AB projeleri hakkında tecrübe ettiklerim...

Kodla Büyü

yusufaltunhan

Aktif Üye
Mesajlar
124
Arkadaşlar forumda AB projesi yapmak isteyen eminim birçok arkadaşım vardır..Nacizane bu yola çıkacak arkadaşlar için bir kaç dikkat edilecek hususdan bahsedecem...Burada yazdığım şeylerin yüzde seksenine yakın bir kısmını sizde yaşıyacaksınız.....

Ben 2010 yılında AB COMENIUS projesi yapmak için kolları sıvadım..ilk yapmam gereken şeyin bir hizmet içi eğitime gitmek olduğuna karar verdim..Tabi siz gitmek zorunda değilsiniz ama giderseniz bu işe başlarken size neler yapmanız gerektiği ile ilgili deneyim sahibi birinin birşeyler paylaşmasının çok faydasını göreceksiniz..Gittiğim hizmetiçi eğitimde comenius sürecinin baştan sona nasıl ilerlediğini öğrendim...Ardından her gelişmeyi takip etmeniz gereken http://www.ua.gov.tr sitesi var. Bu kurum Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı Türkiye deki tüm yurtdışı projelerinin yürütüldüğü onaylanıp hibe olanaklarının sunulduğu bir kurum..
Ne tür bir proje yapacağınıza karar vermek….
Arkadaşlar önce bir projeye ortak mı olacağım yoksa ben kordinator olarak kendi projemi yürütüp bütün süreci ben mi yönetirim kısmını çözmeniz lazım..Benim tavsiyem eğer ilk projeniz ise mutlaka ortak olun yani hazır bir projeye aday olun..Diğer yandan kordinatör ülke olmak biraz sıkıntılı ilk etapta çünkü 2 yıllık süreci yönetmek biraz yorucu ve stresli bir iş..Olursa ikinci projede kordinatör olmak daha mantıklı…Gelelim proje konusuna arkadaşlar proje konusu olarak bilmeniz gereken en önemli şey şu projenin konusundan ziyade kimlerin nasıl faydalanacağıdır. Örneğin sizin çok iyi konusu olan bir projeniz var ama sadece öğretmen çıkışı var onaylanma olasılığı düşük. Yada projenizde öğretmen sayısı öğrenci sayısından fazla..arkadaşlar hareketlilik sayıları hakkında bilgi verecek olursak. 8-12-24 hareketlilik seçebilirsiniz. Bu şu demektir. Ben proje süresince en az şu kadar adamı yurt dışına çıkarıp getirecem demektir. Aynı adam iki defada çıkablir bu sana kalmış bir şey ama en az tahaüt ettiğin sayısı çıkarmak zorundasın…Diğer önemli kısım şu verdiğiniz sayının kaçı öğretmen kaçı öğrenci bu sayıyı öğretmen sayısı daha az olacak şekilde verin..mesela 18 öğrenci 6 öğretmen toplamda 24 hareketlılık yapmış olursnuz. Konu açısından diğer bir önemli şey projenizden ne tür çocukların faydalanacağıdır. Özel eğitime ihtiyaç duyan, dar gelirli ailelerin çocuklarına katkısı olan bir proje olarak tasarlamanız gerekir yani bu süreçten onların faydalanağını formu doldururken belirtmenizde fayda var…Tabi bu süreçler form doldurma aşamasına geldiğiniz zamanki aşamalar..

