. Veya en kötü ihtimalle ops nin içindeki SSD yi siz söküp format attıktan sonra geri takarsınız.

Uygulanır tabiki. SSD sökülüp getirilirse daha kolay olur. Bilgisayardan imaj atarsınız. Ama ops de olur. Siz kendi okulunuzdaki tahtaya takıp atarsınız. Veya en kötü ihtimalle ops nin içindeki SSD yi siz söküp format attıktan sonra geri takarsınız.
kendi okulumdaki tahtalar faz 3 arçelik ama ops kısmı yıldız vidalarla sabitlenmiş olanlardan. konu içeriğinde bahsettiğim faz 3 ler bizimkilere uymuyor. kaldı ki dediğim gibi tahta fark etmeksizin bu işi evde çözmek istiyorum. Sadece nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum.

kendi okulumdaki tahtalar faz 3 arçelik ama ops kısmı yıldız vidalarla sabitlenmiş olanlardan. konu içeriğinde bahsettiğim faz 3 ler bizimkilere uymuyor. kaldı ki dediğim gibi tahta fark etmeksizin bu işi evde çözmek istiyorum. Sadece nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum.
Aşağıdaki gibi sata to USB aparatı ile ops içindeki SSD yi söküp kendi bilgisayarınıza bu kabloyla bağlayıp acronis veya aomei backupper ile imaj atabilirsiniz

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-11-02-16-19-04-858_com.google.android.googlequicksearchbox.webp
    Screenshot_2025-11-02-16-19-04-858_com.google.android.googlequicksearchbox.webp
    18.7 KB · Görüntüleme: 27
Çalışma mantığı faz 2 için ayrı faz 3 için ayrı klonlar oluşturuyorum en başta. Sonra ssd ye gelekli klonu yüklüyorum iş bitti doğru mu anladım

İlk bakışta pratik gibi görünse de uygulamada sorunlar olur.

Her okulda OPS'yi tahtadan sökecek ve sonra takacak bu işi az çok bilen birilerini bulamazsınız. Bilen varsa zaten format da atabilir diye düşünüyorum.

OPS'yi yerinden sökmek tecrübeli işi bilen arkadaşlara bile işkenceye dönüşebiliyor. Vida dönmüyor, yalama oluyor... gibi

Sökülüp formatla an Ops yerine tam oturtulamağı gibi durumlarda "çalışmıyor" deyip yine sizi çağıracaklar..

SSD'leri sökmek takmak zamanınızı alacak. Ön görülmeyen problemler de çıkarılabilir. Madem OPS sökülüp içinden SSD çıkarmışken en azında toz temizliği yapılsa iyi olur. Ben öyle yapardım. Temizlik yapmasanız bile 1 OPS'nin işi (sök, formatla, tak) 15-20 dk tutabilir.

Formattan sonra test olnağınız da olmayacak.

Ayrıca bence eve iş götürmeyin.

Yukarıdaki yöntem yerine:
Mümkünse okullara en az 2 arkadaş gidip tahtalara aynı imajı atın. 1 tahtanın işi en fazla 10 dk sürer.
Yalnız giderseniz birden fazla Flash ile gidin. Bir sınıfın imajını başlatıp yanındaki sınıfa geçip onunkini başlatın. İmaj atma aynı anda bitmeyeceği için işi biten Flash ile diğer sınıfa imaj başlatın. Bu yöntemle kısa sürede okuldaki tahtaların işi biter.

SSD'den SSD'ye programsız doğrudan kopyalama yapan cihazlar var. Okul bir tane alsın onlardan.

Aşağıdaki gibi sata to USB aparatı ile ops içindeki SSD yi söküp kendi bilgisayarınıza bu kabloyla bağlayıp acronis veya aomei backupper ile imaj atabilirsiniz
M2 ssd olan tahtalarda bu olmaz hocam. Faz 1 lerde 2.5 sata ssd var ama faz 2 ve faz3 lerde m2 ssd vardır diye düşünüyorum

opsleri söküp evde formatlamak istiyorsan bir adet çalıştırma kartına ihtiyac var. SSd leri söküp yapmak istiyorsan evde bir masaüstü bilgisayar ve boş sata konnektöre ihtiyacın var. Bilgisayarına macrium reflect i kur. istediğin türden imajları bir defa bilgisayarına kopya et. ve sonrasında seri olarak ssdleri formatla. M2 sata normal SSD farketmez hepsini yaparsın. Sadece m2 ler için M2 -->Sata dönüştürücün olmalı

dışarıdan bir kişiyi (tercihen meslek lisesi bilişim bölümü mezunu) yetiştir her gideceği okul için cebine 3-5 bin tl koy, sen yorulma o yapar hem ekmek kazandırmış olursun sevaptır.

Eve iş götürüyoruz, yanlış ama gerçek.. bu biraz abartı olmadı mı?
sorunsuz çalışan bir imajı kurun ve hard diskleri klonlayın...

İlçe veya il görevlisi değilim, sıradan bir YOS olarak görevli olmadığım okullardan yardım talebi olursa müdür/müdür yardımcılarına imajların linkini atıyorum, indiriyorlar. ventoyu taşınabilir belleklerine kurdurup format atmasını tarif ediyorum. %100 başarı.. sorun çıkarsa fotograf atıyorlar.. genelde donanımsal sorun olduğu için servise arıza kaydı... Belki diyeceksiniz zor mu, bence ops'den harddisk söktürmeden daha kolay..

ilksms
Geri