|
|
| Yazar | Mesaj |
|---|
kumruli
Aktif Üye

| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 06 Eyl 2008, 21:42 | |
| İşletme eksikliği oldugu için öğrencileri okullara da gönderebilirmiyiz. Veya daha önce gönderen varmı aranızda.(yibo, milli eğitim müdürlügü, ana okulu falan kastediyorum.)
not: web programcılıgı bölümü | |
|
|
 |
murathan21
Site Gezgini

| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 06 Eyl 2008, 22:49 | |
| | hocam bizde de aynı sorun var kaymakamlıktan onay alıp öğrencileri resmi kurumlara işletme diye göndercez | |
|
|
 |
hakanbabac
Site Gezgini

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 06 Eyl 2008, 22:51 | |
|
 |
 |
Hakan Babac hocam öncelikle açıklamanız için teşekkürler.Yanlız şunu belirtmek isterim beni yinede ikna edemediniz ve size pek çok konuda katılmıyorum.Sebebine gelince;öncelikle her okulun koşulları ve öğrenci seviyeleri takdir edersinizki bir değil.Belki benim okulumdaki öğrenci seviyesi iyidir ve ben pek çok modülü 11.sınıfta "yeteri kadar uygulamada yaptırararak" işleyebilmişimdir.Tabi buarada dersleri sadece modüllere bağlı kalarak işlemiyoruz.Bi çok yerden çeşit çeşit uygulamalar yaptırıyoruz.Her neyse.Benim okulda durum böyle diyelim.Başka okuldaki bi arkadaş belki öğrenci seviyesine veya fiziki koşullara bağlı olarak modülleri yeterli verememiştir.ve 12.sınıfta bunları işletme beceri eğitiminde daha çok uygulama yaptırarak vermeyi düşünebilir.Şimdi bu öğretmen arkadaşımla benim durumum birmi sizce?Ayrıca onun işleyeceği ders farklı benimki farklı.Bence aslında esas problemde bu zaten.Yani bunun tüm meslek liselerinde bi standardı olması lazım.12.sınıfa kadar nasıl bizlere tek tek ders ismi veriyosanız,ve aşağı yukarı girdiğimiz ders saatleri nasıl standartsa şimdide öyle olması gerek.Eğer ben işletme ve beceri eğitiminde öğrencilerimi staja gönderemiyosam,bana o zaman söylenmesi lazım, işte bu 24 saatin şu şu derslerle,ve şu şu uygulamalarla doldurulması zorunludur.Diğer türlü herkes kafasına göre işler.Ayrıca işletmeye gidenle gitmeyen öğrenci arasındada çok fark oluyo bence.Bu da ayrı bi nokta.
Neyse sanırım yine iş başa düşüyo:)Herkes yine kendince işleyecek anlaşılan.Ama umarım 2 sene içerisnde bu karmaşıklık hallolurda bizde artık rahat nefes alırız. |
Sayın Hocam,
Değerli görüşleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim.
İşletmelerde Beceri Eğitimi içeriğinin sabitlenmeyip zümreler tarafından belirlenmesindeki amaç, -mesajınızda da belirtmiş olduğunuz gibi- okullar arasındaki imkan farklılıklarından kaynaklanan sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesinin önünü açmaktır.
-Sağlıklı bulmadığınız- 10 ve 11. sınıflardaki modüllerin işletme eğitimi ile tekrarlanması hususu ise çerçeve öğretim programı içinde yer almakta olup kısa bir süre içinde yayınlanacak genelgede de vurgulanmaktadır. Bu madde, zümreler için bağlayıcı olduğundan kurumlar arası büyük farklılıkların önüne geçileceği düşünülmektedir. Bu durum, önceki sistem işletme eğitimi/atölye ile de benzerlik göstermektedir. Ayrıca; arzu edilirse farklı dal/dallardan uygun modüller de işletme eğitimi içine alınabilir.
Çalışma ekibimizin görüşü de; içerikleri ve süreleri dahil olmak üzere tüm derslerin standart hale getirilerek yaşanan karmaşıklığın ve uygulama farklılıklarının önüne geçilmesi yönündedir. Bunun, önümüzdeki 1-2 yıl içinde gerçekleşeceğini umuyorum.
İlginiz için teşekkür ederim. | |
|
|
 |
kutlu_han
Yeni Üye

