2011-2012 Ders Kitapları Seçimi

Kodla Büyü
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Yayımlar Dairesi Başkanlığı
Sayı : B.08.0.YDB.0.08.00.00-824-99/75 07/01/2011
Konu : 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılında Okutulacak ilköğretim ve Ortaöğretim Ders Kitapları
GENELGE 2011/03
İlgi : Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği.
2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumlarında okutulacak ders kitapları ve ders kitabı yerine kullanılacak eğitim aracı isimleri ekli listede duyurulmaktadır. Öğretim programı değişen ilköğretim ve ortaöğretime ait bazı ders kitapları ile ders kitabı yerine kullanılacak eğitim araçları ileri bir tarihte yayımlanacak Tebliğler Dergilerinde ayrıca duyurulacaktır.
2011-2012 eğitim-öğretim yılında da okul/kurumların ders kitabı ihtiyaçları MEBBİS ortamında alınacaktır. Bu nedenle, resmî ve özel bütün okul/kurumların 2011-2012 eğitim-öğretim yılı kitap ihtiyaçları okul/kurum yöneticileri tarafından "Kitap Seçim Modülü"ne girilecektir.
Bu bağlamda;
1. "Kitap Seçim Modülü", okulların veri girişine 24/01/2011 tarihinde açılacak ve 18/02/2011 tarihinde kapatılacaktır. Veri girişine yönelik iş ve işlemlerle ilgili detaylı açıklamalara, "Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı"nda ayrıntılı olarak yer verilecek ve il millî eğitim müdürlüklerine ayrıca duyurulacaktır.
2. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında resmî ilköğretim ve resmî ortaöğretim okul/kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin ders kitapları Bakanlığımızca ücretsiz olarak verilecektir. Özel öğretim okul/kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ise ders kitaplarını ücreti mukabilinde temin edeceklerdir.
3. Ders kitaplarının baskısı, ihalesi ve dağıtımı uzun bir zaman dilimini gerektirdiğinden, kitap ihtiyacının okullardan erken alınması zorunlu hale gelmektedir.
4. "Ücretsiz Ders Kitabı Projesi" kapsamında satın alınacak kitap ihtiyacının belirlenmesinde, okullar tarafından "Kitap Seçim Modülü"ne girilen kitap sayıları esas alınmaktadır.
Satışa sunulacak kitapların baskı miktarının belirlenmesinde ise özel okul/kurumlar tarafından "Kitap Seçim Modülü"ne girilen sayılar veri olarak kullanılmaktadır.
Bu nedenle okul/kurum müdürlükleri, öğrenci ve öğretmen sayılarını dikkate alarak kitap ihtiyaçlarını belirleyecek ve "Kitap Seçim Modülü"ne belirlediği kitap sayısını girecektir.
5. internet bağlantısı olmayan okulların kitap ihtiyaçları, internet bağlantısı olan başka bir okuldan veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünden girilecektir.
6. 2011-2012 eğitim-öğretim yılı için ihtiyaç bildirilecek ders kitaplarının tamamının listesi ve bu kitaplarla ilgili özel açıklamalara, Yayımlar Dairesi Başkanlığının http://yayim.meb.gov.tr adresinde de yer verilecektir.
7. Kitap ihtiyacı belirleme ile ilgili iş ve işlemler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince sistem üzerinde denetlenecek ve kitap ihtiyacını modüle girmeyen, yanlış, eksik veya fazla giren okul/kurumlar uyarılarak resmî ve özel bütün ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumlarının kitap ihtiyaçlarının zamanında ve doğru olarak sisteme girilmesi sağlanacaktır.
8. Okul/kurumların, kitap ihtiyaçlarını "Kitap Seçim Modülü"ne girmeden önce okutulacak seçmeli dersleri iyi planlamaları ve kitap ihtiyaçlarını bu planlama doğrultusunda belirlemeleri gerekmektedir. Kitap ihtiyacı girildikten sonra seçmeli derslerde değişiklik yapmak kitap fazlalığı ve kitap ihtiyacı oluşmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için gerekli tedbirler okul/kurum yöneticilerince alınacaktır.
9. "Kitap Seçim Modülü"ne girilen kitap sayılarının eksikliği/fazlalığı ile veri girişini yapmayan veya eksik yapan okul/kurumlardan okul/kurum müdürleri ve il/ilçe millî eğitim müdürleri sorumlu olacak, bu iş ve işlemler Bakanlık ve eğitim müfettişleri tarafından da denetlenecektir.
10. 2011-2012 eğitim-öğretim yılı kitap ihtiyacı ile ilgili iş ve işlemler, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde MEBBİS ortamında bulunan "Kitap Seçim Modülü"nde gerçekleştirilecek, okul/kurum müdürlüğü veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğü tarafından Bakanlığa yazılı ya da sözlü olarak kitap ihtiyacı bildirilmeyecektir.
11. Kitap ihtiyacının "Kitap Seçim Modülü"ne girilmesi sürecinde karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak Yayımlar Dairesi Başkanlığının (0312) 212 81 45/4104 ve 4126 numaralı telefonlarından bilgi alınabilecektir.
2011-2012 eğitim-öğretim yılında resmî ve özel bütün ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumlarının kitap ihtiyaçlarının, ön görülen süre içerisinde tam ve doğru olarak sisteme girilmesi için gerekli her türlü tedbir il ve ilçe millî eğitim müdürleri tarafından zamanında alınacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Nimet ÇUBUKÇU Millî Eğitim Bakanı
EKLER:
2
Ocak 2011-2640
Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi
1- Ders Kitapları Listesi (77 sayfa)
DAĞITIM : Gereği :
B Planı
Bilgi:
A Planı
 
