Faz-1/Faz-2/Faz-3 Kurumsal Windows 10 İmajı MBR/UEFI - SSD/HDD (Kararlı Sürüm ve +++ özellikler)

Kodla Büyü
paylaştığın görsellerde lisans "pro education" olarak gözüküyor bu neden kaynaklanıyor, bir de üretici ve model kısımlarındaki isim imajı kuran diğer okullarda da aynı şekilde görülecek mi?
Çünkü tahtanın orijinal ürün anahtarı, windows 10 yüklemesinde ona göre lisanslanmış. Bu Microsoft ile MEB arasındaki protokolden kaynaklanıyor. Görünen ismi dilerseniz değiştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Şu anda kurulum için kullanılacak usb önyükleme ortamının kodlamasını yapıyorum demiştim.
Bir özellik daha. Otomatik süreçde, ET üzerindeki mevcut imajı kullanarak sadece windows sürücüsü sıfırlanıyor d: ye dokunulmuyordu. Ama bazen virüs vs bir nedenle kullanıcı d: nin de otomatik süreçte temizlenmesini isteyebilir. Bunun için isteğe bağlı bir yöntem daha ekledim.
Otomatik mod dışına çıkılırsa zaten tüm seçenekler mevcut.
 
Son düzenleme:
Ağ üzerinde imaj alma şu şekilde çalışacak.

Diyelim ki aynı ağda bulunan ve bilgisayar adı xyz olan ET de D: sürücüsünde imaj adlı bir klasör oluşturup wim imaj dosyamızı içine atıp paylaşım veriyoruz.

Sonra yenilenecek tahtayı usb ortamıyla açıyoruz.
ya da yeni özellik olara artık dilerseniz ne usb bellek nede klavyeye ihtiyaç olmadan, ilk yüklemeden sonra bir sorun olduğunda windows yerleşik kurtarma araçlarında İmajla yenile seçeneğiyle de yapabilirsiniz.
Ağ dan imaj alma seçeneği aktif ettiğimizde bize paylaşım klasörü yolunu soracak. Buraya "\\xyz\imaj" giriyoruz.

Sonra bize erişim izni için erişilecek bilgisayardaki kullanıcı adı ve parolayı soracak. Eğer paylaşımı ETKullanici hesabıyla yapmışsanız kullanıcı adı olarak ETKullanici girilecek. Ardından da parola Fatih.1234 girildiğinde imajı almaya başlayacaktır. Parola girilirken ekranda görünmez, klavye yazmıyor sanabilirsiniz ama girer. Capslock ve numlock a dikkat edilmelidir.
 
Son düzenleme:
Yeni eklediğim özellik hakkında bilgi vereyim:

Bilindiği üzere windows kurulumları bir kurtarma bölümü ile gelmektedir. Ama burda bulunan seçenekler daha çok genel kullanım içindir. Windows su sıfırlama veya dosyaları koruyarak yenileme seçenekleri kurulu tüm ayar ve programları ayarları sertifikaları sildiğinden bizler için kullanışsızdır.

Ben bu kurtarma ortamına kendi imaj işlemleriniz için bir seçenek daha ekledim. Windows da ayarlar->güncelleştirme ve kurtarma->kurtarma->gelişmiş başlangıç da şimdi yeniden başlattığımızda "imajla yenile" diye bir seçenek gelmektedir. Bu seçildiğinde sistem yeniden başlatıldıktan sonra hazırladığım ET yenileme ortamı devreye girmektedir ve sistemde yüklü mevcut imajla yenileme süreci otomatik başlatılacaktır.
Diğer seçenekler burda da çalışmaktadır. Dilerseniz otomatik süreci durdurup içinde imaj olan bir usb takıp bu imajla yada ağ üzerinden imaj alarak devam edilebilir.
 
Faydalı bir özellik üzerine daha çalışıyordum ve onu da tamamladım. Bi aksilik olmazsa yarın yüklemeyi düşünüyorum. Hem imaj dosyası dahil İSO ile, hemde mini önyükleme ortamı İSO su ile yükleyeceğim inşallah.

İnşallah hocam elinize sağlık bekliyoruz.
 
Yukarıda işlem içim Usb bellek ve klavyeye gerek yok.
Yani daha önce bu imajın en az bir kez uygulandığı bir ET de sorun çıktığında yanınızda usb bellek ve klavye olmasına gerek yok. Yukarıda belirttiğim şekilde "imaj yenileme" seçeneğini başlattığımızda ET üzerindeki mevcut imajdan yenilenecek.