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 06 Eyl 2008, 23:38 | |
| dostum hakanbabac ın açıkladığı gibi modülleri www.megepbilisim.com dan kendi dalına ait programı indir.
buradaki modülleri işle.
her modül sonrası modül sınavı yap. bunların ortalamasını sözlüde kullan.
üç tane yazılı sınav yap.
böylece karne notlarını da vermiş olacaksın.
bu kadar. | |
|
|
 |
fatmazehra
Seçkin Üye

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 06 Eyl 2008, 23:49 | |
| | 300 saatlik yaz stajın okulda değil deı işletmelerde yapmış olan öğrenciler bu 24 saatlik işletmelerde beceri eğitimi dersini almayacaklar mı? | |
|
|
 |
s_emrah
Yeni Üye

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 09 Eyl 2008, 23:18 | |
| | hakan bey ben html > dreamweaver > css > asp.net (visual studio 2005 C# dili) > ajax göstermeyi düşünüyorum modüllere bağımlı kalmadan yanlış mı yapıyorum? | |
|
|
 |
hakanbabac
Site Gezgini

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 10 Eyl 2008, 10:55 | |
|
 |
 |
hakan bey ben html > dreamweaver > css > asp.net (visual studio 2005 C# dili) > ajax göstermeyi düşünüyorum modüllere bağımlı kalmadan yanlış mı yapıyorum? |
planlamanız, dal yeterliği doğrultusunda ve içeriklerle örtüşecek şekilde olması kaydıyla uygulanabilir. Ancak tüm bunların zümre tutanaklarında net bir şekilde ifade edilmesi uygun olacaktır. | |
|
|
 |
lastmohikan
Seçkin Üye