Ortak bulma süreci ve yaşayacağınız sıkıntılar. Ortak bulma süreci proje hazırlamak ve yürütmek kadar stresli ve yorucu bir iştir. Neden mi? Çünkü özellikle Türkiye, Romanya,Bulgaristan okulları adeta pusuya yatmış bekler durumdalar..Örneğin siz bir proje görüyorsunuz ve görüşmeye başlıyorsunuz hemen altınıza bizim okul şöyle kaçar şöyle tutar böyle güzel böyle harika gibi yazan Türk, Bulgar ve Roman okullarına rastlarsınız….Ortak bulmak için en doğru adım şudur.. http://www.etwinning.net sitesine üye olun zaten burada bir çok okul göreceksiniz ve projede aynı zamanda..bu sitenin Türkçe kullanımıda var..Tabi sosyal medya şu durumda çok daha aktif artık…İlinizde yurtdışı ile bağlantılı kurum ve derneklerle irtibata geçin …Ama öncesinde okulunuzu anlatan bir yazı video broşür hazırlayın…Yani sizin okulunuzu neden tercih etmeleri gerektiğini anlatan dökümanlar oluşturun. Okulunuzun çok süper bir okul gibi göstermenize gerek yok bazen görüyorum okulu üniversite gibi gösteren arkadaşlar var buna hiç gerek yok onların böyle bir derdi yok aksine okulun comenius projesine ihtiyacı olduğunu gösterecek dökümanlar oluşturun…Zaten bizim en iyi okulumuz onların her köyünde var olayı abartmayın..Kısa öz olacak şekilde kendinizi tanıtan bir yazı yazın, iletşim yollarını yazın telefon ve mail adresinizi mutlaka iletin aksi durumda form doldurma sürecinde maile cevap vermeleri uzun sürebilir…
Arkadaşlar bana göre proje kadar önemli olan bir diğer konu bu yolu sizinle sırtlayacak iyi bir ekibiniz olsun…En azından bir öğretmen ve bir idareci yoksa yarı yolda kalırsınız…Neden mi ? çünkü sonuçta sizinde bir hayatınız var ve eğer tek yürütüyorsanız yorulabilir evinize eşinize ve derslerinize gerektiği kadar vakit ayıramayabilirsiniz…Şimdi diyeceksiniz ki ne alaka hocam sürekli proje ile uğraşmıyoruz ki..Bunu tecrübe sahibi olarak söylüyorum…Ancak yaşayınca öğrenebieceğiniz bir şey..şimdi burada tüm faydalarını sayıp sizi sıkmak istemem..Diğer yandan idare çok önemli bilirsiniz para söz konusu ise bizim müdürlerin gözlerinde dolar işaretini çoğumuz hissetmişizdir. Aynen öyle oluyor ulusal ajans para sorumlusu olarak müdürü tanıyor ama nedense müdürler bu konuyu her konuda söz sahibi benim olarak yorumluyor ve sonrasında kimi nereye götüreceğine ne kadar para harcayacağına ve ileriki aşamalarında ben olmazsam bu proje yürümez ben her yere gelirim tarzı konuşmalar başlar. Benim tavsiyem aman aman böyle bir müdür profiliniz varsa gençlik projeline yönelin bunda okul ve şahsa bağlı bir durum yok gençlik projeleri ile ilgili detaylı bilgiyi ulusal ajansın sitesinden öğrenebilirsiniz…Projeniz kabul gördüğünde bütün proje yönetiminin kendinizde olduğunu müdüre hissettirin ve bence açık açık konuşun..ve projenizi mümkün olduğunca tüm okula yayın oluşturacağınız comenius duvarında tüm partnerlerinizle ilgili dökümanlar paylaşın…Projeye katkıda bulunan öğretmen ve öğrencileri yurtdışına götürerek ödüllendirin ama kimseye sen kesin gideceksin gibi bir kelime kullanmayın bu çok mantıklı olmaz..Hep proje hakkındaki ipleri elinizde tutun..Uçak biletlerini uygun zamanlarda alırsanız t vermiş olduğunuz sayının çok üzerinde yurtdışı çıkışı yapabilirsiniz..Örneğin biz 24 hareketlilik seçmiştik. 40 yurtdışı çıkışı yaptık..Bu tamamen sizin barayı uygun şekilde kullanmanıza bağlı…