Açıklamadaki en dikkat çekici ifade:

4. 20/07/2010 tarihli ve 75 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen "İlköğretim Okulu Haftalık Ders Çizelgesi"ne göre İlköğretim okullarının 1. 2, 3, 4 ve 5'inci sınıflarında Bilişim Teknolojileri dersi kaldırıldığından sadece 6, 7 ve 8'inci sınıflar için sınıf seviyesine uygun basamak esas alınarak ihtiyaç gösterilecektir.

bilisim.jpg
 
Mrb arkadaşlar bende az önce mebbis'i inceledim ve sadece 6,7, ve 8.basamak kitaplar olduğunu gördüm.isikayhan arkadaşımın paylaştığı bilgiye göre birinci kademede BT dersi kaldırıldığı için durum böyle ama benim görev yaptığım okulda seviye biraz düşük 6,7 ve 8.basamağı uygulamama imkan yok.Ne olacak şimdi ?
Sene başında rica minnet ilçe meb'ten kitap istedik ve bize kitabın üzerinde hangi sayı varsa o sınıfa aittir mantığı ile kitap gönderdiler(bugüne kadar çalıştığım heryerde böyle oldu)
 
basamak ta yok arkadaşlar.6.sınıflar 7. sınıflar 8. sınıflar diye 3 kitap var. ne oldu basamaklara.seneye kitaplarda baştan mı gelecek ne olacak?
 
arkadaşlar şimdi kitap seçimi yaptık ben bu sene 6. sınıflara 4.basamak 7.sınıf ve 8. sınıflara 5.basamak seçip kullanmıştım seneye bütün sınıflara 6.sınıf kitabını seçtim problem çıkarmı
 
Basamak yok arkadaşlar, Müdür yardımcısıyla beraber baktık sadece 6 7 ve 8'lere ayrı ayrı üç kitap var. Konular nasıl dağıtılmış onunla alakalı bilgim yok.
 