Usb belleğe gerek yok.
Yanınızda klavye olmasınada gerek yok diyorum çünkü otomatik süreç dışı seçenekleri kullanmak istediğinizde dokunmatik ekran sürücüleri çalışıyor ve bir dokunmanızla dokunmatik klavye devreye giriyor.
 
Son düzenleme:
İsolar ve windows içine ebaadmin parolasını otomatik olarak panoya kopyalamak için bir araç ekledim.

Diyelim ki ET ye atak kuracaksınız. Bu aracı çalıştırdıktan sonra atak_kur dosyasına sağ tıklayıp yöneti olarak çalıştır diyoruz. Gelen kullanıcı hesabı denetimi ekranında parola isteyen yere sadece yapıştır diyoruz ve devam ediyoruz. Yönetici izni gereken her yerde bunu yapabiliyoruz.
Lafın kısası ben şimdiye kadar hiç ebaadmin hesabıyla giriş yapmak zorunda kalmadım. Herşeyi ETKullanici üzerinden dediğim şekilde yapabildim.
Bir örnek de diyelim aygıt yöneticide değişiklik yapmak istiyorsunuz. Bunun için denetim masasında yönetimsel araçlarda bilgisayar yönetimine sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır diyerek devam edilebilir. Komut satırı, regedit, gpedit vs hepsi bu şekilde sorunsuz olarak ETKullanici üzerinde yönetici olarak çalıştırılabilir.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler emekleriniz için, bu admin şifre aracı nasıl çalışıyor sistem için bir açık oluşturmaz mı?
 
İmaj dosyasını yükledim, paylaşımı okul web sayfasından yapıyorum. Soll menüdeki Fatih Projesi seçeneği ile gerekli bilgi, fotoğraf ve imajlara ulaşabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
İndirme linki, güncel bilgi ve fotoğraflar bu konunun ilk mesajındadır.
 
Son düzenleme:
Fena değil ama Libre Office yazılımı tam bir çöp malesef. Düzgün görüntüleme bile yapamıyor. Ms office de yapılmış sunum dosyası açıyorsun efektler şekiller vs bozuk. Kurduğunuza değmez.

Office yazılımı konusu çözülebilmiş değil ama tahtada düzenleme ihtiyacı olmuyor. Sadece görüntüleme amaçlı Office mobile versiyonu kurabilirsiniz.
https://www.microsoft.com/tr-tr/store/p/word-mobile/9wzdncrfjb9s

Ayrıca windows 10 un yerleşik video oynatıcı, resim görüntüleyici gibi uygulamalarını görmezden geliyorsunuz ama dokunarak kullanmak için daha kullanışlısını görmedim . Belki bir kaç tarih öncesi formatı açmayabilir ama onun için de saçma sapan yazılımlar kurmaya gerek yok. Windows xp zamanından kalma codec packleri falan kesinlikle kurmayın. Sistemdeki yerleşik codecleri bozmaktan başka işe yaramıyor.

Bir de bildirim meselesini de çözerseniz iyi olur. Ders sırasında bir olur olmaz yazılımlar beni güncelle, benle ilgilen, bana puan ver falan diye saçma sapan bildirimler çıkarıyor. Bir de deepfree tarzı program kullanıyorsanız her açılışta tekrar ediyor.

Kendi okulumda böyle bir image hazırladım. Kurduğumdan beri bir kere bile şikayet gelmedi.
https://www.bilgisayarbilisim.net/konular/faz-2-windows-10-image.164696/

7zip, winamp, codec pack, adobe reader ı kurmayın bence.
 
Değerli emrahkaracam arkadaşım, codecler sistem tanımlıdır. k-lite codec pack tüm codecleri sisteme yükler. Arayüz olarak media player classic kullanır. Hangi arayüz olursa olsun sistem codecleri mevcutsa açar. Arayüzün sade olması bir artıdır. Fotoğraf görüntülerken windowsun yerleşik fotoğraflar uygulamasını kullanıyor, dokunmatikte bu daha işlevsel. Artı gelişmiş özellikler için irfanview de yüklü. Video oynatmaya gelince media player classic dokunmatikte çok rahat kullanılabiliyor.
Sistemde en sık güncelleme bildirimi yapabilecek java ve adobe reader yüklü ama otomatik güncellemeleri kapatılmış durumda.
İlgili açıklamalara keşke bir baksaydınız, sunum dosyalarını açmak için powerpoint viewer yüklü üstelik tüm office güncelleştirmeleriyle beraber. Diğer office belgeleri için libre office yeterli diye yazmıştım.
O bu şu programları kurmayın demek kişiye özel, bunlar genel programlar ve size göre gereği olmayabilir ama birçok kişi de istiyor.