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 12 Eyl 2008, 1:33 | |
| benim görüşüm herzaman ögrenciyi işletmelere iş ortamına yolllamaktan yana olmakta..fakat uygun işletme bulamamak en önemli sorun...moduler sistemin gelişimiyle paralel olarak işletmelerinde gelişimi esas problemi teşkil etmektedir...web programcılıgı alanında okuyan bir ögrenci işletme yetersizliği nedeniyle çogu devlet kurumlarında staj görmektedir...devlet kurumlarına yönelmelerinin nedeni ise ücret verilmesidir...çogu illerimizde yazılımevleri bulunmamaktadır..bulunsa dahi ülkemizin tenoloji gelişimi kendisiinin üretmesi üzerine kurulu olmayıp,baska ulkelerin üretmesini bekleyip ordan alıntı yapmak üstüne kurulu oldugu için..yazılımevleri yaygınlaşamamakta ve bir sermaye birikimi ve paylaşımı olamamaktadır....buraya yolladıgınız bir web tasarımı veya veritabanı ögrencisi buralarda bilgiyasayar kasası toplamaktan öteye gidememektedir...talep olmazsa arz oluşamaz...MEGEP Projesi çok basarılıca düşünülmüş bir proje benim görüşüm fakat altyapısı ülkemizde ollmayan bir proje...MEGEP Projesi ve İŞLETMELER birbirinden kopuk olarak birlikte yürütülmek zorunda şu an...MEGEP e göre 12.sınıf ögrencisi işletmeye gitmeli yoksa bu projenin hiçbir mantıgı yok..bu yuzden TİCARET VE SANAYİ ODALARININ şimdii çıraklık eğitim merkezleri tarzında İŞLETME MERKEZLERİ kurma mecburiyeti olmalıdır...Bu işletme merkezleri MEGEP projesiinin alan larına göre bölümlere ayrılmalı...ve her 12.sınıf ögrencisi her sene yasanan para veren işletmeye gitmek için torpil arama sıkıntısından kurtarılıp bu merkezlere alınmalıdır...BU merkezler tamamen piyasaya iş yapan büyük bir cemiyet haline getirilmeli ve yatırımcılar her sene teşvik edilmelidir...bu merkezlerde birebir iş sahasında yetiştirilen ve basarılı olan ögrenciler kalifiye eleman olarak işletmelerde beceri eğitimini tamamlamalıdır...düşünün bu şekilde merkezlerin kurulması bir çok sorunları ortadan kaldırmaktadır..en önemlisi meslek lisesi ögrencisi 10 ve 11 sınıflarda megep teori modullerini almakta ve 12.sınıfta tezgahın basında kendi meslegini pratiğe dönüştürmekte ve basarılı olanlarda oradan kalifiye olarak dire iş hayatına aktarılmalıdır...zaten meslek liselerinin esas amacı budur...ÖSS sınavına girmek için ögrenci yetiştirme amacı yoktur meslek liselerinin...BAHSETMEYE çalıştıgım enstitülerin kurulması 2 yıılık gereksiz sınavsız geçiş saçmalıgınıda son verecektir...Aynı zaamanda ülkemizin bir numaralı sorunu olan kimsenin kendi yeteneginin oldugu işyerinde çalışmama sorununa da neşter vuracaktır...Yine en buyuk sorunumuz olan işssizligin torpil bulma kısmıda bu şekilde enstitülerle önlenecek,basarılı olan iş sahasında yukselecektir....Birde bunun ögretmen ve usta ögretici kısmı var...bu ensititüler sayesinde yeni bir iş sahası ortaya çıkabilir...düşünsenize koordinatörlüğe gittigimizde karşımızda gerçek bir usta ögretici bulacagız...bu usta ögreticilerde bu enstitülerde çekirdekten yetişecekler....Ayrıca bir çok bölüm özellikle elektrik-elektronik,bilgisayar,metal gibi bölümler ögretmen olarak yıgılma noktasına gelmiş durumdalar...teorik yerine pratikte çalışmak isteyen ögretmenler bu yöne kaydırılarak ögretmen atama yıgılmalarıda engellenebilir....Yine şu da var...bazı ögretmenler teorik anlatmak ister,bazısı pratik yaptırmayı sever..bu da ögretmene bir secenek oluşturabilir...
--BU haliyle megep projesi amacından ve faydalarından uzak bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor bence...her fayda birbirinden kopuk birer zarar haline geliyor..ve şu haliyle esas fayda ve farkını hem ögretmene hem ögrenciye gösterememetedir..Modul sisteminin uygulansada hala sınv gecme sistemi önceki sisteme aittir..bu zaten ögretmenin bu projeye olan en buyuk en soguk bakış açısıdır..
--Bu konuyu açan arkadasımızda bu bilgi karmasıklıgından dolayı boyle bir konu açmıştır...Fakat ben 11.sınıf modulleri içinde 12.sınıfa gerek duymaksızınHTML-(ASP.NET-IIS),(PHP-mysql-apache) dillerinin verilebilecegine inanmıyorum....Yada ögrencinin gerçek bir web programcısı adayı olarak mezun edilebilecegine inanmıyorum...çok üst düzey ögrenciler dahide olsa...12.sınıf internet programcılıgı dersi içerigine bakıldıgında php ve mysql gibi 2 dev konunun 24 saatlik beceri eğitiminde bolca uygulama yaparak öğrenci kendi basına program yazabilen bir seviyeye anca getirilebilir....Tabiki amaç buysa...bir web sitesinin program kodlarının çıktısını alıp al ögrenciye bunları bilgisayara geçir deyip bir web programcısı degilde bir bilgisayar katibi yetiştirmek istemiyorsak...ögrencinin 24 saatlik beceri eğitiminde kendi örneklerini geliştirmesine imkan vermeliyiz...
--Çok uzun yazdım kusura bakmayın...Hakan bey in megep projesine olan buyuk katkılarını takip ediyorum..burdan ona teşekkür ediyorum...Fakat yukarda bahsettiğim gibi bir an önce bakış açısı degiştirilmez ve megep projesi rayına oturtulmaz,ve de işletme merkezleri kurulmazsa bu proje maalesef hep soru işaretlerinin bol oldugu ve hiçbir zaman noktanın koyulamayacagı bir poje olarak kalacak...bunlar benim naçizane düşüncelerim...yuzde yuz dogru oldugunu savunmuyorum...ama şuna inanıyorum.bu tarz fiikirler eleştirilir,geliştirilirse ortaya çok daha gerçek milli bir proje ortaya konulabilir...Hep soylenen yüksek muhassırlar seviyesine çıkmanın esas yolu da bu şekilde el ele omuz omuza verip kendi kimliğimize uygun milli mesleki eğitim projelerini ortaya koymaktır...Ama ülkemizde maaalesef konusmaya kalsa herkes profesör,,uygulama gelince herkes arazi... | |
|
|
 |
alpozturk2002
Aktif Üye