Yeni ders kitapları seçiminde sadece 6-7- ve 8 lere kitap var. Acaba buradaki kitaplar bizim eski kullandığımız 6-7-8.basamak kitaplarımı? Bilgisi olan varmı?
 
yeni kitap çıkmış olsa haberimiz olurdu, demek ki o 6 ,7 ,8 diye bahis geçen kitaplar 6. basamak, 7. ve 8. basamak kitaplarıdır , bende sınıf seviyesine göre basamak seçeceğim.
 
Ben seneye formatör olmayı düşünüyorum ve sadece 6 ları seçsem 4 şube 4 saat acaba sorun olur mu???
 
formatörlük için en az 6 saat ders olması gerekiyor! sadece 6. sınıfları seçmen yetmez yani hocam...
 
bu nasıl bi mantık saraci41 hocam. formatör derse girmez diye bir şey yok. 6ları alim diyorsunuz, 7 ve 8ler ne yapacak. bilişim dersleri okulda sizindir. bilişimci varken başka birisine bilişim derslerinin verilmesi absürd kaçmaz mı. ki o ifade en fazla maaş karşılığı diye geçer. ben 6 saat alırım başka da ders almam diye bir lüksünüz yok. garipsedim yazdıklarınızı açıkcası.
 
iliniz "hadi şu norm fazlalarını ihtiyacı olan okullara gönderelim" derse sorun olup olmadığını forumda yakındığınız konu başlığında anlarsınız. Formatörlüğe güvenmeyin, siz öğretmensiniz değil mi?
saraci41' Alıntı:
Ben seneye formatör olmayı düşünüyorum ve sadece 6 ları seçsem 4 şube 4 saat acaba sorun olur mu???
 
o eskidendi sayın hocam, şimdi maaş karşılığı derse kadar (bilişim 15, sınıf öğr. 18) giriliyor, formatörlük görevlendirmesindeki ilgi yazılarını okursanız görürsünüz, hiç derse girmeyen formatör öğretmenlerimiz! de var, forumda karşılaşmışsınızdır,
bilisimci61' Alıntı:
formatörlük için en az 6 saat ders olması gerekiyor! sadece 6. sınıfları seçmen yetmez yani hocam...
 
loperselim' Alıntı:
bu nasıl bi mantık saraci41 hocam. formatör derse girmez diye bir şey yok. 6ları alim diyorsunuz, 7 ve 8ler ne yapacak. bilişim dersleri okulda sizindir. bilişimci varken başka birisine bilişim derslerinin verilmesi absürd kaçmaz mı. ki o ifade en fazla maaş karşılığı diye geçer. ben 6 saat alırım başka da ders almam diye bir lüksünüz yok. garipsedim yazdıklarınızı açıkcası.
Hocam 6-7 lere bilişm seçilir 8 lere medya seçilir ne var yani.. bi akıllı ben miyim memlekette 30 saat dersse girip bilişim sınıfnı saat 3 ten 5 kadar internet cafe olarak çalıştırdığımız günler de vardı.. ozaman kimse gelip bir teşekkür bile vermedi... şimdi 6-7-8 leri alıcam .. dersin ortasında biri gelicek hocam bu çalışmıo hayda dersi bırak git... zevkli ders işleyemiyorsun ki...Hem 6 saati bana veriosa onu kullanmak en doğal hakkım.. başka bi yere gönderiosa da giderim.. farketmes.. ayrıca bu sene sadece 5 leri aldım 8 saat kimse de bi yere göndermedi..
 
Arkadaşlar biraz geç oldu sanırım ama benim şimdi aklıma geldi..
daha doğrusu daha önce ben hiç seçmediğim için sene sonunda yapılıyodur diye düşünmüştüm..
Bu sene kitap seçimi filan yap diyen olmadı bize
gerçi önceki senelerde de ben yapmıyodum, formatör yapıyodu ama
acaba birileri bizim adımıza seçti mi yoksa hiç bişey seçilmemiş midir?
 
Geri
Üst