Birçok şeyi düşünürek ve yoğun emek vererek hazırladım. Sadece imaj içeriğinden öte daha sonraki yenilme işlemleri için de birçok işlev geliştirdim. Yoksa bende hızlıca bir tahtaya herşeyi kurup clonezilla ile imaj alıp alın kullanın diyebilirdim. Burda amaç bizlerin ET lerin bakım süreçlerinde olabildiğince işlerimizi kolaylaştırmak.

Lütfen önce açıklamaları bir okuyalım, sonra kullanalım ondan sonra yapıcı eleştirilerinize her zaman açığım. Ama önyargılı eleştiriler sizce mantıklı mı? Anlatabildiysem ne mutlu.
Mesela bu sadece bir imaj değil, ET ye windowsu sıfırdan yapılandırarak kuruyor. Yükleyen arkadaşlar ilk çalışmasında göreceklerdir.
 
Ağdan imaj yükleme işlevinin çalışması şu şekilde:
Özellikle bu elinde hızlı çalışan usb belleği olmayanlar için daha hızlı yükleme seçeneği sunmaktadır. Fatih yerel ağı 1gbit hızında çalışmaktadır.
IMG_20180301_125802.jpg
Bir ET üzerindeki D: sürücünde takas adlı klasör oluşturup içine imaj dosyamı attım. Öğrenciler silemesin diye de EBAAdmin parolasıyla bu klasörün sahibini administrators yapıp ETKullanici izinlerini sadece okuma olarak kısıtladım ve ETKullanici için sadece okuma izinli dosya paylaşım verdim.
IMG_20180301_230947.jpg
Yenilenecek ET yi imajlı kurtarma ortamıyla açtım(windows bütünleşik kurtarma ortamı dan imaj yenileme yada mini kurtarma ortamı da olabilirdi) .
Otomatik süreci m tuşuna basarak durdurup ağdan imaj almaya geçiyoruz. Ben burda ilk denememde numlock kapalı kaldığından yolu yanlış yazdım. 2. Denemede doğru yazdım. ETKullanici kullanıcı adı ve parola olarak Fatih.1234 girdim. Ve imajı aktarmaya başladı. 3-5 dakka sürüyor.
ET üzerindeki mevcut imajı kullanma dışındaki her yöntem öncelikle ET üzerindeki mevcut imajı yeniler.
 
Son düzenleme:
Hocam, hazırladığınız imajı yükledim. Önce elinize sağlık fakat böyle bir driver hatası alıyorum.
 
Son düzenleme:
Ağ üzerinde imaj alma şu şekilde çalışacak.

Diyelim ki aynı ağda bulunan ve bilgisayar adı xyz olan ET de D: sürücüsünde imaj adlı bir klasör oluşturup wim imaj dosyamızı içine atıp paylaşım veriyoruz.

Sonra yenilenecek tahtayı usb ortamıyla açıyoruz. Ağ dan imaj alma seçeneği aktif ettiğimizde bize paylaşım klasörü yolunu soracak. Buraya "\\xyz\imaj" giriyoruz.

Sonra bize erişim izni için erişilecek bilgisayardaki kullanıcı adı ve parolayı soracak. Eğer paylaşımı ETKullanici hesabıyla yapmışsanız kullanıcı adı olarak ETKullanici girilecek. Ardından da parola Fatih.1234 girildiğinde imajı almaya başlayacaktır. Parola girilirken ekranda görünmez, klavye yazmıyor sanabilirsiniz ama girer. Capslock ve numlock a dikkat edilmelidir.

burada "usb ortamıyla açıyoruz" derken ne demek istediniz anlayamadım hocam live cd gibi bişey mi demek istediniz
 
burada "usb ortamıyla açıyoruz" derken ne demek istediniz anlayamadım hocam live cd gibi bişey mi demek istediniz
hocam paylaştığım ISO dosyalarıyla oluşturduğunuz USB belleklerden bahsediyorum.

Yeni özellik olara artık dilerseniz ne usb bellek nede klavyeye ihtiyaç olmadan, ilk yüklemeden sonra bir sorun olduğunda windows yerleşik kurtarma araçlarında İmajla yenile seçeneğiyle de yapabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Usb açılış diskinin nasıl oluşturulacağı ve diğer özel bilgiler iso dosyası içindeki Bilgiler.txt dosyasında yazılıdır.
 
Geri
Üst