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 12 Eyl 2008, 2:50 | |
| | Merhabalar. Değerli öğretmenim Hakan Bey bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Bulunduğum ilde sayı bakımından Web Programcılığı Dalı için gerekli olan işletme sayısı yeterli sayılabilecek düzeyde. Ancak işletmelerin stajyer öğrenciye sıcak bakmamaları, maaş vermek istememeleri, onlara zaman vermek istememeleri, çok bilgili ve hazır öğrenci istemeleri vs. sebeplerden dolayı öğrencilerimizin az bir kısmını web tasarımı yapan şirketlere gönderebildik. Diğerlerini Belediyelerin Bilgi İşlem Bölümlerine, Bilgi İşlemi olan kuruluşlara(sanayi odası esnaf odası gibi), bankalara, ve liserin idari bölümüne yönlendirdik. Şu an sözleşmeler yapıldı. Web tasarımı yapan şirketlerin dışında yukarıda saydığım kurumlarda beceri eğitim modüllerinin uygulanması oldukça zor. Bunun sakıncası var mıdır. Zümre kararlarına neler yazarak durumu düzeltebiliriz. Öğretmen yetersizliği olduğu için okulda yapamıyoruz. Ayrıca yeterli de olsa öğrencilerin mutlaka işletmeye gitmesi taraftarıyım. Bilginin dışında işyeri disiplini ahlakı ilişkilerini öğrenmesi açısından faydalı oyduğunu düşünüyorum. Bana yardımcı olursanız teşekkürlerimi borç bilirim. | |
|
|
 |
alpozturk2002
Aktif Üye

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 15 Ekm 2008, 10:30 | |
| | Arkadaşlar son çıkan genelgeye göre (6 ekim 2008 de çıkan) beceri eğitim modülleri seçen var mı. varsa tablosunu gönderebilir mi. Bi de Beceri eğitim yıllk planı ve gelişim tablosu varsa. Teşekkürler | |
|
|
 |
ccaaggllaarr
Aktif Üye

| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 15 Ekm 2008, 17:42 | |
| alpozturk2002 hocamin dedği genelge 2008/69 sayılı genelge ve erkek teknik öğretimin sitesinde mevcut...
arkadaşlar ekim 9-10 tarihinde ortaöğretimi yaygınlaştırma seminerinde edindiklerime göre eğer öğrenciniz staja gidiyorsa ve siz 11. sinifta zornlu dal derslerini verdiyseniz o dala yakin daldan o dala destek olacağini düşündüğünüz derslern modüllerinden 24 saate kadar ekleme yapabiliyorsunuz.
bunlari yapabilmek için tabiki modül bilgi tablolarından yararlanmanız gerekli. yani max ve min ders saatleri için gerekli hesaplaarinizi yapmanız gerekmkte | |
|
|
 |
melanik
Site Gezgini

|
| 12.Sınıf İşletme Beceri Eğitimi 15 Ekm 2008, 18:20 | |
| hocam açıkçası ben ders saatlerini kafadan verdim.o modül hesaplarını yapmadım.ancak fazlaca uygulama yaptıracağımı düşünerek bu şekilde yaptım.şimdi ben yanlışmı yaptım?  | |
|
|
 |
|
|