Projenizin kabul kısmı söyle gerçekleşiyor Kordinatör ülke her partnere formu yolluyor bu form her sene aralık ayı gibi yada ocak başı gibi yayınlanır. Her partner kendi doldurması gereken yeri doldurur ve kordinatore yollar sonra kordinator ülke diğer tüm alanları doldurur ve tamamlanmış formu her partnere yollar..her partner kendi ülkesindeki ulusal ajansa yollar. Beklemeye geçer sonuçlar haziran temmuz gibi açıklanır.Ulusal ajansda bir yabancı ve bir türk personel tarafından puanlama sistemine göre puanlanır ve sonra toplam puanlar belli bir sayı limitinin üzerinde ise kabul alırsınız. Diyelimki siz kordinatorsünüz ve sizin ulusal ajansınız onay vermedi diğer partnerler onay aldı o zaman diğer partnerler arasından bir kordinatör seçilir ve proje devam eder. Para kımı ise şöyle her hareketlilik sayıları için belli bir bütçe ayrııyor. Ve bu okuladına açılmış ve müdür harcama yetkili olacak şekilde paranın %80 yatıyor. Diğer kalan kısmı ise proje bittikten sonra yatıryor. Örneğin biz 23 Bin euro hibe almamız gerek bunun ilk olarak 18 bin Euro luk kısmını verdiler geri kalanı proje bittikten sonra alıyoruz..Müdürlerin ilk aklına gelen okula ne kalırdır..Fakat okula bir şey kalmaz kesinlikle okul ihtiyaçları için kullanılmaz..Sadece proje amaçlı kullanılır ve bunu faturalandırarak yapmak zorundasınız. Size verilen para sadece yurt dışı konaklama-ulaşım ve tüm yurt dışı masrafları içindir. Tabi burada biraz kurnaz davranmanız lazım daha fazla çocuk çıkarmak istiyorsanız partner okul ile iletişime geçip çocukları otel yerine ailelerde konaklatmanız sizin için daha iyi olur.
Yurt dışına çocuk çıkarmak için bilmeniz gereken birkaç husus var Türkiyede 12 yaşından küçük çocukları yurtdışına çıkaramazsınız velisi yanında olmak zorundadır.Ondan dolayı şu anki ilkokul ve okul öncesi sadece öğretmen çıkışlı proje yapabilir. Diğer yandan liseler liselerle ilkokullar onlardaki yaş karşılığı neye denk geliyorsa onunla comenius projesi yapabilir..

Arkadaşlar bunlar şu anlık aklıma gelenler eğer aklınıza bir soru gelirse ve yardım edeceğim bir konu olursa bana özelden mesaj atın yada ben okul numaramı veririm oradan yardımcı olmaya çalışırım…Eğer mesleğinizden sıkıldıysanız ve gerçekten kendinizi yetiştirmek ve aynı zamanda yeni insanlar ve eğitim ortamları tanımak bilmek istiyorsanız..Gerçekten denemeye değer..Kendinizi değerli hissettirecek önemli bir şey….
 
Aradan bir buçuk sene geçmiş ve kimse cevap yazmamış ben yazayım. Paylaşımlar için teşekkürler.
 
Paylaşım için teşekkürler elinde örnek proje olan varmı acaba bizde bu sene hazırlamak istiyoruz kısmetse...
 
İyi günler. Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim. Çok değerli bilgiler paylaşmışsınız. Ben Okul Öncesi Öğretmeniyim. Bu tarz bir projeye sizden edindiğim bilgi doğrultusunda öncelikle ortak olmak istiyorum. Ortak olmak için ne zaman başvuruda bulunabiliyorum. Yani bu projelerin başvuru tarihleri hakkında bilginiz var mı? Teşekkür ederim.
 
@yusufaltunhan hocam konunun üzerinden uzun zaman geçmiş ancak belki cevap yazarsınız
biz konumuzu belirledik. Müdürümüz koordinatör olarak proje hazırlamak istiyor. Ancak biz nasıl bir yol izleyeceğiz bilmiyoruz. Adım adım neler yapmamız gerekiyor yazabilir misiniz? Özellikle proje ortağı nasıl bulabiliriz? Şimdiden teşekkürler...
 
Geri
Üst